się nic innego jak naleśnik ale nie smażony tylko pieczony w piekarniku. Cudownie wyrastające ciasto, tworzy nieregularne słodkie pagórki które proszą się o posypanie cukrem pudrem. Brzmi poetycko i przepysznie. W sezonie letnim najbardziej lubię go z truskawki, do tego kleks waniliowego jogurtu i cukier cytrynowy. Nie mniej jednak, Dutch baby smakuje pysznie ze wszystkimi owocami lub nawet sam posypany(...)cukru pudru – opcjonalnie łyżka masła Nagrzewamy piekarnik na 180°. Przygotowujemy żeliwną patelnie nadającą się do piekarnika lub jeśli nie mamy, może być głębokie naczynie żaroodporne. Przygotowujemy ciasto – możemy je zrobić w misce i miksować mikserem, wymieszać trzepaczką lub ja robię wszystko w blenderze kielichowym – pełna dowolność. Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania jednolitego, dość płynnego ciasta
Smaczna Stronacukier cytrynowy lub wanilinowy cukier puder + cytryna do lukru posypka cukrowa smalec lub olej rzepakowy do smażenia Jak przygotować oponki z twarogu? Rozgrzewamy w garnku smalec lub olej w takiej ilości aby oponki mogły pływać. Oponki są łatwe w przygotowaniu. Do szatkownicy robota przekładamy wszystkie składniki i miksujemy aż do uzyskamy jednolitą masę. Ciasto przekładamy na stolnicę lekko posypaną mąką(...)rozwałkowujemy na grubość ok. 1cm. Z ciasta za pomocą szklanki wykrawamy duże krążki, a następnie w krążkach robimy dziurkę najlepiej za pomocą kieliszka. Resztki ciasta łączymy ze sobą i powtarzamy tą samą czynność. Oponki ostrożnie przekładamy do garnka z wrzącym tłuszczem i smażymy w głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Po wyciągnięciu odsączamy je z nadmiaru tłuszczu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięostatnio bardzo popularne, dlatego postanowiłam zrobić podobne. Ciasto jest bez użycia mąki pszennej. Mąka została zastąpiona budyniami. Masa natomiast jest bardzo delikatna. Blaszka 24 cm x 24 cm Składniki na ciasto: · 5 opakowań po 40 g budyniów czekoladowych · 6 jajek · 1 szklanka cukru(...)opakowania po 140 g serków Danio · 500 ml śmietany 36 % · 2 po 75 g cytrynowe galaretki Dodatkowo: · Puszka ananasów · Słoik dżemu brzoskwiniowego · 75 g migdał Sposób przygotowania: 1. Galaretki
Kulinarna ChwilaMuszę przyznać , że takie pączki smażyłam po raz pierwszy i jestem pod ich wieeeeelkim wrażeniem. Mają delikatny smak cytrynowy i są niezwykle mięciutkie i nie czuć co najważniejsze oleju. Nie są też bardzo słodkie a więc do osłodzenia dodajemy na wierzch troszeczkę powideł śliwkowych i ozdabiamy każdego pączusia bita śmietaną. źródło : /" Krok po kroku "/ Składniki na ok. 25 pączków(...)robimy wgłębienie i wrzucamy do niego żółtka i wyrośnięty rozczyn. Dodajemy resztę mleka oraz rum. Na koniec wlewamy letnie mleko , rozpuszczone i lekko ostudzone masło i lekko wyrabiamy gładkie ciasto. W razie gdy ciasto zbyt klei się nam do rąk podsypujemy lekko mąką. Oprószamy mąką i pozostawiamy ciasto pod przykryciem ok. 45 minut. Ciasto rozwałkujemy na oprószonej mąką stolnicy
Słodkości i nie tylkoWiecie co? całkiem bym zapomniała że dziś mija 6 lat jak założyłam bloga. Oto mój pierwszy wpis i sernik cytrynowy , zajrzyjcie, zapraszam. Minęło 6 lat jak z bicza strzelił a mnie się wciąż chce gotować, piec, smażyć, ważyć, mieszać a potem opisywać to wszystko co powstało, tutaj na blogu, wiecie dlaczego? chyba to kocham miłością pierwszą. Opisuję także moje podróże(...)mnie. Dziękuję za wszystkie odwiedziny i czekam na więcej, jeszcze więcej. Jeśli podoba Wam się mój blog udostępniajcie go dalej, będzie mi bardzo miło. A na rocznicę proponuję ciasto z marakują i miechunką. Mega pyszne choć niepozorne. Częstujcie się i do zobaczenia za rok w tym samym miejscu, no może kilka kroków naprzód. Ciasto z marakują i miechunką
Moje Małe Czarowaniepieczenia 1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego wykonanie: Masło miksujemy z cukrem, następnie stopniowo dodajemy jajka. Do masy jajecznej dodajemy w dwóch turach ser oraz ekstrakt i dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy szpatułką lub miksujemy na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą formy
