ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:188/508)

Tort śmietankowy z musem brzoskwiniowym 264

dorosłych (z dodatkiem alkoholu do nasączenia). Ten robiony był dla moich dzieci stąd ta kolorowa posypka na wierzchu ciasta :) Składniki: biszkopt: 5 jajek ¾ szklanki mąki pszennej ¼ mąki ziemniaczanej ¾ szklanki cukru krem: śmietanka 30% 1 litr cukier puder 1 szklanka kwasek cytrynowy ¼ łyżeczki  mus: brzoskwinie w syropie 1 puszka (800 g) żelatyna 10 g wrząca woda 60 ml do nasączenia(...)żółtka i jeszcze przez chwilkę miksuję do połączenia się żółtek z pianą. Teraz dodaję przesiane!  mąki i mieszam delikatnie trzepaczką do jajek (mieszam od dołu do góry). Przelewam ciasto do formy, której tylko dno jest wyłożone papierem do pieczenia. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do ok 170°C i piekę przez 30-40 minut (wszystko zależy od piekarnika i użytej

Kuchnia Viki
DROŻDŻÓWKI Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ! NAJLEPSZE! 185

truskawki w pełni, długi weekend przed nami, jeśli macie ochotę troszkę zgrzeszyć to polecam Wam serdecznie ten przepis! SKŁADNIKI: NA CIASTO DROŻDŻOWE NA 8 BUŁEK: -380-400 g mąki - 1/4 paczki drożdży świeżych - 4 krople aromatu cytrynowego - 2 duże jajka wiejskie - 2 pełne łyżki masła  - 1/3 szklanki ciepłego mleka - 3 łyżki cukru Na kruszonkę: cukier, mąka masło ponadto: świeże(...)wgłębienie w mące, obsyp mąką z brzegów i odstaw na 25 minut w ciepłe miejsce - masło rozpuść w mikrofali lub w rondelku - jak rozczyn podwoił swoją objętość, zaczynamy wyrabiać ciasto, dodaj cały cukier, i roztrzepane jajka, wyrabiaj ciasto; ciasto będzie rzadkie takie powinno być, wyrabiamy 10 minut (nie skracamy czasu- trenujemy mięśnie ręki) - dodajemy roztopione masło i resztę maki; wyrabiamy

SMYKWKUCHNI
Domowe drożdżówki z truskawkami i kruszonką! 149

kruszonką! Najlepsze na drugie śniadanie, do kawy i na poprawę humoru! Serdecznie zapraszam na wspólne pieczenie;-)))! Truskawki górą! ;-) SKŁADNIKI: NA CIASTO DROŻDŻOWE NA 8 BUŁEK: -380-400 g mąki - 1/4 paczki drożdży świeżych - 4 krople aromatu cytrynowego - 2 duże jajka wiejskie - 2 pełne łyżki masła  - 1/3 szklanki ciepłego mleka - 3 łyżki cukru Na kruszonkę: cukier, mąka masło ponadto: świeże(...)wgłębienie w mące, obsyp mąką z brzegów i odstaw na 25 minut w ciepłe miejsce - masło rozpuść w mikrofali lub w rondelku - jak rozczyn podwoił swoją objętość, zaczynamy wyrabiać ciasto, dodaj cały cukier, i roztrzepane jajka, wyrabiaj ciasto; ciasto będzie rzadkie takie powinno być, wyrabiamy 10 minut (nie skracamy czasu- trenujemy mięśnie ręki) - dodajemy roztopione masło i resztę maki; wyrabiamy

SMYKWKUCHNI
Szarlotka z kisielem 114

jabłek (waga po obraniu) około 1/2 szklanki cukru (jeśli Wasze jabłka są bardzo słodkie dodajcie go mniej) kisiel cytrynowy Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do niej żółtka, pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę i cukier. Dobrze zagniatamy ciasto. Następnie dzielimy ja na dwie równe części. Jedną z nich wkładamy do lodówki, a drugą do zamrażalki. W czasie kiedy ciasto

