ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:160/508)

Sernik dyniowy na owsianym spodzie 54

boki). Ja robiłam to za pomocą łyżki. Tak wygląda gotowy spód ciasta Ciasto: Najpierw wrzucam do miski puree z dyni oraz ser. Miksuję je razem na gładką masę za pomocą miksera. Później dodaję jajka, skrobię ziemniaczaną oraz stewię i ponownie wszystko miksuję na gładką masę. Przed wyłożeniem ciasta na owsiany spód, warto sprawdzić, czy odpowiada nam jego słodycz. W razie(...)krócej, myślę, że około 60 minut. A tak wygląda zaraz po upieczeniu Po upieczeniu, czekamy aż serniczek ostygnie. Przed podaniem warto schłodzić go w lodówce. Ciasto świetnie smakuje posypane cynamonem. Smacznego! Spróbuj także: tarta cytrynowo-kokosowa, fit szarlotka. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na  Facebooku  i  Instagramie

Natka Pietruszki
Najpopularniejsze przepisy 2019 roku (Le ricette più popolari del 2019) 102

cukinią i fetą (Frittelle di zucchine e feta) Focaccia z patelni na jogurcie (Focaccia in padella con yogurt) Pomarańczowe tiramisu (Tiramisu all'arancia) Cytrynowa babka z mascarpone (Ciambellone al limone e mascarpone) Migdałowe ciasto z borówkami (Torta con mirtilli e mandorle) Ciasteczka z białą czekoladą, migdałami i płatkami owsianymi (Biscotti con mandorle, fiocchi d'avena e cioccolato bianco) Sałatka ziemniaczana

La grande e la piccola cuoca
Szarlotka królewska. Jabłecznik z bitą śmietaną. 67

Szarlotka królewska, czyli jabłecznik z bitą śmietaną to świetne urozmaicenie tradycyjnego jabłecznika. Do przepisu na biszkopt idealny dodałam 100ml oleju, by ciasto było nieco bardziej wilgotne

Kulinarne Przeboje
Cytrynowy sernik na zimno z borówkami 76

Lato jest najlepszą porą na chłodzące ciasta i desery. Do takich z całą pewnością należy mocno cytrynowy sernik na zimno w słonecznym kolorze

Przepisy Kulinarne
KOKOSOWE CIASTO MAJONEZOWE Z MALINOWĄ PIANKĄ I OWOCAMI 337

Projekt powstał we współpracy z WSP Społem Kielce – producentem m.in. Majonezów Kieleckich

Ostra na Słodko
SERNIK LIMONKOWY Z BAZYLIĄ – jeden z najlepszych serników, jakie jadłam! 180

Na serniki zawsze mam głowę pełną pomysłów! Najchętniej cały mój blog „zapchałabym” przepisami na serniki właśnie, zachwycając Was codziennie nowym przepisem! Serniki klasyczne, serniki

Ostra na Słodko
Babka makowa 98

Babka makowa z maku mielonego nie parzonego. Babka makowa jest ciastem bez mąki, zamiast niej jest mak. Przepis z książki Ilustrowana książka kucharska z końca XIX wieku. Przepis, w którym cukier można zastąpić erytrytolem. 560 ml maku mielonego (ususzonego i miałko roztartego), 9 żółtek, 300 g eryrtrytolu(...)cukru), szczypta soli, skórka otarta z cytryny, Mak dokładnie rozetrzeć z żółtkami i cukrem. Następnie, dalej ucierając dodać sól i skórkę cytrynową. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z masą makowo - jajeczną. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut

królestwo garów
Ciasto Jamajka 232

Kakaowe ciasto biszkoptowe, przełożone kremem śmietankowym, z bananami zatopionymi w galaretce cytrynowej, z dodatkiem wyrazistego akcentu w postaci dżemu z czarnej porzeczki. Wszystko to tworzy razem doskonałą całość. Smakuje wybornie, a jeszcze do tego ładnie wygląda. Czytaj dalej

