ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:259/508)

Drożdżowe bułeczki z budyniem 89

każdej postaci i z każdym dodatkiem. Ale chyba najbardziej lubię cały ten proces przygotowywana ciasta, zapach drożdży podczas fermentacji i później podczas pieczenia. Moim zdaniem tak właśnie pachnie prawdziwy dom! Dziś mam dla Was pyszne puchate drożdżowe bułeczki z budyniem udekorowane kawałkami truskawek i polane cytrynowym lukrem. Nikt sie im nie oprze. Kulinarne inspiracje Na blogu znajdziecie także inne przepisy(...)Drożdżowe bułeczki z malinami i kajmakiem Drożdżówki z owocami i kruszonką Drożdżowe bułeczki z budyniem Drożdżowe bułeczki  z budyniem Czas przygotowania:   około 120 minut Składniki Ciasto: 500 g mąki pszennej 250 ml mleka 1 jajko 65 g roztopionego masła 65 g cukru   20 g świeżych drożdży jajko do pomalowania bułek Masa budyniowa

Kulinarne przygody Gatity
Pigwowiec z galaretką z pigwy 209

pektyny i dzięki niej zgęstnieje. Mogłabym rzec że owoc ten jest smaczniejszy od jabłek. Ciasto delicja dla łasuchów. biszkopt: 1/2 szklanki mąki ryżowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 jajka wielkość M 2 łyżki cukru trzcinowego warstwa pigwa: 2 kg pi pigwy 2 cytryny 1 galaretka cytrynowa 2 łyżki cukru trzcinowego warstwa śmietanowa: 600 ml śmietany kremówki 30 % 3 łyżeczki żelatyny(...)tylko mieszam mikserem. Na końcu dodaję przesiane mąki i mieszam delikatnie łyżką od spodu. Formę o wymiarach 24X24 cm wykładam jej dno papierem do pieczenia i wylewam do niej ciasto. Wstawiam do piekarnika nagrzanego temp 180 stopni góra dół i piekę 15 minut. Galaretka z pigwy: Pigwy dokładnie myję w gorącej wodzie i obieram ze skóry, wycinam nasiona. Przekładam skórki

wesoła kuchnia
Szarlotka z kremem czekoladowym - pyszna 192

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto. Górę wyrównujemy, pieczemy w 170 stopniach około 35 minut. Po upieczeniu studzimy około 10 minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a potem wyjmujemy i już normalnie. Po wystudzeniu przekrawamy na dwa blaty. Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek już po obraniu 3 opakowania galaretki cytrynowej 1. Jabłka obieramy, wydrążamy środek i kroimy w drobną

kruche babeczki
Ciasto z musem truskawkowym i jogurtową pianką. 151

truskawkowy: około 30 dag świeżych truskawek 1 cytrynowa galaretka cukier do smaku Dodatkowo: 10 dag mlecznej czekolady Wykonanie: 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki

Izabelawkuchni
Kruche ciasto z gruszkami i jabłkami 149

rozlewał, ale i tak smakował świetnie. Składniki: ciasto: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 kostka margaryny 3 szklanki mąki pszennej ½  szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 - 4 łyżki kakao nadzienie: 1 kg gruszek 1 kg jabłek 2 nektarynki sok z 1 cytryny 4 łyżki cukru 1 opakowanie galaretki cytrynowej Wykonanie: Przygotować farsz: Owoce obrać, usunąć gniazda

Mama Gotuje
Tartaletki z lemon curd 101

Delikatne, kruche ciasto, mój ulubiony lemon curd i wspaniała, ciągnąca beza. Czy może być coś lepszego? Czego chcieć więcej? Składniki: Kruche spody: 175 g mąki pszennej 100 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki 1 łyżka cukru pudru 1 żółtko (białko zachować do bezy) Masa cytrynowa: 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 150 g cukru pudru skórka otarta z 2 cytryn(...)Spody: Wszystkie składniki zagniatamy. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. Foremki natłuszczamy, wysypujemy kaszą manną i wykładamy rozwałkowanym ciastem. Pieczemy w 180ºC, aż ciasto się zrumieni (ok. 20-25 minut). Odstawiamy do wystudzenia.                     Curd: W płaskim garnku mieszamy mąkę, cukier

