Drożdżowy jabłecznik z migdałową posypką 256mnie do gustu no i oczywiście wszystkim domownikom:) Pewnie ciasto zniknie bardzo szybko:) Składniki: ciasto: 50 g drożdży 500 g mąki graham 4 łyżki cukru jajko 250 g margaryny 4 łyżki mleka jabłka: 1 litr przetartych jabłek 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki kardamonu 2 kisiele cytrynowe posypka: 50 g margaryny 2 łyżki cukru 200 g płatków migdałowych Wykonanie: Podgrzewamy
ciastkarnia na kruchym spodzie
Deser piernikowy z kremem z kaszy manny 102kremem z kaszy manny Sałatka na Boże Narodzenie – 15 PRZEPISÓW Warstwowa sałatka z granatem i serem camembert Ciasta świąteczne na Boże Narodzenie – 12 PRZEPISÓW Pokazy kulinarne sushi masterów jako atrakcja na imprezach firmowych Makowiec z kremem cytrynowym – PRZEPIS
Via Gusto
Warstwowa sałatka z granatem i serem camembert 114bieżąco – odwiedź social media bloga: Facebook Instagram Pinterest Sprawdź najnowsze przepisy Warstwowa sałatka z granatem i serem camembert Ciasta świąteczne na Boże Narodzenie – 12 PRZEPISÓW Pokazy kulinarne sushi masterów jako atrakcja na imprezach firmowych Makowiec z kremem cytrynowym – PRZEPIS Sok z pigwy na zimę Gołąbki wigilijne z kaszą, grzybami i kapustą kiszoną
Via Gusto
PROSTE ROGALIKI NA KRUPCZATCE Z POWIDŁAMI 152śmietany 18% ukwaszonej 1/2 szklanki cukru pudru 1 op cukru wanilinowego (16g) kilka kropli aromatu cytrynowego Dodatkowo: powidła śliwkowe Wykonanie : Do mąki dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, posiekane masło. Wlewamy śmietanę, dodajemy aromat. Wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę, zawijamy ją w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Następnie wyjmujemy
Walijskie Pichcenie
Drożdżówki z serem 182serem . To moje ulubione, zakręcone bułeczki drożdżowe z serem twarogowym na słodko. Do tego polane są pysznym, domowym lukrem cytrynowym. To sama rozkosz! - sprawdzony przepis na drożdżówki z serem - dokładny opis wykonania ze zdjęciami krok po kroku - idealne ciasto drożdżowe, które długo zachowuje świeżość
AniaGotuje.pl
WIGILIJNY BARSZCZ CZERWONY Z CIASTECZKAMI Z ROZMARYNEM 194oliwą z oliwek, jogurtem i żółtkiem. W drugiej misce wymieszać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, solą, skórką cytrynową i suszonym rozmarynem. Mokre składniki połączyć z suchymi. Ugnieść i rozwałkować na blacie posypanym delikatnie mąką. Z rozwałkowanego ciasta wykrawać ciasteczka. Piec w temp. 180 st. C przez ok 15 minut. Przygotowujemy zupę: Prawdziwki przepłukać, zalać zimną wodą. Dodać
Kuchnia w oparach
Jak zrobić tort z truskawkami – prosty przepis 135tortów, ponieważ żaden mi nie wyszedł na tyle dobrze, by można było podzielić się przepisem. Po kilku próbach pieczenia ciasta, dalsze chęci opadały tak szybko jak biszkopt wyjęty z piekarnika. Pamiętam ostatni eksperyment tortowy – miał być z nutką cytrynową, orzeźwiający, z lekkim biszkoptem. I mimo wielkiego planu, zaliczyłam porażkę […] Artykuł Jak zrobić tort z truskawkami – prosty przepis
Pink Envelope
Jak zrobić tort z truskawkami – prosty przepis 204tortów, ponieważ żaden mi nie wyszedł na tyle dobrze, by można było podzielić się przepisem. Po kilku próbach pieczenia ciasta, dalsze chęci opadały tak szybko jak biszkopt wyjęty z piekarnika. Pamiętam ostatni eksperyment tortowy – miał być z nutką cytrynową, orzeźwiający, z lekkim biszkoptem. I mimo wielkiego planu, zaliczyłam porażkę […] Artykuł Jak zrobić tort z truskawkami – prosty przepis
