zobaczyłam te śliczności u Dominiki , zakochałam się od razu! Chciałam natychmiast je zjeść, popić kawą lub ciepłym mlekiem, jak w dzieciństwie. Alternatywa dla drożdżówek, mnóstwo możliwości smakowych. Idealne ciasto drożdżowe, z którym fantastycznie się pracuje. Sama przyjemność. Składniki (na blaszkę 25 cm): 450 gramów mąki pszennej tortowej 20 gramów świeżych drożdży 1/2 łyżeczki soli 60 gramów cukru 2 jajka(...)wanilią, wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Mąkę należy przesiać do miski. Do mąki dodać skórkę cytrynową lub pomarańczową oraz sól. Całość wymieszać widelcem. Następnie połączyć suche składniki z mokrymi, dodać dwa rozkłócone jajka. Wymieszać całość widelcem. Wyrabiać ciasto ręcznie około 10 minut. Ciasto włożyć do miski obsypanej mąką, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia
Garniec MagalieProsty, łatwy i szybki do przygotowania delikatny Sernik z malinami z lekkim posmakiem cytrynowym. Kwaskowe maliny oraz skórka z cytryny świetnie kontrastują ze słodyczą sernika. Składniki: 500 g sera twarogowego z wiaderka (najlepszy ser wiaderkowy 1 kg z Piątnicy) 150 g cukru 3 jaja 2 łyżki mąki pszennej skórka otarta z 1 cytryny (wyszorowanej i sparzonej) 125 g malin cukier(...)odstępach ok. 5 sekundowych . Wsypać mąkę, dodać skórkę z cytryny i wymieszać krótko, tylko do połączenia składników. Bardzo delikatnie wmieszać maliny łyżką, zostawiając kilka do dekoracji upieczonego sernika. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez 35 minut lub do momentu, gdy sernik na brzegach się zarumieni, ale w środku będzie się delikatnie ruszał przy dotknięciu palcem (może się wydawać
Moja Delicjazobaczymy czy mi to coś pomoże. Udało mi się również wprowadzić do diety koktajle warzywno-owocowe, trochę witamin na wiosnę się przyda. Na deser do niedzielnej kawy proponuję tarteletki cytrynowe. Smak określiłabym jako cierpko słodki. Kwaśna cytryna w połączeniu z słodką bezą to mój faworyt ostatniego czasu w kuchni. A co jeszcze do kawy? Ja czytam sobie najnowszą powieść Sapkowskiego(...)przy poprzednich przygodach Geralda czy świetnej historii husyckiej. Może po prostu ja już się robię za bardzo wymagająca z wiekiem? kto wie:) Składniki na 8 tarteletek: ciasto: 150 g masła 3 łyżki maślanki 1/2 szklanki cukru 2 jajka łyżeczka sody oczyszczonej 200 g mąki pszennej masa: 2 cytryny 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 żółtka 100 g masła
ciastkarnia na kruchym spodzieSkładniki 550 g mąki pszennej 50 g cukru pudru 300 g miodu 120 g masła 2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 1 łyżeczka sody 1 jajko Lukier cytrynowy: 1 szklanka cukru pudru sok z cytryny Lukier z białek: 1 białko cukier puder Instrukcje Miód, cukier i masło wkładamy do garnka i podgrzewamy. Mieszamy do czasu, aż składniki się(...)przestudzony miód z cukrem i masłem. Mieszamy do czasu ich połączenia. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki. Schłodzone ciasto lepiej się wałkuje. Ciasto dzielimy na kawałki, rozwałkowujemy na 4-5 mm, ( w trakcie wałkowania możemy odrobinę podsypać mąką jeśli ciasto przykleja się do stolnicy), wycinamy dowolne kształty i pieczemy 7-8 minut w 180 C. Pierniczki zaraz po upieczeniu
To co lubię - gotuję i polecamsernik. A zamiast samemu przygotowywać galaretkę możecie po prostu podgotować jabłka i użyć galaretki gotowej, np cytrynowej. Przepis (ze swoimi zmianami) znalazłam w archiwalnym numerze Sól i Pieprz. Przepis znajdziecie również w magazynie Życie ze Smakiem. Tortownica 26 cm Składniki: Ciasto: 2 jajka 100 g cukru 40 g masła 80 g mielonych orzechów włoskich 50 g mąki 1/2 łyżeczki
My simple kitchenmnie do gustu no i oczywiście wszystkim domownikom:) Pewnie ciasto zniknie bardzo szybko:) Składniki: ciasto: 50 g drożdży 500 g mąki graham 4 łyżki cukru jajko 250 g margaryny 4 łyżki mleka jabłka: 1 litr przetartych jabłek 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki kardamonu 2 kisiele cytrynowe posypka: 50 g margaryny 2 łyżki cukru 200 g płatków migdałowych Wykonanie: Podgrzewamy
ciastkarnia na kruchym spodziekremem z kaszy manny Sałatka na Boże Narodzenie – 15 PRZEPISÓW Warstwowa sałatka z granatem i serem camembert Ciasta świąteczne na Boże Narodzenie – 12 PRZEPISÓW Pokazy kulinarne sushi masterów jako atrakcja na imprezach firmowych Makowiec z kremem cytrynowym – PRZEPIS
Via Gustobieżąco – odwiedź social media bloga: Facebook Instagram Pinterest Sprawdź najnowsze przepisy Warstwowa sałatka z granatem i serem camembert Ciasta świąteczne na Boże Narodzenie – 12 PRZEPISÓW Pokazy kulinarne sushi masterów jako atrakcja na imprezach firmowych Makowiec z kremem cytrynowym – PRZEPIS Sok z pigwy na zimę Gołąbki wigilijne z kaszą, grzybami i kapustą kiszoną
Via Gustośmietany 18% ukwaszonej 1/2 szklanki cukru pudru 1 op cukru wanilinowego (16g) kilka kropli aromatu cytrynowego Dodatkowo: powidła śliwkowe Wykonanie : Do mąki dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, posiekane masło. Wlewamy śmietanę, dodajemy aromat. Wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę, zawijamy ją w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Następnie wyjmujemy
Walijskie Pichcenieserem . To moje ulubione, zakręcone bułeczki drożdżowe z serem twarogowym na słodko. Do tego polane są pysznym, domowym lukrem cytrynowym. To sama rozkosz! - sprawdzony przepis na drożdżówki z serem - dokładny opis wykonania ze zdjęciami krok po kroku - idealne ciasto drożdżowe, które długo zachowuje świeżość
AniaGotuje.ploliwą z oliwek, jogurtem i żółtkiem. W drugiej misce wymieszać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, solą, skórką cytrynową i suszonym rozmarynem. Mokre składniki połączyć z suchymi. Ugnieść i rozwałkować na blacie posypanym delikatnie mąką. Z rozwałkowanego ciasta wykrawać ciasteczka. Piec w temp. 180 st. C przez ok 15 minut. Przygotowujemy zupę: Prawdziwki przepłukać, zalać zimną wodą. Dodać
Kuchnia w oparachtortów, ponieważ żaden mi nie wyszedł na tyle dobrze, by można było podzielić się przepisem. Po kilku próbach pieczenia ciasta, dalsze chęci opadały tak szybko jak biszkopt wyjęty z piekarnika. Pamiętam ostatni eksperyment tortowy – miał być z nutką cytrynową, orzeźwiający, z lekkim biszkoptem. I mimo wielkiego planu, zaliczyłam porażkę […] Artykuł Jak zrobić tort z truskawkami – prosty przepis
Pink Envelopetortów, ponieważ żaden mi nie wyszedł na tyle dobrze, by można było podzielić się przepisem. Po kilku próbach pieczenia ciasta, dalsze chęci opadały tak szybko jak biszkopt wyjęty z piekarnika. Pamiętam ostatni eksperyment tortowy – miał być z nutką cytrynową, orzeźwiający, z lekkim biszkoptem. I mimo wielkiego planu, zaliczyłam porażkę […] Artykuł Jak zrobić tort z truskawkami – prosty przepis
