ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:237/508)

MAZUREK KRÓLEWSKI 210

kroiły. Kto jeszcze nie miał okazji robić albo jeść tego ciasta to gorąco polecam, smakuje fantastycznie. A na nadchodzące Wielkanocne Święta taki mazurek będzie w sam raz :) SKŁADNIKI NA CIASTO : 4 żółtka 15 dag cukru pudru 30 dag masła lub margaryny 50 dag mąki łyżeczka proszku do pieczenia KREM : 30 dag zmielonych orzechów włoskich lub laskowych 3/4 szklanki mleka(...)smażonych jabłek w słoiku lub ok. 1,5 kg świeżych cytrynowa galaretka POLEWA : 12 dag masła lub margaryny po 5 łyżek kakao, cukru, śmietany lub mleka łyżka żelatyny WYKONANIE : Przesiewamy mąkę razem z proszkiem i cukrem pudrem. Dodajemy masło, siekamy dodajemy żółtka. Jeśli ciasto nie chce się zagnieść dodajemy parę łyżek zimnej wody. Ciasto należy dobrze schłodzić i podzielić

Pani na deser
BABKA Z GALARETKĄ I SUSZONYMI CZEREŚNIAMI 129

temp. pokojowej, tzn. wyjmuję je z lodówki około 2-3 godzin przed planowanym robieniem ciasta. Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Przepis na babkę jest na większą keksówkę o wymiarach 30 x 11 cm. Babkę możecie udekorować dowolną polewą lub lukrem smakowym, np. cytrynowym. PRZYGOTOWANIE: Żółtka oddzielam od białek i ucieram je z cukrem na jasną i puszystą masę(...)przesiewam do masy żółtkowej i mieszam. Delikatnie dodaję sztywną pianę z białek, mieszam delikatnie szpatułką, do połączenia. Wrzucam suszone czereśnie, mieszam delikatnie. Keksówkę smaruję masłem i posypuję mąką, wlewam ciasto, wyrównuję. Piekę w temp. 175 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu, na środkowej półce piekarnika przez 40- 45 minut. Gotową babkę studzę i dekoruję jasną polewą od HELIO

Zasmakuj Kuchni
Waniliowe placuszki z jagodami na jogurcie 180

buzi, wypełniając policzki rozkosznym fioletem ale wtedy nie starczyłoby dla wszystkich, dlatego wrzucam je do gęstego ciasta jogurtowego i smażę słodkie placuszki. Lipcowy podwieczorek dla każdego! Lekko słodkie, z pękającymi ciepłym sokiem jagodami wewnątrz ust i nutą wanilii, a do tego miodowo-cytrynowy sos, odświeżające kleksy jogurtu i listki mięty, jeśli ktoś ma ochotę ;) Łatwo, szybko i w smakach lata(...)miodowy: 2-3 łyżeczki płynnego miody 1-2 łyżeczki soku z cytryny Dodatkowo: jogurt naturalny listki mięty świeże jagody cukier puder Sposób przyrządzenia: 1. W misce wymieszaj wszystkie składniki ciasta na placuszki, oprócz jagód, na gładko. 2. Dodaj jagody i delikatnie wymieszaj, starając się aby owoce za bardzo się nie rozpadły. 3. Smaż placuszki na niewielkiej ilości oleju

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Budyniowe ciasto z bananami i galaretką 162

Pyszne ciasto z bananami i galaretką. Idealne do kawy. Przyda się na te długie i coraz zimniejsze wieczory. No troszkę cukru jeszcze nikomu nie zaszkodziło!  Składniki : * duże opakowanie herbatników  * 150g miękkiego masła * 2 budynie bananowe  * 2 galaretki cytrynowe  * 4-5 bananów  Przygotowanie : Budyń przygotować według przepisu na opakowaniu, dodając pół szklanki mniej mleka. Wystudzić. Masło

Magiczne Życie Marty
Wegańska orzechowa szarlotka pod chmurką 224

pokrój w 1 cm kostkę i wymieszaj z sokiem cytrynowym. Na dużej patelni rozgrzej olej, wrzuć wszystkie składniki na farsz. Miałam bardzo słodkie jabłka, więc nie dodałam już cukru. Duś wszystko około 10 minut, ale tak aby jabłka się nie rozpadły. W międzyczasie wyłóż blachę do pieczenia papierem. Wyjmij ciasto z lodówki, wylep połową dno formy, nie ma być idealnie

greenscarf
Ciasto serowo - brzoskwiniowe Bogini Wenus 214

proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wylać na blaszkę o wym. 25x36cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić. Masa :   500 g zmielonego chudego białego sera,  700ml śmietanki 30%,  4 łyżki cukru pudru,   2 galaretki cytrynowe,  słoik dżemu brzoskwiniowego lub morelowego. Galaretki rozpuścić

