kroiły. Kto jeszcze nie miał okazji robić albo jeść tego ciasta to gorąco polecam, smakuje fantastycznie. A na nadchodzące Wielkanocne Święta taki mazurek będzie w sam raz :) SKŁADNIKI NA CIASTO : 4 żółtka 15 dag cukru pudru 30 dag masła lub margaryny 50 dag mąki łyżeczka proszku do pieczenia KREM : 30 dag zmielonych orzechów włoskich lub laskowych 3/4 szklanki mleka(...)smażonych jabłek w słoiku lub ok. 1,5 kg świeżych cytrynowa galaretka POLEWA : 12 dag masła lub margaryny po 5 łyżek kakao, cukru, śmietany lub mleka łyżka żelatyny WYKONANIE : Przesiewamy mąkę razem z proszkiem i cukrem pudrem. Dodajemy masło, siekamy dodajemy żółtka. Jeśli ciasto nie chce się zagnieść dodajemy parę łyżek zimnej wody. Ciasto należy dobrze schłodzić i podzielić
Pani na desertemp. pokojowej, tzn. wyjmuję je z lodówki około 2-3 godzin przed planowanym robieniem ciasta. Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Przepis na babkę jest na większą keksówkę o wymiarach 30 x 11 cm. Babkę możecie udekorować dowolną polewą lub lukrem smakowym, np. cytrynowym. PRZYGOTOWANIE: Żółtka oddzielam od białek i ucieram je z cukrem na jasną i puszystą masę(...)przesiewam do masy żółtkowej i mieszam. Delikatnie dodaję sztywną pianę z białek, mieszam delikatnie szpatułką, do połączenia. Wrzucam suszone czereśnie, mieszam delikatnie. Keksówkę smaruję masłem i posypuję mąką, wlewam ciasto, wyrównuję. Piekę w temp. 175 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu, na środkowej półce piekarnika przez 40- 45 minut. Gotową babkę studzę i dekoruję jasną polewą od HELIO
Zasmakuj Kuchnibuzi, wypełniając policzki rozkosznym fioletem ale wtedy nie starczyłoby dla wszystkich, dlatego wrzucam je do gęstego ciasta jogurtowego i smażę słodkie placuszki. Lipcowy podwieczorek dla każdego! Lekko słodkie, z pękającymi ciepłym sokiem jagodami wewnątrz ust i nutą wanilii, a do tego miodowo-cytrynowy sos, odświeżające kleksy jogurtu i listki mięty, jeśli ktoś ma ochotę ;) Łatwo, szybko i w smakach lata(...)miodowy: 2-3 łyżeczki płynnego miody 1-2 łyżeczki soku z cytryny Dodatkowo: jogurt naturalny listki mięty świeże jagody cukier puder Sposób przyrządzenia: 1. W misce wymieszaj wszystkie składniki ciasta na placuszki, oprócz jagód, na gładko. 2. Dodaj jagody i delikatnie wymieszaj, starając się aby owoce za bardzo się nie rozpadły. 3. Smaż placuszki na niewielkiej ilości oleju
Kuchnia w Słońcu SkąpanaPyszne ciasto z bananami i galaretką. Idealne do kawy. Przyda się na te długie i coraz zimniejsze wieczory. No troszkę cukru jeszcze nikomu nie zaszkodziło! Składniki : * duże opakowanie herbatników * 150g miękkiego masła * 2 budynie bananowe * 2 galaretki cytrynowe * 4-5 bananów Przygotowanie : Budyń przygotować według przepisu na opakowaniu, dodając pół szklanki mniej mleka. Wystudzić. Masło
Magiczne Życie Martypowinny być dodatkiem nie tylko do tortów czy innych ciast ale bez wątpienia powinno się je dodać do majówkowych sałatek, tostów, kanapek i masełka. Są po prostu śliczne. Do tostów dodałam też dla zdrowia i smaku trochę pokrojonych w mniejsze kawałeczki borówek czerwonych (cranberry) i orzechy włoskie. Dodatek skórki cytrynowej zwala z nóg. SKŁADNIKI na 2 osoby: 4 kromki chleba
