ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:193/508)

śledzie smażone w zalewie octowej 140

szklanki wody 3/4 szklanki octu 3 płaskie łyżki cukru 1 łyżeczka soli Sposób wykonania: Śledzie oczyścić, wyciągnąć grzbiety i boczne ości posypać cytrynową przyprawą do ryby, i zostawić na godzinkę. Z jajek mleka i mąki przygotować ciasto do panierowania, ciasto musi być troszeczkę gęściejsze niż na naleśniki. Należy pamiętać by do ciasta dodać proszek do pieczenia, odrobinę soli, pieprzu

Darcia w kuchni
Tefal Cuisine Companion i warsztaty z Grzegorzem Łapanowskim 384

główne:  - Risotto z pęczakiem i młodymi warzywami, - Chicken lemon curry, - Wołowina z grzybami, parowanym pak choi i szparagami,  Desery: -Krem cytrynowy z miętą i bitą śmietaną, - Sorbet malinowy z verbeną i mascarpone, - Cygaretki z ciasta filo z kremem migdałowym i syropem różanym Byłem w grupie, której opiekunem był Grzegorz Łapanowski. Rozpoczęliśmy pracę od zrobienia pysznego kaszotto i już

Plate of Joy
Piaskowa babka cytrynowa 150

Ostatni raz piekłam to ciasto jakieś 15 lat temu, więc z przyjemnością przypomniałam sobie jego smak :) Piaskowa babka cytrynowa Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Cytrusowe ptasie mleczko z niespodzianką 324

przygotowaniu. Taki oto prosty deserek z galaretek i mleka skondensowanego. Można  go przygotować w pucharkach lub tak jak ja w formie ciasta na zimno na biszkoptach.  składniki: 300 ml schłodzonego mleka skondensowanego niesłodzonego 1 galaretka cytrynowa 1 galaretka pomarańczowa biszkopty do wyłożenia formy pianki w czekoladzie ok 13-15 szt Każdą z galaretek rozpuścić w szklance wody

Monia miesza i gotuje
Kandyzowana skórka z pomarańczy 150

Składniki: skórki obrane z 3 pomarańczy 1 szklanka wody 1 szklanka cukru Wykonanie: Wykonanie znajdziecie  tutaj  tylko zamiast skórki cytrynowej gotujemy skórkę pomarańczową:) Tak przygotowaną skórkę możemy przechowywać około miesiąca. Dodaję ją do ciast lub herbaty

Ciasteczkowy Potwór
Co zrobić, aby pączki, faworki, oponki wchłaniały mniej tłuszczu podczas smażenia. 154

pączki, faworki lub oponki wchłaniały mniej tłuszczu podczas smażenia trzeba dodać do ciasta pod koniec wyrabiania go, łyżkę spirytusu lub octu. Możemy także dodać szczyptę kwasku cytrynowego lub kilka kropel soku z cytryny. Pamiętajmy przede wszystkim o tym, że aby nasze pączki, faworki czy oponki nie nasiąkały dużą ilością tłuszczu powinny być wrzucane na dobrze rozgrzany tłuszcz ! Nigdy nie wrzucajmy

Przepisy i porady kulinarne
Babeczki z olejem rzepakowym oraz kremem makowo-kokosowym 167

świątecznym stole nie powinno zabraknąć smacznych, świątecznych dań, prawda? Do dań również zaliczają się desery, dlatego też dzisiaj proponuję Wam pyszne babeczki cytrynowo-waniliowe z kremem makowo-kokosowym. Krem zapewne skojarzy się Wam ze świątecznymi ciastami, w których używa się masy o takim smaku, jednak nie w formie kremu. Tak, chciałam ten smak przenieść na babeczkę i sądzę

Pora coś zjeść
Słodko-kwaśno. Piąte urodziny bloga 153

patent, który podpatrzyłam w pracy. z czasem oczywiście ciasteczka namiękną, ale zostawiają swój delikatnie migdałowy posmak, dodają też ciastu tekstury. Kolejna warstwa to słodziutki mus na bazie czekolady karmelowej i kremówki. Lekki, delikatny i puszysty, świetnie równoważy kwaśny krem cytrynowy.  Na wierzchu galaretka z rokitnika; ma oszałamiający kolor i bardzo ciekawy, również kwaśny smak. Torcik udekorowałam kandyzowanymi kumkwatami (przygotowałam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto z 2 jaj 127

jajka na stanie : ( Szybki sus w otchłań internetu w poszukiwaniu ciasta z 2 jaj- wpadłam tutaj: na bloga Ogrodnika w Podrózy i zostałam uratowana: ) Ciacho wyszło pyszne, mięciutkie, no i superszybkie w przygotowaniu.  Swój przepis delikatnie zmodyfikowałam i wykonałam w blaszce 22 x 25 cm. Składniki na ciasto 2 jaja 200 g masła 2 szklanki mleka 2 szklanki cukru(...)gorzkiego kakao Masło rozpuszczamy i studzimy. Mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, cukier, jaja cukier waniliowy, skórkę cytrynową oraz mleko miksujemy krótko na najniższych obrotach do połączenia składników. Pod koniec dodajemy płynne masło.    Znów miksujemy do połączenia.    Ciasto dzielimy na dwie części : do jednej dodajemy kakao i miksujemy . p { margin-bottom: 0.25cm; direction: ltr; color

