ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:225/508)

Sernik gotowany z jabłkami 153

ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru pudru 250 g margaryny 2 jajka 2 żółtka 1 cukier wanilinowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia Na masę serową: 1 kg sera białego (polecam z wiaderka) 1 1/2 szklanki cukru 200 g miękkiego masła 2 jajka 1 budyń waniliowy lub śmietankowy (bez cukru) 1/2 szklanki mleka aromat cytrynowy(...)pomarańczowy (po 2 - 3 krople) Na masę jabłkową: 2 kg jabłek 1/4 szklanki wody 2 galaretki cytrynowe lub brzoskwiniowe Na polewę 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 100 g miękkiego masła 2 - 3 łyżki mleka siekane migdały Wszystkie suche składniki ciasta mieszamy razem na stolnicy lub w dużej misce, a następnie dodajemy startą na tarce jarzynowej margarynę

Czary - gary w kuchni
Truskawkowa kula -ciasto 158

obracamy wraz z papierem do góry i zdejmujemy papier. Miskę o średnicy 24 cm na górze wykładamy ciastem. Dno i boki. Krem truskawkowy 600 ml śmietany kremówki 36% 3 czubate łyżki cukru pudru 250 g serka mascarpone 300 g truskawek 1 cytrynowa galaretka 3 łyżki cukru Dodatkowo 6-7 okrągłych biszkoptów Truskawki włożyć do rondelka wraz z 3 łyżkami cukru(...)musi być płynne) Śmietanę z cukrem pudrem ubić na sztywno, dodać serek mascarpone i ponownie ubić do połączenia się składników. Ubijając wlewać stopniowo truskawki. Krem nałożyć do miski na ciasto na równi z brzegiem miski. Na kremie ułożyć lekko wciskając biszkopty. Odstawić w chłodne miejsce na około 2 godziny. Po tym czasie do miski z ciastem przyłożyć talerz i odwrócić

O kuchni z uczuciem
SERNIK ŚNIEŻNY PUCH 628

Dzisiaj przygotowałam ciasto na zimno, serniczek o lekkim smaku cytryny, bardzo pyszny w dodatku lekki i puszysty. Przypomina mi ptasie mleczko, jednak tutaj mamy jeszcze herbatniki. Ciasto zaliczam do mega smacznych i udanych. Myślę ze nikt nie będzie miał problemu z jego przygotowaniem. Przepis jest na dużą blaszkę(...)galaretki cytrynowe 1 szklanka wrzątku  2 duże łyżki z czubkiem żelatyny spożywczej + 1/2 szklanki wrzątku 2 cukry waniliowe  3/4 szklanki cukru  2 śnieżki  1 i 1/2 szklanki zimnego mleka pełnego  2 duże opakowania herbatników ( użyłam owsianych z Biedronki )  1 czekolada deserowa + 3 łyżki mleka  wiórki lub migdały do posypania ciasta

Kulinarne Fantazje Marioli
Biszkopt z pianką 218

łyżeczki czerwonego barwnika w żelu MASA: 1 puszka skondensowanego mleka słodzonego 1 galaretka cytrynowa 1 galaretka malinowa 500 ml śmietanki 30% 1 śmietan fiks 2 łyżki cukru pudru PONCZ: 150 ml przegotowanej wody 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki cukru pudru wiórka kokosowe do dekoracji CIASTO:  Białka jaj ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli,dodając pod koniec

Wanilia i Kardamon
Tarta z Crème Pâtissière 146

wypełniłam jedną tartę oraz osiem tartaletek. Inspirację na krem wzięłam ze strony Moje wypieki, na ciasto kruche zresztą też. listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='Składniki na ciasto: 440 gr mąki pszennej u mnie tortowa 260 gr masła 2 łyżki cukru pudru kładniki na Crème Pâtissière: Składniki na krem 6 żółtek z temp. pokojowej 600 ml mleka(...)galaretka cytrynowa'; document.write(" "); Składniki na tartę o średnicy 25 cm oraz 8 tartaletek o średnicy (liczonej u góry) 7 cm 440 gr mąki pszennej u mnie tortowa 260 gr masła 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki zimnej wody Wszystkie składniki wyrobić szybko, na ciasto/kulkę. Ja wszystko wrzuciłam do malaksera i siekałam parę minut, aż ciasto się połączyło. Ciasto podzielić

