ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:203/508)

Śnieżny puch z brzoskwiniami 92

płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 600 g sera twarogowego z wiaderka, 2 galaretki cytrynowe, 450 ml wrzątku, 2 śnieżki. 3 łyżki cukru pudru 350 ml mleka Posypka: ½ szkl. wiórek kokosowych, 2 łyżki masła, 1 łyżka cukru Dodatkowo: brzoskwinie w puszce WYKONANIE Ciasto: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie mąką i proszek

słodki bratek
Tarta bananowa z kremem śmietankowym 155

ludzi sfrustrowanych nie wiedzących czego chcą, zrobiłam na deser tartę z bananami, ukrytymi pod grubą warstwą masy śmietankowo - cytrynowej:) Kroję kolejny kawałek mego deseru, leniuchuję na moim "tarasie" z ulubionym Panem Kingiem, a Wam życzę udanego, słodkiego weekendu!   Składniki kruche ciasto 1 i 1/2 szklanki mąki 100 g masła 1 jajko 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka kakao krem

pink envelope
Kakaowe babeczki z truskawkami 118

truskawek, pokrojonych w sporą kostkę 100g posiekanej mlecznej czekolady Przygotowanie babeczek: Piekarnik rozgrzewamy do 180st. Mokre składniki miksujemy ze sobą, dosypujemy wszystkie suche składniki, mieszamy do połączenia całości. Przelewamy ciasto do foremek na babeczki, do 3/4 ich wysokości. W każdą napełnioną foremkę wkładamy po kilka truskawek. Posypujemy odrobiną posiekanej czekolady. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 30 minut, w 180st. Babeczki(...)słodkie jak tradycyjnie smażone pączki, Babka wielkanocna – przepis Babka wielkanocna - przepis Bardzo delikatna, puszysta, idealnie wilgotna i lekko cytrynowa. Pomijając cytrynę w Deser na Walentynki Witajcie Kochani! Mam dla Was szybki deser na Walentynki! Połączenie ciasta francuskiego, lodów i owoców. .related-post{}.related-post .post-list{ }.related-post .post-list .item{ }.related-post .post-list .item .title { font-size

NiePieprz.pl
Migdałowe beziki z pomarańczową nutką 130

Im bliżej Świąt, tym krótsze wpisy na blogach i przepisy. Jeśli macie jeszcze chwilkę proponuję upiec migdałowe beziki z pomarańczową nutką. Beziki wyglądają bardzo atrakcyjnie, są

dolcevitainmykitchen
Cytrynowa babka Gogo (składniki łatwe do zapamiętania) 96

ubijania stopniowo wsypać cukier. Następnie, nie przerywając miksowania - powoli dodać żółtka, sok z cytryny i kolejno mąkę, cukier waniliowy, skórkę cytrynową oraz proszek do pieczenia.  Na końcu puszystą masę połączyć z uprzednio roztopionym i ostudzonym masłem.  Ciasto przelać do formy (**) wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.  Piec (w rozgrzanym piekarniku) przez 45-60 min (do tzw. "suchego

Di gotuje
Lekka tarta brzoskwiniowo-budyniowa 215

Pozostaję w temacie letnich i lekkich ciast. Dziś bardzo orzeźwiająca tarta z kremem sokowo-budyniowym i bitą śmietaną. Ja użyłam soku gruszkowo-cytrynowego, więc mój krem miał przyjemnie orzeźwiający posmak. Wy możecie użyć waszego ulubionego, choć jak dla mnie to kolorystycznie pasuje tu coś bardziej czerwonego… Przepis z  tej   strony. Bardzo polecam, bo schłodzona w lodówce smakuje(...)soku 3 łyżki cukru 3 dojrzale brzoskwinie 250 ml śmietany 36% 3 łyżki cukru pudru ½ paczki cukru waniliowego 1 duża beza Kruszymy ciastka( ja użyłam wałka do ciasta) i mieszamy z masłem. Wykładamy na spód tortownicy(22cm) i dobrze ugniatamy. Całość chłodzimy w lodówce przez około 60 minut. Masa budyniowa: gotujemy budynie na soku owocowym z dodatkiem 3 łyżek cukru

Mia Cucina Sofieta
BABKA ŁACIATA NA ADWOKACIE 129

Ponieważ między moimi nalewkami znalazłam ostatnio butelkę z końcówką adwokata, postanowiłam wykorzystać go do pysznej babki.  Dzięki niemu ciasto nabrało aromatu i ciepłego koloru.  Moja babka jest dość "ścisła" ale nie sucha, i właściwie z każdym dniem smaczniejsza 👍 Polecam wszystkim amatorom tego typu wypieków.  Składniki: 6 jajek 250 g  masła (lub Kasi) 3/4 szkl. cukru(...)rondelku rozpuszczamy masło. Po wystudzeniu wlewamy do niego  adwokat.  Jajka ubijamy z cukrem, cukrem waniliowym i skórką cytrynową do puszystości. Stopniowo  wlewamy masło połaczone z adwokatem oraz dodajemy po łyżce mąkę. Ubijamy do połączenia się składników. Ciasto dzielimy na 2 części, do jednej z nich dodajemy kakao. Mieszamy. Formę smarujemy masłem i posypujemy mąką. Wylewamy najpierw