Z miłości do słodkości
Włoski biszkopt z owocami 177

Troszkę poszperałam i znalazłam idealny przepis w książce C.Bretherton „Baking”. Na dzisiaj więc proponuję włoską wersję biszkoptu z bitą śmietaną i malinami zwaną „Genoise Cake”. Ciasto to jak każdy biszkopt z owocami można też przyrządzić z dodatkiem różnych owoców sezonowych albo też różnych kremów. Polecam:)! Włoski biszkopt z malinami- składniki: 40g masła (niesłonego) plus extra(...)Zdejmuję miskę z rondelka i jeszcze minutę miksuję aż masa przestygnie. Dodaję delikatnie mieszając mąkę, olejek, skórkę cytrynową i przestudzone rozpuszczone masło. Przekładam masę do foremki i piekę ok. 30 min, przed wyjęciem sprawdzam patyczkiem czy jest upieczone (patyczek powinien wyjść z ciasta suchy). Po wystudzeniu ciasto kroję na trzy części. W misce ubijam śmietanę i dodaję lekko rozgniecione

UgotujmyTo.pl
Nakarm swój mózg - recenzja książki. A także przepis na korzenną babkę z nutą pomarańczy. 158

zapewne więcej bo znalazłam już kilka perełek które chciałabym spróbować. Dziś padło na bezglutenowe ciasto korzenne z nutą pomarańczy. U mnie w formie babki. Składniki; 1 szklanka mąki bezglutenowej ( ja użyłam mieszanki biszkoptowej) pół szklanki mielonych migdałów Skworcu 1/4 łyżeczki soli  cytrynowej Skworcu 3/4 łyżeczki  proszku do pieczenia Skworcu  1/2 łyżeczki ziaren babki płesznik   Skworcu(...)miski i blendujemy chwilkę, tylko do połączenia składników. dodatkowo jeśli używamy syrop z agawy polecam dodać około 3 łyżek brązowego cukru. Do składników suchych wlewamy mokre, mieszamy do połączenia. Ciasto będzie dość płynne, takie ma być.  Ciasto przekładamy do natłuszczonej formy. Ja użyłam babkową. Może być też tortownica np. 18cm. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180C. Ciasto pieczemy około

Radość kipiąca uśmiechem.
ciasto "kraina lodu" 194

trudno się domyślić był to pomysł mojej Emilki, która właśnie takiego ciasta zapragnęła. Mimo, że wyszło ciut inaczej niż planowałam to ona i tak była zachwycona. Takie ciasto o lekkiej konsystencji mimo zimowej nazwy będzie idealne także na lato.  *foremka 20*20 cm Składniki: na biszkopt:  2 jajka 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku(...)mniejsze kawałki). Śmietankę kremówkę ubić na sztywno i zmiksować z galaretką cytrynową. Podzielić masę na połowę. Jedną część wylać na bezy. Do drugiej dodać szczyptę barwnika, wymieszać dokładnie i wylać na poprzednią warstwę. Na górę wylać niebieską galaretkę. Wstawić do lodówki aby stężało.  Wierzch ciasta udekorować rozetkami z bitej śmietany i cukrowymi ozdobami

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto czekoladowe z kremem kokosowym bez mąki 144

ciasto było na wynos. Po oryginał odsyłam do źródła czyli Pani Eli :) Składniki : Ciasto : - 150 g oleju, - 50 g dobrego kakao, - 1 łyżeczka kawy ( dałem inkę ), - 125 ml wrzącej wody, - 100 g zmielonego sezamu, - 30 g zmielonych płatków owsianych, - 1 łyżeczka sody, - 2 łyżki soku cytrynowego, - 3 jajka, - 100 g cukru. Krem : - puszka mleka kokosowego ( 400 ml ) - 5 łyżek manny(...)kawę zalać wrzątkiem i lekko przestudzić. Wszystkie suche składniki wymieszać. Jajka, cukier i sok z cytryny zmiksować, dodać olej i masę kakaową. Cały czas miksując dodać suche składniki. Ciasto wylać do formy ( ja wyłożyłem papierem do pieczenia ), wstawić do zimnego piekarnika i piec w temperaturze  170 stopni przez około 45 minut. Sprawdzić patyczkiem. Na mleku kokosowym ugotować mannę, ostudzić

