ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:192/508)

Sernik z musem pomarańczowo- miechunkowym 166

kogoś jeszcze skuszę? Prosto z serca upieczony, pokochają go miliony :) Mój zrobiłam dla Rodzinki, by wesołe mieli minki. Pomarańcza i miechunka cudnie sernik orzeźwiają i już wiem, że na cieście fajnie wyglądają. Więc jak kryzys Cię dopadnie i humor się popsuje Pamiętaj, że ja tym serniczkiem wszystkich częstuję. Już jeden kawałek sprawi,  że humor szybko się poprawi. Nie zwlekaj(...)syropie (waga netto 240g) 45g suszonej miechunki 2 łyżeczki cukru 1/3 łyżeczki cynamonu 100ml wody 1 i 1/2 opakowania galaretki pomarańczowej (ewentualnie cytrynowej) Dodatkowo: Czekoladowa posypka do dekoracji Delecta Bita śmietana Sposób przygotowania: 1. Spód: Składniki na ciasto siekamy, a następnie zagniatamy i odkładamy w foliowym woreczku do zamrażarki. Po upływie 20 minut przekładamy na dno tortownicy i przez folię

Kuchnia w czekoladzie
Sernik z wiśniami w kakaowym cieście 179

aromat rumowy masa serowa 1 kg sera (sernikowego) 250 g masła 1,5 szkl cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej cukier cytrynowy Delecta przyprawa do sernika Delecta 6 jaj otarta skórka z cytryny suszone wiśnie ok 150 g Składniki na ciasto wkładamy do miski i zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie nierówne części i wkładamy do zamrażarki. na ok godzinę Ucieramy masło

Gotowanie jest łatwe
Ciasto z dynią 197

oleju 2 łyżeczki cynamonu 3/4 szklanki cukru skorka z wyparzonej cytryny W ykonanie:   W jednej misce łączymy zmiksowana dynię , skórkę cytrynową , olej, cukier, jajka. W drugiej mąkę , proszek do pieczenia, cynamon, sodę. Mieszamy na gładką, gęstą masę . Ciasto wylewamy na formę wysmarowaną masłem .Pieczemy w temp 160 st . 30 minut ( do tzw. suchego patyczka) . Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem

Gorący kąsek
Panforte - włoski piernik 569

również wersje z piniolami i pistacjami. Klasyczna wersja zawiera ponadto kandyzowaną skórkę pomarańczową, cytrynową lub cytronu, kandyzowane wiśnie oraz suszone figi. Ja postanowiłam dostosować panforte do własnych preferencji (i też radzę to Wam) i kandyzowane skórki zamieniłam na morele i ananasa. Jak piszę niżej, gotowe ciasto chętnie klei się do formy. Papier do pieczenia świetnie sobie tu poradzi, ale możecie(...)migdałów ze skórką 100 g blanszowanych migdałów 125 g całych orzechów laskowych, łuskanych 275 g suszonych lub kandyzowanych owoców według gustu (suszonych fig, moreli, żurawiny, wiśni, kandyzowanej skórki pomarańczowej, cytrynowej, cytronu), u mnie 75 g suszonych fig, 75 g suszonego ananasa, 75 g suszonych moreli (pociętych w paski) oraz 50 g suszonych wiśni 5 sztuk goździków rozbitych w moździerzu

Chilli Czosnek i Oliwa
ŻARŁOSTACJA 2 -FOTORELACJA I PRZEPIS NA TARTĘ GRUSZKOWĄ Z BEZĄ 120

zainteresowaniem. Za zdjęcia dziękuję Amelii Olszewskiej i Arkowi Kornackiemu. No i czas na obiecaną tartę gruszkową z bezą SKŁADNIKI: na ciasto 1 1/2 szklanki mąki 1/2 kostki masła 1 łyżka cukru pudru 2-3 łyżki kwaśnej śmietany aromat cytrynowy lub skórka z 1/2 cytryny na nadzienie 6 gruszek 2 łyżki cukru trzcinowego 1/2 słoika dżemy gruszkowo-pigwowego na bezę

Kuchnia w opałach
Ciasto z brzoskwiniami i pianką 176

szklanki mąki 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy aromat cytrynowy + brzoskwinie - świeże pozbawione skórki lub z zalewy Pianka: 5 białek 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 1 budyń śmietankowy 1 budyń malinowy Sposób przygotowania: 1. Robimy ciasto: cukier, wodę i margarynę rozpuszczamy razem i lekko studzimy. 2. Białka ubijamy na sztywno, łączymy z cukrem waniliowym, żółtkami

Kuchnia domowa Ani
Drożdżówki malinowe 90

równe kawałki. Kawałki ciasta układamy w formie i w zasadzie bułeczki są gotowe, wystarczy tylko je upiec. Ciasto jest niesamowicie delikatne i bardzo mięciutkie odpowiednio przechowane pozostaje przez długi czas świeże. Po upieczeniu drożdżówki należy suto polukrować cytrynowym lukrem. Ach i dodam, że najlepiej smakują, kiedy są jeszcze ciepłe. Print Drożdżówki malinowe .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full

