ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:213/508)

Ciasto bez pieczenia na ciastkach 389

porcje wystarczy utrzeć 3 łyżki cukru pudru i 1 łyżką wody lub soku cytrynowego), obsypujemy wierzch siekanymi migdałami i wiórkami czekolady, zostawiamy tak przygotowane ciastka na 15 minut, aż ciastka zmiękną pod wpływem musu, ot i cały przepis     The post Ciasto bez pieczenia na ciastkach appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Szarlotka, Hobbit: Bitwa pięciu armii 195

wody i duś do miękkości. Co jakiś czas mieszaj. Następnie dodaj cynamon, rodzynki, cukier i skórkę cytrynową. Duś jeszcze kilka minut. Zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia. Włącz piekarnik na 200°C. Posyp stolnicę niewielką ilością mąki, połóż na niej większą porcję ciasta i posyp je mąką. Rozwałkuj ciasto na kształt koła. Posmaruj formę olejem. Przełóż ciasto do formy

Qlinarnie i Qlinarnie
Szarlotka II 77

wyciąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych otworach, wymieszać z sokiem z cytryny, skórką cytrynową i cynamonem. Do garnka z grubym dnem wsypać cukier i skarmelizować go uważając aby go nie przypalić, wrzucić jabłka i szybko zamieszać. Gotować około 5 minut.   Wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na dwie nierówne części – tak mniej więcej 3/5 i 2/5. Większą część

królestwo garów
Krótka wielkanocna przypominajka 168

Jajka faszerowane pastą krabową Jajka faszerowane pastą łososiową Pasta z tuńczykiem Pasta łososiowa Śledź w buraczkowej pierzynce Śledź w oleju z cebulą Śledź w sosie czosnkowym Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Szpinakowe roladki z łososiem Świąteczna galantyna drobiowa Wiosenna galaretka z kurczakiem Wiosenna sałatka z groszkiem Sałatka z ryżem kurczakiem i ananasem Sałatka ziemniaczana Sałatka z kurczakiem, selerem naciowym(...)Chleb francuski pieczony w garnku Chleb na zakwasie z karmelizowanym porem i pestkami Chleb młynarza   Chleb oliwkowy Na słodko Babka cytrynowa z polewą czekoladową Babka majonezowa Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Sernik czarno-biały Ciasto marchewkowe z polewą Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami Sernik na zimno z musem truskawkowym Ciasto buraczkowe Sernik dyniowy Tarta

Kulinarne przygody Gatity
Naleśniki francuskie Crêpes z lemon curd, bananami i polewą czekoladową 137

przesiać do miski, dodać jajka, sól i cukier puder. Cały czas mieszając powoli wlać mleko i rozpuszczone masło. Ciasto odstawić na 1 h (dzięki temu naleśniki będą delikatniejsze). Rozgrzaną patelnię lekko natłuścić masłem i usmażyć cienkie placki. Każdy naleśnik posmarować kremem cytrynowym, położyć plasterki banana i złożyć na cztery części. Polać płynną czekoladą

Di gotuje
Cytrusowe ciasteczka gwiazdki 92

tajemniczych okolicznościach  😊. Cytrusowe ciasteczka gwiazdki są bajecznie proste do przygotowania, po prostu należy zagnieść wszystkie składniki na ciasto, a potem pobawić się wycinanie ulubionych kształtów. Ja ozdobiłam je polewą czekoladową, ale można je też polać cytrynowym lukrem,  a potem obsypać cukrowymi posypkami. Na blogu znajdziecie także inne inspiracje na ciasteczka: Pyszne pierniczki last minut z lukrem   Miękkie(...)mielonej skórki pomarańczowej szczypta soli 200 g zimnego masła Polewa: 100g czekolady mlecznej  2 łyżki mleka 20 g masła Wykonanie: Zimne masło siekamy, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto, formując je w kulę Owijamy folią spożywczą i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto wałkujemy partiami na blacie posypanym mąką. Powinno ono mieć grubość

Kulinarne przygody Gatity
Imbir kandyzowany. 170

jajo 1 żółtko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mielonego imbiru marki Prymat 2 łyżki śmietany kwaśnej 1 łyżeczka skórki cytrynowej Wykonanie. Przesianą mąkę posiekać z masłem ,wymieszać z cukrem i proszkiem .Dodać resztę składników i zagnieść .Ciasto wałkować na grubość do 0,5 cm i wykroić nieduże kółka. Piec w temp180stop.około15min. Po ostudzeniu posmarować lukrem i udekorować

