smaku truskawkowy i pomarańczowym. Udekorowałam bitą śmietaną, posypką czekoladową i brzoskwiniami. Galaretka Pyszne, owocowe galaretki Dr. Oetkera to najbardziej elegancki z deserów. Są wspaniałe jako dekoracja lodów, ciast z owocami i na zimno. Ich wesołe kolory, owocowy aromat oraz orzeźwiający smak sprawiają, że są wspaniałym pomysłem na letnie przyjęcia i dziecięce bale. Jeżeli masz ochotę(...)przepisy na galaretkowe drinki i inne szalone desery. Galaretki są dostępne w następujących smakach: wiśniowym, truskawkowym, pomarańczowym, cytrynowym, owoców leśnych, malinowym, agrestowym, poziomkowym, brzoskwiniowym i kiwi. P atki cukrowe o smaku czekoladowym Zastosowanie: - do dekoracji ciast, lodów i deserów Produkty Dr Oetkera ułatwiają mi pracę w kuchni. Z nimi zawsze szybko wyczaruję coś pysznego
kolorowotorcikowoilością bakalii, z cudownym kruchym spodem, z kratką na wierzchu, z cytrynowym lukrem i orzechami włoskimi na wierzchu. No wybaczcie moi drodzy ale lepiej się nie da! Jeśli tak jak ja jesteście fanami rogali Marcińskich to ten przepis Was zachwyci totalnie i mogę Wam to zagwarantować! To ciasto, od którego trudno się oderwać i z pewnością jest to najlepszy makowiec(...)pomarańczy 3/4 szklanki cukru pudru Ponadto: lukier cytrynowy: 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka wrzątku, 1/2 szklanki cukru pudru garść posiekanych orzechów włoskich Mak zalewam mlekiem i odstawiam na dobę do lodówki. Następnie gotuję w mleku przez 45 minut, studzę i mielę trzykrotnie lub rozdrabniam blenderem na gładko. Składniki na kruche ciasto zagniatam na jednolitą masę. Ciasto dzielę
Mango Papajakońca nie miałam pomysłu, aż przypomniałam sobie o tej ptysiowej piramidzie. Z poniższych proporcji otrzymujemy ok. 90 ptysiów (dokładnie było to u mnie 88 sztuk). Ptysie tzw. profiteroles nadziałam cytrynowym kremem. Dużo roboty, ale efekt fantastyczny! Wszystkim w szkole bardzo smakował ten deser. Krem najlepiej przygotować dzień wcześniej, ale same ptysie muszą być upieczone w dzień podania piramidki(...)uwagę, ważne jest tutaj wcześniejsze zorganizowanie pracy ;). Inspiracją była książka Pawła Małeckiego- Cukiernia Lidla. Polecam! Składniki: Ciasto ptysiowe: 500 ml mleka 1 kostka masła (200 g) 440 g mąki pszennej 6 jajek rozmiar L Cytrynowy krem pâtissière: 500 ml mleka 5 żółtek 150 g cukru sok z 1/2 cytryny skórka otarta z 1 cytryny
Nastoletnie Wypiekaniepokrojona w plastry cytryna około ½ szklanki wody ½ szklanki cukru Krem: 150g sera mascarpone 100g białej czekolady 2 łyżki syropu cytrynowego Wykonanie: Spód (forma 24x24 lub 25x35cm): ze wszystkich składników czyli mąki, cukrów, masła jajka i wody zagniatamy gładkie ciasto ciasto wałkujemy na blacie podsypanym delikatnie mąką , (ja piekłam je w kwadratowej formie 24x24cm plus dodałam wałek z ciasta(...)około spodu ,natomiast autorka rozwałkowała ciasto na 25x35cm i podzieliła na dwie części bez rantu,) przekładamy je do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwamy je widelcem spód pieczemy na złoty kolor około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC gotowy studzimy ale najlepiej zostawiamy go w blaszce żeby się nie połamał Cytrynowy syrop: do garnka dodajemy wszystkie składniki czyli
