ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:183/508)

Pączki z serka homogenizowanego (pączki angielskie) 135

nerwów do pączków rosnących na drożdżach Składniki na ciasto: 300g serka homogenizowanego (naturalnego lub waniliowego) 220-230g mąki pszennej (1,5 szklanki) 3 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli olej do smażenia Składniki na posypkę cukrowo-cynamonową: 50g cukru kryształu 1 łyżeczka cynamonu Składniki na lukier cytrynowy: 100g cukru pudru 1-2 łyżek soku z cytryny(...)stopni). Nakładać ciasto na rozgrzany olej za pomocą małej łyżeczki. By ciasto nie przyklejało się do łyżki można maczać ją w oleju. Smażyć pączki na złoty kolor. Gotowe pączki wykładać na ręcznik papierowy lub bibułkę. Jeszcze ciepłe obtoczyć w cynamonowym cukrze lub polać lukrem. Lukier cytrynowy lepiej pasuje do pączków zrobionych z serka homo naturalnego. Jeśli wykonywałaś/eś pączki

Mania Wypiekania
ciasto drożdżowe z serem i śliwkami 99

margaryny, roztopionej i wystudzonej 100 ml śmietany, zwykłej 250 g cukru 1 budyń waniliowy opcjonalnie: 1 łyżka ekstraktu cytrynowego wykonanie: Wszystkie składniki miksujemy ze tylko do połączenia się. Wykładamy równomiernie na warstwę śliwek. Na wierzchu z pasów ciasta układamy kratkę, którą smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczmy w ok. 170-180 st. C, przez ok. 45-50 min. Gdyby wierzch za bardzo

Domowy Smak Jedzenia
Sernik z brzoskwinią 130

Masa serowa: 1 kg sera półtłustego 250 g masła 300 g cukru 5 jajek 2 budynie śmietankowe olejek cytrynowy 1 puszka brzoskwiń   Piana: 5 białek 200 g.cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej   Nagrzać piekarnik do temperatury 190* C Ciasto: Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, białą masę, dodać przesianą wraz z proszkiem do pieczenia makę oraz

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Ciasto Tropikana bez pieczenia / No Bake Tropicana Cake 107

Ciasto Tropikana bez pieczenia  Ciasto Tropikana to pyszne, lekkie ciasto bez pieczenia z galaretką, ananasem z puszki i budyniem na herbatnikach . Ten łatwy przepis to świetny wybór dla początkujących, zawsze się udaje i zawsze dobrze smakuje. Zobaczcie, jak przygotować pyszne ciasto bez włączania piekarnika na poniższym filmie : Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Ciasto Tropikana z galaretką(...)galaretki z użyciem gorącego soku ananasowego zamiast wody - wtedy nasze ciasto będzie naprawdę owocowe. Jeśli nie przepadacie za ananasem, możecie zamiast niego wykorzystać inne owoce. Z  kremem kokosowym dobrze skomponują się maliny lub brzoskwinie - nasze ciasto bez pieczenia na szybko jest bardzo uniwersalne, wykorzystajcie to, co najbardziej lubicie. Ciasto Tropikana z ananasem i kokosem  to świetny przepis

Lekcje w kuchni
Migdałowe ciasteczka i jesienne zapachy do domu 67

Knot   które w tym poście Wam przedstawię.  Należę do tych osób które kochają jak w domu ładnie pachnie już od progu, czasem jest to zapach pieczonego domowego ciasta a czasem świec które właśnie u mnie się palą. Szczególnie widać to po niektórych moich postach na Instagramie. Nadeszła jesień …a to idealna pora na wieczory pod kocem(...)klimat… lekko męski, dymny, intensywny obłędny! Zapach Biszkopt-migdały –ta świeca przywołuje najpiękniejsze wspomnienia, pachnie biszkoptową puszystą babką   o cytrynowej nucie którą co niedziela piekła babcia, kojarzy mi się z drewnianą werandą, zachądzącym jesiennym słoncem, talerzem pełnym ciasta i kubkiem mleka…zapach jest tak uroczy, ciepły, że miałam ochotę zjeść go łyżeczką ze słoiczka….mniam!   Ostatni zapach

