ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:154/508)

Ciasto migdałowo-kokosowe z jeżynami 62

Ciasto na bazie mielonych migdałów i wiórków koksowych ( jest też trochę mąki) z dodatkiem jeżyn i skórki cytrynowej. Jeżyny miałam jeszcze mrożone z ogródka mamy ale można użyć też malin, jagód czy borówki amerykańskiej. Nie jest to jakieś spektakularne ciasto, raczej nawet wygląda skromnie ale jest pyszne w smaku. Idealne do kawki, na drugie śniadanie – przynajmniej tak było

Cooking for Emily
Placek Trzech Króli 90

przykryć, odstawić do ostudzenia. Pozostałą mąkę wsypać do miski, dodać rozczyn, mleko, 2 jajka i 1 białko, sól i porządnie zagnieść. Ciasto ma być lśniące i gładkie. Dodać masło i dalej zagniatać. Następnie dodać rodzynki, skórkę pomarańczową i cytrynową oraz ekstrakt wanilii i dokładnie wyrobić. Nie zapomnijmy o dodaniu migdała. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce

królestwo garów
Ciasto Jamajka -znane ciasto a robione na wiele sposobów 196

śmietanę ubijamy a potem dodajemy serek i cukier puder ubijamy na jednolitą masę potrzebne jeszcze składniki ok kg bananów 1 cytryna 3 galaretki cytrynowe galaretki rozpuszczamy w 750 ml wody przegotowanej 1 słoik powideł składanie ciasta 1 połowę ciasta smarujemy powidłami i kładziemy banany przekrojone wzdłuż i smarujemy banany wcześniej sokiem z cytryny rozpuszczonym z wodą żeby nie ściemniały ,banany

Moje Wyroby
Lemon bars-cytrynowe kwadraciki 138

Składniki na ciasto masło miękkie, 226g mąka pszenna, 326g cukier, 80g sól, 1 płaska łyżeczka Składniki na masę cytrynową jajka,  6szt cukier, 420g skórka z cytryny, 1 łyżka sok z cytryny, 200ml mąka pszenna, 140g cukier puder, do dekaracji Przygotowanie Składniki na ciasto łączymy razem, najlepiej ręcznie. Wyrobione ciasto wykładamy na blaszkę wysmarowaną delikatnie margaryną. Wkładamy na 15 minut

Gotowanie moimi oczami
Słodkie środy - Wielkanocna babka z kremem 170

lukier z cytrynową skórką, którą otrzymałyśmy od firmy HELIO .  Babka ta jest wilgotna i aromatyczna, idealnie nadaje się na zbliżające Wielkanocne Święta. Przygotowanie jej jest bardzo proste i nie wymaga od nas dużo czasu, a jak wiadomo przed świętami jest go stanowczo za mało ...  Wielkanocna babka z kremem  SKŁADNIKI: ciasto : 5 jajek(...)masła 1 łyżka cukru pudru lukier : sok z 1 cytryny około 1 szklanka cukru pudru (tyle ile sok z cytryny przyjmie by lukier był gęsty) dodatkowo : skórka cytrynowa HELIO dodatkowo do przygotowania formy masło bułka tarta PRZYGOTOWANIE: Cytrynę myjemy w gorącej wodzie szorując szczoteczką, sparzamy we wrzątku.  Ścieramy na drobnych oczkach całą skórkę i wyciskamy sok.  Białka

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sernik japoński - sufletowy, lekki 241

Lubię poznawać wschodnie a w tym i japońskie tajniki sztuki kulinarnej i wypróbowywać ich metody gotowania i pieczenia, w tym i również pieczenia ciast i chlebów. W ten sposób odkryłam sekretny przepis na lekki choć drożdżowy chleb lub bułki pieczony techniką japońską . Jest jednym z najczęściej odwiedzanym w wpisem na moim blogu przez moich czytelników. Nie raz byłam zadziwiona oczywistą(...)wystygnięcia. Gdy masa wystygła wmieszać do niej żółtka, mąkę i mąkę kukurydzianą. Białka ubić na sztywno a pod koniec ubijania dodać cukier i sok cytrynowy. 1/3 część ubitej na sztywno piany wmieszać ręcznie do ciasta, po chwili dodać połowę z pozostałej piany i w końcu wmieszać 3-cią część. Ważne by przy mieszaniu piany z ciastem zagarniać ciasto od spodu