Domowe ciasta
Rabarbarowiec z kremem 130

Lekkie ciasto na biszkopcie z rabarbarem w roli głównej. Do tego szczypta czekolady i bezy domowe i wyszło pyszne połączenie. Na jednym  kawałku nie skończycie.     Biszkopt: 3 jajka wielkość M 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej typ 500 1 łyżka mąki ziemniaczanej/ razem mąki pszennej i ziemniaczanej ma być 1/2 szklanki/ galaretka rabarbarowa: 2 galaretki truskawkowe(...)lekkiego stęgniecia. Wylewam na biszkopt i wstawiam do lodówki. Krem: Galaretkę cytrynową rozpuszczam w 1/3 szklance gorącej wody. Śmietanę kremówkę schłodzoną ubijam na sztywno, dodaję lekko ciepłą galaretkę i mieszam mikserem. Wylewam na rabarbar połowę śmietany, układam jedno ciastko obok drugiego, i wylewam na nie pozostałą śmietanę. Wstawiam ciasto do lodówki. Przed podaniem dekoruję startą czekoladą i bezami

wesoła kuchnia
Placek budyniowy z dynią / Pudding cake with pumpkin 176

Gotuj około 10 min, aż będzie miękka. Wyłóż na sitko, wystudź, syrop zachowaj. Do wystudzonego budyniu dodaj dynię i listki tymianku cytrynowego, wymieszaj delikatnie. Kruszonka: Składniki na kruszonkę włóż do miski i wyrób ręką, aż powstaną grudki ciasta. Spód: Mąki wsyp na stolnicę, wymieszaj z cukrami i proszkiem do pieczenia. Dodaj masło i siekaj nożem na małe kawałki. Dodaj żółtka

Delicious Place
Makowa panienka 362

samą temperaturę, najlepiej pokojową. Wtedy wszystko ładnie się połączy na idealnie gładki krem. Który jest trochę nietypowy, bo mocno cytrynowy. Dla mnie mógłby być troszkę słodszy, ale innym bardzo smakowało właśnie takie połączenie: kwaskowaty krem i dość słodkie ciasto. Do tego polewa z białej czekolady i chrupiące płatki migdałowe - coś pysznego! W dodatku wygląda uroczo. Może spróbujecie takiego ciasta zamiast

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jagodzianki o smaku cytrynowym 64

bułeczek ale też testuję różne dodatki do ciasta. Tym razem doprawiłam ciasto limocello. Z limocello ukręciłam również lukier. Skąd ten pomysł? Na Korfu jadłam pyszny grecki sernik jogurtowy polany limocello. Po drodze do domu kupiłam kupiłam greckie limocello, które jest naprawdę bardzo intensywne w smaku. Do wypieków i deserów to idealny likier cytrynowy. Jagodzianki udekorowałam nie tylko migdałową kruszonką(...)rozpuścić w ciepłym mleku. Odważyć mąkę, cukier. Wlać drożdże rozpuszczone w mleku, dodać jajko i zagnieść gładkie ciasto. Kiedy ciasto jest już wyrobione dodawać po kawałku miękkiego masła i zarabiać do wchłonięcia tłuszczu. Ciasto powinno być bardzo puszyste. Przykryć naczynie z ciastem folią i odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Wymieszać cukier ze skrobią, dodać jagody i lekko przemieszać. Rozgnieść palcami

codojedzenia
Babeczki cytrynowe z limoncello 150

słodkim syropem z procentami w postaci pysznego limoncello. Delikatne ciasto mocno pachnące cytryną rozpływa się w ustach, ale nie jest to deser dla dzieci. No chyba zrobicie poncz bez alkoholu, ale to już zupełnie inna bajka. U nas wszyscy pełnoletni więc babeczki mogły się napić czegoś mocniejszego :D Lubisz cytrynowe desery ? Koniecznie zobacz przepis na Sernik cytrynowy ROZWIŃ I CZYTAJ

Smaczna Pyza
Ciasto z kremem pomarańczowo-adwokatowym 178

adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na ciasto: 200 g miękkiego masła 3 duże jajka 500 g mąki pszennej 225 g cukru 1 opakowanie cukru cytrynowego Delecta 225 ml soku pomarańczowego 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę(...)jajecznej dodać sok i ekstrakt pomarańczowy, wymieszać. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć. Formę o wymiarach 23 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut. Wystudzić. Krem pomarańczowy: 375 ml mleka 400 ml soku pomarańczowego 125 g cukru 1 cukier wanilinowy Delecta 3 żółtka 4 łyżki

Domowa cukiernia Ewy

Proponowane wyszukiwania