Chcąc przywołać wiosnę upiekłam bardzo kolorowe małe torciki. Prezentują się niesamowicie. Krem jest przygotowany na bazie śmietany, mascarpone i cytrynowej galaretki, do tego kakaowy biszkopt i dżem malinowy do przełamania smaku słodyczy. Dzisiaj mamy 30 kwietnia i dopiero w tym roku zakwitły drzewka owocowe, a raczej dopiero zakwitają, bo daleko im jeszcze do pełnego zakwitu. To trudny rok, więc(...)łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki wody Nasączenie i przełożenie: 1 torebka zielonej herbaty 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru 150 g dżemu malinowego Krem cytrynowy: 1 galaretka cytrynowa + 140 ml wody 500 g śmietany 36% 250 g serka mascarpone 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka cukru pudru zielony barwnik spożywczy Dekoracja: kolorowe posypki z czekolady i opłatka
Passions hobbies lifePuszysta, lekka jak puszek babka drożdżowa, to królowa wielkanocnego stołu. Przepis jest prosty, a prawdziwym sekretem tego ciasta jest czas i ciepło, którego potrzebuje do wyrośnięcia. Czas przygotowania: 90-120 min (z wyrastaniem) Czas pieczenia: 30-45 min Składniki: (na formę o pojemności 1l) 250 g mąki (1 i 1/2 szklanki) 3 żółtka 60 g cukru (5 łyżek(...)masła roztopionego (1/4 kostki) 50 g rodzynek ew. dodatek smakowy: skórka z cytryny lub pomarańczy, aromat cytrynowy lub pomarańczowy Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru kilka łyżek wody lub soku z cytryny bądź pomarańczy Przygotowanie: Wszystkie składniki oprócz masła i rodzynek wyrób na gładkie ciasto, aż przestanie się lepić (ok. 15 min) Pod koniec dodaj masło, wyrób do dobrego połączenia
Słodki BlogTym razem będzie gościnny wpis z przepisem Basi na świąteczne pierniczki :) Warto przygotować chwilę wcześniej aby odpowiednio skruszały i nie były zbyt twarde. Pierniczki najlepiej jest
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!sobotnie przedpołudnie zapraszam na ciasto z alkoholem i bitą śmietaną. To idealny deser do kawy lub herbaty. Polecam gorąco!!! SKŁADNIKI: Biszkopt: 4 jajka, 2/3 szklanki cukru, 1 kopiasta szklanka mąki, 6 łyżek oleju, 1/2 łyżki proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu, Poncz: 1,5 łyżki wody, 5 dag margaryny, 1 łyżka kakao(...)szklanka cukru, 100 ml wódki, Masa śmietanowa: 250 ml śmietany 30%, 1 opakowanie galaretki cytrynowej, Dodatkowo: 1/2 tabliczki mlecznej czekolady. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt : Białka ubijam na sztywną pianę. Naprzemiennie dodaję żółtka oraz cukier. Nadal ubijając dodaję olej, mąkę, ocet i proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 35 minut w temperaturze
Tradycyjna kuchnia Kasiprzygotowania wykorzystałam stary przepis mojej mamy na babkę na kisielach cytrynowych. Składniki: 130 g mąki pszennej (1 szklanka), 150 g cukru (niepełna szklanka), 5 jajek, margaryna do pieczenia (250 g), 5 kisieli o smaku malinowym ( bez cukru), 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 cukier waniliowy, dowolna polewa do udekorowania ciasta Sposób przygotowania: Margarynę rozpuścić i odstawić do całkowitego wystudzenia. Jajka
Nie tylko w kuchnischowaj do lodówki na 30 minut, a z reszty ciasta uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i schowaj do zamrażalnika. W międzyczasie przygotuj masę jabłkową, czyli obierz jabłka ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój je w półplasterki. Wrzuaj do dużej miski do chwila skrapiając sokiem cytrynowym, aby nie ściemniały. Gdy pokroisz wszystko to dodaj cynamon i resztę cukru. Dokładnie
greenscarfwrzuciłam do niej połamaną na kawałki czekoladę. Odczekałam minutkę i wymieszałam. Polewą polałam ciasto. Sernik schłodziłam przed podaniem w lodówce. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do zapoznania się z pozostałymi moimi przepisami na serniki, np.: sernik zebra (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/03/sernik-zebra.html), sernik cytrynowy z dżemem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/sernik-cytrynowy-z-dzemem.html), sernik śmietankowy (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/sernik-smietankowy.html),(...)wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/09/sernik-z-mlekiem-w-proszku.html), sernik z jabłkiem i kruszonką (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/06/sernik-z-jabkiem-i-kruszonka.html), sernik budyniowy (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/01/sernik-budyniowy.html), sernik z dżemem na orzechowym cieście (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/sernik-z-dzemem-na-orzechowym-ciescie.html), sernik podwójnie kokosowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/04/sernik-kokosowy.html), seromakowiec na herbatnikach (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/12/seromakowiec.html), sernik na herbatnikach (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/12/sernik-na-herbatnikach.html),
