ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:233/508)

Babka piaskowa – najlepsza, bardzo wilgotna 348

zachowuje świeżość nawet na drugi czy trzeci dzień. Jej sekret to odrobina wódki i dodatek mąki ziemniaczanej. To proste ciasto piaskowe jest tak smaczne, że za jednym posiedzeniem potrafię zjeść połowę. Super smakuje z polewą kakaową czy z lukrem cytrynowym (3/4 szklanki cukru pudru należy rozetrzeć z 2 łyżkami soku z cytryny i polać babkę), ale ja, żeby ograniczyć cukier

Poezja smaku
Jabłecznik na biszkopcie 201

Wilgotne, delikatne, niezbyt słodkie ciasto z jabłkami jest dobre na wiosenne i letnie dni. Dużo pracy przy nim nie ma, a efekt i satysfakcja gwarantowane.  Składniki: biszkopt: 6 jajek 1 1/2 szklanki cukru 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 6 łyżek oliwy 2 łyżki octu spirytusowego masa jabłkowa: 1 kg jabłek około 3 - 4 łyżki(...)cukru (ilość cukru zależy jak kwaśne są jabłka) 2 łyżki soku z cytryny 2 galaretki cytrynowe Wykonanie: biszkopt: Całe jajka zmiksować z cukrem do uzyskania puszystej konsystencji. Mąkę z proszkiem przesiać i stopniowo dodawać do miksowanych jajek.  Dodać olej i ocet, chwilę miksować. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy

Kuchcik gotuje
śmietanowiec, sernik na zimno z galaretką 215

niedzielny deser po obiedzie zapraszam na to oto ciasto z galaretkami. Składniki: - 1 mleczko zagęszczone niesłodzone w kartoniku 500ml - 1 duży jogurt naturalny - 1/3 łyżeczki żelatyny - 2 galaretki cytrynowe - dowolne galaretki (ja miałam jagodową, arbuzową, agrestową i brzoskwiniową)  Wykonanie: Rozpuszczamy nasze galaretki w 1 szklance wody i odstawiamy do wystudzenia, gdy już zastygną do miski mlewamy nasz jogurt

Tanio szybko zdrowo
Ciasteczka z maszynki 202

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Wspaniałe, kruche i delikatne ciasteczka z nutką cytrynowego smaku. Wyciskane z specjalnej maszynki do ciastek. Są mega szybkie i proste do zrobienia. Wystarczy z podanych składników zagnieść ciasto, przełożyć je do maszynki i wyciskać ciasteczka o różnych kształtach. Później zostaje nam już tylko upiec

Marta Gotuje
Tarta a'la makowiec 208

masa śmietanową świetnie łagodzi dominujący charakter nadzienia. SKŁADNIKI: ciasto: 150g mąki 100g masła 50g drobnego cukru 2 żółtka masa makowa: 50 g masła 45g maku 60g rodzynek (ew. suszonej żurawiny) 10 suszonych śliwek 60g orzechów włoskich pół szklanki płatków migdałów 2-3 łyżki cukru wg. uznania kandyzowana skórka cytrynowa pół szklanki rumu lub gotowa masa z puszki masa z mascarpone

Pyry na Gaz
Seromakowiec 358

seromakowiec czyli dla lubiących serniki i makowce ciasto idealne. I muszę przyznać, że będzie to pewniak na święta. Ciasto jest łatwe do przygotowania, co prawda jest z gotową masą makową a bakaliami ale podkręciłam smak skórką pomarańczową i cytrynową i ciacho jest smaczne. Może ktoś się skusi i upiecze bo mamy od razu dwa w jednym. rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Z myślą o świątecznych wypiekach. Ekstrakty cytrusowe - pomarańczowy i cytrynowy 203

najczęściej ze sztucznych aromatów więc przynajmniej niektóre warto zrobić samemu. Ja już nastawiłam ekstrakt pomarańczowy i w drugiej buteleczce cytrynowy. Za kilka tygodni przydadzą mi się podczas świątecznych przygotowań . Zachęcam Was także do zrobienia innych, swoich własnych, dodatków co ciast takich jak cukier z wanilią czy przyprawa piernikowa . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Niedrogi serzaniec – sernik 64

