ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:250/508)

Świąteczne Gwiazdeczki Cytrynowe 174

margaryny Palma w złotym opakowaniu 3 łyżki cukru pudru cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia kandyzowana skórka cytrynowa rodzynki Przygotowanie: masło ucieramy z cukrem na puch, dodajemy miód, cukier waniliowy, przesiewamy mąkę z proszkiem, dorzucamy skórkę oraz rodzynki, zagniatamy ciasto wkładamy do zamrażalnika na około 1 godzinę piekarnik nagrzewamy do temperatury 170*C, ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy

Luźna Kuchnia
Zielona Kwaśna TartA Agrestowa! 193

Nadzienie: 1 kg agrestu 0,5 kubka cukru sok z 1 cytryny 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 kisiel cytrynowy Beza: 3 białka 1 kubek cukru 2 łyżeczki białego octu winnego Przygotowanie: Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć, owinąć folią, schłodzić w lodówce przez 30 minut. Ciasto można też wyrobić w malakserze. Po wyjęciu

Luźna Kuchnia
BANANOWIEC 153

pamiętam było to jedno z pierwszych ciast które sama zrobiłam, dziecinie proste do przyrządzenia, jeżeli użyjemy biszkoptów wtedy ciasto robi się błyskawicznie. Składniki: Biszkop tz 4 jajek (lub gotowe biszkopty) Masa Bananowa 4 banany 250 g masła roślinnego 2 galaretki cytrynowe 2 żółtka Opcjonalnie 4 łyżki cukru pudru Dekoracja 1 banan 2 galaretki truskawkowe 2 białka 1 galaretka brzoskwiniowa Masło

RAROSSA
Bananowiec 322

powiedział, że na zimno można robić tylko serniki? Ciasto to nie wymaga dużego wysiłku i kunsztu kulinarnego a jednocześnie jest pyszne i zaskakuje ciekawym smakiem. Jest to idealny dodatek do niedzielnej kawy :) Składniki - 2 galaretki cytrynowe - 1 galaretka bananowa - 6 dojrzałych bananów - 15 dag masła - 20 dag cukru pudru - 1 żółtko - 25 – 30 dag biszkoptów ( okrągłych ) Drogi internauto - jeżeli przepisy(...)było ich jeszcze więcej. Wystarczy, że przed opuszczeniem klikniesz na którąś z reklam - wystarczy tylko tyle i aż tyle :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z góry dziękuję. Wykonanie Galaretki cytrynowe rozpuścić w  połowie zalecanej w przepisie ilości wody, pozostawić do wystygnięcia. Na dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć namoczone w mleku biszkopty. Miękkie masło utrzeć z cukrem i żółtkiem. Cztery

Świat Smaku
Pomada z cukru - lukier do dekoracji ciast i ciasteczek. 208

Pomada z cukru - lukier do dekoracji ciast i ciasteczek. Składniki : 50 dkg cukru kryształu lub cukier w kostkach ( najlepiej rafinowany ) około 3/4 szklanki czystej zimnej wody 2 łyżeczki octu kilka kropel soku z cytryny aromat migdałowy, cytrynowy lub inny Sposób wykonania : Cukier wsypujemy do czystego rondla, zalewamy wodą ( tak aby cały cukier zanurzony był w wodzie, a woda tylko odrobinę(...)wody, uważając aby się nie wlała do środka. Gdy nasza pomada już przestygnie i będzie miała konsystencję gęstej śmietany mieszamy ją  ( tablerujemy ) drewnianą łyżką lub pałką do ucierania ciast. Pod koniec ucierania zacznie nam szybko gęstnieć, wtedy wlewami 2-3 łyżki czystej zimnej wody i dalej szybko ucieramy, aby nam nie zastygła ! Na końcu dodajemy kilka kropelek soku

Przepisy i porady kulinarne
Miodowe ciasto z jabłkami 227

ciasto jest genialnie proste , im dłużej leży , tym lepiej smakuje. Można jej jeść „z ręki”, można widelczykiem. Najlepiej smakuje jak sobie poleży w nocy w lodówce , stężeje i przegryzie się. Kruche blaty mają fajną , piaskową strukturę. Złocisty kolor, posmak miodu i zero proszku do pieczenia sprawią, że taki placek pokochają i duzi i mali! Podzielne i pyszne.Sezon na jabłak trwa(...)wody Masa jabłkowa około 2 kg jabłek, może być więcej 2 galaretki- 1 pomarańczowa druga cytrynowa Najpierw zajmujemy się miodowymi blatami . Uruchomiłam robot i wsypałam do niego mąkę , sodę, dodałam margarynę , następnie dodałam pozostałe składniki i mieszadłem K połączyłam wszystko, do uzyskania kuli ciasta, które rozwałkowałam , włożyłam do blaszki i upiekłam w temp. 200°C przez ok. 7 - 10 minut

Z Kuchni Do Kuchni
Szarlotka na biszkopcie 62

Szarlotka na biszkopcie, czyli przepis na pyszne ciasto na każdą okazję. Orzeźwiające, lekki i delikatne. Składniki BISZKOPT 7 jajek 7 łyżek cukru cukier waniliowy 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli WARSTWA JABŁKOWA: 1,5 kg jabłek 50 ml wody 2 łyżki cukru 2 galaretki cytrynowe Wymiary formy 25×37 cm Przygotowanie 1. Żółtka oddzielamy

