ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:236/508)

sernik ziemniaczany 149

przetrzymywać przepisu. ciasto w trakcie pieczenia zachowuje się, jak klasyczny sernik - rośnie ponad miarę, a potem opada. Jest bardzo zwarte. I idealnie pasują do niego kwaśne dżemy (żurawina, porzeczka). placek ziemniaczany 4 duże ziemniaki, 400 g sera ricotta, 300 g cukru kryształ, 200 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka tartej skórki cytrynowej, 4 łyżki masła(...)skórki i zmiksuj na gładkie purée. Mąkę wymieszaj z proszkiem i skórką cytrynową. Do ziemniaków dodaj ricottę, cukier, masło i jajka. Wymieszaj obie masy ze sobą i przełóż do nasmarowanej i oprószonej dużej tortownicy. Piecz w 180 st. C przez 40 minut. Ostudzony wierzch ciasta posyp cukrem pudrem

Eksperyment sobotni
Babka z serkiem mascarpone 36

mascarpone polecam posypać cukrem pudrem lub polać lukrem cytrynowym. Zapraszam do skorzystania z przepisu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na babkę z serkiem mascarpone: 250 g serka mascarpone 4 jajka 200 g masła 3/4 szklanki drobnego cukru 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej lukier cytrynowy 3 łyżki soku z cytryny 10 łyżek cukru pudru(...)wysokości około 11 cm, wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Do formy przelać ciasto i wyrównać jego powierzchnię. Babkę wstawić do piekarnika (180 stopni) i piec przez 40-45 minut. 7. Po upieczeniu babkę wystudzić, przełożyć na paterę i polać lukrem cytrynowym. Do miseczki wlać 3 łyżki soku z cytryny i dodać 10 łyżek cukru pudru. Dokładnie wymieszać, całość rozetrzeć

Gotuj z Prezesem
Lemon curd - krem cytrynowy 201

Najpopularniejszy angielski krem. Mocno cytrynowy, kwaśno - słodki, wspaniale orzeźwiający, przepyszny! Lemon curd jest doskonały sam w sobie, wspaniale sprawdza się również jako wyborny dodatek do wszelkich deserów, ciast i ciasteczek. Bardzo polecam! Składniki: (Na około 350 g kremu): 120 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny (zwykle są to 3 - 4 cytryny) 125 g cukru 80 g masła 2 duże żółtka(...)Podgrzewać na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż cukier i masło rozpuszczą się całkowicie. Następnie bardzo powoli wlać podgrzany sok do roztrzepanych jajek cały czas mieszając np. trzepaczką. Powstałą cytrynową masę przelać ponownie do miski ustawionej na rondlu. Podgrzewać lemon curd na małym ogniu cały czas mieszając trzepaczką, aż masa zgęstnieje a na jej wierzchu pojawią się bąbelki. Zdjąć miskę

maniapieczenia
Chatka Baby Jagi – domek Baby Jagi 999

Deser, sernik na zimno sięgający swoją historią czasów PRL. Kiedyś często takie ciasta gościły na stołach. Herbatniki były ogólnie dostępne, ser biały też, więc można było robić. Ja troszeczkę podkręciłam deser, dodając do jasnej masy skórkę cytrynową, a do ciemnej brandy z wanilią . Zamiast brandy waniliowego można dodać wanilię, samo brandy... to co lubimy. 500 g sera białego półtłustego(...)dodać żółtko i cały czas ubijając, dodawać stopniowo cukier. Gdy masa będzie puszysta, dodać do niej ser i wymieszać. Masę podzielić na dwie części. Jedną część wymieszać ze skórką cytrynową. Drugą część masy wymieszać z kakaem i ewentualnie brandy. Folię spożywczą (ok. 30x50 cm) rozłożyć na blacie, węższą stroną do brzegu blatu. 18 herbatników ułożyć na folii, szerszą stroną wzdłuż

królestwo garów
Muffinki cytrynowe 118

miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, dodać startą skórkę cytrynową, wymieszać i zrobić w środku zagłębienie. W drugim naczyniu wymieszać jaja z maślanką. Dodać cukier waniliowy. W zagłębienie w mące wlać jednocześnie masło i masę jajeczną. Wszystko wymieszać łyżką, tak by połączyć składniki, ale powinny pozostać grudki. Porcje ciasta nakładać do wysmarowanej metalowej formy muffinkowej lub do foremek silikonowych

Gotujemy i jemy
Naleśniki zapiekane z serem i brzoskwiniami – naleśniki na słodko 58

łyżka oleju 1 łyżeczka cukru szczypta soli Wszystkie składniki wymieszaj mikserem lub trzepaczką. Gotowe ciasto odstaw na 20 minut, aby odpoczęło. Po 20 minutach rozgrzej patelnię – jeśli używasz patelni z nieprzywierającą powłoką, nie musisz używać dodatkowego tłuszczu do smażenia naleśników. Na rozgrzaną patelnię wyłóż chochelkę ciasta, rozlewając je po patelni. Naleśniki smaż na rumiany kolor z dwóch stron. Z podanych(...)przepisy Naleśniki zapiekane z serem i brzoskwiniami – naleśniki na słodko Sałatka z serem halloumi – warstwowa sałatka Ciasto z przezroczystą galaretką – tort z kremem budyniowym i owocami Przepis na ratatuj – ratatouille z batatem! Przepis na lody wegańskie cytrynowo kokosowe Chleb faszerowany – chleb zapiekany z farszem a’la pizza