Arabeska waniliowa
Śnieżny puch z malinami 132

Niezwykle lekkie, puszyste i orzeźwiające ciasto. Robi się bardzo szybko.     SKŁADNIKI Spód: opakowanie ciasteczek kruchych cytrynowych Masa serowa: 500 g sera twarogowego z wiaderka, 2 galaretki cytrynowe, 500 ml wrzątku, 200 ml śmietany 30%, 1 śmietan-fix Posypka: ½ szkl. wiórek kokosowych, 2 łyżki masła, 1 łyżka cukru Dodatkowo: maliny z syropu WYKONANIE Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy kokos

słodki bratek
3 sprawdzone przepisy na tłusty czwartek 162

łyżki mąki i wymieszaj. Odstaw rozczyn w ciepłe miejsce na 15-20 minut. Rozpuść masło. Połącz mąkę z cukrem, solą, żółtkami oraz skórką cytrynową, alkoholem i roztopionym masłem. Dodaj rozczyn oraz mleko. Wyrabiaj ciasto aż będzie jednolite i miękki e, dość luźne. Przełóż ciasto do głębokiej miski i odstaw na 50 minut do wyrośnięcia. Rozgrzej olej w garnku. Sprawdź

Rozdomowiona
WIENIEC Z KRUSZONKĄ Z MĄKI KUKURYDZIANEJ 174

minut. Po pysznych  kukurydzianych, kruchych ciasteczkach  przyszedł czas na ciasto. Upiekłam okrągły wieniec tylko z mąki kukurydzianej z jagodami i kruszonką. Ciasto jest bardzo smaczne, podobne w smaku do klasycznej babki cytrynowej. Dodatkową zaletą jest to, że nie ma ono w swoim składzie odrobiny tłuszczu, co oczywiście obniża jego kaloryczność i nie jest mocno słodkie. Robi się

Walijskie Pichcenie
Tureckie ciasteczka twarogowe. Kemalpasa tatlısı. 176

szklanka cukru sok z 1 cytryny skórka otarta z 1/2 cytryny Wykonanie: Zagotować wodę, rozpuścić w niej cukier i dodać sok oraz skórkę cytrynową. Syrop odstawić. Pozostałe składniki wymieszać dokładnie.  Z tak otrzymanego ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczyć. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni

zadanie-gotowanie
Cytrynowa, wilgotna babka 128

waniliowy i wolnym strumieniem cały czas miksując dodajemy masło. Mieszamy. Pieczemy ok 45 min w 180 stopniach. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/desery/babki/cytrynowa-wilgotna-babka/ MieszamWGarnku   Artykuł Cytrynowa, wilgotna babka pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Pączki po niemiecku- berlinki 121

drożdże zaczęły rosnąć.Masło roztopić z resztą mleka.Skórkę z cytryny zetrzeć na drobnej tarce. Do mąki z rozczynem dodać jajka, żółtko, skórkę cytrynową i mleko z masłem. Dokładnie wyrobić i zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Następnie zagnieść je ponownie i rozwałkować na placek ok. 1,5 cm grubości. Szklanką wycinać kółka

Moje domowe kucharzenie
Szarlotka z pianką. 709

płaskie łyżeczki cukru 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 6 dużych winnych jabłek 5 białek 3/4 szkl. cukru kisiel cytrynowy cukier puder do posypania WYKONANIE: z podanych składników zagniatamy ciasto, 1/3 wkładamy do zamrażarki, pozostałym wyklejamy natłuszczoną blachę, jabłka obieramy, trzemy na grubych oczkach tarki, wykładamy na ciasto, z białek ubijamy pianę, pod koniec stopniowo dodajemy

Kuchnia Beaty
Cytrynowe pierścienie 129

Dziś zapraszam na kruche ciasteczka cytrynowe, udekorowane cytrynowym lukrem i obsypane posiekanymi pistacjami. Przyznam, że praca z ciastem nie należy do najprzyjemniejszych, jest ono bowiem bardzo kruche. Pamiętać więc należy, że wałkujemy niewielkie porcje ciasta niezbyt cienko. Ja wykrawałam swoje ciasteczka za pomocą większej formy do babeczek a środkowe kółko wykroiłam za pomocą kieliszka. Jeśli nie mamy takiej foremki, możemy

Smaki Na Talerzu
Domowy Golden syrup - czyli złocisty zamiennik miodu. 159

Dzisiaj przepis szczególnie poszukiwany w czasie przegotowań świątecznych pierniczków. t do wyrobu pierników używamy zazwyczaj miodu, jednakże czasem w przepisach możemy spotkać się z melasą lub

vaniliowoczekoladowa
Ciasto podwójnie cytrynowe z brzoskwiniami 152

Ciasto nie jest kwaśne mimo soku z trzech cytryn i cytrynowej galaretki. Jest idealne :) Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki przegotowanej ostudzonej wody Krem cytrynowy: 3 cytryny 1,5 szklanki wody 2 budynie waniliowe 1 i 1/2 szklanki cukru 1 kostka masła Cytrynowa pianka: 400 ml śmietanki kremówki

