ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:178/508)

Babka dwukolorowa 186

dodawać po 1 żółtku. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i porcjami dodawać do ucieranej masy. Na końcu dodać olej i olejek cytrynowy. Wszystko dokładnie wymieszać. Formę posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wypełnić połową ciasta. Pozostałą połowę wymieszać z kakao i również wlać do formy. Włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. i piec ok. 50 minut

Zielona Kuchnia
Wielkanocna babka piaskowa- bezglutenowa. 217

dodać do masy jajecznej - nie miksować tylko zamieszać do połączenia. Dodać skórkę cytrynową lub ulubiony aromat. Masło rozpuścić w garnuszku i takie wrzące wlać do ciasta dokładnie zamieszać do połączenia - nie miksować. Ciasto wlać do formy- rośnie jak szalone wiec nie powinno zajmować

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Bistro La Cocotte 145

smaki bardzo bliskie mojemu sercu, po prostu moje smaki. Na desery już nie starczyło nam miejsca – wszystkie porcje były w słusznych rozmiarach. Ale ciasta wyglądały naprawdę nieźle, na pewno na nie kiedyś wrócimy. Szczególnie na tartę cytrynową, która wyglądała obłędnie. W karcie znajdziemy również proste francuskie wina od małych lokalnych producentów w umiarkowanych przestępnych cenach. Polecamy wszystkim nowy adres Bistro

królestwo garów
Babka śmietankowa z cytrynowym lukrem 216

białości Nadal miksując dodać olej, śmietanę,  mąkę wymieszaną z proszkiem i aromat Foremkę wysmarować margaryną lub masłem i wysypać mąką. Przelać ciasto Piec ok. 45 minut Polukrować lub posypać cukrem pudrem. U mnie lukier cytrynowy Smacznego :) W myśl akcji

Szczęśliwa kuchnia
Rosol z rosolu z wczoraj 185

pomarańczy lub cytryny  dymka - do posypania  1/2 łyżeczki anyż mielony  1/2 łyżeczki ziaren kolendry  1 łyżka octu jabłkowego lub ryżowego  pół łyżeczki trawy cytrynowej mielonej  1 łyżka oleju sezamowego  pieprz  1,5 łyżki sosu hoisin (opcjonalnie) CIASTO:  1 łyżka oleju sezamowego * krojone, jeśli są całe kruszymy  1 jajko * dokładnie wypłukany (opcjonalnie)  1/4 szklanki wody  1 szklanka mąki  sól Pierożki, chociaż

Kuchnia od dwojga
CANTUCCI 172

migdałów ze skórką A jak to zrobić: Na stolnicę wysypać mąkę, cukier, masło, sól, proszek do pieczenia, dodać anyż, skórkę i aromat cytrynowy, oraz jajka. Wszystko dokładnie zagnieść, dodać migdały i wyrobić do połączenia składników. Ciasto podzielić na 3 i z każdego kawałka uformować bagietkę, o szerokości około 3 cm. (można je z wierzchu posmarować rozkłóconym jajkiem, będą miały ładniejszy

Kuchnia w opałach
Muffinki cytrynowe z cukinią 219

deserów! Sprawdzi się idealnie jako dodatek nadający wilgotność, nie wpływający na słodki smak wypieku. Gdyby nie to, że widać ją odrobinę w cieście, to nikt by się nie domyślił, że to muffinki z cukinią. Muffinki cytrynowe z cukinią są słodkie, lekko odświeżające za sprawą cytryny i wilgotne. Jedne z najsmaczniejszych jakie miałam okazję przygotować. Koniecznie je dzisiaj upieczcie! Przepis pochodzi

Pora coś zjeść
Babka cytrynowa 233

Potrzebowałam prawie w jednej chwili mieć świeże ciasto dla niespodziewanego gościa. A że dostałam kiedyś kilka opakowań ciast w proszku firmy Gellwe postanowiłam wypróbować jedną z nich. Padło na babkę cytrynową. Z czystym sumieniem mogę ją Wam polecić, bo była bardzo smaczna :) Do proszku mącznego jaki był w opakowaniu dodałam jedynie mleko, jajka i masło oraz rodzynki

