ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:197/508)

Jagodzianki o smaku cytrynowym 33

bułeczek ale też testuję różne dodatki do ciasta. Tym razem doprawiłam ciasto limocello. Z limocello ukręciłam również lukier. Skąd ten pomysł? Na Korfu jadłam pyszny grecki sernik jogurtowy polany limocello. Po drodze do domu kupiłam kupiłam greckie limocello, które jest naprawdę bardzo intensywne w smaku. Do wypieków i deserów to idealny likier cytrynowy. Jagodzianki udekorowałam nie tylko migdałową kruszonką(...)rozpuścić w ciepłym mleku. Odważyć mąkę, cukier. Wlać drożdże rozpuszczone w mleku, dodać jajko i zagnieść gładkie ciasto. Kiedy ciasto jest już wyrobione dodawać po kawałku miękkiego masła i zarabiać do wchłonięcia tłuszczu. Ciasto powinno być bardzo puszyste. Przykryć naczynie z ciastem folią i odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Wymieszać cukier ze skrobią, dodać jagody i lekko przemieszać. Rozgnieść palcami

codojedzenia
Babeczki cytrynowe z limoncello 129

słodkim syropem z procentami w postaci pysznego limoncello. Delikatne ciasto mocno pachnące cytryną rozpływa się w ustach, ale nie jest to deser dla dzieci. No chyba zrobicie poncz bez alkoholu, ale to już zupełnie inna bajka. U nas wszyscy pełnoletni więc babeczki mogły się napić czegoś mocniejszego :D Lubisz cytrynowe desery ? Koniecznie zobacz przepis na Sernik cytrynowy ROZWIŃ I CZYTAJ

Smaczna Pyza
Ciasto z kremem pomarańczowo-adwokatowym 147

adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na ciasto: 200 g miękkiego masła 3 duże jajka 500 g mąki pszennej 225 g cukru 1 opakowanie cukru cytrynowego Delecta 225 ml soku pomarańczowego 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę(...)jajecznej dodać sok i ekstrakt pomarańczowy, wymieszać. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć. Formę o wymiarach 23 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut. Wystudzić. Krem pomarańczowy: 375 ml mleka 400 ml soku pomarańczowego 125 g cukru 1 cukier wanilinowy Delecta 3 żółtka 4 łyżki

Domowa cukiernia Ewy
Drożdżowa baba z ziemniakami 54

baba z ziemniakami Myślę, że powoli trzeba zastanawiać się co znajdzie się na Wielkanocnym stole. Odkąd zaczęłam piec, nie wyobrażam sobie Świąt bez tradycyjnej Baby Wielkanocnej. Jest to proste ciasto drożdżowe, bardzo puszyste, delikatne, lekko słodkie, dzięki dodatkowi ziemniaków bardzo smaczne nawet 2 dnia (o ile przechowywane w szczelnej puszce), z dodatkiem rodzynek lub innych bakalii, polane lukrem, czekoladą(...)żółtek 3 małe ziemniaki 150-200 gr (ugotowane poprzedniego dnia, przeciśnięte przez praskę) 50 gr-75 gr alkoholu (np. spirytusu, wódki lub rumu) skórka otarta z 1 cytryny aromat cytrynowy lub pomarańczowy na bazie spirytusu (np. firmy Libella) nie mylić z olejkiem aromatyzowanym 100 gr rodzynek lub żurawiny lub posiekanych suszonych śliwek/moreli 100 gr kandyzowanej skórki pomarańczowej Formy wysmarować

moj przepis na
Drożdżowa baba z ziemniakami 94

baba z ziemniakami Myślę, że powoli trzeba zastanawiać się co znajdzie się na Wielkanocnym stole. Odkąd zaczęłam piec, nie wyobrażam sobie Świąt bez tradycyjnej Baby Wielkanocnej. Jest to proste ciasto drożdżowe, bardzo puszyste, delikatne, lekko słodkie, dzięki dodatkowi ziemniaków bardzo smaczne nawet 2 dnia (o ile przechowywane w szczelnej puszce), z dodatkiem rodzynek lub innych bakalii, polane lukrem, czekoladą(...)żółtek 3 małe ziemniaki 150-200 gr (ugotowane poprzedniego dnia, przeciśnięte przez praskę) 50 gr-75 gr alkoholu (np. spirytusu, wódki lub rumu) skórka otarta z 1 cytryny aromat cytrynowy lub pomarańczowy na bazie spirytusu (np. firmy Libella) nie mylić z olejkiem aromatyzowanym 100 gr rodzynek lub żurawiny lub posiekanych suszonych śliwek/moreli 100 gr kandyzowanej skórki pomarańczowej Formy wysmarować

