Pączusie w wersji mini sa równie smaczne jak tadycyjne pączki. Mniej z nimi pracy. Do ciasta dodałam skórke i sok z cytryny dzieki temu pączucie maja cytrynowy posmak, który mozna jeszcze wzmocnić cytrynowym lukrem. składniki: 700 g mąki pszennej 5 żółtek 4-5 kopiastych łyżek śmietany 18 % 40 g świeżych drożdży 1 szklanka letniego mleka 3 łyżki roztopionego masła(...)mleku rozpuścić cukier i drożdże, odstawić. Do miski wsypać mąkę. Dodać żółtka, śmietanę, spirytus, skórkę i sok z cytryny oraz roztopione masło. Dodać także rozpuszczone drodże. Wyrobić gładkie jednolite ciasto, u mnie zrobił to robot. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Potem ciasto przełożyć na blat i lekko zagnieść. Rozwałkować na grubość
Monia miesza i gotujeróżnych coś wybrałam, pozmieniałam według uznania ilości i składniki a efekt był zaskakujący. Wspaniałe ciasto, w którym przy jedzeniu czuje się wszystkie smaki użytych składników. Baklava Składniki: - 1 op. ciasta Filo (ja miałam 7 płatów, które przecięłam na pół) - 1 cytryna - 200 g orzechów włoskich - 200 g migdałów - 70 g orzechów pistacjowych - 40 g cukru - ¼ łyżeczki cynamonu - 150 g sklarowanego(...)minut do uzyskania syropu. Odkładamy do wystygnięcia. Cytrynę sparzamy, ścieramy skórkę, wyciskamy sok. Orzechy i migdały mielimy (można kupić już gotowe zmielone) dodajemy skórkę cytrynową, cukr i cynamon, wszystko dokładnie mieszamy. Natłuszczamy prostokątną formę. Płaty ciasta kroimy do wielkości formy. Przykrywamy płaty ciasta ściereczką by nie wyschły. Wyjmujemy jeden płat wkładamy na spód foremki i smarujemy go stopionym masłem
Kulinarne życieświętowania to zbyt krótki czas aby przytyć 2 kg. Kamień z serca, nie? Dzisiaj podzielę się z wami jednak jeszcze ciastem, które gościło na naszym stole. Byłą to babka... ale nie taka zwykła cytrynowa ale gruszkowo-ziołowa. Babkę upiekłam na bazie oleju rzepakowego Wielkopolskiego SemCo . Dzięki temu babka jest wilgotna w środku. Zioła dodały babce charakteru a gruszka słodkości
Kuchnia w oparachszklanki wody sok z 1 cytryny 1 galaretka cytrynowa 1 kostka margaryny lub masła 2 żółtka Lukier 1 białko 1,5 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny Wykonanie: Białka ubijamy na sztywno z cukrem dodając po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy. Ciasto wylewamy na blaszkę 35x28 cm wyłożoną papierem pergaminowym(...)żelatynę. masa budyniowa Budyń gotujemy na wodzie z cukrem oraz sokiem z cytryny. Następnie wsypujemy galaretkę cytrynową następnie bardzo dokładnie mieszamy. Odstawiamy do ostudzenia. Ucieramy margarynę z żółtkami, cały czas ucierając dodajemy po łyżce budyniu ucierając dalej. Masę budyniową wykładamy na ciasto przykrywamy masą śmietanową. Na wierzch układamy na przemian herbatniki które moczymy w wodzie z dodatkiem cytryny oraz
kgwjanczewoBanalnie proste ciasto z owocami. Próbowałam już z brzoskwiniami, borówkami amerykańskimi a teraz z malinami. Bardzo puszyste a w lodówce zachowa świeżość przez kilka dni :) Polecam :) Oryginalny przepis pod nazwą Malinowy z cytrynową nutą pochodzi z gazety Tina. Składniki : 3 i 1/2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 i 1/2 szklanki cukru(...)owoców. Pozostałą mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia do wysokiego naczynia. Dosyp cukier, cukier waniliowy i skórkę cytrynową. Wbij jajka, dolej mleko i olej. Wszystkie składniki wymieszaj mikserem na gładkie, jednolite ciasto. Owoce opłucz, osusz a następnie oprósz odłożonymi wcześniej dwiema łyżkami mąki. Delikatnie przemieszaj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia
cucinareBanalnie proste ciasto z owocami. Próbowałam już z brzoskwiniami, borówkami amerykańskimi a teraz z malinami. Bardzo puszyste a w lodówce zachowa świeżość przez kilka dni :) Polecam :) Oryginalny przepis pod nazwą Malinowy z cytrynową nutą pochodzi z gazety Tina. Składniki : 3 i 1/2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 i 1/2 szklanki cukru(...)owoców. Pozostałą mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia do wysokiego naczynia. Dosyp cukier, cukier waniliowy i skórkę cytrynową. Wbij jajka, dolej mleko i olej. Wszystkie składniki wymieszaj mikserem na gładkie, jednolite ciasto. Owoce opłucz, osusz a następnie oprósz odłożonymi wcześniej dwiema łyżkami mąki. Delikatnie przemieszaj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia
cucinaresobie równych. Delikatne blaty i aksamitny waniliowy krem tworzą wyjątkowe połączenie smaków. Chcąc zaskoczyć smakoszy cukiernicy wymyślają różne kombinacje smakowe tego tortu: czekoladowy, cytrynowy, karmelowy – każda z tych wersji z pewnością znajdzie swoich zwolenników. NAPOLEON KARMELOWY ciasto: 500g mąki 200g masła 250ml białego wytrawnego wina (wino można zastąpić 200ml zimnej wody + 2 łyżki octu jabłkowego) krem: 3 żółtka 700ml mleka
