Cukier puder do posypania Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól razem mieszamy w misie. Następnie dodajemy mleko, jajka, olej, aromat cytrynowy, wódkę i skórkę otartą z cytryny. Wszystkie składniki dobrze mieszamy drewnianą łyżką lub widelcem na jednolite ciasto i pozostawiamy na około godzinę przykryte ściereczką. Ciasto rozwałkowujemy na cienkie placki, wykrawamy radełkiem lub nożem na prostokąty, na środku każdego
Smakowy Rajcukier, wymieszaj. Z drożdży przygotuj rozczyn. Odstaw, niech trochę zacznie rosnąć. Dodaj roztrzepane żółtka, jajo i mleko, kilka kropelek aromatu cytrynowego oraz roztopione i chłodne masło. Ja posłużyłam się robotem i wymieszałam te składniki przystawką- hak do ciasta. Można wyrabiać ręcznie. Dodać bakalie i wyrobić jeszcze ciasto. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto podwoi swoją objętość. Przełożyć
Z Kuchni Do Kuchnijednej. Naprawdę, nie potrafię wybrać. Kocham domową pizzę, makarony, risotta i sałatki, a jeśli chodzi o słodkości, to domowy budyń oraz ciasta z kremem. Jeśli już musiałabym coś wybrać, to stawiałabym jednak na łososia w papilotach z masełkiem cytrynowym i pieczone ziemniaczki :) 11. Jakim sprzętem robicie zdjęcia? Nikonem D5100 :) A TO MOJE PYTANIA: 1. Co najczęściej jest dla Was inspiracją
Ratunku obiadNaprawdę, nie potrafię wybrać. Kocham domową pizzę, makarony, risotta i sałatki, a jeśli chodzi o słodkości, to domowy budyń oraz ciasta z kremem. Jeśli już musiałabym coś wybrać, to stawiałabym jednak na łososia w papilotach z masełkiem cytrynowym i pieczone ziemniaczki :) 9. Ulubiony przepis … Klasyczne risotto, bo daje niemal nieograniczone możliwości. 10. Nie lubię/nie zjem… Hmm... Chyba
Ratunku obiadszklanki wykroić kółka.Odłożyć wykrojone kółka a gdy lekko podrosną na środku ułożyć po kilka kawałków pokrojonego rabarbaru(lekko docisnąć w ciasto), posypać cukrem. Posmarować białkiem, pokruszyć kruszonkę. Piec około 25 min w 170 st.Zimne drożdżówki polać lukrem cytrynowym. Kruszonka; mąkę, cukier i zimne masło zagnieść. Lukier;do soku dodajemy tyle cukru pudru aż uzyskamy odpowiednią konsystencję do polania drożdżówek
Ala piecze i gotujełyżeczka mielonego pieprzu ziołowego - szczypta pieprzu syczuańskiego - gruboziarnista sól morska cytrynowa (do smaku) - 2 łyżeczki curry - chilli w płatkach - 1 łyżeczka wędzonej papryki - kilka gałązek świeżego oregano - 1 łyżka dobrej, gęstej śmietany - olej z pestek winogron - ugotowana na sypko kasza gryczana (ilość zależy od potrzeb) Dodatkowo: - plauszki serowe z ciasta francuskiego - składniki na 8 szt.: - 1 opakowanie 375g gotowego ciasta(...)płatkach, gruboziarnistą solą morską cytrynową, papryką wędzoną i 1 – 2 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. Hartujemy 1 łyżkę śmietany (w osobnym naczyniu zalewamy kilkoma łyżkami gorącej zupy i dokładnie mieszamy), dodajemy do zupy. Całość zagotowujemy. Podajemy z ugotowaną kaszą gryczaną (porcję kaszy wsypujemy do talerza/miseczki i zalewamy zupą) oraz paluszkami serowymi z ciasta francuskiego. Rozwinięty arkusz ciasta dzielimy
mojewypiekiinietylkoSmaczna,efektowna i szybka wykonaniu przekąska,która u mnie sprawdziła się na niejednej imprezie. 1 op ciasta francuskiego 250 g filetu z łososia 100 g sera feta 100 g świeżego szpinaku ( można użyć mrożonego) 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka masła 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego 1 łyżeczka soku z cytryny sól morska 1 jajko (do posmarowania) 2 łyżki ziaren sezamu Filet(...)cytryny i przyprawić solą i pieprzem cytrynowym. Odstawić na pół godziny do lodówki po czym pokroić rybę na spore kawałki. W rondelku roztopić masło,dodać zmiażdżony czosnek i posiekane liście szpinaku. Chwilkę przesmażyć i doprawić odrobiną soli. Szpinak smażymy krótko by nie stracił ładnego zielonego koloru. Ser feta pokroić na paski. Rozwinąć ciasto francuskie,pociąć na 12 części
Kolorowa kuchnia Elkizapomnijcie dodać jej do listy świątecznych wypieków! Składniki : 2 szklanki mąki pszennej 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 200 g masła 4 jajka pół łyżeczki aromatu cytrynowego pół szklanki mleka + kilka łyżek 3 łyżki kakao Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiać do miski i wymieszać z proszkiem i solą. Masło utrzeć z cukrem(...)mąkę i mleko. Mieszać delikatnie szpatułką. Postępować tak, aż do wyczerpania składników. Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao i 3-4 łyżki mleka. Wymieszać. Formę 29 cm x 11 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Na spód wyłożyć ciemną masę, a na wierzch cytrynową. Widelcem zrobić zygzaki. Piec 70-90 minut do tzw. suchego patyczka