Słodkie zapomnieniecukru (około 3/4 szklanki) 50 g wiórków kokosowych (polecam Skworcu ) Składniki masy jabłkowej: 0,8 kg twardych jabłek 1 kisiel cytrynowy, bez cukru pół płaskiej łyżeczki mielonej wanilii Wykonanie: Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykonanie ciasta: Do miski wsypujemy mąkę, wanilię, cukier i wkrajamy masło, które siekamy nożem. Dodajemy żółtka i całość zagniatamy, do momentu połączenia
Smak mojego domuładnymi jeszcze jeżynami, nie mogłam się oprzeć. Nie znoszę marnowania żywności. W rezultacie bonus okazał się podwójny – delikatny waniliowo-cytrynowy placek z zatopionymi soczystymi kąskami. Aha, i nie musisz już ucierać cukru z żółtkami – tym właśnie różnią się wegańskie ciasta od zwykłych, że odejmują wiele przykrych obowiązków, a efekt i tak wychodzi taki sam – ciasto jest delikatne i puszyste
Roślinna - blog wegańskilubiane ciasta w jednym: szarlotka i sernik. Szarlotka z serem – sernik z jabłkami. Ciasto : 200 g mąki pszennej uniwersalnej, 150 g miękkiego masła, 80 g cukru pudru, 2 jajka, 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia, skórka otarta z cytryny, jabłka : 1 kg jabłek (u mnie szara reneta), masa serowa : 300 g białego sera półtłustego, 50 g miękkiego masła(...)cukru pudru, 2 jajka, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 60 ml śmietany 30%, cukier waniliowy, Ciasto : masło utrzeć na pulchną masę – to bardzo ważne, masło naprawdę musi być dobrze utarte. Następnie dodać cukier puder, kolejno jajka i skórkę cytrynową. Następnie dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Przełożyć do formy (u mnie tortownica o średnicy 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia
królestwo garówwiśniami i białą czekoladą Babki: Babka piaskowa Babka rumowa Babka herbaciana Najprostsza babka drożdżowa Czekoladowe pisanki Babeczki cytrynowe Serniki: Puchaty sernik Sernik krakowski Sernik z brzoskwiniami Sernik brownie z żurawiną Odchudzony sernik Seromakowiec Sernik z rosą Sernik czekoladowy Sernik królewski Ciasta z makiem: Makowy pleśniak Makowiec w pieluszkach Euforia czekoladowo makowa Makowiec Sernik na zimno na makowcu Odchudzony tort makowy
Cynamonowe szczęścieszklanka.wody gazowanej Farsz : 2 czerwone cebule 2 białe cebule masło 2 łyżki bułki tartej sól 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego 5 dag.sera żółtego startego Panierka : 1 jako rozbełyane z odrobiną wody 1 szklanka.bułki tartej Olej do smażenia ************************************** Z podanych składników na ciasto zrobić ciasto naleśnikowe i usmażyć naleśniki. Masło rozgrzać na patelni ,dołożyć posiekaną drobno cebulę i na małym gazie
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiMakowiec zwijany, drożdżowy, delikatny, domowy, najlepszy! Przełożony gotową masą makową z bakaliami HELIO oblany cytrynowym lukrem i udekorowany kandyzowaną skórką pomarańczową – cudowny świąteczny wypiek, który jedzie z nami za miasto na wigilijną kolację. Jeśli raz zrobicie, nie kupicie już nigdy! Przepis na to ciasto znalazłam tutaj , zamiast dżemu dałam masę makową i powstał cudny, drożdżowy, pięknie wyrośnięty makowiec. Ciasto