Sztuka gotowania w/g Samirypokrój w 1 cm kostkę i wymieszaj z sokiem cytrynowym. Na dużej patelni rozgrzej olej, wrzuć wszystkie składniki na farsz. Miałam bardzo słodkie jabłka, więc nie dodałam już cukru. Duś wszystko około 10 minut, ale tak aby jabłka się nie rozpadły. W międzyczasie wyłóż blachę do pieczenia papierem. Wyjmij ciasto z lodówki, wylep połową dno formy, nie ma być idealnie
greenscarfjajko Lukier: cukier cytrynowy 200 g mleko 3-4 łyżki Dodatkowo : Olej do smażenia papier do obciekania tłuszczu Wykonanie Yum Yums: Do misy wsypuje przesianą mąkę . Margarynę kroimy w kostkę i dodajemy do mąki. Wsypujemy drożdże sól i cukier. Obsypujemy rękoma mąką margarynę . Wlewam wodę i wbijam jajo i zarabiam ciasto . Zostawiam do wyrośnięcia( będzie(...)dopiero przekroiłam je na połowę . Rozwałkowałam ciasto tak na pół centymetra i szklanką wykrawałam kółka. Zostawiłam je do wyrośnięcia na około 40 minut. Piekłam na rozgrzanym oleju w głębokiej patelni :) Wyjmowałam na papier do pieczenia i odsączały się z tłuszczu. Lukier: Do miseczki wsypałam cukier zmielony cytrynowy i zalałam go mlekiem . Rozmieszałam i polewałam ostudzone
Różowa kuchniaproszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wylać na blaszkę o wym. 25x36cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić. Masa : 500 g zmielonego chudego białego sera, 700ml śmietanki 30%, 4 łyżki cukru pudru, 2 galaretki cytrynowe, słoik dżemu brzoskwiniowego lub morelowego. Galaretki rozpuścić
Z miłości do słodkościTroszkę poszperałam i znalazłam idealny przepis w książce C.Bretherton „Baking”. Na dzisiaj więc proponuję włoską wersję biszkoptu z bitą śmietaną i malinami zwaną „Genoise Cake”. Ciasto to jak każdy biszkopt z owocami można też przyrządzić z dodatkiem różnych owoców sezonowych albo też różnych kremów. Polecam:)! Włoski biszkopt z malinami- składniki: 40g masła (niesłonego) plus extra(...)Zdejmuję miskę z rondelka i jeszcze minutę miksuję aż masa przestygnie. Dodaję delikatnie mieszając mąkę, olejek, skórkę cytrynową i przestudzone rozpuszczone masło. Przekładam masę do foremki i piekę ok. 30 min, przed wyjęciem sprawdzam patyczkiem czy jest upieczone (patyczek powinien wyjść z ciasta suchy). Po wystudzeniu ciasto kroję na trzy części. W misce ubijam śmietanę i dodaję lekko rozgniecione
UgotujmyTo.plzapewne więcej bo znalazłam już kilka perełek które chciałabym spróbować. Dziś padło na bezglutenowe ciasto korzenne z nutą pomarańczy. U mnie w formie babki. Składniki; 1 szklanka mąki bezglutenowej ( ja użyłam mieszanki biszkoptowej) pół szklanki mielonych migdałów Skworcu 1/4 łyżeczki soli cytrynowej Skworcu 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Skworcu 1/2 łyżeczki ziaren babki płesznik Skworcu(...)miski i blendujemy chwilkę, tylko do połączenia składników. dodatkowo jeśli używamy syrop z agawy polecam dodać około 3 łyżek brązowego cukru. Do składników suchych wlewamy mokre, mieszamy do połączenia. Ciasto będzie dość płynne, takie ma być. Ciasto przekładamy do natłuszczonej formy. Ja użyłam babkową. Może być też tortownica np. 18cm. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180C. Ciasto pieczemy około
