ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:194/508)

Piankowa rozkosz 128

wymiarach 22x22cm) podłużne biszkopty (24 sztuki) pół litra śmietany 36% 1 śmietan-fix 1 galaretka truskawkowa 1 galaretka cytrynowa 1 galaretka agrestowa  brzoskwinie z puszki  Galaretkę cytrynową i agrestową przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w pół szklanki gorącej wody i studzimy. Brzoskwinie drobno kroimy, może być w kosteczkę. Śmietanę ubijamy dodając śmietan(...)nakładamy połowę bitej śmietany z galaretką.  Na piance układamy brzoskwinie w dowolny sposób i zalewamy je galaretką agrestową. Na chwilę ciasto wkładamy do lodówki, aby stężała galaretka. Następnie układamy druga warstwę biszkoptów, bitą śmietanę, brzoskwinie, zalewamy galaretką cytrynową i ponownie schładzamy w lodówce. Smacznego

Pyszności Słodkości
Pocałunek Murzyna, czyli ciasto z makiem, bakaliami i kremową masą 106

łyżeczki sody - szczypta soli - 6 łyżek maku - 4 łyżki kakao - ok. 6 łyżek rodzynek, żurawiny, skórki cytrynowej masa: - 1/2 kostki masła - 2 jaja - 3/4 szklanki cukru - 2 płaskie łyżki mąki - 1 szklanka mleka polewa: - 1/2 tabliczki czekolady - 1 łyżka mleka Przygotowuję ciasto: Ubijam mikserem jaja ze szczyptą soli i cukrem. Kiedy powstaje puszysta masa, stopniowo dodaję mąkę, sodę i śmietanę

Wielopokoleniowo
Ciasto marchewkowe z musem brzoskwiniowym 183

startej marchewki Krem: 500g śmietany 30% 250g mascarpone 4 łyżki cukru pudru Mus brzoskwiniowy: 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki cytrynowe 1/2  szklanki wody Polewa: 250ml soku marchewkowo-brzoskwiniowego 1 budyń śmietankowy Dodatkowo: marchewki z cukru Wykonanie: 1.  Ciasto marchewkowe Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na sztywno, dodać olej, wcześniej przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia

Szalona Kuchnia Eweliny
Dżem truskawkowy z cytrynowo-miętową nutą 139

typowych słoiczków. Dziś postawiłam na pyszny dżem z cytrynowo-miętową nutą . Dżem nie jest za słodki, w smaku wyraźnie czuć cytrynowy akcent . Idealny na lato Osobiście polecam go jako dodatek do śniadaniowych owsianek, ryżowych puddingów, domowego pieczywa, a nawet ciast i babeczek. Spróbujcie. Warto czasem urozmaicić tradycyjną wersję dżemu o ciekawe dodatki. Składniki: (na 1 słoiczek) 480 g truskawek (można

Słodkie okruszki
Szarlotka świąteczna 132

babki? Czy znajdzie się miejsce na inne desery: ciasta z kremem, rolady, drożdżowe a może właśnie szarlotkę czy sernik? U nas szarlotka to zawsze jedno z ciast w czołówce wyborów domowników. Jeśli i u was są amatorzy tego wypieku, zapraszam do wypróbowania mojego przepisu. PRZEPIS SZARLOTKA ŚWIĄTECZNA Składniki na blaszkę 25x30cm: ciasto: 2 szkl mąki 1 aromat migdałowy 2 jajka(...)cynamon i dusimy na małym ogniu pod przykryciem, do momentu aż lekko zaczną się rozpadać. Do gorących jabłek dodajemy sok cytrynowy i kaszę manną, mieszamy. W blaszce o wymiarach 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy spód jednym kawałkiem ciasta (najlepiej rozwałkować je pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia). Na ciasto wykładamy jabłka, na nie budyń. Na budyń ścieramy na tarce

Dorota Smakuje
Rolada biszkoptowa z jabłkami 128

mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia składniki na mus jabłkowy: 700 g jabłek szara reneta pół miarki wody 20 g cukru 1 łyżeczka cynamonu 1 op galaretki cytrynowej dodatkowo: cukier puder do posypania gotowej rolady Thermomix przepisy. Rolada biszkoptowa z jabłkami. Wykonanie: Do naczynia Thermomix dajemy białka i ubijamy za pomocą motylka czas 5 min/obr.4 Następnie dosypujemy stopniowo cukier(...)mniejsze części ponieważ w trakcie gotowania zrobi się z nich mus. Do jabłek wsypujemy galaretkę cytrynową, cynamon i mieszamy czas 30s/obr.3. Masę jabłkową pozostawiamy do wystygnięcia. Z biszkopta ściągamy papier do pieczenia, smarujemy całego biszkopta masą jabłkową, zostawiając kilka centymetrów na koniec. Ciasto delikatnie zwijamy w rulon. Zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce najlepiej całą noc. Gotową roladę

Themo przepisy
sernik z morelami i pistacjami (ekspresowy) 155

cukru pudru 2 żółtka na masę serową: 1 kg sera mielonego 5 jajek szklanka cukru 2 opakowania budyniu cytrynowego 1/2 szklanki oleju skórka otarta z cytryny dodatkowo: 500 g moreli 2 łyżki konfitury morelowej 2 łyżki posiekanych pistacji Składniki ciasta szybko zagnieść, owinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.  Składniki masy serowej umieścić razem w misce

