ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:233/508)

Lemon Curd – krem cytrynowy 116

Przepis na Lemon Curd – krem cytrynowy. Kwaśny krem cytrynowy, który idealnie pasuje do babeczek, tart, tortów bezowych, mazurków i przeróżnych deserów. Ma gęstą konsystencję dlatego

To co lubię - gotuję i polecam
TORCIK CYTRYNOWO MIODOWY Z BAKALIAMI 109

Składniki: Biszkopt cytrynowy: 6 jajek 3/4 szklanki cukru kryształ 1 łyżka cukru cytrynowego 200 g margaryny 2 łyżki oleju 190 g jogurtu naturalnego 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 1 olejek cytrynowy Krem miodowy: 2 opakowania budyni śmietankowych bez cukru 0,5 szklanki cukru 500 ml mleka(...)odstawiamy do ostygnięcia. Ubić jajka z cukrem i cukrem cytrynowym do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę i olej, lekko wymieszać. Dodać sok wyciśnięty z połowy cytryny oraz olejek cytrynowy i jogurt - zmiksować. Na koniec dodać przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać ma gładką masę. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm gdzie spód

Ciastka - domowe słodkości
Tarta cytrynowo-kokosowa 83

Dziś mam dla Was przepis na pyszną, orzeźwiającą tartę cytrynowo-kokosową. Jest to kolejny dowód na to, że słodkości mogą być także zdrowe. Ta tarta właśnie

Natka Pietruszki
Matcha migdałowe popękane ciastka 127

Niedawno pokazywałam wam te ciastka “ cookies crincle” w wersji bezglutenowej migdałowo-cytrynowe. Postanowiłam zrobić je ponownie, ale tym razem o smaku ulubionym moje córki czyli z herbatą matcha. Wyszły zaskakująco dobre. Samo ciasto jest proste w przygotowaniu i nie wymaga chłodzenia. Idealny wypiek w godzinę. A smak możecie zmodyfikować dodając swoje ulubione składniki. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
TORCIK KOKOSOWO - TRUSKAWKOWY 163

blaty. Na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm włożyć 1 część biszkoptu i nasączyć esencja herbaciano - cytrynową. Następnie wyłożyć połowę masy kokosowej i ułożyć przekrojone na pół truskawki (lekko docisnąć w krem). Na truskawki ułożyć drugi blat ciasta, nasączyć i posmarować pozostałym kremem. Wyrównać i ułożyć pokrojone na pół truskawki. Wstawić do lodówki na chwilę by masa stężała

Ciastka - domowe słodkości
Racuszki z mąki bananowej z lemon curd 150

proszku do pieczenia jajko Wszystkie składniki ciasta mieszamy na jednolitą konsystencję.  Na średnio rozgrzaną patelnię wylewamy porcję ciasta np. dużą łyżką. Możemy smażyć bez dodatku oleju lub w niewielkiej jego ilości.   Lemon curd: sok z jednej cytryny, aromat cytrynowy ok 1/2 łyżeczki, jajko + żółtko, 50 gram cukru trzcinowego lub ok. 30 gram ksylitolu, skórka z cytryny

AZgotuj!
Sernik marakuja z galaretką pieczony z kremówki i serka mascarpone 151

gorącej wody i po lekkim ostudzeniu dokładnie zmieszać z pulpą marakui - uprzednio odcedzoną z pestek. Całość przelać na wierzch ciasta. Sernik ponownie schłodzić w lodówce - do momentu stężenia galaretki. (*) Można użyć klasycznej galaretki na 500 ml wody, najlepiej o smaku cytrynowym. Wtedy proszek należy rozmieszać w 200 ml wody i dodać 300 ml pulpy. Ewentualnie użyć połowę galaretki i zastosować