Proste Potrawy
Materializm i ciasteczka. Cytrynowe z kokosem 163

wiórków kokosowych skórka otarta z 2 cytryn 180 g zimnego masła 1 żółtko Mąki i cukier puder przesiać, wymieszać z wiórkami i skórką cytrynową. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić żółtko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm, wykrawać ciastka dowolnymi foremkami. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach (ciasteczka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Świąteczna babka z żurawiną, orzechami i czekoladą! 192

przełóż masę - babkę pieczemy przez 45 minut w temp. 180 stopni C, ostatnie 10 minut z termoobiegiem Po upieczeniu i całkowitym wystudzeniu lukrujemy ciasto. Lukier królewski: 1 białko i 3/4 szklanki cukru pudru, 3 krople aromatu cytrynowego, całość ucieramy do białości Polewa z białej czekolady z malinami: - 1 biała czekolada - 6-7 malin mrożonych - 2 łyżki cukru W rondelku rozpuść

SMYKWKUCHNI
Ekstrakt pomarańczowy 227

Pamiętaliście o  przygotowaniu ekstraktu pomarańczowego? Jest on świetnym dodatkiem do ciast, ciasteczek a także można go dodać do rozgrzewającej herbatki lub grzańca.  Ekstrakt cytrynowy klik też przygotowałam.  Składniki: 1 pomarańcza 150 ml wódki Przygotowanie:   Pomarańczę wymyć szczoteczką i sparzyć. Za pomocą obieraka do warzyw cieniutko obrać z pomarańczowej skórki. Nie powinna na skórce znaleźć się biała

Ala piecze i gotuje
cytrynowa panna cotta z granatem 184

wczorajszego ciasta została mi połówka dużego granatu więc dodając to, co akurat miałam stworzyłam cytrynowy deser w stylu włoskiej panna cotty. Jest bardzo lekki i kremowy w smaku, doskonały aby podać go po sytym obiedzie lub na romantyczną kolację. Składniki na 5 sztuk: 125 ml śmietanki kremówki 125 ml mleka 40 g cukru 1 opakowanie galaretki cytrynowej 1/2 granatu Połowę

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Warsztaty Tefal Cuisine Companion 216

tygodniu, kiedy czasu na wszystko brakuje, kiedy nie wiemy w co ręce wsadzić, bo jeszcze zakupy, zajęcia dodatkowe dzieci, wywiadówka i zeszyt w kratkę akurat córce się skończył. Zagniatać ciasto drożdżowe to ja mogę w weekend, jak mam wysprzątany dom,   wyprasowane pranie, mąż leży na kanapie, a dzieci się grzecznie bawią. W każdym innym przypadku mówię TAK takim nowościom(...)kawiorem z łososia i świeżymi kiełkami pierś z kaczki z pate, owocami i chałką Grupa III – deserowa, pod okiem Ady: krem cytrynowy z miętą i bitą śmietaną sorbet malinowy z verbeną i mascarpone cygaretki z ciasta filo z kremem migdałowym i syropem różanym.   fot. Malwina Bareła, Filozofia Smaku fot. Malwina Bareła, Filozofia Smaku fot. Malwina Bareła, Filozofia Smaku

bistro mama
Muffinki waniliowo rumowe 235

celu Tak czy inaczej coś robić trzeba bo w końcu projekt trwa więc dzisiaj muffinki waniliowo rumowe. Przepis jest inny niż przy muffinkach cytrynowych jednak przyznam się, że ten mi bardziej podszedł. No to więc składniki: Ciasto: - 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej - 3/4 szklanki cukru - 1/4 szklanki kakao - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 1/3 łyżeczki soli - 1/2 szklanki wody

Kuchenne Wariacje
Babeczki cytrynowe 678

Puszyste, wilgotne, mocno cytrynowe babeczki ucierane :) Podczas ich pieczenia dom wypełnia cudowny zapach cytrusów i babkowego ciasta... gdy już wyjmiecie je z piekarnika, ciężko wytrzymać, aż ostygną :) Posmakują zdecydowanie każdemu, bez względu na upodobania smakowe. Moim zdaniem idealnie pasują na świąteczny stół wielkanocny :)   Składniki : 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru 1 i 1/2 łyżeczki proszku

Chocolate Muffin Blog