Pink Envelope
Mazurek z malinami i białą czekoladą 358Uformować nieduży rant. Ciasto nakłuć gęsto widelcem. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C przez 15 minut. Upieczone ciasto pozostawić do ostygnięcia. Zimne wyjąć ostrożnie z tortownicy. 2. W rondelku wymieszać maliny z cukrem pudrem i sokiem cytrynowym. Ustawić rondel na małym ogniu i podgrzewać, aż cukier się rozpuści, a owoce zaczną rozpadać. Skrobię ziemniaczaną rozrobić w niewielkiej
kolorowotorcikowo
Jabłecznik ze śmietaną 203170stopniach około 20 minut. W zależności od piekarnika trzeba kontrolować ciasto. Wymiary blachy 25x37cm Po upieczeniu usunąć papier z ciasta. Masa jabłkowa: 1 słoik musu jabłkowego lub prażonego jabłka u mnie domowy mus z pigwy ok 750g 1 cytrynowa galaretka Wykonanie: Mus rozgrzać w rondelku, do gorącego wsypać suchą galaretkę, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia galaretki. Przestudzony wyłożyć na upieczony
W garach u Gosi
Makosernik czyli ciasto makowo-serowe 304koniec łączymy z pianą z białek ubitą wcześniej na sztywno i dodajemy parę kropli aromatu. Warstwę makową wykładamy na podpieczone ciasto. Składniki [SER]: 1 kg sera 25 dag cukru pudru 5 jaj pół kostki masła lub margaryny bakalie aromat cytrynowy Wykonanie: Odciśnięty ser dwukrotnie przekręcamy przez maszynkę. Do margaryny utartej z cukrem i żółtkami stopniowo dodajemy ser. Na końcu ucierania
psgotujemy
Owocowy sernik bez pieczenia 151każdemu należy się odrobina słodkości a zważywszy, że na dworze nadal trwają upały, potrzeba sprawiła, iż zabrałam się za zrobienie ciasta bez użycia piekarnika. No i wyszło coś takiego… Składniki: biszkopty ok. 1 kg twarogu do sernika 2 galaretki cytrynowe 1 galaretka wiśniowa 100 ml brandy niecała szklanka borówek amerykańskich niecała szklanka wydrylowanych wiśni Wykonanie: Biszkopty nasączamy odrobinę brandy, układamy
Smaki Ewy
Sernik Limonka&Liczi 245pomysł, spód z wafelków i galaretki oraz orzeźwiająca masa serowa w połączeniu z egzotycznym liczi smakuje doskonale, warto to ciasto wybrać na debiut w kuchni-sukces gwarantowany. Składniki: Spód: 15 dag wafelków o smaku limonki 2 galaretki cytrynowe Masa serowa: 1/2 kg kremowego twarożku 1 kubeczek jogurtu greckiego- 18 dag 300 ml śmietany kremowej 30% 1 puszka
Wanilia i Kardamon
Gruszki w syropie 224naszej spiżarni brakuje już tylko gruszek w syropie. Przydadzą się do ciast i deserów. Składniki -ok. 10 dużych gruszek -1 l wody -1/2 kg cukru -2 płaskie łyżki kwasku cytrynowego -goździki Gruszki obieramy ze skóry. Wycinamy gniazda nasienne. Układamy w słoikach. Do każdego słoika dodajemy po kilka goździków. Wodę
Maminek kulinarny
Torcik ziemniaczany z twarogiem i powidłami śliwkowymi 249dzieci ,śliwki trochę obgotujmy w syropie cytrynowym. Masło, cukier i żółtka utrzeć na pianę. Dodać roztarty twaróg , skórkę cytrynową, ziarenka wanilii, sodę i starte surowe ziemniaki. Dokładnie wymieszać. Ubić białka na pianę i połączyć z masą ziemniaczaną. Ciasto przełożyć do tortownicy, 20 cm, natłuszczonej i piec w temperaturze 180 stopni trochę ponad 1 h. Po kilku godzinach przekroić
Kulinarny karnet Christophera