Wanilia i Kardamon
Babka zebra 371

proszkiem do pieczenia.  Masę podzielić na dwie równe części. Jedną wymieszać z kakao, a drugą z 2 łyżkami mąki i aromatem cytrynowym. Foremkę wyłożyć papierem.Na środek wylewać na przemian po dwie łyżki jasnego i ciemnego ciasta, aż do wyczerpania masy.  Zebrę piec około 50  minut w temperaturze 180*C . Po upieczeniu można polać polewą czekoladową. Keksówka mierzona

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Ciasto dyniowe 112

wyszło ok. 40 minut. Po upieczeniu ciasto pozostawiłam na ok. 20 minut w piekarniku i dopiero po tym czasie ciasto wyjęłam na metalową kratkę i wystudziłam w blaszce. Gdy ciasto wystygło posmarowałam je z wierzchu cienko nutellą. Użyłam domowej nutelli z orzechów laskowych, na którą przepis znajdziecie pod tym linkiem: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/domowa-nutella-z-orzechow-laskowych.html. Można oczywiście użyć również gotowej, kupnej nutelli(...)innymi moimi przepisami z użyciem dyni, np.: gofry dyniowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/12/gofry-dyniowe.html), naleśniki dyniowe (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/nalesniki-dyniowe.html), cytrynowe placki dyniowe (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/12/cytrynowe-placki-dyniowe.html), drożdżowe placki dyniowe z jabłkiem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/drozdzowe-placki-z-dyni-z-jabkiem.html), ciasto z dyni (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/ciasto-z-dyni.html). SMACZNEGO

Waniliowe Improwizacje
Makowiec na kruchym spodzie z bezą kokosową! Najlepszy! 221

ciasto: - 2 szklanki mąki - 20 dag masła - 3/4 szklanki cukru - 3 jajka - 4 łyżki cukru - płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 2 czubate łyżki kakao Zagniatamy szybko ciasto wykładamy blaszkę , ciasto wstawiamy do nagrzanego pieca, podpiekamy 10 minut. Masa makowa: - gotowa masa makowa w puszcze - 1 jajo - garść suszonych żurawin - 2 garście posiekanych orzechów  - garść rodzynek - zapach pomarańczowy Mieszamy wszystko(...)czasie przygotowujemy bezę: - 3 białka - 70 g wiórków kokosowych - 100 g cukru - 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej - kilka kropel zapachu cytrynowego Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, ubijamy na sztywno, dodajemy mąkę i wiórki. Wykładamy na ciasto, pieczemy maksymalnie 10 minut. Polewa czekoladowa : - tabliczka czekolady - 50 g margaryny - łyżka cukru - łyżka kakao - łyżka wody W rondelku mieszamy i zagotowujemy wszystkie

SMYKWKUCHNI
Babka piegusek (na białkach) 89

Piegusek to babka przygotowana na białkach z dużą ilością suchego maku, o cytrynowym smaku i aromacie. Przepis stary jak świat.... Jest pyszna, szybka i prosta w wykonaniu - 10 minut pracy i do piekarnika! Wychodzi lekka i puszysta, z chrupiącymi ziarenkami maku.  Idealne ciasto, gdy mamy nadmiar białek jaj, które często zostają po innych wypiekach, np. mazurkach. Składniki: 5 białek

Kuchnia MagdaLeny
Babka cytrynowo-chałwowa z polewą chałwową 116

efektu, który szczerze przyznam - przerósł moje oczekiwania! To jedna z najlepszych babek i naprawdę jestem dumna z tej autorskiej receptury. Ciasto sprawdzi się przy każdej okazji, nie tylko w święta. Mocno chałwowy smak świetne komponuje się z rześką, cytrynową nutą! Babka jest lekko wilgotna o przyjemnej konsystencji... Zresztą sami spróbujcie! Moja rodzina i znajomi są nią bardzo zachwyceni. (Forma(...)kisielami, proszkiem do pieczenia oraz skórką cytrynową. Żółtka z cukrem utrzeć do białości i nie przerywając miksowania powolnym strumieniem wlać olej z mlekiem oraz sok z cytryny. Następnie należy dodać składniki suche. Całość wymieszać na jednolitą konsystencję oraz delikatnie połączyć z uprzednio ubitą pianą z białek. Na końcu wmieszać pokruszoną chałwę. Ciasto przelać do formy wysłanej papierem do pieczenia

