ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:232/508)

PLACEK DROŻDŻOWY Z KRUSZONKĄ 212

była tylko gruba warstwa maślanej kruszonki, i spora ilość rodzynek i skórki pomarańczowej, które dodałam do ciasta.  Wyszło pysznie! Składniki: 1/2 kg maki 1/2 szkl. cukru 2 jaja + 2 żółtka 5 dkg drożdży 12.5 dkg masła  1/2 szkl. mleka aromat cytrynowy lub skórka otarta z 1 sparzonej cytryny Na kruszonkę: 150g mąki 100g cukru 80g prawdziwego masła(...)dodać ubite jaja, roztopiony, ciepły tłuszcz, aromat  i wyrośnięty rozczyn. Całość dobrze wyrobić (ja robię to przy użyciu haka i miksera). Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość, po czym dodać rodzynki i skórkę pomarańczową. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blachę, posypać wierzch kruszonką, a kruszonkę delikatnie cukrem waniliowym. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce

Walijskie Pichcenie
PIECZONY NALEŚNIK NA BULIONIE ZE SZPINAKIEM 89

naczyniem żąroodpornym lub patelnią. Gdy naczynie będzie gorące smarujemy je masłem i wylewamy ciasto naleśnikowe. Posypujemy szczypiorkiem, natką pietruszki oraz tymiankiem. Pieczemy ok 20 minut do uzyskania złotego koloru. Pomidor i paprykę kroimy w kostkę.. Kabanosa kroimy w drobne plastry. Szpinak blanszujemy. Pokrapiamy delikatnie cytrynowym vinegrette. Na upieczonego naleśnika dodajemy pomidora, paprykę, ser, kabanosa oraz szpinak. Podajemy ciepłego #krakus

Kuchnia w oparach
CIASTO ZEBRA 140

Ciasto z dzieciństwa 😍 Któż nie zna klasycznej zebry? My bardzo lubimy tę prostą, pyszną, lekko wilgotną babkę w cienkie paski 😎  Przepis jest prosty, babkę szybko sie robi, i długo zachowuje świeżość.  Polecam!  Składniki: (na tortownicę o średnicy 25 cm) 5 jaj 2,5 szkl mąki pszennej 1 szkl cukru 1 cukier waniliowy (16g) 1 szkl oleju(...)olej, wodę gazowaną. Otrzymaną masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy 3 łyżki mąki + aromat cytrynowy, do drugiej 3 łyżki kakao + aromat migdałowy. Mieszamy już teraz tylko łyżką. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Na środku foremki nakładamy na przemian łyżkę jasnego ciasta, na to łyżkę ciemnego. I tak do wyczerpania masy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

Walijskie Pichcenie
Ciasto Czarna róża. 115

końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wyrabiamy gładkie ciasto (ręcznie lub mikserem z hakiem). Odkładamy do lodówki na co najmniej godzinkę. MASA MAKOWA: 200 g mielonego maku 200 ml mleka 100 g rodzynek 200 g cukru 2 pełne łyżki miodu 2 łyżki  kandyzowanej skórki cytrynowej 100 g masła 15 g proszku do pieczenia (1 małe opakowanie(...)mieszając. Następnie dodajemy masło, miód, cukier, skórkę cytrynową i aromaty. Gdy masa jest już gładka, wyłączamy grzanie i chwilę studzimy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do przestudzonej masy, intensywnie mieszamy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masę dzielimy na 4 równe części.      W tym czasie wyjmujemy schłodzone ciasto, dzielimy na sześć równych części, wyjmujemy dwie