moj przepis na
Kuchenne zamienniki - co czym zastąpić i do czego stosować 169

geograficzną, ale..... zdarza się, że w danym momencie (zazwyczaj wtedy kiedy są do czegoś bardzo potrzebne) nie mamy ich w lodówce. Jajecznicy na podanych niżej zamiennikach nie usmażymy, ale ciasto lub chleb możemy upiec. Przelicznik na 1 jajko - wybierany jeden z poniższych zamienników 1/2 łyżki octu jabłkowego i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/4 szklanki zmiksowanych dojrzałych bananów (pasuje do wypieków(...)cynamonem i imbirem. Substytutem kardamonu są także wymieszane w równych proporcjach: zmielony czosnek, cynamon i imbir lub zmieloną trawę cytrynową. Karob - proszek i melasa z drzewa świętojańskiego Doskonale zastępuje kakao i czekoladę. Melasę możemy traktować jako naturalny słodzik do ciast, sosu czekoladowego, pieczywa (zarówno słodkiego jak i wytrawnego) oraz napojów. Proszek natomiast to możemy wykorzystać do wypieku ciast i przygotowywania

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Rolada biszkoptowa z makiem 27

szybkiego i prostego a mianowicie roladę biszkoptową z masą makową. To taki makowiec last minute, dla zapracowanych, lub gdyby bardziej ambitne ciasto z makiem nam nie wyszło. W smaku jest bardzo fajne, ma dużo nadzienia, polane lukrem cytrynowym stanowi naprawdę fajny deser. Oto przepis: Składniki na biszkopt: 5 jaj 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej tortowej 0,5 łyżeczki(...)obrotach, dodawałam po jednym żółtku. Po wmiksowaniu wszystkich żółtek, mikser odłożyłam. Do piany jajecznej wlałam olej i przesiałam mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie wymieszałam łyżką na jednolite ciasto. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyłam papierem do pieczenia. Ciasto równomiernie rozprowadziłam na przygotowanej blaszce i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Biszkopt piekłam do zrumienienia ok. 15minut. (adsbygoogle

Waniliowe Improwizacje
Makowiec mojej Mamy w nowoczesnej wersji 84

przesiane przez sitko i utrzeć. Odłożyć 3 łyżki ciasta. Resztę przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzić. Składniki na masę makową: 200 g maku gotowego do użycia (dostępny w Tesco) 1 1/3 szklanki mleka 2 łyżki masła 4 jajka 1 szklanka cukru trzcinowego 1 łyżka cukru ze skórką cytrynową (dr.Oetkera) 3 łyżki rodzynek 3 łyżki płatków migdałowych(...)powideł śliwkowych Wykonanie: Mleko zagotować. Wsypać mak gotowy do użycia. Chwilę pogotować ciągle mieszając. Dodać cukier ze skórką cytrynową, rodzynki, płatki migdałowe i esencję pomarańczową. Wymieszać. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Do miski włożyć odłożone ciasto ze spodu, masło, cukier, żółtka i utrzeć. Dodać mak z bakaliami, utarte ze skórką na grubych oczkach jabłko i marmoladę

Przepisy Babci
Kolorowy sernik na zimno z wiśniami 233

Przepis jest łatwy, masa serowa jest bez dodatku cukru, bez jajek i bez tłuszczu. Słodycz sernika pochodzi jedynie z galaretek. Jak ktoś liczy kalorie to nie musi przygotowywać kruchego ciasta i do tortownicy wylać samą masę serową. A sam sernik na zimno jest pyszny, orzeźwiający i aksamitny, Jak przystało na sernik bez pieczenia, został tradycyjnie przygotowany z serków homogenizowanych (serków(...)rozpuszczamy w 300 ml wrzątku, studzimy i gdy zacznie tężeć mieszamy dokładnie z jedną częścią serka i przekładamy na ciasto kruche w tortownicy, wyrównujemy i wstawiamy o lodówki do stężenia. Podobnie postępujemy z galaretkami o smaku limonki i trawy cytrynowej oraz z serkiem, masę serową przekładamy na zastygniętą już masę o kolorze różowym. Na powierzchni zielonej warstwy sernika układamy mrożone

