ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:157/508)

Kostka warszawska (Napoleonka) 143

czubata szklanka mąki krupczatki -1 szklanka cukru pudru* -4-5 łyżek soku z cytryny* *składniki na lukier, który spotkał się u mnie ze sprzeciwem, dlatego posypałam cukrem pudrem. Przygotowanie Ciasto francuskie zostawić na ok. 20 minut w temperaturze pokojowej. Gdy rozmarznie, podzielić na 2 płaty. Przełożyć do blach wyłożonych pergaminem. Kolejno piec wg przepisu na opakowaniu. Do garnka wlać połowę(...)garnka i stale mieszając, gotować, aż krem zgęstnieje. Zdjąć z ognia i przestudzić. Placki przełożyć jeszcze ciepłym kremem. Cukier utrzeć z sokiem cytrynowym na gęsty lukier. Posmarować nim wierzch napoleonki, a kiedy zastygnie, pociąć ciasto na porcje. Smacznego

Zielona Kuchnia
Domowe wafle cytrynowe 125

Pomysł na pyszne, domowe cytrynowe wafle, co najważniejsze szybkie w przygotowaniu. Nie będę pisać, że to wspomnienie mojego dzieciństwa, ponieważ takich wafli nie robiło się w

Pieprzyć z Fantazją
Bezy z kremem cytrynowym 141

Bezy z kremem cytrynowym to przepyszny deser. Bezy każdy zna i każdy może zrobić chociaż wymaga to trochę cierpliwości. Najpierw czeka nas sporo miksowania, żeby całkowicie

Relaxtime
Ciastka cytrynowe 174

Oto kolejna propozycja na ciasta. Smak skórki z cytryny nadaje in wyrazisty smak Wszystkie składniki wrzucić do miski, ugnieść dłońmi w jednolitą masę. Ulepić kulę, zawinąć

Kuchnia Pokoleń
Babka cytrynowa 200

Babka cytrynowa Zdrowych , pogodnych Świąt Wielkanocnych ,  spędzonych w ciepłej atmosferze dla wszystkich blogerów  :-)  A teraz czas na świąteczny akcent :-) Babka cytrynowa - smaczna, aromatyczna

Aromatyczne Podróże
Babka cytrynowa 201

Babka cytrynowa przyjemny delikatny smak i zapach zawdzięcza dużej ilości soku oraz skórce z cytryn. Jest puszysta i długo zachowuje miękkość i świeżość. Czytaj więcej »

Przepisy Kulinarne
Kandyzowana skórka z cytryny 218

Dziś nie podam przepisu na ciasto tylko na domową skórkę kandyzowaną z cytryny. Bardzo lubię sama przygotowywać dodatki do ciasta:) Składniki: skórki z 3-4 cytryn

Ciasteczkowy Potwór
Rolada cytrynowa 217

Biszkopt położyć na posypaną 2 łyżkami cukru pudru ściereczkę i przykryć drugą wilgotną i zimną ściereczką. Śmietankę ubić z sokiem i skórką cytrynową na sztywną pianę dodając resztę cukru. Zdjąć mokrą ściereczkę. Biszkopt posmarować masą i zwinąć ciasto przy pomocy znajdującej się pod spodem ściereczki. Roladę posypać cukrem pudrem. Ja dodatkowo udekorowałem i zawinąłem galaretkę wyciętą w kształt serca. Smacznego

Konrad Gotuje
Babka piaskowa 201

piaskową. Ciasto : 25 dkg masła bez soli 20 dkg cukru 4 jajka 12 i 1/2 dkg mąki pszennej 12 i 1/2 dkg mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego dodatkowo masło i bułka tarta do formy Lukier : 1 szkl. cukru pudru sok z cytryny (około 5 łyżek) 1 łyżka tartej skórki cytrynowej Babka(...)czas ucierając ciasto. Formę na babkę wysmarować masłem bądź margaryną i wysypać odrobiną bułki tartej. Do formy wlać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza przez 40 do 50 minut. Lukier: do miski wsypać cukier puder oraz skórkę cytrynową. Do cukru małymi strużkami dodawać sok z cytryny. Cały czas ucierając. Nie dodajmy całego soku za jednym zamachem, gdyż