Zasmakuj Kuchniciasto 😊 Piernik wyszedł mięciutki, puszysty i dosłownie rozpływał się w ustach. Mam nadzieję, że znajdzie się na niego miejsce na Waszych świątecznych stołach 😏 Składniki na blaszkę 28x19cm Piernik 4 małe jajka 200g mąki ½ szklanki cukru kryształu ½ szklanki miodu ½ szklanki oleju rzepakowego 40g drożdży świeżych ½ łyżeczki sody oczyszczonej 1 przyprawa do piernika Delecta Krem 1 budyń śmietankowy 1 galaretka cytrynowa(...)minut w temp 180st C (do suchego patyczka), przestudzone ciasto przekrawamy na 2 blaty (w sumie ma być 4). 2. Krem: 1 szklankę mleka zagotowujemy, w pozostałej ilości rozrabiamy budyń oraz cukier, przelewamy do garnka z gotującym się mlekiem. Do gotowego, gorącego budyniu dodajemy galaretkę cytrynową oraz masło i energicznie mieszamy do połączenia składników, najlepiej za pomocą blendera z końcówką
Kuchnia w czekoladziektórzy mieli okazję skubnąć kawałeczek tego ciasta, jest przepyszny. Przepis na tort znajdziecie tutaj . Składniki na ciasto I: 7g cukru kryształu; 62g białka jaj (około 1,5 szt.dużego jaja); 50g cukru pudru; 70g pistacjowej mąki; 35g posiekanych pistacji; szczypta kwasku cytrynowego; 1/2 łyżeczki zielonego barwnika; Chcąc uzyskać mąkę pistacjową, zmieliłam pistacje z cukrem pudrem na bardzo miałki proszek(...)przesiałam przez sito. Białka ubić z odrobiną kwasku cytrynowego, dodać cukier kryształ i ubijać na sztywną pianę. Następnie dodać przesianą mąkę pistacjową i bardzo delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Dodać posiekane pistacje i barwnik i ponownie delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy (dno wyłożyć papierem pergaminowym) i piec 10-15 minut w temperaturze 200 o C. Upieczone ciasto ostudzić. Składniki
In my kitchenPasta z awokado na ostro to idealny dodatek do chrupiącej tortilli, ale również może być wykorzystana jako pasta do pieczywa. Lista składników i przepis jest poniżej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!gdzieś go zapodziałam. Pamiętam, że ravioli wyszło orzeźwiające, delikatne, ale ostrością zaskakujące. Składniki: ciasto: 220 g mąki pszennej, 2 całe jajka i jedno żółtko, 1 łyżka oliwy z oliwek, szczypta soli himalajskiej, nadzienie: 110 g roladki koziej naturalnej, szczypta pieprzu kolorowego, szczypta pieprzu cytrynowego, szczypta pieprzu białego, ¼ posiekanej drobno papryczki chili, 1 łyżeczka drobno posiekanych kapary(...)śmietanki 30%, 40 g startego sera żółtego (np. parmezan), sól himalajska do smaku, pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku, dodatkowo: gałązki świeżego tymianku do dekoracji, jajko do smarowania ciasta. Przygotowanie: Nadzienie: Do roztartego sera dodajemy kapary, chili i 3 rodzaje pieprzu. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto: Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, żółtko, oliwę, sól i zagniatamy ciasto. Ciasto
Moniki SmakołykiJuż dawno nie piekłam ciast drożdżowych, postanowiłam więc, że upiekę babę drożdżową. Przepis wzięłam z tej strony. . Z podanego przepisu wychodzą dwie średniej wielkości babki. Początkowo miałam zmniejszyć ilość składników o połowę, ale całe szczęście, że tego nie zrobiłam bo babka zniknęła w dwa dni. Jest tak delikatna i puszysta, że nie mogliśmy się jej oprzeć :-) Składniki na dwie babki(...)suszone czynność tą pomijamy. Mąkę przesiać, dodać drożdże cukier i sól i wszystko wymieszać. Dodać rozmącone żółtka i jajko, mleko, ekstrakt cytrynowy i rozpuszczone, schłodzone masło lub margarynę. Całość zmiksować bardzo dokładnie. Pod koniec miksowania dodać rodzynki. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości na około 1 – 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto wyrobić jeszcze
Na słodko lub wytrawnie