Via Gusto
Ciasto z przezroczystą galaretką – tort z kremem budyniowym i owocami 76

wtedy nie musisz odkrawać boków.   Przełożenie ciasta: Wystudzony biszkopt przekrój wzdłuż na pół, aby powstały dwa blaty ciasta. Biszkopt polecam naponczować – ja naponczowałam biszkopt 100 ml wody wymieszanej z 2 łyżkami soku z cytryny, 2 łyżkami cukru pudru i 1 łyżeczką alkoholu. Krem budyniowy podziel na 4 części. Dolny blat ciasta posmaruj jedną z części kremu. Na środek kremu(...)ciasta i dociśnij. Wierzch i boki ciasta posmaruj pozostałą częścią kremu, wierzch możesz również ozdobić kremem za pomocą rękawa cukierniczego. Boki ciasta i wierzch posyp wiórkami kokosowymi lub zmielonymi orzechami. Gotowe ciasto odstaw na noc do lodówki. Sprawdź inne przepisy na ciasta – klik . Bądź na bieżąco – odwiedź profil na Instagramie ( klik ) i Facebooku ( klik ). Sprawdź najnowsze przepisy Ciasto

Via Gusto
Francuskie bułeczki z makiem 126

minut bez wcześniejszego nagrzewania piekarnika. Po wystygnięciu dodatkowo polukrowałam je lukrem cytrynowym, ale jeśli nie ma czasu to można posypać je również cukrem pudrem. W ten sposób w przeciągu niecałych 30 minut można zrobić pyszny i ładnie wyglądający deser. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 330g ok. 250-300g gotowej masy makowej garść suszonych żurawin

Waniliowe Improwizacje
Ekspresowe pączusie twarogowe 121

Alternatywa dla tradycyjnych pączków - ekspresowe mini pączki z sera twarogowego, z lekko cytrynową nutą. Są banalnie proste i tanie w przygotowaniu, a robi się je błyskawicznie - nie posiadają w składzie drożdży, więc ciasto nie musi rosnąć, ani nie trzeba go wyrabiać. Wszystkie składniki miksujemy i gotowe - wystarczy 10 minut! To najprostszy przepis na pączki jaki znam - wyjdzie każdemu.  Pączusie

Kuchnia MagdaLeny
Szarlotka w wersji odchudzonej z chrupiącymi, surowymi jabłkami 93

pieczenia spodu. Ciasto przełóż do formy, wyrównaj i wstaw do piekarnika na 40 minut. Wyjmij i wystudź. Na przestudzone ciasto wyłóż jabłka i zalej wszystko tężejącą galaretką. Wstaw do lodówki na około 2 godziny. Składniki 1 kg jabłek galaretka cytrynowa 1 cytryna 150 g mąki pełnoziarnistej 100 g zmielonych migdałów 3 jajka szczypta soli 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Eat me! Fit me!
Tort piernikowy – prezent na 33 urodziny :) 170

Tort piernikowy to był jeden z kilku prezentów Madzi na moje 33 urodziny :) Ale warto było na niego czekać, był delikatny w smaku, bardzo kremowy i

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Placuszki ze skórką cytrynową (na maślance) 135

oprószenia (u mnie trzcinowy) Przygotowanie: Do miski wlewamy maślankę, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier i skórkę cytrynową. Całość dokładnie mieszamy łyżką. Następnie wbijamy jajko, dodajemy łyżeczkę oleju kokosowego i znów wszystko mieszamy. Powinno nam powstać gładkie ciasto ciut gęstsze od naleśnikowego. Placuszki smażymy na średnim ogniu na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju kokosowego. 1 łyżka = 1 placuszek. Smażymy

Słodkie okruszki
Babka piaskowa – najlepsza, bardzo wilgotna 291

zachowuje świeżość nawet na drugi czy trzeci dzień. Jej sekret to odrobina wódki i dodatek mąki ziemniaczanej. To proste ciasto piaskowe jest tak smaczne, że za jednym posiedzeniem potrafię zjeść połowę. Super smakuje z polewą kakaową czy z lukrem cytrynowym (3/4 szklanki cukru pudru należy rozetrzeć z 2 łyżkami soku z cytryny i polać babkę), ale ja, żeby ograniczyć cukier

Poezja smaku
Jabłecznik na biszkopcie 180

Wilgotne, delikatne, niezbyt słodkie ciasto z jabłkami jest dobre na wiosenne i letnie dni. Dużo pracy przy nim nie ma, a efekt i satysfakcja gwarantowane.  Składniki: biszkopt: 6 jajek 1 1/2 szklanki cukru 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 6 łyżek oliwy 2 łyżki octu spirytusowego masa jabłkowa: 1 kg jabłek około 3 - 4 łyżki(...)cukru (ilość cukru zależy jak kwaśne są jabłka) 2 łyżki soku z cytryny 2 galaretki cytrynowe Wykonanie: biszkopt: Całe jajka zmiksować z cukrem do uzyskania puszystej konsystencji. Mąkę z proszkiem przesiać i stopniowo dodawać do miksowanych jajek.  Dodać olej i ocet, chwilę miksować. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy

Kuchcik gotuje
śmietanowiec, sernik na zimno z galaretką 186

niedzielny deser po obiedzie zapraszam na to oto ciasto z galaretkami. Składniki: - 1 mleczko zagęszczone niesłodzone w kartoniku 500ml - 1 duży jogurt naturalny - 1/3 łyżeczki żelatyny - 2 galaretki cytrynowe - dowolne galaretki (ja miałam jagodową, arbuzową, agrestową i brzoskwiniową)  Wykonanie: Rozpuszczamy nasze galaretki w 1 szklance wody i odstawiamy do wystudzenia, gdy już zastygną do miski mlewamy nasz jogurt

Tanio szybko zdrowo