ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:223/508)

Ciasto Czarna róża. 155

końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wyrabiamy gładkie ciasto (ręcznie lub mikserem z hakiem). Odkładamy do lodówki na co najmniej godzinkę. MASA MAKOWA: 200 g mielonego maku 200 ml mleka 100 g rodzynek 200 g cukru 2 pełne łyżki miodu 2 łyżki  kandyzowanej skórki cytrynowej 100 g masła 15 g proszku do pieczenia (1 małe opakowanie(...)mieszając. Następnie dodajemy masło, miód, cukier, skórkę cytrynową i aromaty. Gdy masa jest już gładka, wyłączamy grzanie i chwilę studzimy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do przestudzonej masy, intensywnie mieszamy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masę dzielimy na 4 równe części.      W tym czasie wyjmujemy schłodzone ciasto, dzielimy na sześć równych części, wyjmujemy dwie

Rozpustne gotowanie
Barmbrack cake z rodzynkami 193

Halloween, ale nic nie stoi na przeszkodzie ,aby upiec je teraz...pyszne ciasto..polecam.. 500 g mąki  350 g tłustego mleka  1 małe jajko, ubite  50 g masła  90 g cukru  opakowanie (7 g) suszonych drożdży  kilka kropli olejku cytrynowego lub łyżeczka cynamonu  200 ml herbaty  200 g suszonych owoców(...)utopiło ;)). Mąkę wymieszać z drożdżami i cukrem. Mleko podgrzać z masłem (nie gotować, ma być w temperaturze nie wyższej niż 40 st. C). Stopniowo dodawać do mąki, jednocześnie zagniatając ciasto. Dodać ubite jajko i olejek lub cynamon. Ciasto będzie mokre i kleiste - takie ma być. Zagniatać ciasto przez ok. 7-10 min. Przełożyć do miski wysypanej mąką (około garści), przykryć

Moje domowe kucharzenie
Tort brzoskwiniowy (bez mleka i śmietany) 284

piany z białek. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy i wkładamy do piekarnika. Biszkopt piecze się 30 minut. Piekarnik otwieramy dopiero pod koniec pieczenia i sprawdzamy, czy patyczek wbity w ciasto wychodzi suchy. Biszkopt studzimy w uchylonym piekarniku. Gdy całkowicie ostygnie odkrawamy go dookoła nożem i otwieramy formę. Biszkopt można przekroić na dwa spody. Przygotowanie kremu brzoskwiniowego: Dobrze schłodzoną śmietankę kokosową(...)cytryny. Na biszkopt wykładamy równomiernie masę brzoskwiniową. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu i nasączamy go drugą połową soku cytrynowego. Na całość nakładamy krem maślany (najpierw boki, później wierzch). Zawsze dobrze jest nałożyć dwie warstwy kremu maślanego – pierwsza wiąże wszystkie okruchy ciasta. Druga jest czysto dekoracyjna. Wierzch tortu dekorujemy według uznania świeżymi owocami. * Moje dzieci z silną alergią na białka mleka

Dieta bez mleka
Sernik gotowany 207

niedzielę :) Moją propozycją jest sernik gotowany - mam nadzieję choć troszkę zdrowszy, niż te wczorajsze przysmaki. Składniki:   Ciasto: 30 dag mąki 15 dag masła lub margaryny 2 żółtka 1 całe jajko 3 łyżki gęstej śmietany ½ opakowania proszku do pieczenia Aromat cytrynowy Masa serowa: 1 kg białego sera 2 szkl. cukru 3 jajka 20 dag masła ½ szkl. mleka 5 dag mąki(...)para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman","serif";} Wykonanie:   Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 4 równe części, cienko wałkujemy i pieczemy do zarumienienia na 4 blaszkach natłuszczonych masłem i margaryną (trzeba uważać żeby ciasta się za bardzo nie przypiekły bo są bardzo

psgotujemy
Łatwy Mega Sernik Jagodowy 235

tortownicy o średnicy 25cm (lub do tortownicy 24cm ale o wysokości 8cm), wyrównać i docisnąć. Masa serowa: 2. Do miski przełożyć oba sery, dodać jogurt, oba cukry, budyń, skórkę cytrynową i wymieszać dokładnie mikserem. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników, patrz FILM . Na koniec dodać jagody, borówkę i delikatnie wymieszać szpatułką. 3. Gotową(...)czasie wyjąć go do całkowitego ostygnięcia. Ostygnięty sernik wstawić do lodówki na parę godzin, można na całą noc. Wierzch: 4. Schłodzony sernik ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i sernik położyć na paterze. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, cukrem z wanilią i fixem. Gotową śmietankę wyłożyć na wierzch sernika i wyrównać, patrz FILM . Sos jagodowy

Mała Cukierenka
Anielski puch - ciasto na białkach 180

zapas zamrożonych białek i myślą jak je wykorzystać. Jeśli szukacie innych inspiracji co robić z białkami zapraszam tutaj . Dla kogo: dla tych, którzy mają w zamrażarce białka dla szukających ciasta delikatnego w smaku dla chcących poczuć się jak w niebie Składniki: 5 białek 100g mąki pszennej   120g cukru skórka otarta z całej cytryny 2 łyżki soku z cytryny szczypta(...)sztywną pianę dosypując cukier małymi partiami. Na końcu dodać szczyptę soli, sok i skórkę cytrynową. Ubijać, aż piana będzie sztywna i lśniąca - nie wolno się przy tym spieszyć - ubijanie musi potrwać parę minut. Na ubitą pianę przesiewamy mąkę i mieszamy bardzo delikatnie łyżką. Ciasto przekładamy na keksówkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25-35 minut w złoty kolor

