ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:198/508)

Tarta z kiwi 148

cukru waniliowego 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka gęstej śmietany Krem: 500 ml wody 1 kisiel cytrynowy z cukrem 1 galaretka o smaku kiwi 100 g masła Dodatkowo: 1 kiwi 100 ml zimnej kremówki  1 łyżeczka płaska cukru pudru Przygotowanie: Kruche ciasto: Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto. Ciastem wyłożyć dno i boki naczynia . Włożyć do 1 godzinę

Ala piecze i gotuje
Mazurek kajmakowy. 115

Skorzystałam dzisiaj z przepisu Maćka i ugotowałam jego zupę chrzanowo-cytrynową. Bardzo dobra. Przyłączam się do opinii, że z powodzeniem może zastąpić tradycyjny żurek wielkanocny. Mój plan na dzisiaj była taki: ogarnąć mieszkanie i upiec mazurka. Pierwsza część w trakcie realizacji, a efekt drugiej widoczny na zdjęciu. Dotąd nie piekłam mazurków. Raczej kupowałam możliwie najmniejszy, ponieważ przerażała mnie ich słodycz(...)ciekawe wybrałam mazurka z kajmakiem. Pokrętna logika kobiety ;) Najlepszy w towarzystwie gorzkiej kawy. Wesołych Świąt! Składniki: Ciasto: 1 i 1/2 szkl. mąki 1/2 kostki zimnego masła 2 łyżki drobnego cukru do wypieków 3 żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Kajmak:  150 ml śmietany kremówki (u mnie 30%) 140 g brązowego cukru  Wykonanie: Składniki

zadanie-gotowanie
Sękaczek wg siostry Anastazji 436

czyli szarlotka w trochę innym wydaniu: pyszne półkruche ciasto przełożone orzeźwiającą masą jabłkową, zwieńczone słodką, orzechowo-karmelową skorupką. Prawda, że brzmi smacznie? :) Zapewniam, że całość komponuje się idealnie, choć przyznaję, że nie miałam w domu cytrynowych galaretek, tylko wiśniowe (na agarze, czyli wegetariańskie) , każda na 250 ml płynu. Jak widać dały radę - masa stężała :) Polecam Wam bardzo. Składniki (na tortownicę

Domowa Cookierenka Agi
Tarta z fetą i boćwiną 124

poziom cukru zacznie pikować. I co, że bez mięsa?:-) TARTA Z FETĄ I BOĆWINĄ opakowanie ciasta na tartę (dla mniej zdesperowanych czasowo może być przygotowane wg tego przepisu *) spora wiązanka listków boćwiny 200g sera feta 3 jajka 75ml śmietany kremówki czubata łyżeczka tymianku cytrynowego sól i pieprz do smaku Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Boćwinę płuczemy i siekamy na średniej

les mirabelles
Makaron z cukinią i sosem cytrynowym 75

Makaron z cukinią i sosem cytrynowym to świetny przepis na dzień, kiedy nie mamy czasu gotować, a chcemy zjeść coś zdrowego i sycącego. Cukinia moja miłość

Na-talerzu.pl
sernik z makiem i lemon curd 130

składniki: spód: 150 g ciastek maślanych 75 g masła masa serowa: 1 kg trzykrotnie zmielonego twarogu 1 szkl cukru 5 jaj 1/3 szkl suchego maku 2 łyżki ekstraktu cytrynowego 1 budyń śmietankowy polewa: 3 łyżki lemon curd 400 ml jogurtu greckiego 2 łyżki cukru pudru Trzeba zacząć od przygotowania jogurtu: durszlak dwukrotnie wyłożyć gazą, wylać jogurt, całość postawić na większą(...)stopni, piec sernik równą godzinę. Po upieczeniu jeszcze godzinę zostawić ciasto w środku, następnie wyjąć, wystudzić, odłożyć na noc do lodówki. Następnego dnia: serek zdjąć z gazy, dodać cukier puder i ok 3 łyżki lemon curd (do smaku). Wymieszać dokładnie. Krem wyłożyć na wierzch sernika. Udekorować jeszcze kremem cytrynowym. Schłodzić

6niebo
Ciasteczka z pajęczyną 158

śmietany kremówki (38%) lukier: 30 g białka 150 g cukru pudru Mąkę i cukier puder przesiać, wymieszać ze skórką cytrynową i cynamonem. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić żółtko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 3 mm, wycinać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Cytrynowa babka gotowana 243

masła 3/4 szklanki cukru 5 jajek skórka otarta z 1 cytryny szczypta soli 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia LUKIER CYTRYNOWY 1/4 szklanki soku z cytryny ok 1 szklanki cukru pudru Miękkie masło zmiksować razem z cukrem, aż stanie się puszyste. Żółtka oddzielić od białek i po jednym dodawać do miksowanego masła. Jajka(...)dokładnie masłem i przełożyć do niej ciasto. Szczelnie zamknąć formę i wstawić do wody gotującej się na bardzo małym ogniu. Woda musi sięgać do 2/3 wysokości, a samą formę dobrze jest czymś obciążyć. Gotować pod przykryciem przez 1,5 godziny. Babkę po tym czasie należy wyjąć z formy, a po ostudzeniu polać lukrem cytrynowym, rozcierając sok cytrynowy z cukrem pudrem

