ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:210/508)

Włoskie faworki cytrynowe 304

Cukier puder do posypania Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól razem mieszamy w misie. Następnie dodajemy mleko, jajka, olej, aromat cytrynowy, wódkę i skórkę otartą z cytryny. Wszystkie składniki dobrze mieszamy drewnianą łyżką lub widelcem na jednolite ciasto i pozostawiamy na około godzinę przykryte ściereczką. Ciasto rozwałkowujemy na cienkie placki, wykrawamy radełkiem lub nożem na prostokąty, na środku każdego

Smakowy Raj
Baba Wielkanocna z bakaliami 263

cukier, wymieszaj. Z drożdży przygotuj rozczyn. Odstaw, niech trochę zacznie rosnąć. Dodaj roztrzepane żółtka, jajo i mleko, kilka kropelek aromatu cytrynowego oraz roztopione i chłodne masło. Ja posłużyłam się robotem i wymieszałam te składniki przystawką- hak do ciasta. Można wyrabiać ręcznie. Dodać bakalie i wyrobić jeszcze ciasto. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto podwoi swoją objętość. Przełożyć

Z Kuchni Do Kuchni
Liebster Blog Award 182

jednej. Naprawdę, nie potrafię wybrać. Kocham domową pizzę, makarony, risotta i sałatki, a jeśli chodzi o słodkości, to domowy budyń oraz ciasta z kremem. Jeśli już musiałabym coś wybrać, to stawiałabym jednak na łososia w papilotach z masełkiem cytrynowym i pieczone ziemniaczki :) 11. Jakim sprzętem robicie zdjęcia? Nikonem D5100 :) A TO MOJE PYTANIA: 1. Co najczęściej jest dla Was inspiracją

Ratunku obiad
Kruche ciasteczka z okienkiem, czyli druga część naszego menu na 1 czerwca + druga nominacja do Liebster Blog Award 238

Naprawdę, nie potrafię wybrać. Kocham domową pizzę, makarony, risotta i sałatki, a jeśli chodzi o słodkości, to domowy budyń oraz ciasta z kremem. Jeśli już musiałabym coś wybrać, to stawiałabym jednak na łososia w papilotach z masełkiem cytrynowym i pieczone ziemniaczki :) 9. Ulubiony przepis … Klasyczne risotto, bo daje niemal nieograniczone możliwości. 10. Nie lubię/nie zjem… Hmm... Chyba

Ratunku obiad
Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką 200

szklanki wykroić kółka.Odłożyć wykrojone kółka a gdy lekko podrosną na środku ułożyć po kilka kawałków pokrojonego rabarbaru(lekko docisnąć w ciasto), posypać cukrem. Posmarować białkiem, pokruszyć kruszonkę. Piec około 25 min w 170 st.Zimne drożdżówki polać lukrem cytrynowym. Kruszonka; mąkę, cukier i zimne masło zagnieść. Lukier;do soku dodajemy tyle cukru pudru aż uzyskamy odpowiednią konsystencję do polania drożdżówek

Ala piecze i gotuje
Zupa z zielonej soczewicy z kaszą gryczaną i paluszkami serowymi 211

łyżeczka mielonego pieprzu ziołowego - szczypta pieprzu syczuańskiego - gruboziarnista sól morska cytrynowa (do smaku) - 2 łyżeczki curry - chilli w płatkach - 1 łyżeczka wędzonej papryki - kilka gałązek świeżego oregano - 1 łyżka dobrej, gęstej śmietany - olej z pestek winogron - ugotowana na sypko kasza gryczana (ilość zależy od potrzeb) Dodatkowo: - plauszki serowe z ciasta francuskiego - składniki na 8 szt.: - 1 opakowanie 375g gotowego ciasta(...)płatkach, gruboziarnistą solą morską cytrynową, papryką wędzoną i 1 – 2 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. Hartujemy 1 łyżkę śmietany (w osobnym naczyniu zalewamy kilkoma łyżkami gorącej zupy i dokładnie mieszamy), dodajemy do zupy. Całość zagotowujemy. Podajemy z ugotowaną kaszą gryczaną (porcję kaszy wsypujemy do talerza/miseczki i zalewamy zupą) oraz paluszkami serowymi z ciasta francuskiego. Rozwinięty arkusz ciasta dzielimy