Na Ciasteczkowych Papierach
Torcik jogurtowy z truskawkami 772

żelatyny. Torcik kroimy, dekorujemy świeżymi listkami mięty. Jogurt można również wykorzystać do przygotowania innych deserów, u mnie w domu wszyscy lubią takie lekkie, niskokaloryczne ciasta desery. Zachęcam do wykonania np. tego torcika , mini deseru cytrynowego , mini deseru z truskawkami , deseru jogurtowego z truskawkami The post Torcik jogurtowy z truskawkami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Croissant z rabarbarem 118

francuskiego przekroić na pół, a każdą z połówek naciąć po skosie otrzymując cztery duże trójkąty - chciałam, aby każdy rogalik był duży. Na każdy trójkąt ciasta wykładamy ok. dwóch łyżek rabarbaru z cukrem i skórką cytrynową. Zwijamy delikatnie rogalik. Uformowane posmarowałam roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego. :) * Rogaliki nie są słodkie, są lekko

Plate of Joy
Babka piaskowa z skórką cytrynową 151

Babka piaskowa to pierwsze ciasto jakie pamiętam z mojego dzieciństwa. Piekli go rodzice, ale też czasami sam tata, który jest super kucharzem :) Pamiętam jak mówił mi

Smakowy Raj
Z JABŁKAMI -KIBINAJ 152

łyżeczki mielonego cynamony, -0,5 łyżeczki mielonych goździków, - 1 paczka cukru waniliowego - 5 łyżeczki cukru trzcinowego (najlepiej według własnych upodobań), - łyżeczki startej skórki cytrynowej Sypkie składniki wymieszać i obsypać nimi pokrojone jabłka. WYKONANIE Ciasto: Mąkę zmieszać z solą. Dodać masło. Rozgnieść je rękoma z mąką. W oddzielnej misce rozbełtać jajka, następnie dodać do nich śmietanę. Powstałą masę wlać do mąki

w mojej kuchni
Szarlotka ze śmietaną 158

mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę jabłkową: 1,5- 2 kg jabłek 2 galeretki cytrynowe łyżeczka cynamonu opcjonalnie cukier  - w zależności jak bardzo słodkie ciasta lubimy (u mnie były to 3 łyżki) Składniki na bitą śmietanę: 2 śnieżki 2 śmietan-fixy 1 łyżka żelatyny Przygotowanie: 1. 3 jajka

charlotte gotuje
Bułeczki na drugie śniadanie 176

posmarować pozostałymi z jajek białkami ale nie jest to konieczne. Pieczemy przez ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni ale czas zależy od grubości ciasta. Wierzch drożdżówek polewamy lukrem (cukrem pudrem rozpuszczonym w soku cytrynowym)   Przepis dodano do akcji promującej książkę Doroty Świątkowskiej Moje wypieki i desery na każdą okazję

prawdziwe jedzenie
Drożdżówki bez mleka 282

posmarować pozostałymi z jajek białkami ale nie jest to konieczne. Pieczemy przez ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni ale czas zależy od grubości ciasta. Wierzch drożdżówek polewamy lukrem (cukrem pudrem rozpuszczonym w soku cytrynowym

prawdziwe jedzenie
ciasto cynamonowo- jabłkowe 149

obrać i pokroić w drobne plasterki. Następnie przesmażyć je na w niewielkiej ilości wody aż się rozgotują, na koniec dodać wsypać galaretkę cytrynową i mieszać aż całkowicie się rozpuści. Gotową masę jeszcze ciepłą można przełożyć na ciasto, smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Szarlotka królewska. Jabłecznik z bitą śmietaną. 2651

The post Szarlotka królewska. Jabłecznik z bitą śmietaną. appeared first on KulinarnePrzeboje.pl .