Di gotuje
Aromatyczne pierniczki pod złocistym lukrem 129

masła jajko 3 łyżeczki domowej przyprawy do piernika  Do dekoracji: lukier (szklanka cukru pudru, 3 łyżki mleka, kwasek cytrynowy) żółtko posypki WYKONANIE: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i przyprawą korzenna. Dodać miód, cukier, masło i jajko. Zagnieść ciasto jak na pierogi. Rozwałkować i wyciąć pożądane kształty. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 10 minut

Pyry na Gaz
RAFAELLO 123

delikatna śmietana obsypana wiórkami kokosowymi.  Delikatne i obłędne ciasto dające wiele radości. W prost stworzone do kawy.  ~~SKŁADNIKI~~ Ciasto: mąka pszenna 3 łyżki mąka ziemniaczana 3 łyżki jaja 3 łyżki cukier puder 5 łyżek cukier cytrynowy lub wanilinowy 1 op. proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki olej 2 łyżki  Dodatkowo: krem karpatkowy w 5 minut

Kuchnia Paulettes
LEKKIE CIASTO BUDYNIOWO-ŚMIETANKOWE 220

popołudniowej kawki.  Najwięcej czasu zajmie upieczenie biszkoptu, ale jak już mamy gotowy blat biszkoptowy - cała reszta pójdzie szybciutko.  Ciasto nie jest mocno słodkie, lekko orzeźwiające, bo budyń ugotowany na Kubusiu ma kwaskowy smak, a śmietana ubita z cytrynowymi galaretkami również nie jest "ciężka" w smaku :) Biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka(...)całkowitego rozpuszczenia cukru. Dodać żółtka i mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie wszystkie składniki. Dno tortownicy  wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej gotowe ciasto. Piec w 170 o C przez około 35 – 45 minut (do suchego patyczka i złotego wierzchu ciasta).  Odstawić do całkowitego ostygnięcia (najlepiej na całą noc). następnego dnia biszkopt kroimy

Walijskie Pichcenie
Kakaowa babka majonezowa 146

smaczna to tylko mały szczegół. Na Wielkanoc obok sernika ( tutaj sobie wybierzcie ) obowiązkowo piekę dwa rodzaje babek majonezowych: babkę jasną z cytrynowym lukrem i babkę kakaową z majonezem i polewą czekoladową, obie znikają zaraz po rozkrojeniu. Te ciasta pełnią też rolę dekoracyjną wielkanocnego stołu. A można je upiec w ostatniej chwili, gdyż zajmuje to tylko trzy kwadranse bez obawy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ravioli z tuńczykiem i szpinakiem w sosie cytrynowym 164

sosie własnym Princes 2 łyżki tartego parmezanu Sól, pieprz do smaku Sos cytrynowy z nutą szałwii: 2 łyżki masła 1 płaska łyżka mąki pszennej ¾ szklanki bulionu warzywnego 3 listki szałwii Sok z ⅓ cytryny 2 łyżeczki kwaśnej śmietany Szczypta cukru Sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania ciasta: Do przesianej mąki wbijamy jajko, dodajemy sól, wodę oraz oliwę. Siekamy nożem, a następnie(...)nadajemy kształt, dokładnie sklejając dwie warstwy ciasta. (Najlepiej ciasto wkoło farszu zwilżyć odrobiną wody, pędzelkiem lub choćby palcem i nie będzie problemu ze sklejeniem. Uformowane pierożki wycinać okrągłą foremką lub pociąć w kwadraty i ozdobić brzegi ostrą stroną widelca. Gotować we wrzącej osolonej wodzie ok 1 minutę po wypłynięciu. Sos cytrynowy: Masło topimy, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę. Dolewamy bulion

Kuchnia w czekoladzie