ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:258/508)

JAGODZIANKI 126

cytrynowy 3 jajka 0,5 litra mleka dodatkowo jagody około 0,9 litra Sposób wykonania:  Mąkę przesiałam do miski. Drożdże wymieszałam z ciepłym mlekiem (1/4 szklanki ) i odrobiną cukru,rozczyn wlałam do mąki. Dodałam cukier, sól jajka i letnie mleko. Dokładnie wymieszałam. Pod koniec wlałam roztopioną margarynę( była letnia, ale nie gorąca ). Ponownie dokładnie wymieszałam. Ciasto zostawiłam w misce

Darcia w kuchni
Filety śledziowe smażone w cieście 164

Śledź smażony w cieście to moja dzisiejsza  propozycja na szybki i pyszny obiad. Jeżeli nie próbowaliście jeszcze śledzia tak  przygotowanego, to zapraszam po przepis . Składniki: 600 g filetów śledziowych  1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki wody mineralnej 1 jajko olej do smażenia sól, pieprz cytrynowy Wykonanie: Śledzie płuczemy, zalewamy wodą i moczymy przez 2-4 godziny. Ż ółtka(...)wlać wodę.  Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Śledzie oprószyć pieprzem. Na patelni rozgrzać olej. Każdy kawałek śledzia zanurzyć w cieście i smażyć na złoty kolor. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Rustykalne mini tarty na oleju z warzywami 140

mini tarty mogę śmiało nazwać kwintesencją lekkości. Kruche ciasto na oleju bardzo mile mnie zaskoczyło, wyszło nadzwyczaj kruche i delikatne, wręcz rozpływało się w ustach, przypuszczam, że to zasługa użytego oleju. Dopełnieniem są sezonowe warzywa i kremowa masa z jajek, śmietany i sera. Mini tarty doskonale nadają się na przekąskę w ciągu dnia, lunch czy na elegancką przystawkę na przyjecie(...)oleju rzepakowego 5 łyżek lodowatej wody 1 łyżka świeżych listków tymianku zwykłego lub cytrynowego sól Składniki na farsz: 3 średnie cukinie, 3 średnie marchewki, 200ml kwaśnej śmietany 50g sera edamskiego 1 jajko, 1 łyżeczka listków tymianku sól, pieprz, czosnek. Wszystkie składniki na kruchy spód wyrabiamy. Ciasto powinno byc elestyczne, gładkie i nie klejące się do rąk. W razie potrzeby należy

Mia Cucina Sofieta
DROŻDŻOWE PALUCHY Z CYNAMONEM 202

samo ciasto mało słodkie, ale obtoczone w aromatycznym                                  cukrze z cynamonem smakują rewelacyjnie! Składniki: 25g drożdży  4 łyzki ciepłej wody 1 całe jajko 2 łyżki cukru 1/2 szkl. roztopionego masła 1/2 szkl. kwaśnej śmietany 2 szklanki  mąki pszennej aromat cytrynowy cukier(...)żółtko oraz aromat. Wyrabiać mikserem do dokładnego połączenia się wszystkich składników. Odstawić w chłodne miejsce (można do lodówki) na minimum 2h, a można i dłużej. Autorka przepisu zapewnia, że ciasto spokojnie można przygotować sobie jednego dnia, a piec następnego. Po wyjęciu z lodówki rozwałkowujemy niezbyt cienko na kształt prostokąta. Prostokąt składamy na pół i ucinamy paski o dowolnej długości. Każdy

Walijskie Pichcenie
Biszkoptowy śmietanowiec z kajmakiem i prażonym słonecznikiem 154

przepis więc go specjalnie dla was napisałam.Ciasto niezwykle proste i szybko się je robi.Polecam na różne okazję, efekt i smak przede wszystkim jest i to jaki :) Składniki na biszkopt: jaja 5 szt (L) mąka pszenna 8 łyżek cukier 2 łyżki Składniki na masę: śmietana 36% 750 ml cukier 2 łyżki Poncz cytrynowy: sok z 1 cytryny woda przegotowana

