osobiście polecam schłodzoną z lodówki. SKŁADNIKI Na kruchy spód: 225 g mąki pszennej tortowej 30 g cukru pudru szczypta soli 125 g zimnego masła 1 jajko Na nadzienie cytrynowe: 2 jajka 2 budynie waniliowe z cukrem 100 g cukru 2 cytryny Na śmietanę i dekorację: 200 g śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 1 śmietan-fix odrobina skórki startej(...)Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Schłodzone ciasto odwinąć z folii i rozwałkować na placek. Wyłożyć ciastem formę o średnicy 22 cm podwijając boki. Ponakłuwać widelcem spód i włożyć do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie wyciągnąć i zostawić do ostudzenia. Nadzienie cytrynowe: Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 180 ° C. Jajka ubić ze szczyptą soli i cukrem na puszystą masę
Passions hobbies lifełyżki cukru brązowego 3 jajka jabłka: 1,5 kg jabłek kwaśnych 1 i 1/2 galaretki cytrynowej 2 łyżki cukru płaskie krem: 600 ml śmietany kremówki 30 % 1 galaretka cytrynowa 1/2 szklanki wody 200 g jeżyn 50 g czekolady gorzkiej Do miski wbijam białka temp pokojowa i ubijam mikserem ze szczyptą soli, na sztywno ale nie przebijam. Dodaję cukier stopniowo(...)wodą w którą wkładam jabłka dodałam szczyptę kwasu cytrynowego albo sok z cytryny można dodać. Jabłka odsączyłam z wody i przełożyłam większe cząstki do garnka, dodałam 1/2 szklanki wody i przesmażam je, jak będą już bardzo miękkie dodaję małe kostki jabłek i dalej smażę ale nie mają się one rozpaść. W cieście mają się zachować kawałki jabłek. Do gorących dodaję
wesoła kuchniarazem zrobiłam z rabarbarem. Jego kwaskowy smak fajnie przełamał słodycz ciasta. Składniki: 1 szkl mąki pszennej 1 szkl mąki kukurydzianej 1 szkl mleka 2/3 szkl cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/3 szkl oleju 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropli aromatu cytrynowego 2 jajka dowolne owoce Wykonanie: Jajka spieniamy przy użyciu miksera. Dodajemy cukier
Walijskie PichcenieCiasto super łatwe ,szybkie i smaczne. Mix owoców jesiennych-jabłka ,śliwki ,gruszki ,winogrona. Składniki: 10 łyżek mąki 10 łyżek cukru 10 łyżek oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 olejek cytrynowy 1 łyżeczka cynamonu 300 ml śmietany kremówki na wierzch Na dno średniej ,wysmarowanej tortownicy wsypać pokrojone owoce i posypać cynamonem. Ja dno tortownicy obsypałem posiekanymi bardzo drobno orzeszkami
Kulinarny karnet Christopheramogła stężeć. Przepis na ciacho znalazłam u małej cukierenki ( malacukierenka.pl ), która jest mistrzem słodkości Składniki: Ciasto kruche: 300g mąki pszennej 170g miękkiego masła 70g cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka Masa jabłkowa: 1,5kg jabłek ( waga przed obraniem ) 1 galaretka cytrynowa 1 cytryna Krem orzechowy: 250g obranych orzechów włoskich 250ml gorącego mleka 250g masła w temperaturze pokojowej
NiePieprz.plużyłam półtłustego) * kasza manna- 1 szklanka * jajka- 1 szt. * cukier- 3 łyżki * masło klarowane/oliwa Kisiel cytrynowy: * cytryna- (sok + skórka) * woda- 1 szklanka * cukier- 4 łyżki* * skrobia- 1 łyżka** Placuszki: Twaróg włożyć do miski, rozdrobnić widelcem i dodać kaszę mannę, jajko oraz cukier. Wymieszać. Ciasto brać zwilżonymi wodą rękami i formować w kulkę, ułożyć na rozgrzanej patelni i spłaszczać łyżką
Kraina Miodem Płynącaniektórych wręcz staroświeckie, ale na tym właśnie polega urok tego ciasta. Domowe, sprawdzone, ale przede wszystkim smaczne. Polecam :) Placek orzechowo-serowo-jabłkowy – kuchnia podkarpacka Składniki na brytfankę 25x35 cm: Ciasto: 160 g margaryny 300 g mąki 50 g cukru pudru (w oryginale 100 g ) 1 żółtko 2 całe jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa orzechowa: 300 g orzechów włoskich(...)bakalie (rodzynki, skórka pomarańczowa) Jabłka: 1 kg jabłek 150 g cukru (cukier można pominąć, jeśli jabłka są słodkie) 1 galaretka cytrynowa (w proszku, z cukrem) Posiekane lub grubo zmielone orzechy zagotowujemy z mlekiem i cukrem, po czym studzimy. Przygotowujemy ciasto. Margarynę siekamy z mąką, dodajemy jajka, żółtko, cukier puder, proszek do pieczenia i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 2 części
