Ryba w cieście serowym Dziś rybka smażona w pysznym cieście serowym. Można tu użyć dowolnego gatunku ryby, ja wykorzystałam polędwiczki z mintaja, ale każda inna rybka też będzie dobra. Bardzo smaczny pomysł na obiad. Polecam! Składniki: 250g filetów rybnych (dorsz, miruna, mintaj, sola itp.) 1 jajko 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżka mąki pszennej 1 łyżka(...)przyprawy: sól, pieprz cytrynowy (lub zwykły) olej do smażenia *** Rybę kroimy na kawałki i posypujemy z dwóch stron solą oraz pieprzem cytrynowym. Odkładamy na około pół godziny aby przeszła przyprawami *** *** W miseczce umieszczamy składniki na ciasto : jajko, mąki, majonez i starty żółty ser *** *** Wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto doprawiamy szczyptą soli *** *** Rybę panierujemy w cieście serowym
Blog z Apetytemprababcie. Składniki 50 dag mąki 15 dag cukru 5 dag smalcu 1 jajo 3/4 szklanki mleka 0,5 łyżeczki amoniaku w proszku Aromat cytrynowy Marmolada lub krem czekoladowy Wykonanie Z mąki, cukru, smalcu i jaja ugniatać ciasto. Wcześniej rozpuścić amoniak w mleku, dodać kilka kropel aromatu i po trochę dodawać do wyrabianego ciasta- aby uzyskać odpowiednia konsystencję. Ciasto rozwałkować
Tradycyjna KuchniaMleczna polewa kolejny raz pojawia się w moim przepisie a to dlatego że idealnie pasuje do takich ciast, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby polać je np. lukrem cytrynowym lub pomarańczowym. To już ostatni przepis przed Świętami Wielkiejnocy , tym samym chce Wam życzyć przede wszystkim zdrowych Świąt i radosnych w tym trudnym czasie. Spędźcie je w domu(...)kandyzowaną skórkę pomarańczy. Mieszamy wszystko łyżką do połączenia składników. Wykładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stop przez około 40-50 min. patyczek włożony do środka ciasta musi być suchy ! 4. Polewę szykujemy rozpuszczając masło razem z mlekiem i cukrem, zestawiamy z ognia i dodajemy mleko w proszku, mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji polewy, Polewamy nią wystudzone
Gotowanie...to proste !jabłek szara reneta 2 garści rodzynków 2 łyżki agaru (opcjonalnie 1 galaretka cytrynowa) 2 łyżki miodu 1 łyżka masła 1 łyżka cynamonu (jak ktoś lubi to więcej) 1/4 łyżeczki mielonych goździków Ciasto: 400 g mąki tortowej 50 g drożdży 1 jajko 3 żółtka jaj 100 g cukru 150 g masła 4 łyżki
R'n'G Kitchensąsiadki, a ona od swojej, a ta dostała go od jeszcze swojej...itd :) Składniki : 3 szklanki mąki tortowej 6 jaj kisiel cytrynowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 25 dag masła ROŚLINNEGO w kostce 4 łyżki cukru do ciasta 1/2 szklanki cukru pudru do białek przesmażone jabłka - ja miałam 1 duży słoik własnego przetworu, jeśli będziemy sami na bieżąco przesmażać jabłka
Proste Potrawystołu. Moja córka była zachwycona samym kształtem króliczków zaraz po upieczeniu a gdy zobaczyła ich wesołe buźki szkoda było jej je zjeść ;) Ciasto drożdżowe: 500 g mąki tortowej Młynomag 7 g drożdży instant 2 łyżki cukru cytrynowego 1 łyżka cukru 1 szkl mleka 75 g masła szczypta soli jajko białko do posmarowania Dekoracja: 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady kuleczki zbożowe(...)drożdże, sól, cukier wsypać do miski i wymieszać. Mleko z masłem podgrzewać w garnuszku do rozpuszczenia masła. Przestudzić. Wlać do suchych składników, dodać rozbełtane jajko i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 45 minut do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto zagnieść. Odrywać niewielkie kawałki z których formować kulki i bardzo cienkie wałeczki
Smakołyki Asikoszyczkach :) Zagniatajcie kruche ciasto i poślijcie na świąteczne stoły trochę radości! Ciastka jajeczka na ok. 25 sztuk Potrzebujesz: Ciasto: 85g masła 1 jajko 80g cukru 210g mąki pszennej + do podsypywania 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie cytrynowe: lemon curd (np: z tego przepisu ) Nadzienie kokosowe: 100ml słodkiej śmietanki 30% 150g białej czekolady 2 czubate łyżki wiórków kokosowych Dodatkowo
Kuchnia w Słońcu Skąpanamasła • 170 g cukru pudru • 1 op. cukru wanilinowego • 4 jajka • skórka starta z 1 cytryny • 250 g mąki pszennej • 2 łyżeczki proszku do pieczenia • nasączenie: 1/4 szklanki likieru cytrynowego lub soku z cytryny + 1/3 szklanki wody Masa budyniowa • 1 op. budyniu waniliowego w proszku • 375 ml mleka • 125 ml soku z cytryny • 50 g cukru • 125 g masła Bita(...)cytryny oraz przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmiksować do połączenia się składników w gładkie i jednolite ciasto. Wyłożyć do formy, wyrównać powierzchnię, wstawić do piekarnika. Piec przez 20 minut. Wyjąć i ostudzić. Nasączyć mieszanką likieru cytrynowego lub soku z cytryny oraz wody. Masa budyniowa 250 ml mleka zagotować z dodatkiem cukru pudru. Resztę mleka (125 ml) wymieszać