Rozpustne gotowanie
Barmbrack cake z rodzynkami 159

Halloween, ale nic nie stoi na przeszkodzie ,aby upiec je teraz...pyszne ciasto..polecam.. 500 g mąki  350 g tłustego mleka  1 małe jajko, ubite  50 g masła  90 g cukru  opakowanie (7 g) suszonych drożdży  kilka kropli olejku cytrynowego lub łyżeczka cynamonu  200 ml herbaty  200 g suszonych owoców(...)utopiło ;)). Mąkę wymieszać z drożdżami i cukrem. Mleko podgrzać z masłem (nie gotować, ma być w temperaturze nie wyższej niż 40 st. C). Stopniowo dodawać do mąki, jednocześnie zagniatając ciasto. Dodać ubite jajko i olejek lub cynamon. Ciasto będzie mokre i kleiste - takie ma być. Zagniatać ciasto przez ok. 7-10 min. Przełożyć do miski wysypanej mąką (około garści), przykryć

Moje domowe kucharzenie
Tort brzoskwiniowy (bez mleka i śmietany) 201

piany z białek. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy i wkładamy do piekarnika. Biszkopt piecze się 30 minut. Piekarnik otwieramy dopiero pod koniec pieczenia i sprawdzamy, czy patyczek wbity w ciasto wychodzi suchy. Biszkopt studzimy w uchylonym piekarniku. Gdy całkowicie ostygnie odkrawamy go dookoła nożem i otwieramy formę. Biszkopt można przekroić na dwa spody. Przygotowanie kremu brzoskwiniowego: Dobrze schłodzoną śmietankę kokosową(...)cytryny. Na biszkopt wykładamy równomiernie masę brzoskwiniową. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu i nasączamy go drugą połową soku cytrynowego. Na całość nakładamy krem maślany (najpierw boki, później wierzch). Zawsze dobrze jest nałożyć dwie warstwy kremu maślanego – pierwsza wiąże wszystkie okruchy ciasta. Druga jest czysto dekoracyjna. Wierzch tortu dekorujemy według uznania świeżymi owocami. * Moje dzieci z silną alergią na białka mleka

Dieta bez mleka
Sernik gotowany 155

niedzielę :) Moją propozycją jest sernik gotowany - mam nadzieję choć troszkę zdrowszy, niż te wczorajsze przysmaki. Składniki:   Ciasto: 30 dag mąki 15 dag masła lub margaryny 2 żółtka 1 całe jajko 3 łyżki gęstej śmietany ½ opakowania proszku do pieczenia Aromat cytrynowy Masa serowa: 1 kg białego sera 2 szkl. cukru 3 jajka 20 dag masła ½ szkl. mleka 5 dag mąki(...)para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman","serif";} Wykonanie:   Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 4 równe części, cienko wałkujemy i pieczemy do zarumienienia na 4 blaszkach natłuszczonych masłem i margaryną (trzeba uważać żeby ciasta się za bardzo nie przypiekły bo są bardzo

psgotujemy
Łatwy Mega Sernik Jagodowy 191

tortownicy o średnicy 25cm (lub do tortownicy 24cm ale o wysokości 8cm), wyrównać i docisnąć. Masa serowa: 2. Do miski przełożyć oba sery, dodać jogurt, oba cukry, budyń, skórkę cytrynową i wymieszać dokładnie mikserem. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników, patrz FILM . Na koniec dodać jagody, borówkę i delikatnie wymieszać szpatułką. 3. Gotową(...)czasie wyjąć go do całkowitego ostygnięcia. Ostygnięty sernik wstawić do lodówki na parę godzin, można na całą noc. Wierzch: 4. Schłodzony sernik ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i sernik położyć na paterze. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, cukrem z wanilią i fixem. Gotową śmietankę wyłożyć na wierzch sernika i wyrównać, patrz FILM . Sos jagodowy