PatiGotuje
Sernik z musem bazyliowym dla Patryka i Zbigniewa 187

tego zbierałam, ale w końcu jest - dzień świętego Patryka i nadchodząca Wielkanoc do doskonałe okazje.  Sernik jest mocno cytrynowy, i nieco tłumi delikatny smak musu bazyliowego. Niemniej, nuta bazylii jest w smaku wyczuwalna, i sprawia, że ciasto staje się naprawdę wyjątkowe. No i ten kolor - mi się ogromnie podoba. Ten delikatny seledyn to zasługa tylko zmiksowanych listków bazylii - jeśli

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kremowy sernik z pianką owocową 63

blaszkę wyłożoną wcześniej herbatnikami *** *** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 30 minut , następnie zmniejszamy temperaturę do 150’C i pieczemy jeszcze przez 40 minut . Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku.Sernik po upieczeniu zawsze opada. Aby sernik był równy, po upieczeniu należy delikatnie oddzielić go nożem od brzegów blaszki, wówczas ciasto równo opadnie i będzie miał taką(...)całkowicie się rozpuści *** *** Następnie owoce blendujemy na gładki mus *** *** Do gorącego musu wsypujemy galaretki cytrynowe i dokładnie mieszamy. Całość odkładamy do całkowitego wystudzenia *** *** Po tym czasie śmietankę ubijamy na sztywno *** *** Śmietankę dodajemy do wystudzonego musu owocowego. Pół szklanki musu bez śmietanki odkładamy do przyozdobienia wierzchu ciasta *** *** Całość delikatnie mieszamy *** *** Gotową piankę owocową wykładamy na ostudzony sernik *** *** Na wierzchu wykładamy

Blog z Apetytem
30 marca – Światowy Dzień Muffinka. Zaskocz swoich bliskich pysznymi babeczkami! 155

polać lukrem, by nieco wzbogacić i tak fantastyczny już smak. Z czekoladą w parze Muffinki czekoladowe od Wedla to idealny sposób świętowania tego dnia! Wyborny smak czekolady i ciasto rozpływające się w ustach zachwycą gości. Ważne jest, by czekolada użyta do babeczek była wysokiej jakości, tak jak i pozostałe składniki. Dzięki temu spodziewać można się wspaniałego smaku i pięknie prezentujących(...)zakręconą warstwą pysznego kremu, przyozdobioną kolorową posypką lub cukierkami. Chcąc zaskoczyć swoich bliskich warto rozważyć opcję dekoracji, ponieważ miętowy lub cytrynowy krem pełnił będzie jednocześnie dwie funkcje – pierwsza zapewni doskonały smak, który w połączeniu z ciastem stworzy wachlarz doznań dla kubków smakowych, a druga sprawi, że od muffinki nie będzie można oderwać wzroku. Do posypania kremu można zastosować nie tylko

Drinkologia
Ciasto śnieżny puch 310

już w planie kolejny wypiek z użyciem tego, lub bardzo podobnego ciasta. Ale nie zdradzam szczegółów, a tym razem… ciasto śnieżny puch.   Składniki na formę 24 x 28cm: - 500 g serka mascarpone - 2 galaretki cytrynowe - 300 ml śmietanki 30% (mocno schłodzonej) - 3 łyżki cukru pudru - 500 ml wrzątku Dodatkowo: - 18 szt. herbatników Posypka: - 75 g masła - 9 łyżek(...)masę przekładamy do formy, na spód z herbatników. Wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do lodówki. Szykujemy posypkę. W rondelku rozpuszczamy masło z cukrem, dodajemy wiórki kokosowe – mieszamy. Odstawiamy do ostudzenia. Ciasto wyjmujemy z lodówki, posypujemy zimną posypką i ponownie wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Ciasto śnieżny puch jest wszędzie opisywane w samych superlatywach. Idealne na letnie rodzinne spotkania