Di gotuje
Holenderskie bułeczki z rodzynkami czyli Krentenbollen czyli Slodki Czwartek odc. 158 174

wodą (ew. z alkoholem) i zostawiamy na noc lub min. na godzinę. Mleko wlewamy do garnuszka, dodajemy cukier, skórką cytrynową i pomarańczową, zagotowujemy i studzimy. Rozpuścić w mleku drożdże. Mąkę mieszamy z mlekiem z drożdżami, solą i masłem. Wyrabiamy gładkie ciasto, następnie łączymy je z rodzynkami (nie musimy miksować, bakalie trzeba delikatnie i równomiernie rozprowadzić w cieście). Ciasto przekładamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kolorowe naleśnikowe szaszłyki z owocami 244

Naleśniki z dodatkiem zdrowego szpinaku, soku z buraka i kurkumy, nadziewane delikatnym lekko cytrynowym serkiem bez laktozy i orzeźwiającymi owocami są doskonałą propozycją na uroczyste kolorowe śniadanie. Z pewnością zachwycą najmłodszych fanów naleśników. Składniki: Ciasto: 300ml mleka 3,2% bez laktozy Mlekovita 50ml wody gazowanej 210g mąki pszennej 3 jajka 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki roztopionego masła bez laktozy

Szalona Kuchnia Eweliny
Biscotti al limone 132

powstania puszystej masy, u mnie zajęło to ok. 6 minut. Następnie dodaj jajko i dokładnie wymieszaj. Dołóż skórkę cytrynową oraz sok wyciśnięty z cytryny i dalej miksuj. Powoli, nie przerywając mieszania dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto wstaw do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie z ciasta formuj małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Każde ciastko

365 dni dookoła kuchni
Babka piaskowa cytrynowa 152

Szukasz prostego ciasta, które zawsze wychodzi  i możesz je upiec z produktów dostępnych przez cały rok? Gorąco zachęcam do zrobienia tej pysznej, intensywnie cytrynowej, piaskowej babki :-) Czas przygotowywania:  20 minut Czas pieczenia:  55 minut Ilość porcji:  średnia forma na babkę z kominem Składniki: • 200 g mąki pszennej tortowej • 100 g mąki ziemniaczanej • 3 średniej wielkości

AniaGotuje.pl
Wielkanocny wieniec drożdżowy z białą czekoladą i malinami 184

Wielkanocny wieniec drożdżowy z białą czekoladą, malinami (mrożonymi o tej porze) z nutą cytrynową i płatkami migdałów. Idealny dla tych, którzy mają ochotę na coś innego

Moja Delicja
SERNIK NA KRUCHYM SPODZIE Z BUDYNIEM CZEKOLADOWYM 233

stopniach. Ugotować 3 budynie czekoladowe z 5 łyżkami cukru na 1 l. mleka. Jeszcze ciepły budyń rozprowadzić na cieście, zostawić do wystygnięcia. Masło utrzeć z cukrem mikserem na puszystą masę, dodawać ser, jajka, a na końcu budyń o skórkę cytrynową. Miksować chwilę całość do połączenia się składników.  Masę serową wylać na budyń. Piec w temp. 180 stopni 60 minut

Walijskie Pichcenie
Kolorowa pianka typu ptasie mleczko 268

Składniki (8 porcji): 500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego opakowanie galaretki wiśniowej,cytrynowej i agrestowej Do dekoracji: owoce, polewa czekoladowa lub posypka do ciast.Tutaj: 100 g porzeczek czarny i 30 g posypki do ciast Sposób przygotowania: Każdą galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku, wystudź. Agrestowa galaretkę wylać do formy. Ubij połowę mleka, połącz z malinowa

Menu Zdrowia
Najłatwiejsze ciasteczka z marmoladą 231

Margarynę (miękką) ucieramy dokładnie mikserem z cukrem pudrem. Następnie dodajemy żółtka, miksujemy. Na koniec dodajemy obie mąki z cukrem cytrynowym. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeżeli Wasz mikser nie daje rady połączyć w pełni masy można na koniec szybko (!) zagnieść ciasto ręką. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Uwaga! Piekarnik musi być dobrze nagrzany. Zwilżonymi zimną wodą dłońmi formujemy szybko kulki

Słodkie okruszki