SprawdzonaKuchnia.pl
Rogaliki z marcepanem półfrancuskie 96

też przepis na rogali ze śliwkami Składniki na 14 rogalików półfrancuskich z marcepanem: 1 arkusz ciasta francuskiego 1 arkusz ciasta drożdżowego marcepan w kostce cukier puder + sok z cytryny do przygotowania lukru karmelizowane orzeszki laskowe do posypania rogalików Lukier cytrynowy: sok z połowy cytryny + cukier puder w takiej ilości by lukier podczas ucierania stał się lejący. Do szklanki wsypujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
DOMOWE LODY I SORBETY (TEST MASZYNKI DO LODÓW PROFICOOK PC-ICM 1140 + OPINIA) 150

Lody to najpopularniejszy zamrożony deser, po którego najczęściej sięgamy latem.  Nie od dziś wiadomo, że najlepsze są lody domowe - mają lepszy smak oraz naturalny i

Kuchnia MagdaLeny
Cytrynowy biszkopt. 199

Lemon sponge cake. Delikatny, wilgotny ,aromatyczny, dla dorosłych i dla dzieci.   Składniki. Foremka 20X15 cm 2 cytryny 100g mąki tortowej 125ml jogurtu 80g cukru pudru

Kulinarny karnet Christophera
Pieczone pączki z ziemniakami 111

kuchni smażonego oleju, po którym przez resztę dnia muszę wietrzyć chałupę. Mają odrobinkę mniej cholesterolu ponieważ nie są pieczone na głębokim tłuszczu a pieczone, piszę odrobinkę, ponieważ dodałam do ciasta dużo masełka. Nie martwię się co zrobić ze zużytym olejem, bo w tym przypadku go nie ma. Dla mnie i mojej rodzinki smakują równie dobrze jak smażone, koledzy z pracy(...)ziemniaków, najlepiej ugotowanych dzień wcześniej 2 żółtka 6 dużych jajek 120 gr cukru 300 gr masła rozpuszczonego i ostudzonego 1 łyżki wódki lub ekstraktu waniliowego 100 ml mleka olejek cytrynowy kilkanaście kropel 50 gr drożdży świeżych szczypta soli Ponadto: 2 białka do posmarowania podczas pieczenia 400 gr dżemu do nadziewania posypka cukrowa Lukier: skórka pomarańczowa

moj przepis na
Ciasto jagodowe bez pieczenia 166

Jest bardzo proste a zarazem smaczne. Można wykorzystać czarne jagody leśne, jak ja lub jagody kamczackie czy też borówki amerykańskie.  Ciasto jagodowe bez pieczenia 500 ml leśnych jagód 500 ml kremówki 250 serka mascarpone 4 galaretki cytrynowe   250 g biszkopcików około 50 g obranych i posiekanych migdałów Umyj i obierz jagody. Przygotuj jedną galaretkę wg instrukcji(...)połowe wymieszaj z jagodami i rozłóż ją na poprzedniej. Odstaw do lodówki. Przygotuj ostatnią  galaretkę wg instrukcji  na opakowaniu, jeśli jest upał dodaj trochę mniej wody. Posyp ciasto posiekanymi migdałami i zalej tężejącą galaretką. Odstaw do lodówki, by galaretka zastygła. Wybaczcie że fotki nie najlepsze, ale to ostatnie kawałki. Zanim zdążyłam zrobić fotki ciasto zostało prawie całe zjedzone

Gotuj Sam!
Ciasto z truskawkami przypominające drożdżowe 299

owocami i krusznką, polane lukrem. Komu kawałek? Zapraszam! Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej; 1,5 szklanki białego cukru; 3 jaja; 1 szklanka oleju; 0,5 szklanki mleka; 1 łyżka octu jabłkowego; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; Opakowanie cukru wanilinowego (16 g); 300 g truskawek; 1 kisiel cytrynowy (waga 77 g). Kruszonka: 100 g mąki pszennej razowej; 100 g masła(...)międzyczasie przygotować lukier. Białko ubijać z cukrem pudrem mikserem przez około 10 - 15 minut. Wystudzone ciasto polukrować. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Jest to przepis na blachę o wymiarach 24 x 28 cm, Truskawki można zastąpić innymi, świeżymi owocami, masło w kruszonce - margaryną, a kisiel cytrynowy innym smakiem. Szklanka = 250 ml. Kisiel można zastąpić mąką ziemniaczaną lub budyniem. Kisiel w owocach

Gospodyni Miejska
Pasztet rybny 123

przyprawa do ryb-1 łyżka PRZYGOTOWANIE: Ciasto  Mąkę zagnieść z jajkiem,solą i margaryną na gładką masę. Ciasto zawinąć w folię,odstawić do lodówki na 1 godz.  FARSZ  Filety opłukać,osuszyć,pokroić na paseczki,skropić sokiem cytrynowym,sosem worcester,posypać pieprzem,solą i pieprzem kajeńskim,odstawić na 20 minut do lodówki. Łososia zmiksować ze śmietaną i białkiem

Kuchnia Danusi
Babka drożdżowa z kisielem 136

szklanki mąki pszennej + 2 łyżki 1 kisiel cytrynowy bez cukru 2/3 szklanki ciepłej wody 7 żółtek 125 g. margaryny bezmlecznej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zaczyn: drożdże rozetrzeć razem z 2 łyżkami cukru, dodać 2 łyżki mąki i ciepłą wodę. Dokładnie rozmieszać i odstawić na ok. 10-15 minut. Ciasto: żółtka utrzeć z 4 łyżkami cukru na puszystą masę. Mąkę

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie