Czas przygotowania: 50 minut + chłodzenie Forma o średnicy 28 cm Składniki na ciasto przekładane makiem: Ciasto: 6 jajek 1 1/2 szklanki cukru 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 6 łyżek oleju 2 łyżki octu kilka kropel aromatu cytrynowego Masa makowa: 100 g suchego maku mielonego 100 g masła 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1 łyżka mąki(...)masła lub śmietany 30% 1 łyżeczka miodu naturalnego Dodatkowo: płatki migdałowe do dekoracji Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml. Jak zrobić ciasto przekładane makiem? Jajka ubijać mikserem stopniowo dosypując cukier, aż powstanie jasna puszysta konsystencja i cukier całkowicie się rozpuści. Pod koniec nie przerywając miksowania dodawać partiami przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę
Kuchcik gotujeokres pysznych szarlotek i ciast z jabłkami – na blogu znajdziecie ich kilka, a może nawet kilkanaście. Dziś mam dla Was przepis na ulubiona szarlotkę mojej mamy. Delikatne, kruche ciasto obficie pokryte dużą ilością jabłek z cynamonem i puszystą pianką. No i oczywiście duża ilość kruszonki, bez której szarotka nie mogłaby się obejść! Pycha! Ja też ją uwielbiam(...)śmietana gęsta 18% – 3 łyżki PIANKA: *białko – 4 szt * cukier – 0,5 szkl * kisiel cytrynowy – 1 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, szklanką cukru i cukrem waniliowym. Dodajemy masło, żółtka i śmietanę, wyrabiamy na gładkie ciasto, formujemy 2 kule. Jedną mrozimy ok 40 minut, drugą wałkujemy na cienki placek i układamy na blasze
Ostra na Słodkojajka L 4 łyżki mąki 4 łyżki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto miodowe: 1 i 3/4 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 2 jajka 2 łyżki miodu 1/4 kostki masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa ananasowa: 1 kisiel ananasowy lub cytrynowy 3-4 łyżki cukru 100 g masła 1 puszka ananasów 1 szklanka syropu z ananasów(...)Dodatkowo: 2 galaretki pomarańczowe lub cytrynowe na wierzch owoce: ananasy lub banany Biszkopt: Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksujemy. Dodajemy stopniowo po jednym żółtku, na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać łyżką lub na najniższych obrotach mikserem. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto. Pieczemy w 180 stopniach przez
kruche babeczkipieczenia 300 g pstrąga lub innej ryby pokrojonej na kawałki 250 g sera mozzarella sól, gałka muszkatołowa i pieprz cytrynowy do smaku Mieszamy wszystkie suche składniki z cukinią i pstrągiem, doprawiamy do smaku, a następnie dodajemy mokre składniki. Mieszamy dokładnie ciasto i wykładamy do formy do pieczenia. Na wierzch układamy plastry sera. Pieczemy ok. 20-30 minut w zależności
Kucharzycajabłek i dodawać stopniowo w czasie gotowania. Ilość porcji: 18 Czas przygotowania: 50 minut + chłodzenie Składniki na ciasto z jabłkami bez pieczenia: (forma 34 cm x 24 cm x 7 cm) Warstwa z jabłek: 1,5 kg twardych jabłek 2 galaretki cytrynowe 1/2 - 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki wody łyżka soku z cytryny Warstwa z serka mascarpone: 500 g serka(...)herbatników (część może być kakaowa) płatki migdałów lub pokrojone orzechy do dekoracji Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml. Jak zrobić ciasto z jabłkami bez pieczenia? Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę, dodać wodę, sok z cytryny, cukier i gotować do czasu, aż rozpuści się cukier i nie będzie surowych jabłek. Ilość cukru dostosować