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Bułeczki drożdżowe z nadzieniem jagodowym (jagodzianki) 98

posiadać gładką i elastyczną konsystencję (idealnie odchodzącą od dłoni).  Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce - na około 1,5 h (**). (Powinno podwoić swoją objętość.)  Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i podzielić na 16 równych części (po około 60g każda). Z każdej części uformować okrągłe kuleczki, a następnie płaskie placuszki. Na środku każdego z nich położyć(...)Piec 18-20 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu posmarować lukrem. Lukier. Cukier puder energicznie rozmieszać z dodatkiem wody lub/i sokiem cytrynowym. (*) Używając suchych drożdży - należy je wymieszać z mąką i od razu dodać do reszty składników. (**) Ciasto można odstawić na 12 h o lodówki - np. przygotować je wieczorem, a rano uformować i upiec bułeczki

Di gotuje
Rogaliki z serem 159

jednakowe części. Każdą rozwałkowujemy na prostokąt o grubości nie większej niż 5 mm (można podsypać lekko mąką, u mnie nie było potrzeby). Nożem wyrównujemy brzegi i dzielimy ciasto na długie trójkąty (jak na zdjęciu poniżej). Każdy smarujemy farszem do ok. 2/3 wysokości i zwijamy, zaczynając od podstawy trójkąta. Gotowe rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem (u mnie wyszły 24 sztuki(...)chłodnym miejscu, szczelnie przykryte, będą smaczne nawet na drugi i trzeci dzień. Wpis we współpracy z marką Piątnica Zobacz także: Tarta cytrynowa z lemon curd Pyszny sposób na wykorzystanie kremu lemon curd i pozostałyc... Pizza na cienkim cieście z rukolą Na blogu znajdziecie różne rodzaje pizzy. Była pizza z drożd... Brzoskwiniowe smoothie bez cukru Dziś śniadaniowy, bardzo prosty napój. Brzoskwiniowe

Poezja smaku
Metrowiec (w jednej blaszce) 143

ciemnego masa: -3 szklanki mleka -2 budynie śmietankowe lub waniliowe (bez cukru) -pół kostki masła miękkiego -pół opakowania galaretki cytrynowej (bez cukru) -dosłodzić wedle uznania polewa: -opakowanie gorzkiej czekolady -1 łyżeczka masła -1 łyżka mleka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: ciasto: 1. Jajka ubijamy z cukrem/słodzikiem, dodajemy olej i wodę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do reszty

Zdrowie i pysznie na talerzu
DESERKI Z GALARETKĄ W SŁOICZKACH 588

serka mascarpone 1/2 szkl owoców leśnych (mogą być mrożone) kawałek piernika (lub innego "suchego ciasta bądź ciastek)  A jak to zrobić: Każdą z galaretek rozpuścić w szklance ciepłej wody. Odstawić do przestudzenia. Każdy serek wymieszać z połową rozpuszczonej galaretki, u mnie cytrynowa galaretka powędrowała do cytrynowego serka, a truskawkowa do serka owoce leśne. Wszystko pozostawić do lekkiego stężenia

Kuchnia w opałach
CYTRYNOWA BABKA Z RODZYNKAMI I SKÓRKĄ POMARAŃCZOWĄ 227

Puszysta, lekko wilgotna, długo świeża ...  Babka cytrynowa.  Dla mnie idealna do kawy lub popołudniowej herbaty.   Lubię mieć "w zanadrzu" taką babeczkę, kiedy najdzie mnie ochota na coś słodkiego, tym bardziej , że uwielbiam wszelakie babki i ciasta bez kremów :)) Składniki: 25 dag mąki pszennej 25 dag cukru 25 dag margaryny  4 jajka skórka otarta z 1 sparzonej(...)partiami mąkę z proszkiem do pieczenia oraz skórkę cytrynową. Na koniec ubijamy na sztywno białka i dodajemy je do masy babkowej. Delikatnie mieszamy wszystko łyżką, aż do dokładnego połączenia wszystkich składników. Dodajemy skórkę pomarańczową i rodzynki i jeszcze raz mieszamy. Formę smarujemy masłem i posypujemy mąką lub bułką tartą. Wlewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st

Walijskie Pichcenie
Ciasto Kubuś z brzoskwiniami i galaretką 33

Ciasto bez pieczenia na biszkoptach z masą z soku typu kubuś, słodkimi brzoskwiniami, galaretką cytrynową oraz bitą śmietaną posypaną gorzką czekoladą dla równowagi smaku.   polecam też bardziej klasyczną wersję KUBUŚ oraz wersję z MALINAMI Składniki: na blachę 24x24 cm 12 okrągłych biszkoptów, 900 ml soku typu "Kubuś", 3 budynie śmietankowe, brzoskwinie z puszki bez soku, 2 galaretki cytrynowe

Lena Gotuje
Babka budyniowa o smaku cytrynowym, gotowana 29

dokładnie jajko w masę. Do masy dodać przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia i proszek budyniowy. Wlać olej, ocet i olejek cytrynowy. Dokładnie wymieszać. Blaszkę do gotowania babki wysmarować tłuszczem i obsypać kaszą manną. Wlać ciasto do blaszki i dokładnie zamknąć. Do dużego garnka wlać letnią wodę i włożyć foremkę z babką. Doprowadzić do wrzenia a następnie zmniejszyć temperaturę

Kuchnia Pokoleń
Babka cytrynowa z makiem 51

Prosta, puszysta babka o smaku cytrynowym z przyjemnie chrupiącym makiem. Taki prosty zabieg jak dodanie maku sprawia, że klasyczne ciasto staje się ciekawsze i bardziej efektowne, możecie do niej dodać także kakao, albo kisiel. Przygotujecie ją w kilka chwil i będzie się cieszyć pysznym domowym ciastem. Chciałam Wam tylko w sobotę pokazać jak wygodne w użyciu są silikonowe formy

Cynamonowe szczęście