ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:231/508)

Ciasto ucierane z porzeczkami 60

mojego ulubionego glutenu ;) Jak ja wtedy marzyłam o cieście! Takim typowym, jak kiedyś się robiło, czyli z mąki pszennej, z jajkami, mlekiem albo drożdżami. A tu nic, żadnego mleka, mąki, jajek, a nawet kukurydzy. Na szczęście teraz już mąkę kukurydzianą (i każdą inną też) jem, więc mogę bezkarnie robić nawet ciasto bezglutenowe dla przyjemności, a nie z konieczności. Z drugiej(...)zajrzy, a nuż się trafi nam bezglutenowy gość. I co wtedy? No to wtedy polecam ciasto ucierane z porzeczkami.  (Mój Smakosz zjadł i pochwalił :) a on miłośnikiem bezglutenowego jedzenia bynajmniej nie jest. Znaczy się dobre było :D Ciasto ucierane z porzeczkami (bezglutenowe) Składniki: Ciasto: 1)       150 g mąki kukurydzianej

Na kulinarnym poligonie
Ptysie 147

Składniki na ciasto (20 szt.): 250 ml wody  125 g masła lub margaryny 1 szklanka mąki pszennej 4 jajka Składniki na pianę białkową: 6 białek  40 dag cukru  250 ml wody  kwasek cytrynowy kilka kropli aromatu do smaku Składniki na bitą śmietanę: 1 l śmietany kremówki 1/2 szklanki cukru 2 opak. Śmietan-Fix-u Dodatkowo: cukier

Świat Ciasta
Brazylianka 320

Kolejne ciasto z książki Siostry Anastazji.  Miodowy placek przełożony masą budyniową i jabłkową.  Spokojnie może pojawić się nawet na świątecznym stole.   Podczas wałkowania ciasta miałam wątpliwości czy jest go wystarczająco i czy każdy placek urośnie odpowiednio.  Okazało się, że moje obawy były bezpodstawne.      Składniki: 500 g mąki 2 jajka 100 g masła(...)łyżki domowego cukru waniliowego   masa jabłkowa: 1 kg jabłek 1 galaretka owocowa (dałam cytrynową)    polewa czekoladowa: 130 g masła 5 łyżek cukru 3 łyżki kakao 2 łyżki wody 1 łyżka żelatyny 5 łyżek kwaśnej śmietany     Wykonanie:  Wszystkie składniki ciasta (poza śmietaną) posiekać i zagnieść.  Jeżeli ciasto jest twarde należy dodawać stopniowo śmietanę

Sto kolorów kuchni
Mozaika sernikowa bez pieczenia 119

przepis na super kolorowe ciasto bez pieczenia. Układanie naprzemiennie kolorowych warstw masy sernikowej dało wspaniały efekt końcowy.   Składniki: 50 g biszkoptów 500 g serka homogenizowanego waniliowego 250 g ricotty 1 galaretka cytrynowa 1 galaretka truskawkowa 1 galaretka turkusowa 6 dużych świeżych moreli 1 galaretka brzoskwiniowa tortownica o śred. 26 cm Przygotowanie: Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie: cytrynową, truskawkową(...)dzielimy na 3 części i do każdej wlewamy 1 galaretkę w wybranym kolorze. Gdy masa zacznie tężeć to naprzemiennie wlewamy po 3 łyżki masy sernikowej z każdego koloru. Wkładamy ciasto do lodówki. Morele myjemy i osuszamy. Z moreli wyjmujemy pestki i kroimy je w plasterki. Układamy pokrojone morele na stężałym cieście i zalewamy tężejącą brzoskwiniową galaretką. Gotowe ciasto wstawiamy

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Cytrynowe ciasto z cukinii i młodego jęczmienia 149

Przy sobocie zapraszam po przepis na zielone ciasto, będę monotematyczna ale tak kocham cukinię że dodaję ją wszędzie ;) tym razem zamiast kakao mamy zielony jęczmień i sok oraz skórkę cytrynową 💚💛💜 Ps.A już jutro rano pokaże Wam torcik jaki przygotuję do mojej małej królewny z okazji Chrztu Świętego. Jutro jej ważny dzień ;) mój zresztą też! Stresuje mnie ten tort jak żaden(...)mokre i suche składniki krótko miksując. na koniec dodajemy cukinię, mieszamy dokładnie drewnianą łyżką.  Formę tzw. keksówkę o wymiarach 25 x 11 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy ok. 50-60 minut w temp. 170 stopni C, koniecznie do suchego patyczka. Upieczone ciasto należy studzić na kratce, koniecznie wyjąc z formy