Kuchcik gotujeoliwę do dłuższego przechowywania używamy wysuszonej skórki cytrynowej i zalewamy zimną oliwą. Oliwa cytrynowa sprawdziła się również, jako dodatek do białej pizzy z mozzarellą i rukolą . Zamiast masła do kromki domowego chleba, czy bagietki, do dań mięsnych, rybnych, owoców morza, surówek, sałatek, marynat, do naleśników, gofrów, ciast… i nie tylko. Carl Linus Pauling - fizyk i chemik – dwukrotny laureat Nagrody
mojewypiekiinietylkoszklanka cukru 1 łyżeczka esencji zapachowej (cytrynowa) 1 duże jajko ponadto: - orzeszki ziemne - pistacje Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni C, blachę wykładamy papierem. W misce mieszamy sypkie składniki, w drugiej misce ucieramy masło, cukier i esencję, na kremową masę. Dodajemy jajo mieszamy. Stopniowo dodajemy sypkie aż do otrzymania miękkiego ciasta. Ugniatamy porcje w małe kulki i lekko spłaszczamy
SMYKWKUCHNISkrywają całą masę jagód i cytrynowy smak. Pyszne. Idealne na późne śniadanie. Składniki: 130 g mąki, szczypta soli, 2 łyżki cukru, 1 łyżeczka drożdży, skórka starta z cytryny, 75 ml mleka, 1 jajko, 2 łyżeczki syropu fiołkowego, 100 g jagód W misce wymieszać ze sobą wszystkie składniki, na koniec delikatnie wmieszać w ciasto jagody. Przykryć ściereczką i odstawić
Plate of Joyszklanki mleka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej Jabłka: 1 kg jabłek, 1 galaretka (najlepiej cytrynowa) Polewa*: 200 g margaryny 1/3 szklanki cukru pudru 3 łyżki mleka 3 łyżki kakao 1,5 łyżeczki żelatyny 1 łyżka gorącej wody garść posiekanych orzechów Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy. Miękkie i elastyczne ciasto dzielimy na 3 części i rozwałkowujemy je na wielkość foremki (łatwiej
Trzeci talerzDodatkowo: - olej + smalec do smażenia - lukier (szklanka cukru pudru + sok z cytryny + wrzątek) - kandyzowana skórka cytrynowa Mąkę przesiewamy, wsypujemy drożdże – mieszamy. Dodajemy cukier, dokładnie rozgniecione ziemniaki, jajka i żółtko, letnie mleko, 1 łyżkę wódki i wodę różaną. Wyrabiamy robotem z hakiem do chwili, aż ciasto będzie odchodziło od miski (ok. 10 minut). Wlewamy masło i dalej wyrabiamy, aż składniki się(...)będzie lekko klejące, ale nie dosypujemy mąki. Formujemy kulę, wkładamy do miski oprószonej mąką, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, krótko wyrabiamy, rozwałkowujemy na grubość ok. 1,5 – 2cm i wykrawamy krążki. Odkładamy na ściereczkę (lub blaszkę wyłożoną matą i bardzo delikatnie oprószoną mąką
mojewypiekiinietylkotartej mozzarelli 50 g pokrojonego salami dobrej jakości świeży ogórek świeża bazylia cytrynowa Drożdże zasypujemy cukrem, dodajemy 2-3 łyżki ciepłej wody i odstawiamy na 10 minut. Mąkę przesiewamy i mieszamy z solą. Dodajemy do niej mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na spory prostokąt. Smarujemy je sosem
Mienta blogwiśniami, który co roku gości na naszym rodzinnym stole (koniecznie w towarzystwie tej babki cytrynowej ). Spód jest czekoladowy, na nim kakaowy krem z mascarpone i kratka z rozpuszczonej czekolady a pomiędzy kratką wisienki. Przepyszny! Mazurek czekoladowy z wiśniami Ciasto 150 g mąki pszennej szczypta proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 4 łyżki cukru
Smaczny zeszytsię idealnie w obecną aurę. Mocno słodkie, pachnące cynamonem i goździkami, z cytrynowo imbirową nutą. To musiało być przeznaczenie- jakaś kulinarna siła wyższa poukładała właśnie te składniki w kuchni, po to żeby mogło powstać. Na szczęście pamiętam co tam nawrzucałam i eksperyment można powtórzyć. Macie ochotę? MARCHEWKOWE CIASTO (luźna interpretacja przepisu Jamiego Olivera z Cook with Jamie) 100g orzechów włoskich
les mirabelles