Różowa kuchnia
Goździki, rajstopy i muffiny cytrynowe 129

zamiaru bo i kobietą przecież jestem i goździki uwielbiam ( M zapomniał ;)) Powracam jednak do meritum ... Odwiedziły mnie dziś kobietki i tak cudnie się zdarzyło, że trzy pokolenia zasiadły do cytrynowych mufinek. Babcia, mama i mała biegająca z kitkami H (wnusia babci)  Mufinki smakowały ..co prawda właścicielka kitek wolała ozdobne cukierki i krem, ale przyjmujemy że jej smakowały.... Mufiny przebił(...)grudki ;) ) Foremki wyłożyć papilotkami i do 2/3 wysokości nałożyć ciasto. Piec ok 20 do 25 minut w temperaturze 190 stopni.... do tzw suchego patyczka Wystudzone mufiny nadziałam (jak paczki) kremem, a pozostały krem zużyłam do dekoracji * Lemon curd ukochany angielski krem cytrynowy wielorakiego użytku można zrobić samemu. Prosty i szybki przepis... UWAGA krem uzależnia- mnie

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
A u mnie jeszcze rabarbar. I tarta 178

miałam ochotę na tę tartę - rabarbar, masa serowa, a wszystko zamknięte w pysznym, kruchym cieście. Tym razem orzechowym, którego smak wspaniale skomponował się z rabarbarem. Warstwa z moimi ulubionymi łodygami przypomina konsystencją budyń, jest trochę kwaśna, trochę waniliowa. Masa serowa smakuje... Cóż, jak sernik. Cytrynowy, delikatny i leciutki. Pyszny. Całość komponuje się znakomicie, wszystkie elementy łączą się w idealną całość(...)Jeśli jeszcze gdzieś zobaczycie rabarbar - kupcie. I upieczcie sobie tartę. Gwarantuję, że nie będziecie żałować. Tarta rabarbarowo-cytrynowa na orzechowym spodzie Składniki: (na formę do tarty o średnicy 28 cm) spód: 200 g mąki pszennej 50 g cukru 50 g zmielonych orzechów laskowych 80 g zimnego masła 1 jajko masa rabarbarowa: 500 g rabarbaru 100 g cukru 1 laseczka wanilii

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kruche babeczki z kremem waniliowo-cytrynowym (z serka homogenizowanego) 95

łyżeczka soku z cytryny odrobina startej skórki cytrynowej  Upiec korpusy do babeczek.   Mąkę przesiać na stolnicę i wymieszać z cukrem pudrem oraz szczyptą soli.  Suche składniki posiekać z dobrze schłodzonym masłem. W powstałej kruszonce zrobić dołek i wbić w niego zimne żółtka. Całość szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, którą należy owinąć folią spożywczą i następnie włożyć(...)średnicy foremki. (Można użyć szklanki.)  Wykrojonymi kółkami bardzo dokładnie wylepić porządnie natłuszczone foremki do babeczek. (Masło najlepiej roztopić, a następnie za pomocą pędzelka wysmarować nim blaszki.) Foremki z ciastem ponownie schłodzić w lodówce - tym razem około 30 minut. Babeczki przed pieczeniem delikatnie nakłuć widelcem. Piec w rozgrzanym (!) piekarniku przez około 15 minut w 190-200 stopniach. (Powinny być rumiane

Di gotuje
Ciasto „Kraina Lodu” 321

wierzchu galaretka przygotowana na gazowanym cytrynowym napoju, również barwiona na niebiesko barwnikiem. Jeśli chcecie, możecie ten punkt pominąć i wykorzystać dwie dodatkowe niebieskie galaretki. Ja przygotowałam tak, jak w przepisie, gdyż byłam bardzo ciekawa tego smaku (sama galaretka wyszła mało słodka i bałam się trochę tego, jak się będzie komponować na cieście, ale całościowo wyszło po prostu idealnie). Biszkopt

