też ciasto pięknie wyrosło i podzieliłam je na dwie części .Z wierzchu tylko leciutko ścięłam , aby było tylko troszkę do pokruszenia.. 300 g świeżego szpinaku 2 szkl.mąki pszennej 1 szkl.mąki krupczatki 1,5 szkl.oleju 1,25 szkl. cukru 5 jaj 3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa 900 ml śmietanki 30% 2 galaretki o smaku cytrynowym 1 galaretka(...)ciasto mocno wyrosło i najpierw odcięłam wierzch ,a resztę podzieliłam na dwie części].Jedną[ spodnią ] część ciasta włożyć z powrotem do blaszki, nasączyć. Zieloną galaretkę rozpuścić w 2 szklankach wody i odstawić do stężenia, następnie pokroić w w kostkę. Galaretki cytrynowe rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody i odstawić, aż będzie lekko tężeć. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach
Moje domowe kucharzeniemiędzy czasie przygotować jabłka, wycinając z nich gniazda nasienne, pokroić na cieniutkie półplasterki i podgotować około 5 minut w wodzie z sokiem cytrynowym (ja to zrobiłam na dużej patelni), po czym przełożyć je pojedyńczo na płaską powierzchnię. Ciasto rozwałkować bardzo cienko. Wyciąć prostokąt, w zależności od wielkości jabłek u mnie był szerokości około 5 cm. Ułożyć jabłka Złożyć na pół
greenscarfuroczo prezentujące się ciasto bez pieczenia, z którym poradzi sobie nawet kulinarna 'noga', bo to ciasto po prostu nie może się nie udać, a do tego jest bardzo, baaardzo smaczne :))) Spód czekoladowy na bazie ciasteczek, kolejno: masa grysikowa- gęsta i kremowa- oraz cudowny krem cytrynowy, który znacie już z poprzedniego wpisu... … Och, pokochacie je od pierwszego kęsa :))) Spód czekoladowy
Kraina Miodem Płynącaciasta nie potrzeba zbyt wielu składników, jest też prosty w wykonaniu, dlatego polecam na deser w gorące dni, najlepiej smakuje podany prosto z lodówki. Sernik cynamonowy bez pieczenia Składniki: 18-20 herbatników 0,5 kg serka waniliowego z wiaderka 3/4 szklanki cukru pudru cukier wanilinowy 2 łyżki żelatyny 2 opakowania Śnieżki (każda na 200ml mleka) 0,5 opakowania galaretki cytrynowej(...)litra wody, ostudzić - z pozostałym mlekiem ubić drugą Śnieżkę, wymieszać ze schłodzoną galaretką - na zastygniętą masę cynamonową wylać masę śmietankową, ciasto schłodzić w lodówce Można użyć galaretki o innym smaku, ale według mnie lekki cytrynowy smak warstwy śmietankowej doskonale pasuje do słodyczy cynamonu
Smakołyki Berenikiokoło 5 minut. 4. Kalafior podziel na różyczki i wraz z fasolką dodaj do garnka. Dopraw solą, trawą cytrynową i kurkumą. Gotuj kolejne 5 minut i zalej curry mlekiem kokosowym. 5. Mąkę z łyżką oliwy, szczyptą soli i wodą ugnieć gładkie ciasto. Podziel na mniejsze części w zależności jakiej wielkości placki chcesz uzyskać. Każdą partię rozgnieć dłonią a następnie cienko(...)Gotuj około 5 minut. Kalafior podziel na różyczki i wraz z fasolką dodaj do garnka. Dopraw solą, trawą cytrynową i kurkumą. Gotuj kolejne 5 minut i zalej curry mlekiem kokosowym. Mąkę z łyżką oliwy, szczyptą soli i wodą ugnieć gładkie ciasto. Podziel na mniejsze części w zależności jakiej wielkości placki chcesz uzyskać. Każdą partię rozgnieć dłonią a następnie cienko rozwałkuj
globuskulinarnyGłosów:10 Średnia:4.6/5] składniki na ciasto ucierane: 280 g mąki 250 g cukru pudru 6 jajek (białka oddzielone od żółtek) 200 g masła w temperaturze pokojowej 6 łyżek wody 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią(...)wykonanie: Masło miksujemy z cukrem oraz cukrem z wanilią. Dodajemy stopniowo żółtka, za każdym razem dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy wodę, ekstrakt cytrynowy oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy do połączenia się z ciastem. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 23×33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia
Domowy Smak Jedzeniaresztą cukru na jasną, kremową masę. Dodać je do ubitych białek razem z aromatami i delikatnie wymieszać łyżką. Dodać skórkę cytrynową, wymieszać. 5. Następnie w 3 partiach dodać mąkę, po każdym dodaniu delikatnie wymieszać łyżką. 6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23-24cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około
Mała Cukierenkaresztą cukru na jasną, kremową masę. Dodać je do ubitych białek razem z aromatami i delikatnie wymieszać łyżką. Dodać skórkę cytrynową, wymieszać. 5. Następnie w 3 partiach dodać mąkę, po każdym dodaniu delikatnie wymieszać łyżką. 6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23-24cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około