Sztuka gotowania w/g Samiry
Babeczka wiosennie szpinakowa 61

Mięciutka, aromatyczna o posmaku cytrynowym. Nuta zieleniny nie wyczuwalna w jakimkolwiek stopniu. Zdarzało mi się próbować ciast z kategorii  "opowieści z mchu i paproci" , w których szpinak był delikatnie wyczuwalny. Mogło to przewrażliwionym przez przedszkolne traumy obiadowe przeszkadzać. Tu - utajony zupełnie. Absolutnie. Córka podejrzliwie zapytała, czy ten kolor to zmiksowane kiwi albo skórka zielonego jabłka.. W najśmielszych fantazjach(...)składnik nr 1. Poprosiła o trzeci kawałek. Więc - polecam nawet tym, którym składnik nr 1 przekreślał dotąd wszelkie szanse wypieku, na uznanie go za zjadliwy. Ta baba jest pysznie cytrynowa, przez trawiasty kolor idealna na wiosenny stół. Składniki: 150 gram mrożonego szpinaku 250 gram mąki pszennej 170 - 180 gram cukru 3 duże jajka 120 ml oleju 2 łyżeczki proszku

Kronika Piekarnika
Kruche babeczki z cytrynowym pâtissière i truskawkami / Shortbread muffins with lemon pâtissière and strawberries 79

Scroll down for recipe in English. Składniki: (12 sztuk) Ciasto 150 g. mąki pszennej + 2 łyżki do podsypywania 1 żółtko 60 g. masła 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% Cytrynowy krem pâtissière 400 ml. mleka 4 żółtka sok z 1 cytryny skórka otarta z 1 cytryny 80 g. cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 40 g. skrobi(...)grubość około 3 mm. Wykrawaj kółka a następnie wylepiaj nimi wnętrze foremek. Na dnie zrób w cieście nakłucie widelcem. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Piecz spody babeczek przez 20 minut, do zrumienienia. Po wystudzeniu wyjmij z foremek. Mleko zagotuj ze skórką cytrynową, odstaw. Żółtka miksuj z cukrem i cukrem waniliowym około 3 minut, dodaj sok z cytryny i skrobię. Zmiksuj

Delicious Place
Mini babeczki cytrynowe 72

powstały mini babeczki, bo akurat takie formy miałam w domu . Wyszły bardzo smaczne, z lekko wyczuwalną nutką cytryny i bardzo wilgotne. Górę posypałam jadalnymi płatkami róży 🙂 . Drukuj Mini babeczki cytrynowe Przygotowanie: 1 h. 10 min. Wielkość: 12 sztuk Kalorie (porcja/sztuka): 220 kcal Składniki 225 g mąki pszennej (1,5 szklanki) użyłam typ 405 150 g masła 100 g śmietany(...)oczkach. Dodaj skórkę do utartej masy i włóż śmietanę oraz wyciśnięty sok z całej cytryny. Na koniec dodawaj stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj masę do połączenia składników. Ciasto włóż do foremek na muffinki lub do małych babeczek (masa powinna zajmować 3/4 foremki) . Możesz także użyć jednej formy na babkę lub keksówki. Włóż foremki do nagrzanego piekarnika i piecz

Przepisy na widelcu
Muffiny marchewkowe z orzechami, cytrynowym lukrem i granolą 188

marmoladą lub też delikatnym śmietankowym kremem. Można tylko oblać czekoladą i też jest pyszne. Dzisiaj mam dla Was muffinki własnie z ciasta marchewkowego . Przepis nieco zmodyfikowałam i dodałam sporą ilość uprażonych włoskich orzechów. Do dekoracji wykorzystałam lukier cytrynowy i granolę, która okazała się idealnym dodatkiem. Babeczki wyszły odpowiednio wilgotne i lekko chrupiące od orzechów i granoli. Składniki na około(...)olejem. Gotować mieszankę wlać do suchych składników. Łyżką wymieszać wszystko razem. Ciasto nakładać do foremek lub papilotek do 3/4 wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec przez około 25 minut. Przed upieczeniem sprawdzić patyczkiem czy muffinki są dopieczone. Upieczone i wystudzone muffinki polukrować cytrynowym lukrem i obsypać granolą.  Cytrynowy lukier można zrobić w bardzo prosty