mojewypiekiinietylko
domowe pączki z ziemniakiem... 133

szklani mleka letniego, wsypać łyżkę cukru, mąki dobrze rozmieszać rózgą, przykryte zostawić na 20 minut. Wlać resztę mleka, stopione letnie masło, aromat cytrynowy, wsypać cukier, sól, dodać przeciśnięte praskę ugotowane ziemniaki, hakiem robota wyrabiać z 8 minut ciasto, misę nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto porcjami wałkować na stolnicy na około 2 cm placki

W Mojej Kuchni Lubię
PROSTE CIASTO UCIERANE IV Z TRUSKAWKAMI 126

puszystą masę, następnie dodajemy rozpuszczone (ostudzone)   masło i dalej miksujemy do masy dodajemy   pozostałe składniki sok z cytryny, skórkę cytrynową oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, całość miksujemy, aż uzyskamy gładką masę ciasto przekładamy do np. tortownicy ( 21-22cm) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy truskawki rozcięciem

Słodkie zapomnienie
Arabskie pączki na jogurcie w migdałowym lukrze 182

arabskie! :) Delikatne i lekko wilgotne w środku dzięki dodatkowi jogurtu i chrupiące na zewnątrz. Oblane syropem cukrowym pełnym kruszonych migdałów i lekkiego cytrynowego posmaku stają się absolutnie wspaniałym, słodkim przysmakiem mieszczącym się w dłoni :) Ich konsystencja surowego ciasta przypomina bardziej nasze racuchy, niż pączki, jednak ułatwia to pracę z ciastem przy pomocy miksera i łyżki. Łatwe, pyszne i fantastyczne

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Sernik siostry Marii 192

między innymi książkę z przepisami siostry Marii. Na Wielkanoc upiekłam z tej książki pysznego sernika z cytrynowym lukrem i chciałabym się nim z Wami podzielić.  Trochę pozmieniałam w przepisie po swojemu.  Sernik wychodzi bardzo wysoki. Polecam  Składniki blaszka 23/33: ciasto: mąka pszenna 2 szklanki, cukier puder 0,5 szklanki, żółtko 1 szt, margaryna do pieczenia

kulinarne odsłony pati
„Na zimno” wg Siostry Anastazji 139

wybrała, będzie dobre. Tym razem zdecydowałam się na takie lekkie i letnie ciasto z dużą ilością galaretek. Początkowo przepis może się wydawać skomplikowany i dość długi, ale to złudzenie. Ciasto jest proste do zrobienia. Ale co najważniejsze – jest bardzo, bardzo dobre. Tak jak pisałam jest lekkie, piankowe, przypominające ptasie mleczko w wersji „na bogato”. Galaretki i bakalie(...)żółtku. Na końcu dodajemy olej oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto przelewamy do formy (21x32cm, może być ciut większa) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut. Dwie galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody. Odstawiamy do  lekkiego stężenia (włożyłam do zlewu częściowo wypełnionego

Smaki Na Talerzu
Szybka pasta z awokado 198

Szybka pasta z awokado z całą pewnością może nam zastąpić masło na pieczywie. Awokado jest polecane przed dietetyków jako jeden ze składników każdej diety. Przygotowanie pasty

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
ciasto śnieżny puch 308

składniki: 500 g sera białego, zmielonego 300 ml śmietanki kremówki 2 galaretki (np. cytrynowe lub agrestowe lub malinowe) 500 ml gorącej wody 2 łyżki cukru pudru lub do smaku dodatkowo: ok. 5 – 6 łyżek wiórek kokosowych do posypania ciasta ok. 15 szt. herbatników + 4 na docinkę (ilość herbatników zależy od ich wielkości) wykonanie: Na dnie foremki (ok.21x25cm) wyłożonej papierem

Domowy Smak Jedzenia