Kulinarny karnet Christophera
Pastéis de nata- portugalskie ciasteczka 156

razem już ciaśniejszy. Pokroić na 12 równych części. Formę na muffiny (u mnie silikonowa) wysmarować masłem. Każdą część ciasta francuskiego spłaszczyć w dłoniach i wylepić nimi wgłębienia foremek. Krem: Połowę ilości mleka zagotować w garnuszku razem ze skórką cytrynową i laską cynamonu.  W reszcie mleka rozprowadzić mąkę tak, by nie było grudek. Wlać do gotującego się mleka. Cały czas(...)misce, również strumyczkiem wlać do gorącej masy nieustannie mieszając. Całość przelać przez sitko, by pozbyć się grudek, cynamonu i skórki z cytryny. Tak przygotowaną masę przelać do foremek z ciastem pozostawiając mały odstęp od górnej krawędzi. Piec w 250 st.C przez ok. 17 minut. Ciasteczka powinny się lekko przypalać z wierzchu. Po przestudzeniu delikatnie oddzielić nożykiem od boków foremek. Można

Nastoletnie Wypiekanie
Orzechowiec z jabłkami (duża blacha) 137

jest to co złagodzi każdy smutek.... Proporcja na dużą blachę 24 x 45 cm: ciasto: - 2 szklanki mąk - 1 szklanka mielonych orzechów włoskich - 25 dag masła / margaryny - 5 żółtek - 1 szklanka cukru - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia przełożenie: - 2 kg jabłek - 3 galaretki cytrynowe - 0, 5 szklanki cukru ( opcjonalnie jeżeli jabłka są bardzo kwaśne) na wierzchu: - masa krówkowa

kawawszklance
Ciasto Kryształek z jogurtem greckim 208

łyżeczki octu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 4 łyżki oleju. Warstwa biała z galaretkami: 4 galaretki o różnym smaku ( ja miałam o smaku wiśniowym, truskawkowym, agrestowym, pomarańczowym ), galaretka cytrynowa, 2 czubate łyżki cukru pudru, 500g jogurtu greckiego. Warstwa górna: 2 galaretki o smaku agrestowym, puszka brzoskwiń ( 240g po odsączeniu ). Przygotowanie: Biszkopt: Odzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę(...)ilości wody rozpuścić galaretkę cytrynową - cały czas mieszać aż do całkowitego ostygnięcia. Ostygniętą galaretkę wlewać do jogurtu greckiego - razem zmiksować. Do masy jogurtowej dodać pokrojone w kostkę galaretki - wymieszać i wylać na ostygnięty biszkopt. Włożyć do lodówki do stężenia. Warstwa górna: Galaretki rozpuścićw 1l wody, ostudzić. Brzoskwinie pokroić w mniejsze kawałki i wyłożyć na ciasto. Zalać galaretką i włożyć

W kuchni u Moniki
SERNIK CYTRYNOWY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ 39

jajka 2 łyżki serka mascarpone Zmielony twaróg przełóż do misy miksera. Wsyp cukier, dodaj sok i skórkę cytrynową, miksuj na średnich obrotach maszyny. Następnie wbij po jajku, dodaj serek mascarpone. Na samym końcu dodaj do miksowanej masy stopiona i przestudzoną białą czekoladę. Ciasto przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180C. Piecz w tej temperaturze

Raj dla Podniebienia
SERNIK CYTRYNOWY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ 36

jajka 2 łyżki serka mascarpone Zmielony twaróg przełóż do misy miksera. Wsyp cukier, dodaj sok i skórkę cytrynową, miksuj na średnich obrotach maszyny. Następnie wbij po jajku, dodaj serek mascarpone. Na samym końcu dodaj do miksowanej masy stopiona i przestudzoną białą czekoladę. Ciasto przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180C. Piecz w tej temperaturze

Raj dla Podniebienia
SERNIK CYTRYNOWY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ 108

jajka 2 łyżki serka mascarpone Zmielony twaróg przełóż do misy miksera. Wsyp cukier, dodaj sok i skórkę cytrynową, miksuj na średnich obrotach maszyny. Następnie wbij po jajku, dodaj serek mascarpone. Na samym końcu dodaj do miksowanej masy stopiona i przestudzoną białą czekoladę. Ciasto przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180C. Piecz w tej temperaturze

Raj dla Podniebienia