moj przepis na
Śnieżny puch 346

Fotografie tego ciasta kusząco puszczały do mnie oko na facebooku od jakiegoś czasu, ale jakoś mimo wszystko było mi nie po drodze, by wypróbować przepis. Teraz tego bardzo żałuję, bo jest niezwykle smaczne, a jeszcze szybsze do wykonania idealne na letnie dni. Ponieważ lato nas jeszcze rozpieszcza i nie ustępuje pola jesieni może również się skusicie? :) Składniki(...)śmietanki 30% 500 g. sera twarogowego (u mnie kremowy President) 2 łyżki cukru pudru 2 galaretki cytrynowe 500 ml wrzątku Galaretki rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do ostygnięcia. Na dnie tortownicy (użyłam tej o średnicy 26 cm, przez co ciasto wyszło dość niskie, ale bardziej podzielne ;)) układamy równą warstwą herbatniki. Zimną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, a następnie miksujemy

Cynamonowe szczęście
Wyjątkowe i najlepsze: brownie bazyliowo-cytrynowe 159

której się z C. zakochaliśmy.  To ciasto zaskoczyło mnie na kilku poziomach, we dwójkę zjedliśmy całą blaszkę w dwa dni. Nie można mu się oprzeć... Z pewnością wypróbuję inne wersje smakowe na jego bazie - z orzechami, mocno kawowe albo może jeszcze jakieś inne, zupełnie zwariowane... Kto wie. Brownie bazyliowo-cytrynowe Składniki: (na formę 20x20 cm) 3 jajka(...)listki bazylii ze skórką cytrynową.  Jajka porządnie ubić, partiami dodawać cukier, cały czas miksując. Dodać mąkę, zmiksować. Wlać ostudzoną czekoladę, wymieszać dokładnie łyżką. Następnie dodać proszek i bazylię z cytryną, połączyć. Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 175 st. C. przez 30 minut bez termoobiegu. Ostudzić. Smacznego! To idealne ciasto na Walentynki. Szybkie i proste

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Szarlotka na bogato! 127

jagód. W takim wydaniu klasyczna szarlotka nabiera nowego, wspaniałego smaku. Polecam!     Składniki na ciasto: 400g mąki pszennej 250g masła lub margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek Składniki na warstwę jabłkową: 5 jabłek 1galaretka cytrynowa 1 łyżka soku z cytryny Składniki na piankę: 5 białek 200g cukru 1 mały cukier waniliowy 2 opakowania(...)borówek – mogą być mrożone     *** Do miski przesiewamy mąkę wraz z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dokładamy pokrojone w kostkę masło oraz żółtka i zagniatamy ciasto. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części *** *** Jedną część ciasta wkładamy do zamrażarki. Drugą częścią ciasta wykładamy spód blaszki (moja ma wymiary 28/28cm), nakłuwamy widelcem i podpiekamy przez 12 minut w temperaturze

Blog z Apetytem
Wiosenne Orzeźwienie 1713

Dziś pierwszy dzień kalendarzowej wiosny. Z tej okazji mam dla Was przepis na pyszny makowiec z musem jabłkowym i masą śmietanową. Ciasto jest doskonałe na każdą okazję. Może upieczecie je na nadchodzące święta? SKŁADNIKI: Makowiec: 1 i 1/3 szklanki mąki, 100g masła, 3 żółtka, 2 łyżki cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 puszka masy makowej z bakaliami HELIO , Masa(...)szklanki wody, 2 opakowania galaretki o smaku kiwi, Masa śmietanowa: 400ml śmietany 30%, 2 opakowania galaretki cytrynowej. Dodatkowo: Polewa i dekoracja deserowa HELIO . PRZYGOTOWANIE: 1. Makowiec : Mąkę przesiewam na stolnicę i łączę z masłem. Dodaję cukier, żółtka oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Ciasto rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm. Na ciasto wykładam masę makową. Wyrównuję. Piekę około