Radość kipiąca uśmiechem.trudno się domyślić był to pomysł mojej Emilki, która właśnie takiego ciasta zapragnęła. Mimo, że wyszło ciut inaczej niż planowałam to ona i tak była zachwycona. Takie ciasto o lekkiej konsystencji mimo zimowej nazwy będzie idealne także na lato. *foremka 20*20 cm Składniki: na biszkopt: 2 jajka 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku(...)mniejsze kawałki). Śmietankę kremówkę ubić na sztywno i zmiksować z galaretką cytrynową. Podzielić masę na połowę. Jedną część wylać na bezy. Do drugiej dodać szczyptę barwnika, wymieszać dokładnie i wylać na poprzednią warstwę. Na górę wylać niebieską galaretkę. Wstawić do lodówki aby stężało. Wierzch ciasta udekorować rozetkami z bitej śmietany i cukrowymi ozdobami
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaciasto było na wynos. Po oryginał odsyłam do źródła czyli Pani Eli :) Składniki : Ciasto : - 150 g oleju, - 50 g dobrego kakao, - 1 łyżeczka kawy ( dałem inkę ), - 125 ml wrzącej wody, - 100 g zmielonego sezamu, - 30 g zmielonych płatków owsianych, - 1 łyżeczka sody, - 2 łyżki soku cytrynowego, - 3 jajka, - 100 g cukru. Krem : - puszka mleka kokosowego ( 400 ml ) - 5 łyżek manny(...)kawę zalać wrzątkiem i lekko przestudzić. Wszystkie suche składniki wymieszać. Jajka, cukier i sok z cytryny zmiksować, dodać olej i masę kakaową. Cały czas miksując dodać suche składniki. Ciasto wylać do formy ( ja wyłożyłem papierem do pieczenia ), wstawić do zimnego piekarnika i piec w temperaturze 170 stopni przez około 45 minut. Sprawdzić patyczkiem. Na mleku kokosowym ugotować mannę, ostudzić
Przepisy Mikołajacukru (ilość cukru zależy jak kwaśne są jabłka) 2 łyżki soku z cytryny 2 galaretki cytrynowe ******************************** 1 . Jajka miksujemy razem z cukrem na puszystą masę. 2 . Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia i dodawać po trochu do masy z jajek miksując ciasto. 3 . Dodać olej i ocet ,wymieszać chwilę mikserem na niskich obrotach. 4 . Ciasto wylać do wyłożonej
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiDzisiaj zapożyczone ciasto jogurtowe od Zosi C. Bardzo lekkie i wychodzi z brzoskwiniami, morelami, czy jabłkami (wszystkie opcje wypróbowane przeze mnie). Osobiście mam ochotę również wypróbować truskawkową opcję :) W przepisie jest tabliczka białej czekolady, która nie jest konieczna ( moja obecna wersja jest bez czekolady), ale z 20ml większą ilością jogurtu. Zachęcam do testowania przepisu i jego "ulepszania" :) Skład(...)oleju w kąpieli wodnej. Ubijamy jajka z cukrem. Pod koniec ubijania idodajemyjogurt, cukier wanilinowy, startą skórę cytrynową, pozostały olej i mieszamy. Mąkę z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli przesypujemy do przygotowanej masy i chwilę mieszamy. Na końcu dodajemy białą czekoladę i mieszamy. Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Pieczemy ok. 40-45 minut w temperaturze 180 stopni
ChilliJemymalinami. Jeśli macie mus malinowy (przetarte maliny) np. po zrobieniu syropu malinowego- zróbcie to ciasto. Najlepsze na herbatnikach Petit Beurre od Cukry Nyskie . Polecam Składniki: 1 op herbatników petit beurre (54g) od Cukry Nyskie 300 g serka homogenizowanego naturalnego 200 g musu malinowego 2 galaretki cytrynowe (na 500 ml każda) 300 ml gorącej wody oraz: keksówka 10x20 cm Przygotowanie: Galaretki(...)malinowy i miksujemy razem do połączenia. Na koniec wlewamy przestudzoną tężejącą galaretkę i miksujemy jeszcze przez chwilę. Gdy masa zacznie tężeć przelewamy ją delikatnie na herbatniki. Na górze ciasta układamy pozostałe herbatniki i wstawiamy ciasto do lodówki. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień
słodkie i nie tylko historie kulinarne