Kulinarne Przeboje
POMARAŃCZOWA BABKA JOGURTOWA Z WIŚNIAMI 180

wróciłam. Od razu zwróciłam uwagę na piękną babkę cytrynową. W Wielkiej Brytanii jest teraz długi (deszczowy :D) weekend, więc idealna pora na pieczenie. Babka cytrynowa zamieniła się u mnie w pomarańczową. Dodałam więcej wiśni. Ciasto jest pyszne i bardzo wilgotne. Nad całością zdjęć "czuwa" bardzo ważny Aniołek. CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU

Przepisy Aleksandry
Racuchy Drożdżowe Klasyczne 261

delikatnie staramy się rozmieszać drożdże z cukrem i mlekiem. Odstawiamy do wyrośnięcia. Jak rozczyn podwoi swoją objętość łyżką mieszamy całość, dodajemy jajko i skórkę cytrynową. Można mieszać łyżką, można mieszać mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia, minimum 30 minut. Po tym czasie jak ciasto podwoi swoją objętość na patelni rozgrzewamy tłuszcz i na rozgrzany łyżką formujemy

Blondynka Gotuje
Serniczki cytrynowe z Oreo i hipsterskim kremem cytrynowym 216

obrzydliwą ilością cukru ciasteczka Oreo nadały się znakomicie do zrównoważenia wykrzywiającego twarz smaku cytryn.  Ciasto: opakowanie Oreo (teoretycznie 16 sztuk, odejmujemy 2 zjedzone podczas przygotowania) 1/3 kostki masła 400 g twarożku sernikowego 2 jajka 2 cytryny szklanka cukru 1 laska wanilii Krem cytrynowy: 3 cytryny szklanka cukru 2 jajka+2 żółtka 2 łyżki oliwy łyżka mąki ziemniaczanej(...)resztą ciasta i nikt nie umarł po tego zjedzeniu ;D Ser, cukier, jajka i wanilię dodajemy więc do miski, miksujemy na gładką masę i pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach. Po przestudzeniu mieszamy ładny serniczek łyżką, żeby otrzymać serową breję, którą i tak przełożymy potem do pucharków.      Żeby przygotować hipsterski krem cytrynowy, ekhm, wyrafinowany Lemon Curd

sama złodycz
Pyszne ciasto Jesienny Rarytas (kakaowe z jabłkami, orzechami i budyniem)+FILM 41

chcę Wam pokazać przepis na bardzo pyszne ciasto Jesienny Rarytas :) Jest to kakaowe ciasto z jabłkami, masą budyniową na gorąco z orzechami. Całość smakuje wspaniale. Bardzo łanie wygląda. Polecam gorąco :)  Zapraszam też na film z przygotowaniem ciasta krok po kroku    SKŁADNIKI  *blaszka ok 25x35cm ***używam szklanki 250ml*** CIASTO  125ml wody 125ml oleju 0,5 szkl(...)góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 20-25 minut do suchego patyczka  Ciasto studzimy i kroimy na dwa cienkie spody. JABŁKA Jabłka obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach, prażymy do miękkości ok 15-20 minut.  Do uprażonych jabłek dodajemy 2 galaretki cytrynowe, dokładnie mieszamy do ich rozpuszczenia. Jabłka wykładamy na spód kakaowy, przykrywamy drugim spodem-studzimy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Leśny mech na bogato - na dzień świętego Patryka 551

pieczenia Masa: 900 ml śmietanki 30% 2 galaretki cytrynowe 1 galaretka agrestowa 2 opakowania śmietan fix Szpinak rozmrażamy i osączamy na sitku z nadmiaru wody. Jajka miksujemy z cukrem, a następnie powoli wlewamy olej. Wsypujemy przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Cały czas miksując. Pod koniec połączyć z odsączonym szpinakiem. Ciasto przekładamy na dużą(...)blachę do pieczenia i pieczemy około godzinę w 170 stopniach. Upieczony biszkopt studzimy. Z ostudzonego ciasta ścinamy wierzch i rozdrabniamy na okruchy. Zieloną galaretkę rozpuszczamy w 2 szklankach wody i odstawiamy do stężenia (można to zrobić dzień wcześniej), następnie kroimy w kostkę. Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 2 szklankach wody i odstawiamy, aż lekko zacznie tężeć. Śmietanę ubijamy, dodajemy śmietan