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasto leśny mech 92

zielone ciasto szpinakowe z kremem truskawkowym   zielona babka piaskowa z lukrem   szpinakowe naleśniki   Ciasto leśny mech Proporcje na formę o średnicy 23 cm Czas przygotowania: Składniki Ciasto: 3 jajka 3/4 szklanki drobnego cukru 3/4 oleju 1 opakowanie mrożonego szpinaku 400 g 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia otarta skórka z cytryny Krem(...)puszystą masę. Stopniowo wlewamy olej, cały czas miksując na małych obrotach, a potem dodajemy zblendowany szpinak i skórkę cytrynową, dokładnie mieszamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, wsypujemy do masy szpinakowej i miksujemy na wolnych obrotach, tylko do połączenia się składników. Ciast przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około

Kulinarne przygody Gatity
Bananowiec 130

Ciasto jest dość proste w wykonaniu i myślę, że każdy sobie z nim poradzi. Polecam!     Składniki: Ciasto: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1 łyżka kakao 1/4 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka wody Masa bananowo-cytrynowa: 6 bananów 2 galaretki cytrynowe 2,5 szklanki wrzącej wody Masa śmietankowa: 300ml śmietanki kremówki 200g serka mascarpone(...)wszystko delikatnie mieszamy szpatułką. Na koniec dodajemy wodę i jeszcze krótko mieszamy *** *** Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (użyłam foremki o wymiarach 32 x 20cm ) i wylewamy do niej gotowe ciasto *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180’C (grzałka góra-dół) i pieczemy przez około 15-20 minut – do suchego patyczka. ciasto odkładamy do wystudzenia *** *** Galaretki rozpuszczamy we wrzącej wodzie

Blog z Apetytem
Ciasto ucierane (kokosowe) z agrestem i malinami 176

wiórek kokosowych (100 g) niepełna 1/2 szklanki jogurtu naturalnego (100 g) 1/2 łyżeczki skórki cytrynowej 1 łyżeczka cukru wanilinowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia do nadziania 220 g oczyszczonego agrestu 130 g malin do dekoracji cukier puder Uwaga: pamiętajcie o tym, że do ciast ucieranych wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej! Owoce umyć, osuszyć. Miękkie masło przełożyć

Ugotować
Słoneczne ciasto kawowe 1319

łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki octu   Ciasto żółte: 7 żółtek 2 całe jajka 2/3 szkl. cukru pudru 2 łyżki oleju 1 łyżka octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szkl. mąki pszennej  Masa: puszka brzoskwiń budyń śmietankowy galaretka cytrynowa 1/2 kostki masła lub margaryny Dodatkowo: mielona kawa Wykonanie: 1. Białka ubić na sztywno

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Kruche babeczki z kremem waniliowo-cytrynowym (z serka homogenizowanego) 153

cukru pudru (płaskie) 1 łyżeczka soku z cytryny odrobina startej skórki cytrynowej     Upiec babeczki. Mąkę przesiać na stolnicę i wymieszać z cukrem pudrem oraz szczyptą soli. Suche składniki posiekać z dobrze schłodzonym masłem. W powstałej kruszonce zrobić dołek, wbić w niego zimne żółtka i wymieszać. Ciasto szybko zagnieść (dłońmi), uformować w kulę, owinąć folią do żywności i włożyć(...)ciasta zrobić cienkie placuszki i wylepić nimi foremki do babeczek. Ciasto ponakłuwać widelcem. Piec 15-20 minut w 200-210 stopniach. (Powinny być rumiane.) Jeszcze ciepłe powyjmować z foremek. Przygotować nadzienie. Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę i dokładnie zmiksować z serkiem. Całość połączyć z sokiem oraz skórką cytrynową.  Kremem wypełnić ostudzone babeczki. Udekorować wg uznania

Di gotuje