Trzeci talerzżółtka i olej. Baba pyszna ! Biszkoptowa, bardzo lekka, nie przesłodzona. Aby nadać jej nieco innego akcentu, dodałam do ciasta trzy łyżki suchego maku oraz sok z cytryny. Mak nadaje jej nieco innej tekstury, a aromat cytrynowy -świeżości. Całości dopełnia buraczkowy lukier. Mikołaj zjadł połowę, i to właśnie ten lukier go tak zachęcił. Prosta w wykonaniu(...)Dodać otartą skórkę z cytryny, sok i suchy mak. Przelać do foremki i piec w temperaturze 170 stopni około 50 minut. - do suchego patyczka. Po upieczeniu upuścić ciasto z wysokości 50 cm i odstawić na 30 minut, do wystygnięcia. Wyjąć z formy i studzić na kratce. Lukier buraczkowy 1/2 małego ugotowanego buraczka 1/2-1 szklanki cukru pudru 1/2-
Piekarz-Kucharz-Garkotłukpieczenia 4 łyżki cukru pudru skórka z 1 cytryny sok z 1/2 cytryny 2 łyżeczki likieru cytrynowego Ponad to: 0.5 l oleju rzepakowego do smażenia cukier puder do posypania Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać mikserem, bądź łyżką. Ciasto ma być bardzo gęste. Nabierać małe porcje ciasta i posypanymi mąka rękami robić małe kuleczki-pączusie. Pączki smażyć
Krylowa Kuchniaaksamitne i wprost przepyszne ciasto, które składa się aż z czterech warstw, gdzie wszystkie z nich, łącznie z polewą są pieczone. Polecam! Składniki: Ciasto: 3/4 szklanki mąki pszennej 100g zimnego masła 1 żółtka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 płaskie łyżki cukru Warstwa jabłkowa: 1kg jabłek 1 łyżka cukru 1 kisiel cytrynowy Masa serowa: 0,5kg mielonego
Blog z Apetytemwaniliowego ¾ szklanki wody gazowanej ¾ szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu cytrynowego Dr.Oetker Polewa: 5 dag masła 3 łyżki cukru 2 łyżki ciemnego kakao Dr.Oetker 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 1 listek żelatyny Dodatkowo: 50 g wiórek kokosowych Sposób przygotowania: Ciasto: Całe jajka wbić do miski, wsypać cukier razem z cukrem waniliowym ubić do uzyskania gęstej
Wanilia i Kardamonmasę jogurtową: - 2 duże jogurty greckie - 2 galaretki o dowolnym smaku (u mnie cytrynowa) + jeszcze jedna na wierzch o innym smaku Przygotowanie masy jogurtowej: 2 galaretki rozpuszczamy w szklance wrzątku. Przestudzamy i przy użyciu miksera łączymy z jogurtami. Powstałą masę wylewamy na ciasto. Schładzamy. Trzecią galaretkę robimy według opisu na opakowaniu. Przestudzamy. Gdy masa jogurtowa stężeje, wylewamy na nią
Życie zamknięte w smakuSernik tradycyjny czy może innowacyjny: czekoladowy, cytrynowy lub toffi. Okazuje się, że jednak dla większości z was jeżeli ma być sernik to raczej tradycyjny (oczywiście z nielicznymi wyjątkami ). Ja osobiście lubię poeksperymentować i kiedy zauważyłam ten przepis, nie mogłam go nie przygotować. Ale co ciekawe, mój mąż, największy wielbiciel czekolady, wcale nie był zachwycony tak jak myślałam. On też należy(...)gazu i dodajemy kakao intensywnie mieszając. Kakao najlepiej wcześniej przesiać, żeby nie było w nim grudek. Masę mieszamy do momentu, aż będzie gładka i przelewamy na sernik. Ponownie wstawiamy ciasto do lodówki. Dekorujemy dowolnymi owocami. Prosty i piękny sernik czekoladowy Sernik idealny na różne okazje Sernik: idealne tło do wykorzystania owoców lata Pyszne wykorzystanie czekolady Smacznego!!! Źródło przepisu: ciastkożercy
RelaxtimeSkoro już prawdziwa wiosna nie ma jeszcze ochoty zawitać, to chociaż na talerzu będzie żółto i wiosennie :) Ciasto na dużą blachę Składniki: 6 jajek 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 szklanki musu jabłkowego 1 galaretka cytrynowa lub pomarańczowa cukier puder woda sok z cytryny Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno. Partiami
My simple kitchenmiksera z dodatkiem świeżych truskawek pachnące orzechami, jest pysznie, domowo, weekendowo Takie „wdzięczne” ciasto przygotowuję na kilka sposobów, najczęściej z takimi dodatkami jak: – z wiórkami kokosowymi i tartą czekoladą, – z dodatkiem kakao i tartej skórki z pomarańczy, – w wersji cytrynowej, – z przyprawą do piernika i tartymi orzechami, – ze świeżymi owocami, np. truskawkami, borówkami, śliwkami, tartymi jabłkami, – z owocami
Zasmakuj Kuchni