ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:226/508)

Mini Focaccia z brokułem i pieprzem cytrynowym 153

małej ilości oliwy z oliwek świeży koperek do smaku odrobina chilli szczypta pieprzu cytrynowego szczypta ziela angielskiego Przygotowanie: Przygotować foremki sufletowe i opcjonalnie - wysmarować je odrobiną oliwy po czym podsypać wszystkie ścianki mąką bądź bułką tartą. Wszystkie składniki połączyć na jednolitą masę. Wyrabiać ciasto. Następnie odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na około 30 min do godziny. Podzielić

KreatywnePiny
Ciasto jabłkowo bakaliowe 155

przepiękny aromat i idealne ciasto drożdżowe. Wyrosło ,,ponad miarę,, :) ,a jak smakowało.... Składniki na ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 3/4 szklanki mleka 1 jajko 5 dag drożdży 8 dag masła 10 dag cukru  Składniki nadzienia: 4 jabłka - ja daje szarą renetę szczypta kwasku cytrynowego  orzechy włoskie marakuja (oczyścić z pestek) kantalupa migdały  Wszystkie bakalie jakie macie(...)nich szczyptę kwasku cytrynowego. Wszystkie bakalie pokroić, wymieszać z jabłkami, miodem i cynamonem. Mąkę przesiać do miski. Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać dwie łyżki mleka i 2 łyżki maki, zrobić rozczyn i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Masło stopić i ostudzić. Mąkę połączyć z wyrośniętymi drożdżami, ostudzonym masłem i pozostałymi składnikami. Wyrabiać ciasto do czasu aż lśniące

Apetyczna babeczka
Sernik krakowski 145

opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej rodzynki kandyzowana skórka pomarańczowa kandyzowana skórka cytrynowa mieszanka suszonych owoców mango, papaja, ananas Lukier: 1białko 1 szklanka cukru pudru 3-4 łyżki soku z cytryny Wykonanie: Mąkę przesiewam, dodaję cukier puder, miękkie masło sól i żółtka. Zagniatam ciasto dodając łyżkę  śmietany, zawijam w folię  i wkładam do zamrażalnika

Ciasteczkowy Potwór
Tarta z winogronami 174

wpadłam na pomysł że do niedzielnej kawki zrobię,przepyszne ciasto Tarta z winogronami SKŁADNIKI: Ciasto mąka -2 szkl jajko -1 szt cukier -2 łyżki śmietana 18% -2 łyżki masło 200 g szczypta soli tłuszcz do formy bułka tarta. KREM: śmietana-18 %-1,5 szkl galaretka cytrynowa -1 opak woda gotowana -1 szkl winogrona białe-150 g winogrona czerwone

Kuchnia Danusi
Torcik na gofrach wg Di 205

ciasto z wykorzystaniem gofrów i niestety nic ciekawego nie rzuciło mi się w oczy. Stworzyłam własny deser i teraz zainspirowałam się swoim poprzednim pomysłem, który znajduje się na moim funpage tutaj . W tym przypadku urozmaiciłam poprzednią wersję. 6 gofrów Krem:  160g serka mascarpone 400 ml śmietanki 22-36% 120g cukru pudru 1 opakowanie śmietan-fixu Dodatkowo: 1 galaretka cytrynowa(...)dżemem do góry). Na gofrach umieścić krem i ułożyć 2 kolejne (dżemem do dołu), zalać galaretką cytrynową i po lekkim stężeniu galaretką wymieszaną z kremem. Całość przykryć pozostałymi goframi i schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia najlepiej na cała noc). Po tym czasie ciasto w formie przewrócić "do góry nogami", wyjąć, udekorować plasterkami banana i posypać wiórkami czekolady.  Poprzednia

Di gotuje
Szarlotka z galaretką na biszkopcie 106

Szarlotka z galaretką na biszkopcie była jedną z czterech ciast, które zrobiliśmy do pracy po naszym ślubie. Ciasto było delikatne, nie za słodkie, a kwasowość antonówek świetnie komponowała się ze słodką bitą śmietaną. Właśnie rozpoczyna się sezon na jabłka, więc polecamy spróbować szarlotki z galaretką , tym bardziej, że jest to deser łatwy i szybki do zrobienia. Udostępnij Szarlotka z galaretką(...)Wsypać galaretki cytrynowe oraz żelatynę, dokładnie wymieszać, zdjąć z ognia, odstawić do wystygnięcia. Bita śmietana: Gdy jabłka będą już zimne, można przygotować bitą śmietanę. Śmietanę kremówkę wlać do misy miksera, lekko ubić, wsypać śmietan-fix wymieszany cukrem pudrem, ubić na sztywno. Wykonanie Na zimny biszkopt wylać jabłka, wyrównać ich powierzchnię, rozprowadzić na nich bitą śmietanę. Wierzch ciasta posypać uprażonymi

niecodziennikpary
Krem cytrynowy ( Lemon Curd ) 207

mnóstwo ochów, achów i zachwytów nad jego smakiem :) Nie były przesadzone . Krem jest pyszny ... mocno cytrynowy , ale przełamany słodyczą. Kremowy , puszysty . Świetnie się sprawdzi jako dodatek do najróżniejszych deserów  : naleśników , gofrów , babeczek , lodów  czy nawet zwykłych herbatników . Może również posłużyć do przełożenia ciast  i tortów . A jedzony łyżeczką wprost ze słoiczka też smakuje wyśmienicie :) Składniki : 2 cytryny(...)cytryn zetrzeć skórkę   ( tylko żółtą część  , biała nadałaby gorzkiego posmaku. ) i wycisnąć sok .  Do garnka wbić żółtka , dodać cukier , delikatnie utrzeć . dodać sok i skórkę cytrynową i miękkie masło. Garnek postawić na bardzo małym ogniu lub nad innym garnkiem z wrzącą wodą  i cały czas ucierając podgrzewać ,aż masa wyraźnie zgęstnieje . Wlać do sloiczka