Waniliowe Improwizacjebyć. Wydaje mi się, że idealnie sprawdzi się na wielkanocnym stole - wygląda bardzo ładnie, a smakuje wyjątkowo. Goście z pewnością nie będą rozczarowani. Sernik czekoladowo-cytrynowy z cytrynowo-migdałową kruszonką Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) spód: 115 g ciastek digestive 45 g masła 1 łyżka kakao masa serowa: 700 g serka kremowego 200 g cukru 4 jajka(...)śmietaną na gładką masę. Połowę odlać do inne miski. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Dodać do połowy ciasta, wymieszać. Do pozostałej masy wlać sok z cytryny, wymieszać. Na schłodzony spód wylać masę czekoladową, na wierzch delikatnie, żeby się nie wymieszały, cytrynową. Wierzch posypać kruszonką. Piec w 160 st. C. przez 60-70 minut, aż masa serowa się zetnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCześć! Na upały, na deser i dla ochłody poleca się ciasto z jogurtów naturalnych i nasion chia. Bardzo lekki deser i nie za słodki. Składniki: * 990 ml jogurtu naturalnego gęstego * 4 – 5 łyżek nasion chia * 2 galaretki cytrynowe * 1 łyżeczka żelatyny * 2 galaretki wiśniowe * wiśnie świeże lub mrożone * 2-3 łyżki cukru Na spód: * 15 dkg herbatników(...)Połączyłam z rozkruszonymi herbatnikami i wyrobiłam masę na spód. Wylepiłam tym tortownicę o średnicy 24 cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Wstawiłam do lodówki na 1 godzinę. Galaretki cytrynowe, cukier i żelatynę rozpuściłam w 1 niepełnej szklance gorącej wody. Ostudziłam. Jogurt z chia przez chwilkę miksowałam i dolałam ostudzone i rozpuszczone galaretki. Wylałam na schłodzony spód
Pieprzyć z Fantazjącukru 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ekstrakt cytrynowy ok. 1 łyżeczki 1 i 1/2 łyżki kakao wykonanie: Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Masło miksujemy z cukrem, dodajemy stopniowo żółtka. Następnie dodajemy przesiane mąki oraz ekstrakt i miksujemy na wolnych obrotach (ciasto będzie bardzo gęste). W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka z solą
Domowy Smak Jedzeniałyżki cukru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki kisielu cytrynowego lub pomarańczowego Sposób wykonania: Masło ucieram z brązowym cukrem na puszystą prawie białą masę, po tym czasie dodaję żółtka, wsypuję cynamon i miksuję , do masy dodaję stopniowo cały czas mieszając zmieszane ze sobą mąki –(używam mieszadła do ciasta kruchego w robocie planetarnym) aż do połączenia, formuję w rękach
Wanilia i Kardamondobrze sprawdzą się również te do muffinek czy tartaletek) Płat ciasta francuskiego rozłożyć i wyciąć z nich krążki .Wylepić nimi foremki. Wodę z cukrem doprowadzić do wrzenie i gotować 2-3 min . Do osobnego garnka wlać połowę mleka , dodać cynamon i skórkę cytrynową , zagotować . W pozostałym mleku rozmieszać dokładnie mąkę .Wlać do gotującego mleka i gotować
Malinowa Kawiarenkamascarpone polecam posypać cukrem pudrem lub polać lukrem cytrynowym. Zapraszam do skorzystania z przepisu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na babkę z serkiem mascarpone: 250 g serka mascarpone 4 jajka 200 g masła 3/4 szklanki drobnego cukru 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej lukier cytrynowy 3 łyżki soku z cytryny 10 łyżek cukru pudru(...)wysokości około 11 cm, wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Do formy przelać ciasto i wyrównać jego powierzchnię. Babkę wstawić do piekarnika (180 stopni) i piec przez 40-45 minut. 7. Po upieczeniu babkę wystudzić, przełożyć na paterę i polać lukrem cytrynowym. Do miseczki wlać 3 łyżki soku z cytryny i dodać 10 łyżek cukru pudru. Dokładnie wymieszać, całość rozetrzeć
Gotuj z PrezesemNajpopularniejszy angielski krem. Mocno cytrynowy, kwaśno - słodki, wspaniale orzeźwiający, przepyszny! Lemon curd jest doskonały sam w sobie, wspaniale sprawdza się również jako wyborny dodatek do wszelkich deserów, ciast i ciasteczek. Bardzo polecam! Składniki: (Na około 350 g kremu): 120 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny (zwykle są to 3 - 4 cytryny) 125 g cukru 80 g masła 2 duże żółtka(...)Podgrzewać na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż cukier i masło rozpuszczą się całkowicie. Następnie bardzo powoli wlać podgrzany sok do roztrzepanych jajek cały czas mieszając np. trzepaczką. Powstałą cytrynową masę przelać ponownie do miski ustawionej na rondlu. Podgrzewać lemon curd na małym ogniu cały czas mieszając trzepaczką, aż masa zgęstnieje a na jej wierzchu pojawią się bąbelki. Zdjąć miskę
maniapieczeniaDeser, sernik na zimno sięgający swoją historią czasów PRL. Kiedyś często takie ciasta gościły na stołach. Herbatniki były ogólnie dostępne, ser biały też, więc można było robić. Ja troszeczkę podkręciłam deser, dodając do jasnej masy skórkę cytrynową, a do ciemnej brandy z wanilią . Zamiast brandy waniliowego można dodać wanilię, samo brandy... to co lubimy. 500 g sera białego półtłustego(...)dodać żółtko i cały czas ubijając, dodawać stopniowo cukier. Gdy masa będzie puszysta, dodać do niej ser i wymieszać. Masę podzielić na dwie części. Jedną część wymieszać ze skórką cytrynową. Drugą część masy wymieszać z kakaem i ewentualnie brandy. Folię spożywczą (ok. 30x50 cm) rozłożyć na blacie, węższą stroną do brzegu blatu. 18 herbatników ułożyć na folii, szerszą stroną wzdłuż
królestwo garów