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto jabłkowe (ciasto próżniak) 63

niewdzięczna nazwa tego ciasta. Ale pod taką nazwą właśnie to ciasto występuje. Chociaż ja wolę je nazywać po prostu ciastek jabłkowym. A z próżniakiem, znaczy ciastem jabłkowym, jest jak z bigosem czy mielonymi: nie ma jednego konkretnego przepisu. Jest baza, czyli jabłka i mąka, a poza tym spotykałem dziesiątki wersji: z dodatkiem kakao, orzechów, rodzynków, aromatu cytrynowego, żurawiny

Marder&Marder Manufacture
Ciasto jogurtowo-malinowe 108

piekarniki z termoobiegiem śmiało pieczcie - powinno wyjść puszyste :-) Ciasto jogurtowo-malinowe CIASTO JOGURTOWO-MALINOWE Blacha 24 x 24: 350 ml jogurtu naturalnego   6 łyżek śmietany 12 %   1 opakowanie cukru wanilinowego   2 jaja   1/2 szklanki cukru   2 szklanki mąki   1/2 aromatu spirytusowego cytrynowego   1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia   1/2 łyżeczki sody oczyszczonej(...)malin (mogą być mrożone) Jogurt mieszamy ze śmietaną. Dosypujemy cukry i miksujemy. Cały czas miksując dodajemy jaja i aromat cytrynowy. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji dodajemy stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Ciasto wykładamy na blachę włożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy uprzednio oczyszczone maliny (jeśli używamy maliny mrożone, wcześniej je rozmrażamy). Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez

peggiwkuchni
Ciasto Kilimandżaro 161

Ciasto z tych nieskomplikowanych, ale dosyć pracochłonnych. Jest jednak bardzo smaczne, a pracę przy niemu spokojnie można sobie rozłożyć na dwa a nawet trzy dni :) Kakaowy biszkopt, masa jabłkowa z cytrynową galaretką, krem budyniowy i czekoladowa polewa, to musi smakować pysznie! Polecam :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl(...)jajecznej, delikatnie wmieszać je drewnianą łyżką. Dodać olej, połączyć. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Wystudzić. Galaretka jabłkowa: 1,5 kg jabłek 2 galaretki cytrynowe 1,5 łyżki masła Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć je na tarce o grubych oczkach. Masło rozpuścić

Domowa cukiernia Ewy
Babka piaskowa pachnąca wanilią 126

może zabraknąć tradycyjnych polskich wypieków, czyli bab i mazurków. Dziś mam dla Was przepis na łatwą babkę piaskową. Jej przygotowanie nie wymaga dużego nakładu czasu i pracy. Polecam!!! SKŁADNIKI: Ciasto: 200g masła, 3 jajka, ½ szklanki cukru, 2 łyżki cukru waniliowego, 1 szklanka mąki pszennej, 1 szklanka mąki ziemniaczanej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, skórka otarta z połowy cytryny, kilka(...)ucieram na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodaję po jednym żółtku. Następnie wsypuję mąki wymieszane razem z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodaję skórkę cytrynową oraz aromat. 2. Białka ubijam na sztywno. Pianę dodaję do ciasta. Mieszam. Ciasto wykładam do foremki na babkę wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piekę około godziny w temperaturze 160 stopni. Przestudzoną babkę wyjmuję

Tradycyjna kuchnia Kasi
Tort Koliber w mojej wersji 149

prostokątną formę wyłóż papierem.  Rozłóż równomiernie ciasto i piecz je w nagrzanym piekarniku do 160 ºC przez około 30 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmij i wystudź. Przekrój na połowę tak, by powstały dwa prostokątne blaty. Wszystkie składniki kremu wyjmij wcześniej, by były w temperaturze pokojowej. Przygotuj galaretkę cytrynową w 150 ml wody. Odstaw do ostudzenia(...)puszystej masy maślanej. Stopniowo dodawaj serek śmietankowy, cały czas miksując. Na końcu dodaj ekstrakt waniliowy i tężejącą galaretkę cytrynową. Wymieszaj. Jeśli twarożek nie jest gęsty dodaj go znacznie mniej, a nawet połowę. Na talerzu ułóż pierwszy blat ciasta. Na niego wyłożyć 1/2 kremu i wyrównaj. Przykryj drugim blatem ciasta. Rozłóż pozostały krem. Posyp  płatkami kwiatów jadalnych i orzechami

Gotuj Sam!