Walijskie Pichcenie
Sernik piernikowy z jabłkami i brzoskwiniami 22

Jestem sernikożercą, nie da się ukryć. Jest to moje ulubione ciasto i bardzo często gości w moim domu. Piekłam już sernik z malinami, z kajmakiem, cytrynowy, sernik-zebrę, z makiem, jagodowy, jogurtowy, z piernikami, amerykański… Tym razem proponuję sernik bardzo piernikowy, w smaku lekko pikantny, jak to powiedziała moja koleżanka Asia – pozostawia ostry smaczek na języku. Sernik bardzo

To co kocham
Ucierane Ciasto Z Makiem, Rabarbarem I Kruszonką 81

łyżka cukru  lukier na wierzch ciasta ( niekonieczny) Ciasto ucierane 1. Miękkie masło miksujemy z cukrem na puch. 2. Dodajemy jajko, miksujemy do jego wchłonięcia. 3. Teraz dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, oraz esencje waniliową. Miksujemy do połączenia się składników. Wykładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. 4. Na ciasto dajemy pokrojony i obsypany cukrem rabarbar. Masa makowa(...)esencje migdałową. Gotową masę wykładamy na ciasto. Kruszonka  Do miski wsypujemy mąkę z cukrem, następnie dodajemy masło, może być zimne i siekamy je nożem, a następnie rozcieramy w palcach na grudki.  Gotową kruszonką obsypujemy ciastoCiasto pieczemy w 180 stop. przez 45-50 minut Po wystudzeniu możemy je polać lukrem cytrynowym. Smacznego

Gotowanie...to proste !
Krówka jabłkowa, bez pieczenia 94

Masę śmietanową posypać orzechami, fantazyjnie skropić rozpuszczoną masą krówkową, wzorki z rozpuszczonej czekolady, posypać tartą czekoladą itp. Szczerze polecam u mnie to ciasto gościło już kilka razy. Składniki jabłka prażone 1 kg lub 1l gotowych 1 galaretka cytrynowa 4 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudru 600 ml śmietany kremówki 30 % masa krówkowa puszka 500 g duża paczka herbatników typ Petit

gotuj ze mną
Puszysty sernik limonkowy 138

Warto do piekarnika, poniżej rusztu z sernikiem, wstawić płaską blachę z gorącą wodą, aby sernik piekł się w ciepłej parze. Ciasto pieczemy ok. 60 minut lub nieco dłużej. Gotowy sernik można polukrować lukrem z soku cytrynowego lub limonkowego i cukru pudru, posypać cukrem pudrem lub polać gorzką czekoladą. Sernik wspaniale smakuje także z bitą śmietaną. Autor przepisu: Gotujemy i jemy

Gotujemy i jemy
Puszysty sernik limonkowy 154

Warto do piekarnika, poniżej rusztu z sernikiem, wstawić płaską blachę z gorącą wodą, aby sernik piekł się w ciepłej parze. Ciasto pieczemy ok. 60 minut lub nieco dłużej. Gotowy sernik można polukrować lukrem z soku cytrynowego lub limonkowego i cukru pudru, posypać cukrem pudrem lub polać gorzką czekoladą. Sernik wspaniale smakuje także z bitą śmietaną. Autor przepisu: Gotujemy i jemy

Korniszonki
Ciasteczka cytrynowe 141

Szybkie do zrobienia ciasteczka, o intensywnym aromacie cytrynowym. Smakują świetnie przełożone ulubionym dżemem jak i posypane tylko cukrem pudrem.  Składniki (35 szt): ciasto: masło 130 g, cukier puder 100 g, cytryna 1 szt, żółtka 2 szt, mąka pszenna 200 g, skrobia ziemniaczana 50 g, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, dodatkowo: cukier puder do posypania ciastek, Sposób przygotowania: Masło

kulinarne odsłony pati
Tradycyjne ciastka z dżemem-pyszne i kruche 109

składniki 60 dag mąki 2 żóltka 40 dag masła 20 dag cukru pudru 4 łyżki gęstej śmietany olejek cytrynowy szczypta soli (ja upiekłam ciastka z połowy porcji, wyszło na 2 talerze plaskie ) Przygotowanie ciasta Mąkę siekamy z masłem, dodajemy żółtka, cukier, śmietanę, sól, olejek i zagniatamy ciasto. Potem dajemy na 2 godziny do lodówki, po tym czasie możemy wałkować

Moje Wyroby
Pierwszy mazurek 56

Poza babką cytrynową nie piekłam nic innego na Wielkanoc. Dziś przygotowałam swój pierwszy mazurek;) Po całym ucieraniu ciasta, przygotowaniu masy kajmakowej, wyszedł mi co prawda dość cienki placek, ale w smaku wyborny! Przepis wzięłam od Kaś, i na jednym razie pieczenia go na pewno się nie skończy ;) Składniki na spód60 g orzechów włoskich60 g […] Artykuł Pierwszy mazurek pochodzi

Pink Envelope