Życie zaczyna się w kuchni
Obłędne ucierane ciasto z rabarbarem i kruszonką 264

Miałam wielką ochotę na jakieś szybkie ciasto i znalazłam cudowny przepis w jednej z gazet dla kobiet :) Jestem zachwycona smakiem :) Użyłam rabarbaru  ale będą równie dobrze pasowały truskawki, jagody. Bardzo polecam ! Smak cytrynowo - słodkawy a to za sprawą dodanej skórki z cytryny i szczypty mielonej kurkumy . Wymiary blaszki : 24 x 29 cm Temp. pieczenia : 185 st. C Czas(...)pieczenia : ok. 60 minut   Składniki: 200 g miękkiego masła 150 g cukru szczypta soli i mielonej kurkumy skórka starta z cytryny ( opcjonalnie może zostać użyty aromat cytrynowy) 3 jajka 3 żółtka 200 g mąki pszennej budyń śmietankowy bądź waniliowy bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 400 - 500 g rabarbaru Kruszonka: 100 g mąki 50 g masła

Słodkości i nie tylko
Ciasto makowe z jabłkami 101

ciasto: 250 gram maku, 8 jajek, 230 gram cukru, 60 gram bułki tartej, 3 łyżki mielonych migdałów solonych prażonych, wanilia, skórka cytrynowa, jabłka: 4 jabłka, 8 łyżek cukru galaretka: 1 litr soku jabłkowego klarowanego, agar – agar, miód do smaku, do nasączenia: 50 ml naparu z mocnej herbaty z goździkiem, 25 ml miodu pitnego, miód do smaku Mak wypłukać, zalać litrem(...)Sprawdzić czy otrzymamy odpowiednią konsystencję galaretki (na talerzyk wylać trochę płynu, jeżeli po stężeniu będzie zbyt płynna, dodać jeszcze trochę agaru).    Płyn do nasączenia – wymieszać wszystkie składniki. Ciasto lekko nasączyć naparem z herbaty, ułożyć jabłka i zalać, lekko tężejącą galaretką. Można wyciąć z ciasta, przed ułożeniem jabłek rożne kształty, tworząc w ten sposób jednoosobowe porcje. Ja zrobiłam połowę

królestwo garów
Tarta ze szparagami i oscypkiem 114

maki - 3/4 kostki masła - 2 żółtka - sól Z w/w/ składników szybko zagniatamy ciasto. Wykładamy wysmarowaną tłuszczem formę do zapiekania.  NA WIERZCH: -pęczek zielonych szparagów (szparagi obieramy ;-) ) - 1 młoda cebulka - 1-2 ząbki czosnku posiekane - 4 jajka - 2 białka - 3 łyżki jogurtu greckiego - sól morska - pieprz cytrynowy - 1,5 łyżki masła -4 oscypki Połowę pęczka szparagów kroimy w kostkę (1x1cm

SMYKWKUCHNI
Sernik cytrynowy (bez glutenu i białego cukru) 120

Wielkanocne już niedługo! Według nas oprócz babki cytrynowej na stole musi pojawić się sernik. Wszyscy wiedzą, że serniczki to nasza miłość 💚  Tym razem postawiłyśmy na klasykę czyli serniczek cytrynowy jednak udekorowany w jajeczka. Jak widać efekt jest bardzo ciekawy i do tego bardzo łatwy w wykonaniu 😍      Składniki (śr: 20 cm): Spód -80g mąki kukurydzianej(...)inny serek do smarowania z małą ilością serwatki) -kakao -physalis/miechunka SPÓD 1. Mąki, skrobię i ksylitol wymieszać razem. 2. Dodać olej i gorącą wodę. Całość dobrze wymieszać i zagnieść. Ciasto ma być plastyczne, nie suche. 3. Papierem do pieczenia wyłożyć spód tortownicy i dno wylepić ciastem. 4. Od zewnątrz tortownicę obłożyć folią aluminiową tak aby sięgała do minimum połowy wysokości

Candy Pandas
Tarta z kremem patissiere, owocami lata i galaretką 29

Kruche ciasto z puszystym kremem   o waniliowym wyraźnym smaku i świeżymi owocami lata to prawdziwy słodki rarytas, obok którego trudno przejść obojętnie.  Zachwyci każdego słodkiego łasucha. Krem patissiere wymaga trochę nakładu pracy ale mam nadzieję, że znakomicie sobie z nim poradzicie. Tej słodyczy nikt się nie oprze! Dobrej jakości ekstrakt waniliowy możecie nabyć w sklepie Kuchnie Świata(...)mieszanki ulubionych owoców lata-maliny, porzeczka, borówka, brzoskwinie 1 bezbarwna galaretka o smaku cytrynowym       Sposób przygotowania: Do miski lub na blat wsypać mąkę. Wymieszać ze szczyptą soli, dodać żółtka oraz pokrojone na kawałki zimne masło, całość zagnieść w jednolite kruche ciasto. Zawinąć w folię lub pergamin i schłodzić 20 minut w lodówce. Po schłodzeniu rozwałkować ciasto