Mania Wypiekania
Drożdżówki z serem. 101

ilością sera, polane cytrynowym lukrem. Drożdżówki serowe idealnie sprawdzą się na piknik, drugie śniadanie lub na podwieczorek. Są bardzo łatwe do zrobienia. Zapraszam na puszystą drożdżową bułkę z serem. Do tego kubek gorącego kakao lub kawy, dobra książka i nic więcej nam nie trzeba. ;) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Drożdżówki z serem Porcje 9 Składniki Składniki na ciasto: 500 g mąki

To co lubię - gotuję i polecam
Cytrynowy jabłecznik z bakaliami 155

Jabłecznik ten ma bardzo dużą ilością jabłek w stosunku do pozostałej ilości ciasta. Ciasto praktycznie służy tylko jako spoiwo do jabłek. Taka szarlotka ma wyczuwalne plastry jabłek, pomiędzy którymi czają się bakalie i orzechy, ma też delikatny cytrynowy smak. Polecam dla osób dbających o linię, bo nie jest słodka, a można dodatkowo ograniczyć ilość(...)skórki, pokroić w ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić każdą ćwiartkę w plastry. • Wymieszać jabłka z sokiem z cytryn i bakaliami. • Suche składniki ciasta połączyć razem, a mokre roztrzepać, po czym wszystko wymieszać na gładką masę. • Ciasto dokładnie przemieszać z jabłkami i wylać na blaszkę wyłożoną papierem

To co kocham
Kruche babeczki z Lemon Curd i kajmakiem 145

polecam na świąteczny stół. Są pyszne, kruche słodkie i kwaśne. Użyłam do nich domowego kremu cytrynowego i masy krówkowej o smaku kajmaku. Wyszło idealnie. A babeczki znikały bardzo szybko. To chyba znaczy, że pyszne były :) Bardzo Wam je polecam :)     Potrzebujemy: Na ciasto: 2 szklanki mąki tortowej pół szklanki cukru pudru 2 żółtka 20 dag masła lub margaryny Dodatkowo(...)kajmak od HELIO Wykonanie pysznych babeczek:  1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i chłodzimy w lodówce około 30 minut. 2. Wylepianie foremek: Po tym czasie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i wylepiamy nom metalowe foremki do pieczenia babeczek.  3. Pieczenie: Babeczki układamy na blaszkach pieczemy około 15 minut do zrumienienia w temperaturze

Izabelawkuchni
Biszkopotowa rolada cytrynowa - puszek 179

Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną o cytrynowym smaku to klasyk - proste smaki, które nigdy nie zawodzą. Nie trzeba wielu produktów, a możesz wyczarować pyszne ciacho. Biszkopt

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Lekki galaretkowiec - z 3 składników :) 306

Składniki: * jogurt grecki 500 g * galaretki  5 ( 2 szt. galaretek cytrynowych oraz 3 galaretki innego smaku) * woda 1,25 l Przygotowanie: 3 galaretki wsypać do

Kulinarne przygody
Lemon curd (krem cytrynowy)- praktyczne porady 192

Lemon curd czyli angielski krem cytrynowy jest jednym z popularniejszych kremów tego typu na świecie. W smaku łączy zarówno kwasowość cytryny , jak i słodycz cukru. Lemon

Ciasta z tradycjami
KRUCHA SZARLOTKA BABCI LALI, Z BEZOWO-BUDYNIOWĄ PIANKĄ 462

brakuje... U mnie to ciasto smakowało wszystkim, bez wyjątku. To ciasto z gatunku tych szybko znikających, oczywiście w niewyjaśnionych okolicznościach... :-) Przygotowywałam w ciemnej blaszce, o wym.33x23cm. Składniki kruchego ciasta: - 3 szklanki mąki tortowej (ja dałam 510g mąki orkiszowej typ700) - 50g ksylitolu (lub cukru) - 250g zimnego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki) - 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany - 4 żółtka (u mnie(...)budyniowe bez cukru (śmietankowe) Masa owocowa: - słoik musu z  jabłek (u mnie 900g) - 1 kisiel cytrynowy (u mnie bez cukru, dodałam 25g ksylitolu) Lukier: - kilka łyżeczek pudru trzcinowego (u mnie 5) - kilka kropli olejku migdałowego - kilka łyżeczek słodkiej kremówki Przygotowanie kruchego ciasta: W misie miksera umieścić wszystkie składniki i zmiksować przy użyciu haka, do czasu aż ciasto zacznie się

Smaczne Zdrowe
Łatwe ciasto z rabarbarem 130

Bardzo łatwe w przygotowaniu ciasto z rabarbarem . Zawsze się udaje. Ja dodałam rozmaryn, oczywiście można pominąć ten składnik. 1 kg rabarbaru, 4 jajka, 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu, skórka otarta z 1/2 cytryny, 100 g cukru, 350 g cukru pudru, 240 g mąki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, Rabarbar obrać, pokroić w ukośne niezbyt grube (około(...)masłem i wysypać bułką tartą. Jajka ubić z cukrem pudrem na pulchną masę, dodać rozmaryn i skórkę cytrynową, dalej ucierać. Nastepnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Na dnie tortownicy ułożyć rabarbar. Resztę rabarbaru odsączyć z syropu i wymieszać z ciastem. Wyłożyć ciasto na rabarbar w tortownicy. Wstawić do piekranika nagrzanego do 160 stopni na 70 – 80 minut

królestwo garów
Tort biszkoptowo - kokosowy z cytrynową pianką. 141

typu ,,Śnieżka'' 150 ml zimnego mleka 1 cytrynowa galaretka 125 ml gorącej wody Dodatkowo: cukrowa posypka według uznania Wykonanie: 1. Biszkopty: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około

Izabelawkuchni