ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:170/508)

Bułeczki króliczki 147

stołu. Moja córka była zachwycona samym kształtem króliczków zaraz po upieczeniu a gdy zobaczyła ich wesołe buźki szkoda było jej je zjeść ;) Ciasto drożdżowe: 500 g mąki tortowej Młynomag 7 g drożdży instant 2 łyżki cukru cytrynowego 1 łyżka cukru 1 szkl mleka 75 g masła szczypta soli jajko białko do posmarowania Dekoracja: 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady kuleczki zbożowe(...)drożdże, sól, cukier wsypać do miski i wymieszać. Mleko z masłem podgrzewać w garnuszku do rozpuszczenia masła. Przestudzić. Wlać do suchych składników, dodać rozbełtane jajko i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 45 minut do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto zagnieść. Odrywać niewielkie kawałki z których formować kulki i bardzo cienkie wałeczki

Smakołyki Asi
Ciastka jajeczka od szczęśliwych kurek 172

koszyczkach :) Zagniatajcie kruche ciasto i poślijcie na świąteczne stoły trochę radości! Ciastka jajeczka na ok. 25 sztuk Potrzebujesz: Ciasto: 85g masła 1 jajko 80g cukru 210g mąki pszennej + do podsypywania 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  Nadzienie cytrynowe: lemon curd (np: z tego przepisu ) Nadzienie kokosowe: 100ml słodkiej śmietanki 30% 150g białej czekolady 2 czubate łyżki wiórków kokosowych Dodatkowo

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Ciasto cytrynowiec 125

masła • 170 g cukru pudru • 1 op. cukru wanilinowego • 4 jajka • skórka starta z 1 cytryny • 250 g mąki pszennej • 2 łyżeczki proszku do pieczenia • nasączenie: 1/4 szklanki likieru cytrynowego lub soku z cytryny + 1/3 szklanki wody Masa budyniowa • 1 op. budyniu waniliowego w proszku • 375 ml mleka • 125 ml soku z cytryny • 50 g cukru • 125 g masła Bita(...)cytryny oraz przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmiksować do połączenia się składników w gładkie i jednolite ciasto. Wyłożyć do formy, wyrównać powierzchnię, wstawić do piekarnika. Piec przez 20 minut. Wyjąć i ostudzić. Nasączyć mieszanką likieru cytrynowego lub soku z cytryny oraz wody. Masa budyniowa 250 ml mleka zagotować z dodatkiem cukru pudru. Resztę mleka (125 ml) wymieszać

KUCHNIA POLSKA
Domowa spiżarnia / ekstrakty do wypieków 242

Jesień zapasem, święta tuż tuż, więć najwyższy czas żeby uzupełnić domową spiżarnię, o niezbędnę w tym okresie, ekstrakty oraz aromatyzowane cukry do wypieków . Nie wyobrażam sobie

DefinicjaSmaku
Najlepszy jabłecznik 100

Dzień dobry. Dzisiaj przychodzę do Was z jabłecznikiem. To chyba najlepszy jabłecznik z kruchego ciasta jaki jadłam. Teraz, w sezonie na śliwki, możemy podmienić jabłka na śliwki. Też wychodzi pyszna. Potrzebujemy: 4 szklanki mąki (u mnie szklanka=250ml) =70 dag 2 jajka 2 żółtka 3/4 kostki margaryny (dałam Kasię) 1 szklanka cukru=20 dag 1 cukier waniliowy skórka otarta(...)duża łyżka bułki tartej 1 łyżeczka cynamonu Sposób przygotowania przepisu: Jabłecznik Jasi  Mąkę wymieszałam z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i skórką cytrynową. Posiekałam z zimną margaryną. Dodałam jajka, żółtka, cukier i śmietanę i zagniotłam ciasto. Schłodziłam je przez 30 minut w lodówce. W tym czasie przygotowałam jabłka. Obrałam je i starłam  na jarzynowej tarce. Dodałam cukry