https:KKuchniaMniam
Jagodzianki w jagodowym lukrze 86

połową ciepłego mleka, odstawić w ciepłe miejsce aż zaczyn zacznie pracować Do pracującego zaczynu przesiać makę, dodać cukier i cukier cytrynowy, 4 żółtka (białko zachowac do smarowania), rozpuszczone przestudzone masło, resztę mleka i cukru. Wyrabiać miękkie, elastyczne ciasto. Odstawić do wyrosnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 h, ciasto musi podwoić objętość. Ciasto podzielić na 16 równych części, z kazdej

Krylowa Kuchnia
Ptasie mleczko w świątecznej szacie 174

blaszkę 25x37cm. Piec około 25minut/180stopni do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy, zdjąć papier, wystudzić i przeciąć ciasto na 2 placki. Masa: 0,5litra śmietanki kremówki 400gram jogurt typu greckiego 250gram serka mascarpone 3 sztuki galaretki cytrynowe+3szklanki gorącej wody 3 łyżeczki cukru waniliowego Opcjonalnie owoce , u mnie 5 połówek brzoskwiń z puszki pokrojonych w kosteczkę Galaretki

W garach u Gosi
Gniazdka wiedeńskie (pączki hiszpańskie) 492

cukru pudru 15 ml wrzątku 1 łyżka cytryny Wykonanie: 1.Wodę wraz z masłem skórkę cytrynową drobno startą umieszczamy w rondlu i doprowadzamy do wrzenia. Mąkę energicznym ruchem wsypujemy do gotującej się wody. Mieszamy do czasu aż ciasto nabierze jednolitej konsystencji i zacznie odchodzić od ścianek rondla. 2. Ciasto studzimy. Po ostudzeniu pojedynczo wbijamy jajka miksując na najwyższych obrotach

vaniliowoczekoladowa
Orzechowiec z jabłkami 248

mąka - 350 g kwaśna śmietana - 2 łyżki proszek do pieczenia - 2 łyżeczki jajka - 2 szt Masa jabłkowa galaretki cytrynowe - 2 szt jabłka - 2 kg Masa orzechowa : masło - 80 g miód - 3 łyżki orzechy pokrojone - 220 g cukier - 120 g Przygotowanie : Ciasto Wszystkie składniki na ciasto kruche , połączyć, zagnieść ciasto, podzielić na trzy części. Każdą część wyłożyć na blachę

Kuchnia Danusi
Dżem z cukinii, dżem cukiniowy 260

wiedziałam i tak, czego można się spodziewać. Jak dla mnie to idealny farsz do naleśników czy opcja na przekładanie ciasta. Przepis pochodzi od Ewy Wachowicz . A sekretem tego dżemu jest dodatek cytryny – skórki i soku i galaretki cytrynowej. Są przepisy na dżem bez dodatku galaretki, ale pozostawię ich testowanie na kolejne lata. W tym roku z racji zaawansowanej ciąży(...)odwracamy wieczkiem do do\u0142u."]} Drukuj Dżem z cukinii, dżem cukiniowy Składniki 5 kg cukinii (po obraniu i wydrążeniu) 1 kg cukru (dałam 0,8 kg) 4 galaretki cytrynowe sok i skórka z 2 cytryn Sposób przygotowania Cukinie ścieramy na tarce i wrzucamy do garnka. Dodajemy cukier i dusimy, aż z cukinii zrobi się miazga (ok 2h) Dodajemy galaretki, skórkę

Mieszam w Garnku
Sernikowy tort z malinami 375

słodki, delikatnie cytrynowy, na kakaowym, kruchym spodzie. Apetycznie wygląda i wspaniale smakuje. Do jego przygotowania możemy użyć dowolnych owoców jagodowych. Wspaniały na lato, bardzo polecam…(zmodyfikowany przepis z gazetki „Pieczenie jest proste”).   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji White Rose .     Sernikowy tort z malinami Składniki: Ciasto: 120g mąki pszennej (użyłam tortowej

Mała Cukierenka
Sernik na kakaowym spodzie z brzoskwiniami. 234

cytryny 1 jajko około 5 łyżek mleka      Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, skórką cytrynową, a następnie dodajemy zimne, posiekane masło i rozcieramy palcami do uzyskania drobnej kruszonki. Teraz dodajemy jajko i tyle mleka, by zagnieść gładkie ciasto. Chłodzimy około 30 minut. MASA SEROWA: 500 g trzykrotnie zmielonego twarogu 75 g cukru pudru 1 opakowanie budyniu waniliowego

Rozpustne gotowanie