Smaki Na Talerzu
Ciastka cytrynowe - kruche i pyszne - przygotujesz je w 30 minut razem z pieczeniem 142

ciastek przed pieczeniem (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przygotowanie: Ciastka cytrynowe Przygotowanie: Do miski przekładam masło o temperaturze pokojowej, dodaję cukier puder i miksuję na puszystą masę. Następnie dodaję żółtka i miksuję, tak aby żółtka połączyły się z masą. Następnie dodaję pozostałe składniki na ciasto i miksuję do momentu połączenia się składników. Z tak przygotowanego ciasta formuję kulki(...)środkową półkę i piekę około 14 minut. Długość pieczenia ciastek zależy od piekarnika i od wielkości ciastek. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Ciasteczka cytrynowe są gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Uwaga Babcia Gotuje
Jagodzianki – letnie drożdżówki z jagodami i kruszonką 195

folią lub ściereczką tak, żeby nie obsychało. Każdy kawałek ciasta formujemy w dłoniach w kulkę i mocno ją rozpłaszczamy. Na środek placka kładziemy po łyżce jagodowego nadzienia i zlepiamy ciasto dokładnie tak, jak pierogi. Formujemy wrzecionowate bułki i układamy je na blasze do pieczenia, łączeniem do dołu, w odstępach – jeszcze urosną. Zostawiamy przygotowane bułki pod folią spożywczą lub ściereczką(...)minut. Uwielbiam je jeszcze ciepłe, ze szklanką mleka lub cytrynową herbatą. Przechowywane w chlebaku lub zawinięte w lniane ścierki, smaczne są i na drugi, i na trzeci dzień. Ale szczerze wątpię w to, żeby na trzeci dzień coś Wam zostało ;) SKŁADNIKI ciasta na 12 bułek 550-600g mąki pszennej, 500 lub 550 2 opakowania drożdży instant

Karo in the Kitchen
Sernik na zimno z galaretką 57

sera sernikowego z wiaderka 200 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru 2 galaretki cytrynowa 2 galaretki o ulubionym smaku wrzątek owoce: borówki, truskawki, maliny Okrągłą formę wykładamy na dnie papierem do pieczenia i zapinamy rant. Spód wykładamy biszkoptami. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia. Do miski wkładamy twaróg, śmietankę oraz cukier puder i dokładnie(...)wylewamy na biszkopty i wkładamy do lodówki.  2 galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia. Na zastygniętą masę twarogową wykładamy owoce i zalewamy wystygniętą galaretką. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny. Przed zdjęciem rantu obkrawamy nożem ciasto, aby oddzielić je od blaszki. I mamy to :) Smacznego

Emskie Smaki
sernik z jagodami 190

cukier siekamy z masłem. Dodajemy żółtka, ocet oraz śmietanę i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, dzielimy na dwie części (3/4 i 1/4). Ciasto schładzamy w lodówce. Następnie większą część ciasta rozwałkowujemy i przekładamy do dużej foremki wyłożonej papierem do pieczenia (ja podpiekłam w 180 st. C na lekko rumiano). składniki na masę serową: 1500 g sera, zmielonego 6 jajek (żółtka oddzielone(...)mąki ziemniaczanej ok. 500 g jagód opcjonalnie: 1 łyżka ekstraktu cytrynowego wykonanie: Masło miksujemy z cukrem. Następnie stopniowo dodajemy żółtka, ser, śmietanę, budyń wymieszany z mąką ziemniaczaną, opcjonalnie ekstrakt. W osobnym naczyniu ubijamy białka, dodajemy je do masy serowej i delikatnie mieszamy na jednolitą masę. Wykładamy na spód ciasta. Na masie serowej równomiernie rozkładamy większą część jagód. Na jagodach układamy

Domowy Smak Jedzenia