Mała Cukierenkaciasta ucieranego, z aromatem waniliowym, twardą skórką wypieczoną na rumiano - to dla mnie opcja do przyjęcia. Ale to wówczas babeczki, nie muffiny. No, to dziś przepis na babeczki. Idealne do zabrania na piknik, na zakąskę po grillowaniu na świeżym powietrzu. Po wyłożeniu na talerz, zapomniane i czekające na swą kolej - długo nie wysychają. Środek delikatny, miękki, śmietankowy z cytrynowym(...)mąkę przesianą z dodatkami, kefir i sok z cytryny. Po każdym dodaniu miksujemy krótko, tylko do połączenia. Na koniec wsypujemy skórkę cytrynową. Miksujemy, aż uzyskamy masę o gęstości śmietany. Formę do pieczenia muffin wykładamy papilotkami. Sześć foremek napełniamy ciastem, tak do 2/3 wysokości. Do masy pozostałej w misce dodajemy pokrojone w drobną kosteczkę jabłko. Nie dodawałam cynamonu, nie posypywałam jabłka
Kronika Piekarnikazwykłych 200 g ricotty 2 ząbki czosnku ok. 1/3 obranego pora 1 łyżeczka oliwy z oliwek 2 łyżki listków tymianku cytrynowego skórka otarta z jednej cytryny ok. 30 g masła sól morska, pieprz Ciasto: Z dwóch szklanek mąki, dwóch żółtek, łyżeczki soli i 170 g masła zagniatamy kruche ciasto (ręcznie lub szybciej: w malakserze/mikserze) – gdyby nie chciało się połączyć
Poezja smakuszklanka wrzątku Do misy wsypujemy mieszankę na biszkopt,dodajemy wodę i jaja i miksujemy koło 6 minut.Tortownice 24 cm wykładamy same dno papierem do pieczenia i przekładamy ciasto biszkoptowe. Pieczemy w 180 stopniach przez 35 minut.Upieczony biszkopt wyjmujemy z pieca, zostawiamy do ostygnięcia i kroimy go na połowę.Galaretkę rozpuszczamy w trzech szklankach wrzątku i zostawiamy do ostygnięcia(...)minut po czym wyjmujemy i dociskamy drugim krążkiem biszkoptu.Banany kroimy w plastry i układamy jeden obok drugiego na biszkopcie.Zalewamy tężejącą cytrynową galaretką i do lodówki przynajmniej na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto jest już gotowe do spożycia
Różowa kuchniawoli przyłączenia się do imprezowych przygotowań. Więc, oprócz tortu, o którym będzie w najbliższym czasie osobno, na wegańsko-niewegańskiej imprezie były jeszcze: SŁODKOŚCI: - nasze ciasto czekoladowe z wiśniami, - dla dzieciaków muffinki bananowo-czekoladowe oraz cytrynowe z nadzieniem owocowym, - sałatka owocowa, - koszyczek niewegańskich słodyczy dla słodyczożerców ;) Miały być jeszcze nasze ciasteczka piwne ale zapomnieliśmy ich zabrać, ech... Dzieci miały jeszcze(...)GORĄCA KOLACJA 2 - PO PÓŁNOCY: - krokiety z mięsem dla większości i krokiety z pieczarkami dla nas, - pyszny wegański barszczyk dla wszystkich (fotek niestety brak). Co prawda w cieście naleśnikowym do krokietów znalazło się jajko ale zapytałam o nie dopiero teraz, kiedy piszę ten tekst, ponieważ patrząc na całość tego dania i ogólnie wszystko, co zostało przygotowane, nawet
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEMazurek różano-lukrowy (jajko z żurawiną) Składniki: ciasto: -180 g mąki pszennej - 50 g cukru pudru - 50 g margaryny roślinnej - jajko - szczypta soli dekoracja mazurka: - twarda marmolada różana - lukier cytrynowy (sok z cytryny, cukier puder) - migdały w płatkach - suszona żurawina. Forma: blacha od piekarnika Przygotowanie: Wg przepisu TUTAJ . Z ciasta formułuję kształt jajek. Dekoruję całość płatkami migdałowymi
Kuchnia co dniaMargaretka – ciasto, w którego wyglądzie zakochałam się od chwili kiedy po raz pierwszy ujrzałam je na blogu Ostra na słodko. To jedno z tych ciast, z którym poradzą sobie nawet laicy. Potrzeba naprawdę niewiele składników aby zaskoczyć zarówno domowników jak również gości – nie tylko wyglądem ale również smakiem margaretki. Jeśli nie posiadacie w domu gofrownicy, możecie użyć gotowych(...)tężejącą galaretkę. Miksujemy do połączenia. Gotową masę wylewamy na gofry. Wyrównujemy. Odstawiamy na kilka minut. Na wierzchu układamy ciasteczka. Pozostawiamy do stężenia. Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 600 ml wrzątku. Studzimy. Lekko tężejące wylewamy na wierzch ciasta. Chłodzimy (najlepiej całą noc). Smacznego
Fascynacje Aniczubata szklanka mąki krupczatki -1 szklanka cukru pudru* -4-5 łyżek soku z cytryny* *składniki na lukier, który spotkał się u mnie ze sprzeciwem, dlatego posypałam cukrem pudrem. Przygotowanie Ciasto francuskie zostawić na ok. 20 minut w temperaturze pokojowej. Gdy rozmarznie, podzielić na 2 płaty. Przełożyć do blach wyłożonych pergaminem. Kolejno piec wg przepisu na opakowaniu. Do garnka wlać połowę(...)garnka i stale mieszając, gotować, aż krem zgęstnieje. Zdjąć z ognia i przestudzić. Placki przełożyć jeszcze ciepłym kremem. Cukier utrzeć z sokiem cytrynowym na gęsty lukier. Posmarować nim wierzch napoleonki, a kiedy zastygnie, pociąć ciasto na porcje. Smacznego
Zielona Kuchnia