Chocolate Muffin Blogdużych jaj, 3/4 szklanki cukru, 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 3/4 szklanki mąki pszennej. Składniki na poncz: 1 szklanka wody, 2 łyżeczki cukru, Zapach cytrynowy, Cytryna. Składniki na masę cytrynową: 250ml śmietany 30%, 1 łyżka cukru pudru, 1 łyżeczka żelatyny, 1/5 szklanki wody, sok z 1 cytryny. Składniki na masę miętową: 250ml śmietany 30%, 1 łyżka cukru pudru, 1 łyżeczka żelatyny(...)nagrzanego do 160oC piekarnika i pieczemy ok 35 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest już upieczone. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Dzielimy na 3 blaty. Każdy z nich nasączamy ponczem. Poncz: cukier zalewamy przegotowaną wodą, dodajemy cytrynę i kilka kropel zapachu cytrynowego. Krem cytrynowy : Żelatynę zalewamy wodą. Odstawiamy do napęcznienia. Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy razem z cukrem pudrem. Żelatynę wstawiamy
Słodki ZakątekProste ciasto biszkoptowe z mega szybkim kremem do przełożenia i lekko chrupiącą polewą. ciasto: 6 jajek 1 1/2 szklanki cukru 1/1/2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki octu 6 łyżek oleju kilka kropel aromatu cytrynowego forma o średnicy 28 cm papier do pieczenia lub tłuszcz i bułka tarta krem: 1 budyń o smaku śmietankowym lub czekoladowym
Kuchcik gotujeBardzo delikatne i lekkie ciasto-szybko się robi i jest naprawdę pyszne.Śnieżki,twarożek,galaretki i oczywiście kokos-to na prawdę udane połączenie.Przepis od Justyny Dragan-ze strony "Nastoletnie wypiekanie"-dziękuję bardzo za pomysł i przepis Ja użyłam galaretek cytrynowych,ale można użyć dowolnego smaku-za każdym razem efekt będzie inny-polecam gorąco.... Składniki: (na blaszkę 24x24(...)cukru pudru 2 Śnieżki (bita śmietana w proszku) 1 szkl mleka 2 galaretki cytrynowe ( mogą być inne) 500 ml wrzącej wody Kokosowa posypka: 6 łyżek wiórek kokosowych 1 duża łyżka masła 1 łyżka cukru Przygotowanie: Spód: Blaszkę o wymiarach 24x24 cm (lub mniejszą- wtedy ciasto będzie jeszcze wyższe!) wyłożyć folią aluminiową. Na dnie poukładać herbatniki. Śnieżny puch: Galaretki
Swojskie jedzonkojajek -2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia -1,5 kostki margaryny -skórka z cytryny -2 kisiele cytrynowe -1 szklanka cukru -cukier waniliowy -marmolada -kakao -dodatkowo (opcjonalnie): wiśnie w syropie Wykonanie: Z mąki, 7 żółtek, cukru pudru, margaryny, proszku do pieczenia i oleju wyrabiamy ciasto. Dobrze wyrobione powinno być gładkie. Pod koniec wyrabiania dzielimy je na 3 części, do jednej dodajemy
KasiekGotujesiebie. Oto przepis: Składniki na ciasto orzechowe: 5 małych jajek 3/4szkl. cukru 200g zmielonych orzechów włoskich 1szkl. mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki kakao 8 łyżek oleju 8 łyżek wody przegotowanej i wystudzonej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Masa jabłkowa: 2szkl. musu jabłkowego (użyłam domowego z antonówek) 1 galaretka cytrynowa (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Krem budyniowy: 1,5szkl(...)ściereczką. Chłodne ciasto przekroiłam na trzy równe blaty. Skroiłam też z wierzchu tą charakterystyczną górkę, która powstała w trakcie pieczenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kawę rozpuszczalną zalałam wrzątkiem i osłodziłam. Odstawiłam do wystygnięcia. Jabłka przełożyłam do rondla. Ustawiłam na gazie i podgrzewałam aż do ich zagotowania. Gdy się zagotowały, zdjęłam je z ognia i wsypałam do nich galaretkę cytrynową. Wymieszałam
Waniliowe ImprowizacjeCiasto zachwyca wyglądem i smakiem. To doskonała propozycja na święta Bożego Narodzenia. Świetnie sprawdzi się też na co dzień, czy jako niedzielny deser do kawy. Ciasto piernikowe nie jest trudne w przygotowaniu ani czasochłonne. w smaku jest delikatne i subtelne. Z pewnością przypadnie do gustu każdemu wielbicielowi słodkości. Koniecznie musicie wypróbować przepis! CIASTO PIERNIKOWE Z PIANKĄ PRZEPIS Składniki Ciasto(...)sody oczyszczonej 1 łyżka przyprawy do piernika Pianka 250 ml śmietanki kremówki 30% 1 galaretka cytrynowa + 250 ml wrzątku Polewa czekoladowa 70 ml śmietanki kremówki 30% 1 łyżka żelatyny 20 g kakao 20 g masła 20 g cukru Dodatkowo słoiczek dżemu porzeczkowego Przygotowanie Ciasto Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie stopniowo dodawać po jednym żółtku. Kolejno cienkim
Alle Dobre!kcal B 4 g W 14 g T 10 g Składniki: ciasto ▪ 300 g mąki gryczanej ▪ 200 g masła zimnego ▪ 1 jajo ▪ 2 łyżeczki proszku do pieczenia ▪ pół szklanki cukru pudru (zmielony słodzik) masa budyniowa ▪ 2 budynie śmietankowe ▪ 3 szklanki mleka ▪ 1 galaretka cytrynowa wierzch ▪ 700 g truskawek ▪ 2 łyżki mąki ziemniaczanej ▪ cukier puder do posypania Przygotowanie: 1. Do większej
zdrowo i aktywnie