Przepisy Mikołaja
Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami 174

Dzisiaj zapożyczone ciasto jogurtowe od Zosi C.  Bardzo lekkie i wychodzi z brzoskwiniami, morelami, czy jabłkami (wszystkie opcje wypróbowane przeze mnie).  Osobiście mam ochotę również wypróbować truskawkową opcję :) W przepisie jest tabliczka białej czekolady, która nie jest konieczna ( moja obecna wersja jest bez czekolady), ale z 20ml większą ilością jogurtu. Zachęcam do testowania przepisu i jego "ulepszania" :) Skład(...)oleju w kąpieli wodnej. Ubijamy jajka z cukrem. Pod koniec ubijania idodajemyjogurt, cukier wanilinowy, startą skórę cytrynową, pozostały olej i mieszamy. Mąkę z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli przesypujemy do przygotowanej masy i chwilę mieszamy. Na końcu dodajemy białą czekoladę i mieszamy. Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Pieczemy ok. 40-45 minut w temperaturze 180 stopni

ChilliJemy
Ciasto Łaciate 145

idealne do popołudniowej kawy/herbaty jak i na różne święta czy okazje :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto: 6 jaj L 240 gram mąki pszennej tortowej 200 gram cukru 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 i 1/2 łyżki kakao Pozostałe składniki: 2 galaretki cytrynowe 280 gram serka homogenizowanego, u mnie dwa serki po 140 gram typu danio 150 czekolady mlecznej(...)pozostałej połowy dodajemy kakao i 2 łyżki wody. Krótko miksujemy do połączenia się składników. Na dno blaszki o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia nakładamy łyżką ciasto naprzemiennie raz białe a raz czekoladowe. Na koniec możemy przeciągnąć wykałaczką lub widelcem na szerokość i długość blaszki. Gotowy biszkopt wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół

Blog kulinarny S9.PL
Czekoladowo Cukiniowe Brownie z Kremem 145

wspominałam we wcześniejszych wpisach uparcie eksperymentuję z ciastami bazującymi na warzywach. Ciasto z cukinią, ciasto marchewkowe, ciasto pietruszkowe, buraczkowe bardzo polecam. Z czystym sumieniem, bez obaw, że może Wam nie smakować podaję przepis na czekoladowo cukiniowe brownie, przełożone kremem śmietankowym z owocami, polane cytrynowym lukrem. Przepis na brownie z cukinią znalazłam przeglądając książki kulinarne a pomysł na połączenie z kremem(...)owocami zrodził się po drodze. Czekoladowo cukiniowe brownie jest wilgotne, pyszne i sycące. Smak cukinii niewyczuwalny. Natomiast krem z owocami lekki, puszysty, delikatny. Słodko-orzeźwiające borówki i maliny polane cytrynowym lukrem stanowią niemalże idealne połączenie. Mój osobisty “wypiekowy tester” mąż był bardzooo zadowolony. Bardzo Wam polecam, zwłaszcza kiedy sezon na owoce lata trwa.   Składniki: 150 g masła

Made By Mom And Son
Czekoladowo Cukiniowe Brownie z Kremem 213

wspominałam we wcześniejszych wpisach uparcie eksperymentuję z ciastami bazującymi na warzywach. Ciasto z cukinią, ciasto marchewkowe, ciasto pietruszkowe, buraczkowe bardzo polecam. Z czystym sumieniem, bez obaw, że może Wam nie smakować podaję przepis na czekoladowo cukiniowe brownie, przełożone kremem śmietankowym z owocami, polane cytrynowym lukrem. Przepis na brownie z cukinią znalazłam przeglądając książki kulinarne a pomysł na połączenie z kremem(...)owocami zrodził się po drodze. Czekoladowo cukiniowe brownie jest wilgotne, pyszne i sycące. Smak cukinii niewyczuwalny. Natomiast krem z owocami lekki, puszysty, delikatny. Słodko-orzeźwiające borówki i maliny polane cytrynowym lukrem stanowią niemalże idealne połączenie. Mój osobisty „wypiekowy tester” mąż był bardzooo zadowolony. Bardzo Wam polecam, zwłaszcza kiedy sezon na owoce lata trwa.   Składniki: 150 g masła

Made By Mom And Son
Ciasto smerfa 223

zostawiam przepis: Składniki na dużą  prostokątną blachę: ciasto: 200 g czekolady mlecznej 2 szklanki borówek mrożonych 300 g masła 4 łyżki kakao 300 g mąki pszennej 6 jajek 300 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa: 6 łyżek kaszy mannej 1 litr mleka 2 budynie waniliowe 2 galaretki cytrynowe  200 g borówek  Wykonanie: Czekoladę masło

ciastkarnia na kruchym spodzie