Co w garnkach piszczy
Cytrynowa mini babka (na oleju rzepakowym) 171

cukier, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i łyżkę krojonej skórki cytrynowej. Składniki mieszamy łyżką. Następnie do naszych składników dolewamy mleko, wbijamy całe jajko i dodajemy 3 łyżki oleju rzepakowego. Całość szybko mieszamy łyżką do połączenia składników. Naszą masę wlewamy do papierowej małej foremki o wymiarach 155x60x55 mm. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy

Słodkie okruszki
Szarlotka z płatkami kukurydzianymi 138

Wykonanie jabłek: Jabłka umyć, obrać i pokroić w słupki (grubość 1cm x 1cm). Skropić sokiem z cytryny. Wykonanie ciasta:  Masło (100g) ucieramy mikserem na krem, dodajemy cukier, jajka, przesianą mąkę - dwa rodzaje - wraz z proszkiem do pieczenia oraz skórkę cytrynową. Ucieramy, aż masa stanie się jednolita. Tortownicę (średnica 25-26cm)wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem

Mania Wypiekania
Bananowy Keks 149

Witaminowa mieszanka w postaci porcji wilgotnego ciasta bananowego. Składniki: - 50 dag bananów (waga po obraniu ze skórki ) - 2 czubate szklanki mąki - 1/2 szklanki cukru - 1/3 kostki masła - 2 jajka - 1/2 szklanki mąki - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 opakowania płatków migdałowych - 1 garść suszonych moreli - 1 łyżeczka cynamonu - sok wyciśnięty z 1/2 cytryny Przygotowanie: Masło topimy, dodajemy cukier i odstawiamy(...)wcześniej przygotowaną masą. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Morele kroimy w paseczki. Banany obieramy, kroimy w plastry i mieszamy z sokiem cytrynowym, cynamonem i pokrojonymi morelami (kilka zostawiamy do dekoracji). Mieszankę porcjami dodajemy do ciasta i mieszamy drewnianą łyżką. Formę do keksówki smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą, przekładamy ciasto i pieczemy w 190 C przez około 1 godzinę

Zainspirowana w kuchni
Cytrynowy sernik bez pieczenia na ciastkach 76

jeden z najszybszych i najprostszych ciast na zimno o smaku rześkim i świeżym. Będzie ukojeniem dla leżących w gorączce, albo dla poddenerwowanych ,by ostudzić emocje. Idealny na wszystkie stresujące sytuacje , kiedy to bez opamiętania rzucamy się na napotkane na naszej drodze pierwsze lepsze słodycze.  Tutaj możemy(...)sobie spokojnie ukroić większy kawałek i nim go zjemy to złość dawno nam przejdzie. Deser idealny dla tych, którzy nie lubią ciast ciężkich i dla tych ,którzy nie potrafią opanować się i ciągle sobie dokładają. Składniki : - 2 cytrynowe galaretki+ pól litra wody - ciasteczka maszynkowe  BRZEŚĆ , u mnie dwa opakowania -1 kg twarogu sernikowego z wiaderka -pół szklanki cukru pudru

Z Kuchni Do Kuchni
CIASTO A'LA SERNIK (NA JOGURTACH GRECKICH) - Z CZARNĄ PORZECZKĄ 194

cukru 1 cukier waniliowy 4 żółtka Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto zawinąć w folię, włożyć do zamrażarki.  Owoce: dowolne, u mnie 300 g mrożonej czarnej porzeczki (z Hortexu) Składniki na masę jogurtową: 3 jogurty greckie ( ok 900 g) 2/3 szkl. cukru 1 cukier waniliowy o wadze 16 g 1/2 aromatu cytrynowego lub skórka otarta z 1 sparzonej cytryny 2 budynie(...)Białka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowy. Kiedy zaczną nam gęstnieć dodajemy po łyżce jogurt grecki oraz budynie, i skórkę cytrynową.  Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na spód ścieramy na tarce, na oczkach 2/3 schłodzonego kruchego ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200st na 10 minut. Po tym czasie na podpieczony spód wykładamy nasze owoce. Na owoce wylewamy masę