Serzaniec czyli sernik , przepis z książki z lat dwudziestych – trzydziestych XX wieku, Torty i ciasta domowe Marii Wiśniewskiej. Serzaniec na spodzie z ciasta kruchego. Masa serowa z dodatkiem drożdży. Kruchy spód : wszystkie składniki ciasta włożyć do malaksera i szybko, krótko zmiksować, lub zagnieść na stolnicy. Ciasto wyjąć na blat i zlepić w kostkę, zawinąć w folię spożywczą lub ściereczkę(...)wysypać bułką tartą. Ciasto rozwałkować, przełożyć do formy, ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 15 minut, aż ciasto lekko się przyrumieni. Masa serowa : drożdże rozetrzeć z łyżką cukru. Ser zemleć, lub lepiej zetrzeć. Ja ścieram w robocie. Utrzeć ser z masłem. Stopniowo dodawać drożdże, jajka i cukier. Następnie dodać skórkę cytrynową, migdały, rum z szafranem

królestwo garów
Sernik z pianką 168

żółtka 5 szt, jajko 1 szt, cukier ok 1,5 szklanki, olejek cytrynowy pół buteleczki, olej 0,5 szklanki, mleko 1 szklanka, budyń śmietankowy 60 g, rodzynki 10 dag, mąka pszenna 1 łyżeczka, piana: białka 6 szt, cukier 1 szklanka, dodatkowo: bułka tarta, Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy margarynę lub masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy pozostałe składniki

kulinarne odsłony pati
Sernik z pianką 193

żółtka 5 szt, jajko 1 szt, cukier ok 1,5 szklanki, olejek cytrynowy pół buteleczki, olej 0,5 szklanki, mleko 1 szklanka, budyń śmietankowy 60 g, rodzynki 10 dag, mąka pszenna 1 łyżeczka, piana: białka 6 szt, cukier 1 szklanka, dodatkowo: bułka tarta, Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy margarynę lub masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy pozostałe składniki

kulinarne odsłony pati
Puszysty Delikatny Sernik 744

pieczenia Mąkę przełożyć na stolnicę dodać resztę składników posiekać nożem i zagnieść ciasto. Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem i zapiec ok 10 min w 180* MASA SEROWA:   1,5 kg zmielonego już sera (zmieliłam dwukrotnie) 10 jajek 2 szklanki cukru kryształu 1 cukier wanilinowy aromat cytrynowy 6 łyżek mąki tortowej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 kostki margaryny

Moje Słodkie Piekiełko
Ciasto kokosowo- orzechowe 151

wiórków kokosowych. Nie jest zbyt skomplikowane. Przepis pochodzi ze starej gazetki ,, Moja Kuchnia ". Składniki: ciasto kruche: 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 250 g masła lub margaryny 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa jabłkowa: 6 dużych jabłek 1 opakowanie galaretki cytrynowej masa kokosowa: 3/4 szklanki cukru pudru 180 g wiórków kokosowych 4 białka 1 łyżeczka mąki(...)pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia polewa czekoladowa: 1 szklanka cukru 1/4 szklanki mleka 100 g masła 100 g czekolady mlecznej 2 łyżeczki kakao Wykonanie: Ciasto kruche: Schłodzoną margarynę posiekać. Dodać żółtka, zagnieść z cukrem, mąką i proszkiem. Ciasto wyrobić, włożyć do lodówki na około 30 minut. Masa jabłkowa: Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych

Pysznie & Pięknie
Pyszna Tarta z kremem waniliowym i czarną pożeczką. 185

polałam  sosem klonowym, wymieszałam i posypałam cisto kruche, można to zrobić z włoskimi czy laskowymi). (Gdy nie mamy syropu klonowego to orzeszki posypujemy suche. Po upieczeniu można polać ciasto polewą czekoladową). Zapiec jak wyżej. Ostudzić placki. Krem patissiere: 300 ml. mleka 50g, cukru 30 g. masła śmietankowego 2 łyżki maki pszennej 10 g ziemniaczanej (łyżka bez czubka) 3 żołtka(...)fruzelinę z mrożonych owoców. 200 gram czarnej porzeczki podgrzałam z 1 łyżką cukru i jedną łyżką galaretki cytrynowej. Ilość cukru można dosmakowywać. Podgrzewać do zgęstnienia. ostudzić. Składanie: Podstawa tarta z kruchym na to rozsmarować czarną porzeczkę, wylać krem waniliowy i przekryć ciastem kruchym

Kubki smaku
Ciasto gruszkowo-imbirowe 197

karmelu. Nie jest to tradycyjny karmel gdyż nie będziemy tutaj nic podgrzewać ani topić. W miseczce utrzeć cukier wraz z margaryną na puszystą masę. Formę, w której będziemy piec ciasto wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wylać utarte masło z cukrem. Gruszki obrać, pokroić na ósemki. Pokrojone, ułożyć na maślano-cukrowej masie. W garnku ubić jajka z cukrem oraz(...)sodę, gałkę muszkatołową, cynamon oraz imbir. Do kolejnej miseczki wlać mleko, dodać do niego sok cytrynowy. Wymieszać i odstawić na 5 minut. Do jajek ubitych z cukrem i solą dodać suche składniki. Bardzo dokładnie wymieszać. Na koniec, stopniowo dodać mleko z sokiem. Gotowym ciastem zalać gruszki uprzednio ułożone na maślano-cukrowej masie. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza. Piec ciasto

mecooks

Proponowane wyszukiwania