Obiad gotowyKoła Gospodyń Wiejskich w Lisowie, to wypiek na bazie ciasta ucieranego, w którym używa się równej ilości mąki pszennej i ziemniaczanej. Dzięki temu ciasto jest lekkie, a jednocześnie kruche i wilgotne. Babka ma intensywny cytrynowy smak, co zawdzięcza wykorzystaniu soku i skórki otartej z cytryny. Według mnie nie potrzebuje już żadnych dodatków, ale można ją oprószyć cukrem pudrem lub polukrować(...)łyżek oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cytryna – starta skórka i sok 2 płaskie łyżki kakao Żółtka i białka oddzielamy. Białka ubijamy na sztywną pianę tuż przed ucieraniem ciasta. Margarynę ucieramy z cukrem na puch, a kiedy masa jest już gładka, dodajemy po jednym żółtku nie przestając ucierać. Następnie do ciasta dodajemy obie mąki i proszek do pieczenia. Mieszamy
Trzeci talerztego przepyszne ciasto ze śliwkami i bez drożdży. Ciasto to zawiera jeden składnik, który może was zaskoczyć. To mielony ser biały. To dzięki niemu ciasto jest delikatne i przepyszne i nie jest suche. Jeśli boicie się ciasto drożdżowych, do których pasują wszystkie owoce, a które może nie wyrosnąć, może wyjść suche, a może nie lubicie ciasta drożdżowego… to koniecznie(...)weszło ich naprawdę sporo. Śliwki w czasie pieczenia ładnie się położą na ciasto. Na górę ciasta ze śliwkami dałam kruszonkę i na tym spokojnie można poprzestać. Można nie dawać kruszonki a posypać ciasto cukrem pudrem. Ja na kruszonkę dałam dodatkowo lukier z sokiem z pomarańczy i aromatem cytrynowym. Taki kwaskowy lukier, złamał słodycz śliwek. Nie podaję przepisu, bo lukier robię
Mieszam w Garnkutego przepyszne ciasto ze śliwkami i bez drożdży. Ciasto to zawiera jeden składnik, który może was zaskoczyć. To mielony ser biały. To dzięki niemu ciasto jest delikatne i przepyszne i nie jest suche. Jeśli boicie się ciasto drożdżowych, do których pasują wszystkie owoce, a które może nie wyrosnąć, może wyjść suche, a może nie lubicie ciasta drożdżowego… to koniecznie(...)weszło ich naprawdę sporo. Śliwki w czasie pieczenia ładnie się położą na ciasto. Na górę ciasta ze śliwkami dałam kruszonkę i na tym spokojnie można poprzestać. Można nie dawać kruszonki a posypać ciasto cukrem pudrem. Ja na kruszonkę dałam dodatkowo lukier z sokiem z pomarańczy i aromatem cytrynowym. Taki kwaskowy lukier, złamał słodycz śliwek. Nie podaję przepisu, bo lukier robię
Mieszam w GarnkuPyszne, aromatyczne, mocno wilgotne ciasto z owocem kaki. Bogactwo cudownych smaków, które fenomenalnie się przenikają i dopełniają. Kamforowo-cytrynowa nuta kardamonu przeplata się z rozgrzewającym, delikatnie pikantnym imbirem oraz słodyczą persymony, a wszystko zwieńczone jest odrobiną słodkawo-korzennego cynamonu. Nie bez znaczenia jest również zastąpienie w cieście białej mąki pszennej wartościową mąką owsianą, cechującą się korzystną kombinacją składników odżywczych
Fitsweet.meherbatników 750 g twarogu sernikowego 4 łyżki cukru pudru 3 śnieżki (bita śmietana w proszku) 1,5 szklanki mleka 3 galaretki cytrynowe 750 ml wrzącej wody 6 łyżek wiórek kokosowych łyżka masła łyżka cukru Sposób przygotowania ciasta bez pieczenia - Śnieżny puch. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, lub folia spożywczą poukładać herbatniki. Galaretki rozpuścić w 750 ml wrzącej wody
Pani domowaciasta na chińskie pierożki (2 opakowania), farsz: 300 g pieczarek, 100 g rukoli, 1 - 1,5 łyżki sosu ostrygowego, 2 - 3 łyżki sosu sojowego Kikkoman, skórka otarta z 1/2 cytryny, sok z cytryny, 1 łyżka miodu, sos: 250 ml octu ryżowego, 200 ml cukru, kawałek świeżego imbiru, 1/4 pepperoni, olej do głębokiego smażenia - ryżowy Sos: Do garnka wlać ocet, wsypać(...)półplasterki, lekko podsmażyć na oleju. Ostudzić. Rukolę pokroić, włożyć do miski. Dodać do niej pieczarki. Miód wymieszać z sosem ostrygowym, sosem sojowym, skórką cytrynową. Sosem polać pieczarki z rukolą, delikatnie dokładnie wymieszać. Na kawałek ciasta na pierożki kłaść trochę farszu, pierożki zlepiać. Smażyć w głębokim oleju. Pierożki podawać z sosem. Można podawać na zimno jak i na ciepło. zastawa
królestwo garówdoprawiana jest tartą skórką cytrynową, wanilią lub ekstraktem rumowym. Masa orzechowa składa się z mielonych orzechów, rodzynek, masła lub mleka, startej skórki cytrynowej i zapachu rumowego. Często do takiej masy dodawana jest również odrobina dżemu morelowego. Ciasto drożdżowe , w którym zawinięte jest makowe lub orzechowe nadzienie jest dość “sztywne” i jednocześnie elastyczne. Bejgli cechuje się również charakterystyczną skórką
mecooks