Cakes By Kejt
Biszkopt z kremem cytrynowym w polewie czekoladowej jako słodki akcent świątecznego obżarstwa. 96

szybkie ciasto z lekkim kremem. Składniki (na 2 wąskie blaszki):   biszkopt (z 1/2 porcji) pieczony z dodatkiem kakao  200 ml śmietany 30% 100 gram serka mascarpone sok z 1 cytryny 1 łyżka otartej skórki z cytryny 1-2 łyzki cukru pudru 1 łyżka cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego kilka kropli esencji migdałowej kilka kropli esencji cytrynowej Przygotowanie: Upieczony(...)obrotach. Dodajemy wyciśnięty sok z cytryny i esencję cytrynową (ilość również wg uznania). Chwilę mieszamy i krem gotowy. Przekładamy nim biszkopt. Lekko dociskamy i wstawiamy do lodówki. Szykujemy polewę wg przepisu, który znajdziecie tu (trochę bardziej gorzką i z dodatkiem startej gorzkiej czekolady). Kiedy wystygnie i zaczyna gęstnieć polewamy nią ciasto. Na koniec oprószamy skórką cytryny. Wstawiamy do lodówki

Kuchnia po mojemu
Rolada czekoladowa z musem i konfiturą w wiórkach cytrynowych 124

Kocham rolady wszelakie. Idealne do kawy. To takie ciasto, które łatwo się dzieli, bezstresowo kroi i może poleżeć,a raczej powinno. Jest niezwykle łatwe w przygotowaniu ,a to za sprawą musu czekoladowego, który na tej roladzie wypróbowałam, a który to mousse możecie nabyć w dobrze wyposażonym sklepie  CUKIETERIA Składniki na biszkopt czekoladowy - 1 szklanka cukru pudru 3 jajka(...)litr mleka  od Cukieteria Do dekoracji wiórki cytrynowe  od Cukieteria Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę.Do ubitej piany delikatnie dodaj pozostałe składniki i dokładnie je wymieszaj. Formę 40 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia – koniecznie, gdyż będzie on nam potrzebny- i wylej ciasto. Piecz około 15-18 minut w nagrzanym do 190 stopni

Z Kuchni Do Kuchni
Najlepsze ciasta na Wielkanoc 72

mojej kolekcji sprawdzonych przepisów znajdziecie puszyste babki, kruche mazurki, pyszne serniki i apetycznie warstwowe ciasta. Jednym słowem dla każdego coś pysznego. Wystarczy, że klikniecie w zdjęcie wypieku który Wam się spodobał, a zostaniecie przekierowani do podstrony z przepisami.  Ciekawa jestem jakiego ciasta nie może zabraknąć na Waszym wielkanocnym stole, bo u mnie obowiązkowo będzie babka, mazurek i serniczek(...)przegląd przepisów.    Mazurki: Mazurek kajmakowy Mazurek z wiśniami i białą czekoladą Śliwka w czekoladzie Cytrynowy Babki i babeczki: Babka piaskowa Babka rumowa Babka herbaciana Najprostsza babka drożdżowa Babka budyniowa Babka cytrynowa Kolorowa na białkach Czekoladowa Trójkolorowa Marchewkowa Czekoladowe pisanki Babeczki cytrynowe Babeczki szpinakowe Serniki:   Sernik z mlekiem w proszku Sernik krakowski Sernik z brzoskwiniami i kokosową kruszonką

Cynamonowe szczęście
CYTRYNOWY PUSZEK 181

wprost rozpływa się w ustach. Orzezwiąjący smak zawdzięcza galaretkom cytrynowym, a wierzchnia warstwa z wiórek kokosowych i migdałów dodaje smaczka. Polecam Składniki: 1 kg sera w wiaderku 4 galaretki cytrynowe 5 łyżek cukru pudru 500 ml gorącej wody 300 ml śmietany kremówki 15 dag  herbatników petit beuerre  CUKRY NYSKIE   20 dag wiórek kokosowych 5 łyżek płatków migdałowych(...)wylewamy na ciasto.Odstawiamy do lodówki do stężenia. * Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier oraz wiórki z płatkami migdałów, ciągle mieszając podprażamy na złoty kolor. Studzimy. Zimnymi wiórkami posypujemy obficie ciasto