Wasze Przepisy
Karpatka 98

chwilę mieszać i zostawić do ostygnięcia. Do przestygniętego ciasta dodać 5 jaj. Rozłożyć na dwie blachy, piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor.  Krem 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki kartoflanki 3/4 szkl. cukru 0, 5 l. mleka 200 g masła 1 opakowanie cukru waniliowego  szczypta kwasku cytrynowego 1. Z mleka odlać 2/ 3 szklanki, dodać(...)mąki, cukier oraz kwasek cytrynowy, wszystko razem wymieszać. Pozostałe mleko zagotować w garnuszku.  2. Przygotować budyń: do gotującego się mleka wlać mleko rozmieszane z mąką i cukrem, mieszać do czasu zgęstnięcia. Gotowy budyń zostawić do przestygnięcia.  3. Masło utrzeć, następnie cały czas ucierając dodawać po łyżce zimnego budyniu. 4. Na jedno upieczone ciasto wykładamy gotowy krem, przykrywamy drugim

Kuchenne aromaty
Ciasto orzechowo - jabłkowe 230

pieczenia Masa jabłkowa: 1,5 - 2kg jabłek 2 galaretki cytrynowe (u mnie 8 łyżek kaszy manny) cynamon 1,5 łyżeczki (jeśli ktoś lubi, bo jest on niekonieczny) Masa orzechowa: 20 dag posiekanych orzechów 15 dag cukru 3 łyżki miodu 3 łyżki mleka 15 dag masła Przygotowanie: 1. Zagniatamy składniki na ciasto i dzielimy na 3 części. Każdy oddzielnie pieczemy przez

charlotte gotuje
Sernik z chudego twarogu z owocami i galaretką 143

galaretkę: 150 ml gorącej wody 2 łyżki proszku galaretki cytrynowej 3 nektarynki garść czereśni Dodatkowo: masło do wysmarowania formy CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MIN +chłodzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Ciasteczka kruszymy na drobny proszek, a następnie rozcieramy w palcach z miękkim masłem do konsystencji mokrego piasku. Formę do ciasta o średnicy 19 cm smarujemy cienko masłem, wykładamy ciasteczkową masę(...)najwyższych obrotach. Masę przelewamy na ciasteczkowy spód i wkładamy do piekarnika na 45 minut. Po tym czasie wyciągamy i odstawiamy w formie do całkowitego ostygnięcia. 3. Dwie łyżki cytrynowej galaretki zalewamy gorącą wodą, mieszamy i odstawiamy na bok, a następnie do lodówki, aby zaczęła nam delikatnie tężeć. Owoce myjemy, osuszamy. Czereśnie drylujemy i przekrawamy na pół, nektarynki kroimy w cienkie

My Culinary Art
Orientalny bulion z kaczki z pierożkami 163

sztuka Trawa cytrynowa – 2 sztuki Imbir – kawałek 5cm Czosnek – 3 ząbki Anyż – 2 gwiazdki Goździki – 4 sztuki Grzyby mun – 1 szklanka Pędy bambusa – 1 szklanka Papryka czerwona – 1 sztuka Papryka zielona – 1 sztuka Czerwona pasta curry – 2 łyżeczki Sól, pieprz Dodatkowo: Marchew – 2 sztuki Por – 1 sztuka Składniki - Pierożki z mięsem Składniki na ciasto pierogowe: Mąka pszenna – 500g Żółtka(...)ząbki Imbir – kawałek 2cm Sól, pieprz Wykonanie – bulion: Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Umieszczamy je w dużym garnku razem z filetem z kaczki, startym imbirem, czosnkiem, trawą cytrynową, anyż, goździki i całość zalewamy wodą. Gotujemy na małym ogniu bez przykrycia przez 2 godziny a następnie dokładnie szumujemy i klarujemy bulion. Mięso i warzywa z bulionu wykorzystujemy do przygotowania

Kuchnia Bon Appetit
cytrynowe magdalenki 130

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: 150 g mąki 90 g cukru 100 g masła 3 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z 1/2 cytryny dodatkowo

Domowy Smak Jedzenia
Jabłecznik z bezą 147

22x33 cm: (inspiracja:" Daktyle w czekoladzie ") Kruche ciasto: 300 g mąki pszennej 125 g zimnego masła 120 g cukru pudru 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 duże łyżki śmietany 18%  Masa z jabłek: ok. 1,5 kg kwaśnych jabłek np. szarej renety 4 łyżki cukru 1 kisiel cytrynowy bez cukru (proszek)  Beza: 3 białka 1 szklanka

Simply Food
Ucierane ciasto z gruszkami i borówkami, które zawsze się udaje! 202

przepis na ciasto ucierane bez ucierania;-)))) Jupi! Tak! Ciasto robimy w 5-7 minut i gotowe! ;-) Potem pieczemy i możemy chrupać ;-))) Do dzieła! SKŁADNIKI: - 1 kostka masła - 2 jaja - 1 białko - 200 g mąki owsianej - 100 g mąki pszennej - 150 ml mleka - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - kilka kropel aromatu cytrynowego - 3/4 szklanki borówek - 2-3 gruszki

SMYKWKUCHNI
Placek Niebo (jabłkowo-orzechowy) 194

łyżki cukru cynamon do smaku 2 galaretki cytrynowe Krem orzechowy: 300 g mielonych orzechów włoskich 250 ml mleka 1 kostka masła lub margaryny 1 kieliszek wódki 4 łyżki cukru pudru  Polewa: pół kostki margaryny 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki wody  Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i dzielimy na dwie części. Każdą z nich

My simple kitchen