Ewusiowe Smaki
Bezglutenowa babka cytrynowa 90

Słodko-cytrynowa babka piaskowa bez dodatku mąki pszennej i cukru. if (typeof CeneoAPOptions == "undefined" || CeneoAPOptions == null) { var CeneoAPOptions = new Array(); stamp = parseInt(new Date().getTime()/86400, 10); var script = document.createElement("script"); script.setAttribute("type", "text/javascript"); script.setAttribute("src", "//partnerzyapi.ceneo.pl/External/ap.js?"+stamp); script.setAttribute("charset", "utf-8"); var head = document.getElementsByTagName("head")[0]; head.appendChild(script); } CeneoAPOptions[CeneoAPOptions.length] = { ad_creation: 321648, ad_channel: 36965, ad_partner(...)połącz z ciastem. Foremkę na babkę wysmaruj np. masłem i posyp mąką kukurydzianą, przelej ciasto i piecz ok. 45-50 min w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Jeśli masz pytania, a może chcesz się pochwalić wypiekami to pisz śmiało! Powodzenia i… SMACZNEGO! Artykuł Bezglutenowa babka cytrynowa pochodzi z serwisu Mrs. Endorfina

Mrs. Endorfina
Babka biszkoptowa cytrynowa 140

dwie minuty od dodania ostatniego żółtka.  Mąki przesiewamy, dodajemy partiami do masy jajecznej i mieszamy delikatnie szpatułką. Na koniec wlewamy olej, skórkę cytrynową, ostrożnie łączymy masę z tłuszczem. Formę natłuszczamy, wysypujemy bułką tartą i wlewamy ciasto biszkoptowe. Pieczemy z nagrzanym do 160*C piekarniku przez 60 minut - do suchego patyczka. Upieczoną babkę od razu stawiamy na desce i ściągamy

Gotowanie i blogowanie
Szarlotka 212

Lubię jak w domu pachnie ciastem, dlatego dzisiaj postanowiłam przygotować pyszną szarlotkę  - typowo jesienne ciasto.   Składniki: 1,5 kg jabłek 1 szklanka cukru 4 białka 1 kisiel cytrynowy szczypta soli 3 szklanki mąki 4 żółtka 1 margaryna 2 łyżeczki proszku do pieczenia Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, odciskamy sok i dodajemy kisiel. Białka ubijamy

Salonik smaków
Pieguskowiec z truskawkami i lemon curd 98

galaretka truskawkowa 3 - 4 nektarynki Lemon curd: 3 cytryny szklanka cukru 100 g masła 3 żółtka + 1 jajko Dodatkowo: 3 suche bezy 5 kwiatów lawendy Przygotowanie: Suche składniki na ciasto wymieszać ze sobą. Białka ubić na sztywno, a pod koniec dodać do nich cukier. Do mąki wlać olej i wymieszać razem. Następnie dodać masę białkową i delikatnie połączyć. Piec(...)środku. Na wierzch wykładamy lemon curd i całość posypujemy pokruszonymi bezikami i pojedynczymi kwiatami lawendy. Jeśli uznamy, że warstwa cytrynowa będzie zbyt gruba, to spokojnie lemon curd możemy przechowywać w lodówce i użyć jako dodatek np. do lodów. Ciasto przechowujemy w lodówce i podajemy schłodzone. Jak to przy galaretkach bywa :) Naturalne i zdrowe produkty można znaleźć w sklepie internetowym: www.naturalniezdrowe.com.pl

Karczma Honorietty
Tarta cytrynowe PTASIE MLECZKO (bez glutenu, białego cukru, laktozy, wegańskie) 54

Próbowaliście już cytrynowe Ptasie Mleczko? Bardzo lubimy takie orzeźwiające smaki a w połączeniu z czekoladą to już w ogóle kosmos 💛 Jeśli ktoś nie lubi przesłodzonych ciast to będzie wręcz zachwycony 👌      Składniki (21 cm śr.): Spód - 150g mąki kukurydzianej -40g skrobi ziemniaczanej lub proszku budyniowego - 40g kakao - 50g słodu ryżowego/miodu - 40g ksylitolu - 30g oleju rzepakowego - kilka

Candy Pandas
SEROMAKOWIEC PROSTY I SZYBKI 1034

sporo czasu :)  To idealny przepis dla wszystkich zabieganych lub dla osób, którzy nie lubią godzinami siedzieć w kuchni. Polecam, wyszedł pyszny:) SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM 25/40 CM CIASTO: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru pudru 12,5 dag masła lub margaryny 3 żółtka  MAK: masa makowa z puszki (Helio z bakaliami) 3 łyżki kaszy manny(...)mielonego sera (użyłam z wiaderka) 2 całe jajka szklanka cukru pudru 2 budynie waniliowe 25 dag masła lub margaryny kilka kropli olejku cytrynowego lub otarta skórka z cytryny WYKONANIE: Blachę wykładamy papierem do pieczenia. CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto ze sobą siekamy, krótko wyrabiamy i wałkujemy. Wykładamy na blachę. Podpiekamy ok. 10-15 minut do lekkiego ze złocenia (180 st.C