Walijskie Pichcenie
Placek królewski 139

oczyszczonej Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 1 szklanka wody 30 dkg cukru kryształu otarta skórka i sok z jednej cytryny 1 galaretka cytrynowa Polewa: 1/2 kostki margaryny 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao Sposób przygotowania: 1. Ciasto: Mąkę posiekać z masłem, cukrem pudrem, proszkiem i sodą oczyszczoną. Do tego dodać żółtka i mleko, szybko zagnieść i podzielić

Kuchnia w czekoladzie
Colomba Pasquale -wielkanocna gołębica 167

Tradycyjna włoska colomba o kształcie gołębicy  to  popularne i najważniejsze   wielkanocne ciasto  drożdżowe z bakaliami .  Słodka, puszysta ,  wypełniona  bakaliami , pokryta  lukrem , posypana  migdałami , pachnąca  skórką pomarańczową  i cytrynową..................nie może jej zabraknąć na  świątecznym stole. Ten oryginalny, włoski przysmak można przygotować w domu , ale........... .........pieczenie  colomby

Zakamarki mojej kuchni
ciasto z owocami i galaretka z lodowki 178

Składniki 2 - galaretki jagodowe 1 galaretka cytrynowa 500ml - śmietany 36% herbatniki ,lub biszkopty na dno tortownicy jagody ,wiśnie brzoskwinie... Wykonanie Galaretki jagodowe rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody(smak galaretki taki jak owoce). Trzecia galaretkę rozpuścić w 1 ¼ gorącej wody. Dno tortownicy wyłożyć ciastkami -u mnie pokruszone herbatniki. Posypać dno herbatnikowe ,owocami-jagodami . Ubić śmietankę i gdy już jest sztywna(...)dodać tężejącą galaretkę jagodową.(dokładnie połączyć mikserem). Gotową  masę śmietanowo - galaretkową wylać na herbatniki z owocami . Schłodzić w lodówce. Gdy ciasto zastygnie,zgęstnieje w lodówce ,posypać ,owocami dowolnymi i zalać trzecia tężejącą galaretką.  pycha

w mojej kuchni
HIT- Różowe miękkie ciastka malinowe 195

odwiedzenia strony   www.uczymyjakslodzic.pl  W kilku słowach o samych ciastkach. Z wierzchu i od spodu kruche a w środku struktura najlepszego biszkoptu połączona z piaskową konsystencją ciasta ucieranego. Nie wiem jak to lepiej ubrać w słowa. Miękkie i aromatyczne z wyraźnie wyczuwalnym smakiem malin i kontrastującym kwaskowym cytrusowym posmakiem. Poezja wśród wszystkich ciastek. Relatywnie mała ilość cukru uwypukla(...)gładką masę. 2.. Dodajemy ekstrakt waniliowy oraz przesiane suche składniki. Miksujemy do momentu połączenia. Wlewamy sok z cytryny oraz dodajemy otartą skórkę cytrynową. 3. Do zmiksowanej masy dodajemy koniecznie zmrożone maliny wszystko łączymy pulsacyjnie aż ciasto nabierze różowego koloru a maliny się nieco rozdrobnią.  Ważne by na tym etapie nie przesadzić z miksowaniem ,bo inaczej będziemy musieli dodatkowo

vaniliowoczekoladowa
Prosta pomarańczowa babka 151

baba cytrusowa, czyli ucierana babka pomarańczowa z cytrynowym lukrem. Bardzo prosta w przygotowaniu, pamiętajcie tylko, że wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Na blogu znajdziecie też inne baby: Babka cytrynowa z polewą czekoladową Babka majonezowa Prosta pomarańczowa babka Czas przygotowania: 60 minut Proporcje na formę o średnicy 22,5 cm Składniki: 2,5 szklanki maki pszennej szczypta soli(...)Przed wyjęciem ciasta z piekarnika sprawdzamy je drewnianym patyczkiem, jeśli jest suchy, ciasto jest gotowe. Po upieczeniu ciasto studzimy przez 10 minut, przy lekko uchylonych drzwiczkach. Gdy babka całkowicie wystygnie szykujemy lukier. W miseczce ucieramy cukier z sokiem cytrynowym, na koniec dodajemy kropelkę barwnika. Jeszcze raz dokładnie mieszamy i polewamy nim babkę

Kulinarne przygody Gatity