Mała Cukierenka
Anielski puch - ciasto na białkach 146

zapas zamrożonych białek i myślą jak je wykorzystać. Jeśli szukacie innych inspiracji co robić z białkami zapraszam tutaj . Dla kogo: dla tych, którzy mają w zamrażarce białka dla szukających ciasta delikatnego w smaku dla chcących poczuć się jak w niebie Składniki: 5 białek 100g mąki pszennej   120g cukru skórka otarta z całej cytryny 2 łyżki soku z cytryny szczypta(...)sztywną pianę dosypując cukier małymi partiami. Na końcu dodać szczyptę soli, sok i skórkę cytrynową. Ubijać, aż piana będzie sztywna i lśniąca - nie wolno się przy tym spieszyć - ubijanie musi potrwać parę minut. Na ubitą pianę przesiewamy mąkę i mieszamy bardzo delikatnie łyżką. Ciasto przekładamy na keksówkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25-35 minut w złoty kolor

Mania Wypiekania
Drożdżówki z serem. 65

ilością sera, polane cytrynowym lukrem. Drożdżówki serowe idealnie sprawdzą się na piknik, drugie śniadanie lub na podwieczorek. Są bardzo łatwe do zrobienia. Zapraszam na puszystą drożdżową bułkę z serem. Do tego kubek gorącego kakao lub kawy, dobra książka i nic więcej nam nie trzeba. ;) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Drożdżówki z serem Porcje 9 Składniki Składniki na ciasto: 500 g mąki

To co lubię - gotuję i polecam
Cytrynowy jabłecznik z bakaliami 115

Jabłecznik ten ma bardzo dużą ilością jabłek w stosunku do pozostałej ilości ciasta. Ciasto praktycznie służy tylko jako spoiwo do jabłek. Taka szarlotka ma wyczuwalne plastry jabłek, pomiędzy którymi czają się bakalie i orzechy, ma też delikatny cytrynowy smak. Polecam dla osób dbających o linię, bo nie jest słodka, a można dodatkowo ograniczyć ilość(...)skórki, pokroić w ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić każdą ćwiartkę w plastry. • Wymieszać jabłka z sokiem z cytryn i bakaliami. • Suche składniki ciasta połączyć razem, a mokre roztrzepać, po czym wszystko wymieszać na gładką masę. • Ciasto dokładnie przemieszać z jabłkami i wylać na blaszkę wyłożoną papierem

To co kocham
Kruche babeczki z Lemon Curd i kajmakiem 111

polecam na świąteczny stół. Są pyszne, kruche słodkie i kwaśne. Użyłam do nich domowego kremu cytrynowego i masy krówkowej o smaku kajmaku. Wyszło idealnie. A babeczki znikały bardzo szybko. To chyba znaczy, że pyszne były :) Bardzo Wam je polecam :)     Potrzebujemy: Na ciasto: 2 szklanki mąki tortowej pół szklanki cukru pudru 2 żółtka 20 dag masła lub margaryny Dodatkowo(...)kajmak od HELIO Wykonanie pysznych babeczek:  1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i chłodzimy w lodówce około 30 minut. 2. Wylepianie foremek: Po tym czasie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i wylepiamy nom metalowe foremki do pieczenia babeczek.  3. Pieczenie: Babeczki układamy na blaszkach pieczemy około 15 minut do zrumienienia w temperaturze

Izabelawkuchni
Biszkopotowa rolada cytrynowa - puszek 143

Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną o cytrynowym smaku to klasyk - proste smaki, które nigdy nie zawodzą. Nie trzeba wielu produktów, a możesz wyczarować pyszne ciacho. Biszkopt

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Lekki galaretkowiec - z 3 składników :) 270

Składniki: * jogurt grecki 500 g * galaretki  5 ( 2 szt. galaretek cytrynowych oraz 3 galaretki innego smaku) * woda 1,25 l Przygotowanie: 3 galaretki wsypać do

Kulinarne przygody
Lemon curd (krem cytrynowy)- praktyczne porady 159

Lemon curd czyli angielski krem cytrynowy jest jednym z popularniejszych kremów tego typu na świecie. W smaku łączy zarówno kwasowość cytryny , jak i słodycz cukru. Lemon

Ciasta z tradycjami