Z Majeczką w kuchni
Obłędne ucierane ciasto z rabarbarem i kruszonką 118

Miałam wielką ochotę na jakieś szybkie ciasto i znalazłam cudowny przepis w jednej z gazet dla kobiet :) Jestem zachwycona smakiem :) Użyłam rabarbaru  ale będą równie dobrze będą pasowały np. borówki, chodzi o suche owoce żeby nie puszczały soku. Bardzo polecam ! Smak cytrynowo - słodkawy a to za sprawą dodanej skórki z cytryny i szczypty mielonej kurkumy . Wymiary blaszki(...)Czas pieczenia : ok. 60 minut Składniki: 200 g miękkiego masła 150 g cukru szczypta soli i mielonej kurkumy skórka starta z cytryny ( opcjonalnie może zostać użyty aromat cytrynowy) 3 jajka 3 żółtka 200 g mąki pszennej budyń śmietankowy bądź waniliowy bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 400 - 500 g rabarbaru Kruszonka: 100 g mąki 50 g masła

Różne smaki w kuchni
Torcik biszkoptowo malinowy 144

biszkoptowe  lub bananowe 25 dag masła 1  galaretka cytrynowa Dr.Oetker 50 ml likieru waniliowego Warstwa malinowa: 1 szklanka świeżych malin 2  galaretki malinowe Dr.Oetker Poncz: ½ szklanki likieru waniliowego ½ szklanki przegotowanej wody Dodatkowo: Bita śmietana do dekoracji Tarta gorzka i biała czekolada Świeże maliny Sposób przygotowania: Ciasto zaczynamy od przygotowania galaretki malinowej: 2 torebki galaretki zalewamy ½ litra wrzącej(...)Krem budyniowy W ¾ szklanki rozmieszać budynie, resztę mleka zagotować z cukrem, do gotującej się masy wlać rozrobiony proszek budyniowy, zagotować. Zestawić z ognia. Do gorącej masy wsypać suchą galaretkę cytrynową, wymieszać do połączenia. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puch, miksując dodawać po łyżce zimnego budyniu, na sam koniec zmiksować z likierem na krem. Poncz: Wodę wymieszać z likierem. Przełożenie: Pierwszy

Wanilia i Kardamon
Torta della nonna z nutą mango czyli ciasto włoskiej babci 67

cukier. Dodać masło, jajko, żółtko, aromaty i zagnieść ciasto, które należy podzielić na 2 części: mniejszą i większą. Większą częścią wylepić tortownicę i jej brzegi (26cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Schłodzić w lodówce. Mniejszą część rozwałkować na kształt tortownicy i także schłodzić. W rondelku zagotować mleko ze skórką cytrynową. W garnku żółtka utrzeć z cukrem pudrem na  kogel-mogel

Raj dla Podniebienia
Mazurek czekoladowy z owocami 142

gładka masa czekoladowa. Dekoracja owoce dowolne 2 łyżki galaretki cytrynowej Galaretkę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody i przestudzić, a następnie pędzelkiem smarować wszystkie owoce ułożone na mazurku. Mąkę przesiać na stolnicę dodać posiekane zimne masło, proszek do pieczenia, żółtka cukier puder i śmietanę. Wszystko szybko zagnieść na gładkie ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce około 1 godziny

O kuchni z uczuciem
Torcik makowo śmietankowy 339

szkl mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia CIASTO Z MAKIEM 8 białek 0,5 szkl maku 0,5 szkl mąki 1 łyżka proszku do pieczenia 3/4 szkl cukru KREM I 400 ml śmietana kremówka 36% 1 opak galaretka kiwi 1 szkl gotowanej wody KREM II 400 ml śmietany kremówki 1 opak galaretki cytrynowej 1 szkl gotowanej wody PONCZ

Kuchnia Danusi