Pani na deser
WIENIEC NA ZIMNO 3 SMAKI 494

lubi dlatego i ja je chętnie robię. W tamtym tygodniu otrzymałam od firmy Tupperware Polska Formę Lilianna do testów, przygotowałam w niej pyszne ciasto na zimno, zapraszam Składniki: szklanka smietany 18% op.serka mascarpone 2 galaretki cytrynowe 2 galaretki brzoskwiniowe 2 galaretki wisniowe Wykonanie: Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 1.5 szklanki wrzątku,studzimy. Wylewamy do formy. Odstawiamy do stężenia. 2 galaretki wiśniowe(...)stężenia. Galaratki brzoskwiniowe rozpuszczamy w 2 szkl wrzątku, studzimy, dodajemy mascarpone, miksujemy, wylewamy na stężałe poprzednie warstwy. Odstawiamy do lodówki do stężenia. Opinia: Forma idealnie nadaje się do przygotowania ciast na zimno. Ciasto idealnie odchodzi i wielkim plusem oprócz pięknego wyglądu ciasta jest też możliwośc wyboru czy robimy ciasto wieniec, czy pełne, dzięki n,,kominowi" znajdującemu się w zestawie. Duży

Z Majeczką w kuchni
Babeczki cytrynowe z kremem 121

Babeczki idealne dla Nas Babeczek. Smak, który urzeka po pierwszym kęsie. Maślane, puszyste z cytrynowym kremem. Dla fanów kwaskowatych smaków choć nie jest on tak mocno wyczuwalny wręcz przełamuje idealnie słodycz ciasta. Zapraszam... Inspiracja "Moje wypieki"  Składniki na 12 babeczek: 1,5 szklanki mąki pszennej np. tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 115 g masła 3/4 szklanki drobnego(...)śmietanę, mieszając szpatułką, tylko do połączenia się składników. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do nich nałożyć ciasta do 3/4 ich wysokości. Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 - 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce. Puszysty krem cytrynowy: 150 g serka mascarpone lub ricotty 150 g lemon curd jeśli nie mamy dodać sok z 1 cytryny

Kubki smaku
Biały Lion 118

ciasto do świątecznej kawki. Jest wiele wersji, ale ja po przetestowaniu kilku przepisów stworzyłam ten wyjątkowy. Połączenie słodkiego kajmaku, ryżu preparowanego oraz masy budyniowej zwieńczone orzechami. Całość stanowi bombę smakową ;)   Składniki na biszkopt: 5 dużych jaj, 3/4 szklanki cukru, 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 3/4 szklanki mąki pszennej. Składniki na poncz: 1 szklanka wody, 2 łyżeczki cukru, Zapach cytrynowy, Cytryna(...)pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 170oC piekarnika i pieczemy ok 340 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest już upieczone. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Dzielimy na 2 blaty. Poncz:  cukier zalewamy przegotowaną wodą, dodajemy cytrynę i kilka kropel zapachu cytrynowego. Krem :  1 szklankę mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia. Gdy mleko się zagotuje dodajemy dokładnie

Słodki Zakątek
SERNICZEK CYTRUSEK 181

jaką mamy maszynkę i od jakości sera. Margarynę rozpuścić. Do misy wsypać cukier i wlać ostudzoną margarynę. Utrzeć za pomocą miksera. Dodać sok z cytryny i wlać wystudzoną galaretkę cytrynową, wymieszać. Na koniec dodać skręcony biały ser i dokładnie wymieszać robotem do momentu, gdy masa serowa będzie gładka. Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami. Na biszkopty wylać 1/2 masy serowej(...)lekko dociskając do masy, czynność powtarzamy do momentu wypełnienia powierzchni tortownicy. Na wyłożoną galaretkę wylać drugą połowę sera i wyłożyć pozostałą część galaretki. Ciasto włożyć do lodówki do schłodzenia. Na schłodzony ser wylać tężejącą galaretkę cytrynową

Ciastka - domowe słodkości