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Babka cytrynowa z rozmarynem 111

wakacje urwijcie gałązkę świeżego rozmarynu z ogrodu.  Jeśli szukacie przepisu na tradycyjną babkę cytrynową bez dodatków lub babeczki cytrynowe to też je u mnie znajdziecie. Dla kogo: dla fanów babek dla lubiących urozmaicać tradycyjne smaki nowymi dodatkami dla szukających ciasta idealnego do niedzielnej kawki czy herbatki Składniki na ciasto: 120g masła 150g cukru 3 jajka 260g mąki pszennej

Mania Wypiekania
Sernik na kruchym spodzie z brzoskwiniami i galaretką. 177

twarogu sernikowego mielonego ( u mnie z wiaderka ) - 1 szklanka cukru - 5 jajek - 10 dag miękkiego masła - 1 budyń śmietankowy - aromat cytrynowy Dodatkowo - puszka brzoskwiń - 3 galaretki ( u mnie malinowe ) - tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy Wykonanie Składniki na ciasto zagniatam i wkładam do lodówki na ok. pół godziny.  Masa: żółtka oddzielam od białek, do żółtek dodaję cukier

Kuchnia z widokiem na ogród
Ciasto zebra z kisielem i makiem 257

dodatkiem cukru - zapewni to powstanie pięknych, różowych pasków. Kisiel bez cukru podczas pieczenia może wypłynąć na wierzch ciasta. Ja użyłam kisielu bez cukru, bo tylko taki miałam, a mimo to paski wyszły prawidłowo:-). Aromat śmietankowy można zastąpić innym np. cytrynowym. Białą oranżadę można zastąpić wodą gazowaną lub np. spritem, kisiel truskawkowy np. wiśniowym. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Czas

Gospodyni Miejska
Migdałowe ciasto z ricottą 56

mojprzepisna.pl | Migdałowe ciasto z ricottą Zrobiłam to ciasto i zgodnie stwierdziliśmy z mężem, że jest przeprzepyszne (stwierdziliśmy trochę inaczej, ale nie będę pisać przekleństw :):):). Wilgotne, cytrusowe, delikatne, miękkie. Smakuje lekko jak chmurka, jak suflet cytrynowy daleko mu do zbitego sernika. Mi wyszło mocno chrupiące ponieważ sama mieliłam migdały. Nam to chrupanie absolutnie nie przeszkadzało. Robiłam je wczoraj, a dziś ciasteczko

moj przepis na
Prosty sernik z borówkami 68

ostatnim pysznym i prostym Serniku z malinami z lekkim posmakiem cytrynowym przyszła kolej na równie udany i prosty Sernik z borówkami z nutą pomarańczową . Oba serniki możecie upiec wykorzystując jedno wiaderko sera 🙂 Te serniki to w chwili obecnej nasze ulubione ciasta. Robi się je szybciutko, smakują wybornie, no i są w miarę lekkie w porównaniu z innymi ciastami. Koniecznie spróbujcie

Moja Delicja
Migdałowe ciasto z ricottą 107

mojprzepisna.pl | Migdałowe ciasto z ricottą Zrobiłam to ciasto i zgodnie stwierdziliśmy z mężem, że jest przeprzepyszne (stwierdziliśmy trochę inaczej, ale nie będę pisać przekleństw :):):). Wilgotne, cytrusowe, delikatne, miękkie. Smakuje lekko jak chmurka, jak suflet cytrynowy daleko mu do zbitego sernika. Mi wyszło mocno chrupiące ponieważ sama mieliłam migdały. Nam to chrupanie absolutnie nie przeszkadzało. Robiłam je wczoraj, a dziś ciasteczko

moj przepis na
Migdałowe ciasto z ricottą 159

mojprzepisna.pl | Migdałowe ciasto z ricottą Zrobiłam to ciasto i zgodnie stwierdziliśmy z mężem, że jest przeprzepyszne (stwierdziliśmy trochę inaczej, ale nie będę pisać przekleństw :):):). Wilgotne, cytrusowe, delikatne, miękkie. Smakuje lekko jak chmurka, jak suflet cytrynowy daleko mu do zbitego sernika. Mi wyszło mocno chrupiące ponieważ sama mieliłam migdały. Nam to chrupanie absolutnie nie przeszkadzało. Robiłam je wczoraj, a dziś ciasteczko

moj przepis na