mojewypiekiinietylko
Łosoś w cieście francuskim 211

Smaczna,efektowna i szybka wykonaniu przekąska,która u mnie sprawdziła się na niejednej imprezie. 1 op ciasta francuskiego 250 g filetu z łososia 100 g sera feta 100 g świeżego szpinaku ( można użyć mrożonego) 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka masła 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego 1 łyżeczka soku z cytryny sól morska 1 jajko (do posmarowania) 2 łyżki ziaren sezamu Filet(...)cytryny i przyprawić solą i pieprzem cytrynowym. Odstawić na pół godziny do lodówki po czym pokroić rybę na spore kawałki. W rondelku roztopić masło,dodać zmiażdżony czosnek i posiekane liście szpinaku. Chwilkę przesmażyć i doprawić odrobiną soli. Szpinak smażymy krótko by nie stracił ładnego zielonego koloru. Ser feta pokroić na  paski. Rozwinąć ciasto francuskie,pociąć na 12 części

Kolorowa kuchnia Elki
Marmurkowa babka cytrynowo-czekoladowa 212

zapomnijcie dodać jej do listy świątecznych wypieków! Składniki : 2 szklanki mąki pszennej 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 200 g masła 4 jajka pół łyżeczki aromatu cytrynowego pół szklanki mleka + kilka łyżek 3 łyżki kakao  Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.  Mąkę przesiać do miski i wymieszać z proszkiem i solą. Masło utrzeć z cukrem(...)mąkę i mleko. Mieszać delikatnie szpatułką. Postępować tak, aż do wyczerpania składników. Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao i 3-4 łyżki mleka. Wymieszać. Formę 29 cm x 11 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Na spód wyłożyć ciemną masę, a na wierzch cytrynową. Widelcem zrobić zygzaki.  Piec 70-90 minut do tzw. suchego patyczka

Chocolate Muffin Blog
Tort cytrynowo- miętowy 125

dużych jaj, 3/4 szklanki cukru, 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 3/4 szklanki mąki pszennej. Składniki na poncz: 1 szklanka wody, 2 łyżeczki cukru, Zapach cytrynowy, Cytryna. Składniki na masę cytrynową: 250ml śmietany 30%, 1 łyżka cukru pudru, 1 łyżeczka żelatyny, 1/5 szklanki wody, sok z 1 cytryny. Składniki na masę miętową: 250ml śmietany 30%, 1 łyżka cukru pudru, 1 łyżeczka żelatyny(...)nagrzanego do 160oC piekarnika i pieczemy ok 35 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest już upieczone. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Dzielimy na 3 blaty. Każdy z nich nasączamy ponczem. Poncz:  cukier zalewamy przegotowaną wodą, dodajemy cytrynę i kilka kropel zapachu cytrynowego. Krem cytrynowy : Żelatynę zalewamy wodą. Odstawiamy do napęcznienia. Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy razem z cukrem pudrem. Żelatynę wstawiamy

Słodki Zakątek
Ciasto biszkoptowe z kremem 418

Proste ciasto biszkoptowe z mega szybkim kremem do przełożenia i lekko chrupiącą polewą. ciasto: 6 jajek 1 1/2 szklanki cukru 1/1/2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki octu 6 łyżek oleju kilka kropel aromatu cytrynowego forma o średnicy 28 cm papier do pieczenia lub tłuszcz i bułka tarta krem: 1 budyń o smaku śmietankowym lub czekoladowym