Wanilia i Kardamon
Piernikowa szarlotka. Ciasto bez pieczenia. 185

Kontynuując serię ciast bez pieczenia wpadłam na pomysł, aby wyczarować szarlotkę, ale nie taką zwykłą. Marzyła mi się taka z korzenną nutą. Amatorzy szarlotki nieźle się zaskoczą, kwaskowata część jabłkowa i dopełniający ją piernikowy budyń.. ach! Spróbujcie sami :) Ja użyłam galaretki i budyniu od Przyprawy Premium, którzy w swojej ofercie mają takie produkty w dużych gabarytowo pojemnościach, co moim(...)odlać w razie gdyby wytworzyło się go zbyt dużo. Jabłka ściągamy ze źródła ciepła i wsypujemy galaretki cytrynowe, energicznie mieszamy i odstawiamy na czas rozłożenia pierwszej warstwy herbatników. Na herbatnikach rozprowadzamy warstwę jabłek i przykrywamy go drugą warstwą herbatników. Wkładamy ciasto na 15 min do lodówki. Po tym czasie przygotowujemy budyń. Standardowo wg wskazówek producenta dodając jeszcze przyprawę do piernika

MamaOskarka
Sernik na zimno 186

Składniki twaróg sernikowy, 250g śmietanka 36%, 250ml cukier puder, 4 kopiaste łyżeczki galaretka cytrynowa, 2 opak żelatyna, 3 łyżeczki biszkopty, 1 opak Przygotowanie Na dnie formy układamy biszkopty. Przygotowujemy obie galaretki. Jedną według przepisu na opakowaniu, drugą rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody i dodajemy do niej żelatynę. Odstawiamy do wystudzenia. Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier(...)dodajemy ubitą śmietankę i delikatnie, ale szybko mieszamy. Wylewamy masę serową na biszkopty, odstawiamy do stężenia. Jak druga galaretka zacznie tężeć wylewamy na masę serową. Przed wylaniem galaretki możemy ciasto dowolnie udekorować. Odstawiamy

Gotowanie moimi oczami
Keks rodzynkowy 164

namoczonych w soku pomarańczowym ciasto to jest wyjątkowo wilgotne i długo zachowuje świeżość. Pyszne bakalie www.skworcu.com.pl Składniki na jedną keksówkę: 230 g maki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 175 g cukru kryształu lub brązowego 1 jajko, roztrzepane 300 ml soku pomarańczowego 1 szk rodzynek sułtanek 1/4 szk rodzynek koryntek 2 łyżki mieszanki kandyzowanej, skórki cytrynowej(...)łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki świeżo zmielonej gałki muszkatołowej Wrzuć do miski suszone owoce, skórę cytrynową, cukier. Zalać sokiem pomarańczowym i odstawić na 8 godzin, a najlepiej na całą noc. Do namoczonych owoców dodać roztrzepane jajko, obie mąki, proszek do pieczenia i przyprawy. Starannie wyrobić. Nałożyć ciasto do przygotowanej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180C

Apetyczna babeczka
Ciasteczka Miodowo Imbirowe Z Kremem Cytrynowym 146

bądź dodajemy sproszkowanym, następnie wlewamy zawartość rondelka i zaczynamy wyrabiać ciasto. 3. Na stolnicy ciasto dzielimy na pół i wałkujemy na grubość 3-4 mm. Wykrawamy ulubione kształty. i układamy na papierze do pieczenia. Pieczemy w 190-200 stopniach przez 10-12 min. Krem Cytrynowy 4. Z ścieramy skórkę z połowy cytryny oraz wyciskamy z niej sok. Uzupełniamy woda

Gotowanie...to proste !
Torcik marmurkowy z jabłkami. 137

łyżki płatków migdałowych cukier puder Sposób wykonania :   Masło utrzeć z cukrem,skórką cytrynową i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku i dalej ucieramy. Teraz dodajemy mleko i znów ucieramy. Masę marcepanową pokroić w małą kostkę i wymieszać z ciastem. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia,wymieszać. Połowę ciasta przełożyć do wysmarowanej tortownicy ,a drugą

Przepisy i porady kulinarne