mecooks
FRANCUSKIE ŚLIMACZKI Z CIECIORKĄ 185

super przekąskę, którą można podawać np. z tazikami, sałatą lub po prostu na zimno do piwa. Zaczynamy :-) Składniki: 275 g ciasta francuskiego (1 placek) 1 żółtko  szklanka cieciorki  2 ząbki czosnku  łyżeczka pieprzu cytrynowego odrobina soli  łyżeczka ziół prowansalskich 3 łyżki oliwy + opcjonalnie łyżka śmietany Sposób przyrządzenia:   Ciecierzycę namoczyć 1 dzień wcześniej, następnie

pieprzny smaczek
Sernik na zimno z serkiem mascarpone, lemon curd i białą czekoladą 224

białą czekoladę.   Ciasteczkowy spód posmarować cienką warstwą lemon curd, ułożyć plasterki kiwi i umieścić masę z serkiem. Całość wyrównać i ponownie posmarować kremem cytrynowym (tym razem jego warstwa powinna być grubsza) oraz obłożyć kiwi. Ciasto schłodzić w lodówce (minimum kilka godzin; ja pozostawiłam je na całą noc). Jeśli nie chcemy, aby lemon curd był lekko płynny - kiwi (na wierzchu

Di gotuje
Cytrynowa babka na białkach 181

Zbliża się Wielkanoc, więc pewnie wiele osób szuka teraz dobrego przepisu na wielkanocną babkę. Ja chyba znalazłam przepis idealny na babkę cytrynową. Znalazłam go na stronie: http://2laskiwanilii.blogspot.com/2016/02/cytrynowa-babka-z-biaek.html, szukając przepisu na jakieś ciasto z białek, których nazbierało mi się z różnych wypieków, a które mroziłam sobie w pojemniczku, żeby się nie zmarnowały. Do tej pory robiłam już zebrę(...)lukru). Tak przygotowane ciasto przełożyłam do silikonowej formy na babkę. Babkę piekłam do suchego patyczka (ok. 50 minut) w temp. 180 stopni bez termoobiegu i bez nagrzewania piekarnika. Po upieczeniu ciasto od razu wyjęłam z piekarnika i studziłam na metalowej kratce w formie, przykryte bawełnianą ściereczką. Wystudzoną babkę wyjęłam z formy na talerz i polałam lukrem. Lukier przygotowałam z pozostałego soku

Waniliowe Improwizacje
RabArbar Pod Chmurką 218

dokładamy 2 łyżki masła, odrobinę cukru i rozgniecioną trawę cytrynową, podsmażamy kiedy owoce puszczą sok, dosypujemy łyżkę mąki ziemniaczanej i wyjmujemy łodyżkę trawy cytrynowej białka ubijamy ze szczyptą soli i pozostałym cukrem, dosypujemy łyżkę mąki ziemniaczanej ciasto wyklejamy na oprószoną mąką foremkę, może być np. do tarty ciasto wstawiamy na nagrzanego piekarnika na około 10-15 minut, po tym czasie

Luźna Kuchnia
Sernik w cieście orzechowym z masą jabłkową 288

pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej.  Sernik pieczemy w tej samej blaszce co ciasto orzechowe  - ok. jednej godziny w temperaturze 180 stopni. Masa jabłkowa:   3 kg jabłek   4 galaretki cytrynowe  Jabłka obieramy i kroimy w cienkie plasterki.  Jabłka przesmażamy do momentu wyparowania płynu. Dodajemy galaretki cytrynowe i mieszamy

Pyszności Słodkości
Sernik w cieście orzechowym z masą jabłkową 397

proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej. Sernik pieczemy w tej samej blaszce co ciasto orzechowe - ok. jednej godziny w temperaturze 180 stopni. Masa jabłkowa:   3 kg jabłek   4 galaretki cytrynowe  Jabłka obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Jabłka przesmażamy do momentu wyparowania płynu.Dodajemy galaretki cytrynowe i mieszamy

Salonik smaków