Kuchcik gotuje
Śnieżny puch -lekka chmurka bez pieczenia 4189

Bardzo delikatne i lekkie ciasto-szybko się robi i jest naprawdę pyszne.Śnieżki,twarożek,galaretki i oczywiście kokos-to na prawdę udane połączenie.Przepis od Justyny Dragan-ze strony "Nastoletnie wypiekanie"-dziękuję bardzo za pomysł i przepis Ja użyłam galaretek cytrynowych,ale można użyć dowolnego smaku-za każdym razem efekt będzie inny-polecam gorąco.... Składniki: (na blaszkę 24x24(...)cukru pudru 2 Śnieżki (bita śmietana w proszku) 1 szkl mleka 2 galaretki cytrynowe ( mogą być inne) 500 ml wrzącej wody Kokosowa posypka: 6 łyżek wiórek kokosowych 1 duża łyżka masła 1 łyżka cukru Przygotowanie: Spód:  Blaszkę o wymiarach 24x24 cm (lub mniejszą- wtedy ciasto będzie jeszcze wyższe!) wyłożyć folią aluminiową. Na dnie poukładać herbatniki. Śnieżny puch:  Galaretki

Swojskie jedzonko
Kruchy placek z pianką i wiśniami 208

jajek -2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia -1,5 kostki margaryny -skórka z cytryny -2 kisiele cytrynowe -1 szklanka cukru -cukier waniliowy -marmolada -kakao -dodatkowo (opcjonalnie): wiśnie w syropie Wykonanie: Z mąki, 7 żółtek, cukru pudru, margaryny, proszku do pieczenia i oleju wyrabiamy ciasto. Dobrze wyrobione powinno być gładkie. Pod koniec wyrabiania dzielimy je na 3 części, do jednej dodajemy

KasiekGotuje
Tort orzechowo - jabłkowo - śmietankowy 208

siebie. Oto przepis: Składniki na ciasto orzechowe: 5 małych jajek 3/4szkl. cukru 200g zmielonych orzechów włoskich 1szkl. mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki kakao 8 łyżek oleju 8 łyżek wody przegotowanej i wystudzonej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Masa jabłkowa: 2szkl. musu jabłkowego (użyłam domowego z antonówek) 1 galaretka cytrynowa (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Krem budyniowy: 1,5szkl(...)ściereczką. Chłodne ciasto przekroiłam na trzy równe blaty. Skroiłam też z wierzchu tą charakterystyczną górkę, która powstała w trakcie pieczenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kawę rozpuszczalną zalałam wrzątkiem i osłodziłam. Odstawiłam do wystygnięcia. Jabłka przełożyłam do rondla. Ustawiłam na gazie i podgrzewałam aż do ich zagotowania. Gdy się zagotowały, zdjęłam je z ognia i wsypałam do nich galaretkę cytrynową. Wymieszałam

Waniliowe Improwizacje
Ciasto piernikowe z pianką 96

Ciasto zachwyca wyglądem i smakiem. To doskonała propozycja na święta Bożego Narodzenia. Świetnie sprawdzi się też na co dzień, czy jako niedzielny deser do kawy. Ciasto piernikowe nie jest trudne w przygotowaniu ani czasochłonne. w smaku jest delikatne i subtelne. Z pewnością przypadnie do gustu każdemu wielbicielowi słodkości. Koniecznie musicie wypróbować przepis! CIASTO PIERNIKOWE Z PIANKĄ PRZEPIS Składniki Ciasto(...)sody oczyszczonej 1 łyżka przyprawy do piernika Pianka 250 ml śmietanki kremówki 30% 1 galaretka cytrynowa + 250 ml wrzątku Polewa czekoladowa 70 ml śmietanki kremówki 30% 1 łyżka żelatyny 20 g kakao 20 g masła 20 g cukru Dodatkowo słoiczek dżemu porzeczkowego Przygotowanie Ciasto Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie stopniowo dodawać po jednym żółtku. Kolejno cienkim

Alle Dobre!
Ciasto kruche z budyniem i truskawkami 133

kcal B 4 g W 14 g T 10 g Składniki: ciasto ▪ 300 g mąki gryczanej ▪ 200 g masła zimnego ▪ 1 jajo ▪ 2 łyżeczki proszku do pieczenia ▪ pół szklanki cukru pudru (zmielony słodzik) masa budyniowa ▪ 2 budynie śmietankowe ▪ 3 szklanki mleka ▪ 1 galaretka cytrynowa wierzch ▪ 700 g truskawek ▪ 2 łyżki mąki ziemniaczanej ▪ cukier puder do posypania Przygotowanie: 1. Do większej

zdrowo i aktywnie