Domowy Smak Jedzeniazwykle przygotowuję mało skomplikowane ciasta bez pieczenia. Wszyscy uwielbiamy serniki, także są one robione najczęściej na zimno. Ciekawa jestem, czy również lubicie takie serniki? Składniki na sernik z truskawkami: (forma 33 cm x 23 cm x 7 cm) 1 kg mielonego sera białego twarogowego 8 łyżek cukru pudru łyżka cukru z wanilią 2 galaretki cytrynowe 2 galaretki truskawkowe(...)miksowania stopniowo dodawać lekko tężejące galaretki cytrynowe. Formę wyłożyć herbatnikami i powoli łyżką przełożyć na nie 1/2 masy serowej. Jeśli masa jest bardzo rzadka wstawić na chwilę do lodówki, inaczej mogą podnieść się do góry herbatniki. Następnie położyć na lekko tężejącej masie serowej kolejną warstwę z herbatników i przykryć je pozostałym serem. Ciasto wstawić na 20 minut do lodówki
Kuchcik gotujedrożdżówki i to nie byle jakie,bo z budyniem. ciasto: 500 g mąki pszennej wrocławskiej 150 ml ciepłego mleka 50 g drożdży 4 łyżki cukru 2 jajka 1 żółtko szczypta soli 1 łyżka cukru z wanilią ponadto: 5- 6 łodyg rabarbaru 750 ml mleka 2 budynie cytrynowe na 1/2 l Wlać do garnka 500 ml mleka i zagotować(...)mąki,wymieszać i odstawić na 10-15 minut do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę,sól,cukier,wbić jajka i lekko przemieszać. Wlać rozczyn drożdżowy i roztopione letnie masło,zagnieść ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na 45 minut by wyrosło. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i uformować za pomocą wałka spory prostokąt. Budyń rozsmarować na całej powierzchni ciasta
Kolorowa kuchnia Elkidania, a Wy? :) 6-7 sztuk ciasto: 100 g mąki tortowej 50 g masła 120 ml soku ze szpinaku i bazylii (do wyciśnięcia tej ilości soku użyłam spory pęczek świeżego szpinaku i gałązkę bazylii) 2 jajka szczypta soli ziołowy twarożek: 200 g kremowego twarożku naturalnego pół pęczka posiekanego cienkiego szczypiorku łyżka listków bazylii cytrynowej sól i pieprz do smaku dodatkowo
Mienta blogciasta, ale ten przepis na ciasto drożdżowe je akurat zawiera. Po połączeniu wszystkich składników i wyrobieniu ciasta, odstawiam je do wyrośnięcia na co najmniej godzinę. Po tym czasie wyrośnięte ciasto dzielę na małe kawałki, które formuję w kulki, obtaczam w maśle i w cukrze z cynamonem. Kawałki ciasta układam w formie do pieczenia i również na tym etapie odstawiam ciasto(...)czym wyrabiać ciasto przez 8 minut. Kolejno, miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę i 20 minut, aby ciasto wyrosło. Po tym czasie ciasto wyłożyć na blat kuchenny, lekko wyrobić, po czym podzielić na 38 kawałków, którym nadać okrągły kształt. Płynne masło wlać do dużej miski, włożyć kulki z ciasta drożdżowego, dokładnie pokryć je masłem
MeCooksNa karnawał polecam babeczki z czekoladowym kremem z wiśniami :) Czytaj więcej »
Ana Mari's worldNa karnawał polecam babeczki z czekoladowym kremem z wiśniami :) Czytaj więcej »
Ana Mari's worldDziś zapraszam na bardzo klasyczne ciasto, przepis z gatunku tych, gdzie każdy w domu ma swoją wersję czyli biszkopt z galaretką i owocami . To jest przepis naszego dziadka Jurka , zawsze to ciasto piecze, i teraz ja też piekę, ponieważ mój synek uwielbia ten biszkopt. A sam biszkopt jest wyjątkowy i zawsze się udaje , nawet gdy użyte jajka są prosto(...)rzadką galaretkę wylałam na ciasto, które też niezbyt dokładnie wykleiłam kremem i trochę galaretki uciekło, ale zamierzony cel został osiągnięty, bo jej powierzchnia stała się równa i gładka :-) Następnie chowamy ciasto do lodówki na całą noc. A na drugi dzień już można kroić i jest przepyszne. Nam najbardziej odpowiada właśnie mieszanka galaretek pomarańczowych z cytrynową, to genialnie smakuje. Serdecznie polecam
Kawa z mlekiemPyszne ciasto jogurtowe bez pieczenia z mnóstwem kolorowych galaretek :) SKŁADNIKI: 30 dag okrągłych biszkoptów 1 l jogurtu greckiego 2-4 łyżki cukru pudru 2 galaretki cytrynowe 1 łyżka żelatyny 5 dowolnych galaretek mini biszkopty do dekoracji starta czekolada WYKONANIE: Każdą z 5 galaretek rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody. Odstawiamy najlepiej na noc do stężenia. Następnie kroimy
Pani na deserchwilę przed podaniem. Kwaśne owoce możesz delikatnie oprószyć cukrem pudrem. Jeśli decydujesz się na słodkie składniki ciasta - zrezygnuj z dekorowania dodatkowym cukrem. Do dekoracji tortów bezowych świetnie sprawdzą się świeże zioła . Klasycznym dodatkiem do owoców będą listki mięty lub melisy cytrynowej , ale tu też jest sporo miejsca na odkrywanie! Truskawki świetnie smakują z bazylią, a pomarańcze z rozmarynem . Jaka będzie
Gary Bez dna