Pink EnvelopeUformować nieduży rant. Ciasto nakłuć gęsto widelcem. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C przez 15 minut. Upieczone ciasto pozostawić do ostygnięcia. Zimne wyjąć ostrożnie z tortownicy. 2. W rondelku wymieszać maliny z cukrem pudrem i sokiem cytrynowym. Ustawić rondel na małym ogniu i podgrzewać, aż cukier się rozpuści, a owoce zaczną rozpadać. Skrobię ziemniaczaną rozrobić w niewielkiej
kolorowotorcikowo170stopniach około 20 minut. W zależności od piekarnika trzeba kontrolować ciasto. Wymiary blachy 25x37cm Po upieczeniu usunąć papier z ciasta. Masa jabłkowa: 1 słoik musu jabłkowego lub prażonego jabłka u mnie domowy mus z pigwy ok 750g 1 cytrynowa galaretka Wykonanie: Mus rozgrzać w rondelku, do gorącego wsypać suchą galaretkę, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia galaretki. Przestudzony wyłożyć na upieczony
W garach u Gosistolnice silikonową wsypujemy ksylitol kokos i masło.Wyrabiamy rękoma elastyczne ciasto, dopiero wtedy dodajemy mąkę i kruszymy w palcach.Kiedy ciasto nam wyrośnie posypujemy je kruszonką.Pieczemy w 170 stopniach jakieś 40 minut.Po upieczeniu i wystudzeniu możemy polukrować lukrem cytrynowym, smacznego
Różowa kuchniakoniec łączymy z pianą z białek ubitą wcześniej na sztywno i dodajemy parę kropli aromatu. Warstwę makową wykładamy na podpieczone ciasto. Składniki [SER]: 1 kg sera 25 dag cukru pudru 5 jaj pół kostki masła lub margaryny bakalie aromat cytrynowy Wykonanie: Odciśnięty ser dwukrotnie przekręcamy przez maszynkę. Do margaryny utartej z cukrem i żółtkami stopniowo dodajemy ser. Na końcu ucierania
psgotujemykażdemu należy się odrobina słodkości a zważywszy, że na dworze nadal trwają upały, potrzeba sprawiła, iż zabrałam się za zrobienie ciasta bez użycia piekarnika. No i wyszło coś takiego… Składniki: biszkopty ok. 1 kg twarogu do sernika 2 galaretki cytrynowe 1 galaretka wiśniowa 100 ml brandy niecała szklanka borówek amerykańskich niecała szklanka wydrylowanych wiśni Wykonanie: Biszkopty nasączamy odrobinę brandy, układamy
Smaki Ewypomysł, spód z wafelków i galaretki oraz orzeźwiająca masa serowa w połączeniu z egzotycznym liczi smakuje doskonale, warto to ciasto wybrać na debiut w kuchni-sukces gwarantowany. Składniki: Spód: 15 dag wafelków o smaku limonki 2 galaretki cytrynowe Masa serowa: 1/2 kg kremowego twarożku 1 kubeczek jogurtu greckiego- 18 dag 300 ml śmietany kremowej 30% 1 puszka
Wanilia i KardamonMuffinki zdecydowanie dla amatorów kokosu :) Delikatne, lekko cytrynowe z dużą ilością kokosu. Nam smakowały bardzo :) Idealne na słodki podwieczorek, z filiżanką aromatycznej kawy. Polecam! :) Składniki na ciasto: 150 g mąki pszennej 65 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 50 g wiórków kokosowych 2 jajka 125 g roztopionego masła 50 ml soku z cytryny
Domowa cukiernia Ewynaszej spiżarni brakuje już tylko gruszek w syropie. Przydadzą się do ciast i deserów. Składniki -ok. 10 dużych gruszek -1 l wody -1/2 kg cukru -2 płaskie łyżki kwasku cytrynowego -goździki Gruszki obieramy ze skóry. Wycinamy gniazda nasienne. Układamy w słoikach. Do każdego słoika dodajemy po kilka goździków. Wodę
Maminek kulinarnydzieci ,śliwki trochę obgotujmy w syropie cytrynowym. Masło, cukier i żółtka utrzeć na pianę. Dodać roztarty twaróg , skórkę cytrynową, ziarenka wanilii, sodę i starte surowe ziemniaki. Dokładnie wymieszać. Ubić białka na pianę i połączyć z masą ziemniaczaną. Ciasto przełożyć do tortownicy, 20 cm, natłuszczonej i piec w temperaturze 180 stopni trochę ponad 1 h. Po kilku godzinach przekroić
Kulinarny karnet Christophera