Malinowa Kawiarenka
ciasto miętowo-czekoladowe 138

Miętowy smak w ciastach nie jest jeszcze bardzo popularny i często wywołuje zdziwienie. Jednak dodatek takiego akcentu sprawia, że ciasto jest nie tylko pyszne ale też bardzo orzeźwiające. Doskonałe będzie na upały, nie zapycha i jest lekkie. A połączenie mięty z czekoladą jest boskie:) *foremka 23*23 cm Składniki: na biszkopt: 3 jajka 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki(...)pieczenia na masę brzoskwiniową: 1 opakowanie cytrynowej galaretki słoiczek dżemu brzoskwiniowego na galaretkę miętową: 2 opakowanie galaretki agrestowej 150 g miętowych landrynek na mus miętowo-czekoladowy: 200 g czekolady z miętowym nadzieniem 100 g czekolady gorzkiej 330 ml kremówki  dodatkowo: paczka biszkoptów z kakaową plamką wiórki czekoladowe  Przygotowanie ciasta zacząć od upieczenia kakaowego biszkoptu (można to zrobić nawet

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto z jabłkami i masą budyniową 94

Chciało mi się jakiegoś szybkiego ciasta a wyszedł ala torcik z jabłkami :) Składniki: ciasto - 6 jajek - 1/2 szklanki cukru - 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa jabłkowa - 1 i 1/2 kg jabłek - 4 łyżki cukru waniliowego - 1 opakowanie galaretki cytrynowej masa budyniowa - 8 łyżek cukru - 2 budynie śmietankowe - 3/4 litra mleka - 200 g masła

Zainspirowana w kuchni
Świąteczne pierniczki na choinkę i prezenty 221

Decorada Delecta, 1 opakowanie maczku smak truskawkowym  Decorada Delecta, 1 opakowanie maczku smak mango  Decorada Delecta, 1 opakowanie maczku tutti frutti  Decorada Delecta . Lukier cytrynowy 3/4 szklanki cukru pudru, 1 łyżka wrzącej wody, 1 łyżka soku z cytryny. Lukier królewski 1 białko, 200 cukru pudru, 1/2 łyżeczki soku z cytryny, barwniki spożywcze . Uwagi: Czas pieczenia pierniczków(...)lodówki na 2 godziny. Ciasto podziel na 4 kawałki, każdy rozwałkuj na grubość 3 mm podsypując ciasto mąką. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wytnij pierniczki, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piecz partiami po 8 minut, wystudź. Przygotuj lukier cytrynowy - cukier wymieszaj z gorącą wodą w moździerzu, dodaj sok z cytryny, wymieszaj. Przy pomocy pędzelka silikonowego nanieś lukier

SzczyptaSmaQ
Serniko-szarlotka 5352

brązowego cukru z cynamonem 1 łyżeczka soku z cytryny 1 kisiel cytrynowy Warstwa serowa: 1 kg półtłustego twarogu ¾ szklanki cukru 16 g cukru waniliowego 3 białka 3 jajka ½ szklanki mleka w proszku 1 ½ szklanki mleka 2% 1 budyń śmietankowy Dodatkowo: Mleczna polewa Pomarańczowe wiórki czekoladowe Jak wykonać ?  Ciasto: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem, ddoajemy żółtka

Wanilia i Kardamon
Placek cytrynowo - czekoladowy z borówką 134

To nasz wymysł z mężem:) Co prawda borówek trochę za mało było w domu , ale i tak placek super i polecamy. Czekolada bosko się komponuje z

Anioły w kuchni
Cytrynowa tarta bez pieczenia 823

Tak, wiem w ciągu ostatnich dni prezentuję Wam już drugą tartę, ale po prostu je uwielbiam, a Wy chyba równie jak ja podzielacie ten mój entuzjazm

Fabryka pomysłów
BABKA MARMURKOWA 103

Babkę można przygotować w formie z kominem lub keksówce, polać lukrem (polecam np. cytrynowy lub pomarańczowy, który dodatkowo doda smaku i aromatu), polewą czekoladową jasną lub ciemną bądź posypać cukrem pudrem. Jeśli wybieram opcję z lukrem lub słodką polewą to zazwyczaj zmniejsza ilość cukru dodanego do ciasta, tak by nie zasłodzić się jednym kawałkiem:) Dziś przedsmak Wielkanocy – prosty, pyszny

Zasmakuj Kuchni
Moje małe Croquembouche. TU I TAM. 199

czyli na naszych blogach - u Amber w Kuchennymi Drzwiami i u Anny-Marii w Kucharni .  Tym razem pomysłodawczynią była Amber , która zaproponowała ptysie z kremem cytrynowym i sosem jagodowym .  Podobnie jak poprzednim razem, kiedy gotowałyśmy gołąbki w liściach z botwinki , i tym razem nie wymieniłyśmy się żadnym przepisem. Inspiracją dla Amber były ptysie wypatrzone w jednym z kulinarnych(...)jeden z moich ulubionych kolorów, jest równie pyszny i świetnie pasuje do cytrynowego nadzienia. Polecam! A Amber dziękuję za wspólne ptysiowe popołudnie:) PTYSIE  A'LA CROQUEMBOUCHE   /z podanej porcji upiekłam 33 małe profiterolki oraz sporą porcję groszku ptysiowego dla Synka:) / Na ciasto ptysiowe ** 50g masła  90 g mąki 3 jajka, lekko roztrzepane 180 ml wody Piekarnik rozgrzać

KUCHARNIA