KUCHNIA POLSKAJesień zapasem, święta tuż tuż, więć najwyższy czas żeby uzupełnić domową spiżarnię, o niezbędnę w tym okresie, ekstrakty oraz aromatyzowane cukry do wypieków . Nie wyobrażam sobie
DefinicjaSmakuDzień dobry. Dzisiaj przychodzę do Was z jabłecznikiem. To chyba najlepszy jabłecznik z kruchego ciasta jaki jadłam. Teraz, w sezonie na śliwki, możemy podmienić jabłka na śliwki. Też wychodzi pyszna. Potrzebujemy: 4 szklanki mąki (u mnie szklanka=250ml) =70 dag 2 jajka 2 żółtka 3/4 kostki margaryny (dałam Kasię) 1 szklanka cukru=20 dag 1 cukier waniliowy skórka otarta(...)duża łyżka bułki tartej 1 łyżeczka cynamonu Sposób przygotowania przepisu: Jabłecznik Jasi Mąkę wymieszałam z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i skórką cytrynową. Posiekałam z zimną margaryną. Dodałam jajka, żółtka, cukier i śmietanę i zagniotłam ciasto. Schłodziłam je przez 30 minut w lodówce. W tym czasie przygotowałam jabłka. Obrałam je i starłam na jarzynowej tarce. Dodałam cukry
Co w garnkach piszczycukier, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i łyżkę krojonej skórki cytrynowej. Składniki mieszamy łyżką. Następnie do naszych składników dolewamy mleko, wbijamy całe jajko i dodajemy 3 łyżki oleju rzepakowego. Całość szybko mieszamy łyżką do połączenia składników. Naszą masę wlewamy do papierowej małej foremki o wymiarach 155x60x55 mm. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy
Słodkie okruszkiWykonanie jabłek: Jabłka umyć, obrać i pokroić w słupki (grubość 1cm x 1cm). Skropić sokiem z cytryny. Wykonanie ciasta: Masło (100g) ucieramy mikserem na krem, dodajemy cukier, jajka, przesianą mąkę - dwa rodzaje - wraz z proszkiem do pieczenia oraz skórkę cytrynową. Ucieramy, aż masa stanie się jednolita. Tortownicę (średnica 25-26cm)wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem
Mania WypiekaniaWitaminowa mieszanka w postaci porcji wilgotnego ciasta bananowego. Składniki: - 50 dag bananów (waga po obraniu ze skórki ) - 2 czubate szklanki mąki - 1/2 szklanki cukru - 1/3 kostki masła - 2 jajka - 1/2 szklanki mąki - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 opakowania płatków migdałowych - 1 garść suszonych moreli - 1 łyżeczka cynamonu - sok wyciśnięty z 1/2 cytryny Przygotowanie: Masło topimy, dodajemy cukier i odstawiamy(...)wcześniej przygotowaną masą. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Morele kroimy w paseczki. Banany obieramy, kroimy w plastry i mieszamy z sokiem cytrynowym, cynamonem i pokrojonymi morelami (kilka zostawiamy do dekoracji). Mieszankę porcjami dodajemy do ciasta i mieszamy drewnianą łyżką. Formę do keksówki smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą, przekładamy ciasto i pieczemy w 190 C przez około 1 godzinę
Zainspirowana w kuchnijeden z najszybszych i najprostszych ciast na zimno o smaku rześkim i świeżym. Będzie ukojeniem dla leżących w gorączce, albo dla poddenerwowanych ,by ostudzić emocje. Idealny na wszystkie stresujące sytuacje , kiedy to bez opamiętania rzucamy się na napotkane na naszej drodze pierwsze lepsze słodycze. Tutaj możemy(...)sobie spokojnie ukroić większy kawałek i nim go zjemy to złość dawno nam przejdzie. Deser idealny dla tych, którzy nie lubią ciast ciężkich i dla tych ,którzy nie potrafią opanować się i ciągle sobie dokładają. Składniki : - 2 cytrynowe galaretki+ pól litra wody - ciasteczka maszynkowe BRZEŚĆ , u mnie dwa opakowania -1 kg twarogu sernikowego z wiaderka -pół szklanki cukru pudru
Z Kuchni Do Kuchnicukru 1 cukier waniliowy 4 żółtka Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto zawinąć w folię, włożyć do zamrażarki. Owoce: dowolne, u mnie 300 g mrożonej czarnej porzeczki (z Hortexu) Składniki na masę jogurtową: 3 jogurty greckie ( ok 900 g) 2/3 szkl. cukru 1 cukier waniliowy o wadze 16 g 1/2 aromatu cytrynowego lub skórka otarta z 1 sparzonej cytryny 2 budynie(...)Białka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowy. Kiedy zaczną nam gęstnieć dodajemy po łyżce jogurt grecki oraz budynie, i skórkę cytrynową. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na spód ścieramy na tarce, na oczkach 2/3 schłodzonego kruchego ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200st na 10 minut. Po tym czasie na podpieczony spód wykładamy nasze owoce. Na owoce wylewamy masę
Walijskie Pichcenie