ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:258/508)

Torcik z musem jabłkowym, ptasim mleczkiem, powidłami i prażonym kokosem 213

opakowania galaretki agrestowej Ptasie mleczko: 1 puszka mleka skondensowanego 2 opakowania galaretki cytrynowej Dodatkowo: 1/2 słoiczka powideł śliwkowych 50g wiórków kokosowych PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodaję żółtka oraz cukier. Następnie dodaję olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na tortownicę o średnicy 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę

Tradycyjna kuchnia Kasi
Scones ze skórką pomarańczową... 181

Znalazłam w lokalnym supermarkecie cudne kompletnie scones - kwadratowe, luksusowe i obłędnie cytrynowe! Uzależniłam się w sekundzie, bo z lemon curd i bit ą  śmietan ą  smakowały bosko. Oczywiście kolejne logiczne posunięcie mogło być tylko jedno: odtworzenie cuda w domowym zaciszu. Co udało się świetnie, z jednym wyj ą tkiem - kompletnie zapomniałam, że mam w domu kandyzowan(...)cytrynowej Rozgrzej piekarnik do 220stC. Przygotuj blaszkę z papierem do pieczenia. Malakser: Wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier do misy. Dodaj masło i pulsuj, aż całość zacznie przypominać bułkę tart ą. W osobnej misce wymieszaj mleko, jogurt i jajko. Wlej do malaksera, dosyp kandyzowan ą  skórkę i pulsuj kilka razy, aż powstanie ciasto.  Ręcznie: Wsyp

Lejdi of the house
Czekoladowy brzoskwiniowiec 126

Czekoladowy Brzoskwiniowiec – DomoweTorty.com Czekoladowy Brzoskwiniowiec Czekoladowy brzoskwiniowiec to pyszne, wilgotne, podzielne ciacho – idealne gdy spodziewamy się gości (chociaż jestem pewna, że niejedna rodzina poradziłaby sobie z blaszką takiego ciasta, bez dodatkowej pomocy z zewnątrz ;)). Dwa biszkoptowe, czekoladowe blaty, przełożne brzoskwiniami i pysznym, śmietankowo-brzoskwiniowym kremem, oblane polewą czekoladową. W elemencie ozdoby bita śmietana oraz czekolada w postaci eleganckich zdobień, które(...)serka mascarpone szklanka cukru pudru 3 łyzki soku brzoskwiniowego (z puszki) galaretka cytrynowa SKŁADNIKI NA POLEWĘ: 250g. margaryny do pieczenia 3 łyżki kakao 3 łyżki wody szklanka cukru DODATKOWO: brzoskwinie w puszce pół tabliczki ciemnej czekolady (na zdobienia czekoladowe) 200 ml. śmietany kremówki (do ozdoby) Wykonanie Ciasta: BISZKOPT CZEKOLADOWY : Dno blachy [standardowa blacha do pieczenia, wymiary

Domowe Torty
Zielone ciasto orkiszowe z rabarbarem (bez cukru) 218

łyżeczka domowego ekstraktu cytrynowego 400 g rabarbaru Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, jęczmieniem i kardamonem. Jajka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę (kilka minut do zwiększenia objętości), powoli dodawać olej. Na wolnych obrotach miksera dodawać na przemian suche składniki i jogurt, ciągle miksując. Na koniec dodać skórkę z cytryny i ekstrakt. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia

Fitkot
Zielone ciasto orkiszowe z rabarbarem (bez cukru) 232

łyżeczka domowego ekstraktu cytrynowego 400 g rabarbaru Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, jęczmieniem i kardamonem. Jajka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę (kilka minut do zwiększenia objętości), powoli dodawać olej. Na wolnych obrotach miksera dodawać na przemian suche składniki i jogurt, ciągle miksując. Na koniec dodać skórkę z cytryny i ekstrakt. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia

FitKot
Luksusowy z masą orzechową 228

książki  103 ciasta Siostry Anastazji Składniki: 40 dag margaryny 40 dag cukru pudru 8 jajek 14 dag mąki ziemniaczanej (ok 3 łyżki płaskie) 14 dag mąki pszennej (ok 3 łyżki płaskie) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka amoniaku 10 dag mielonych orzechów 10 dag wiórek kokosowych 10 dag maku 1 olejek cytrynowy Masa orzechowa: 1 szklanka zmielonych orzechów

Ciasteczkowy Potwór
SZARLOTKA Z BEZOWĄ PIANKĄ 161

następnie rozcieramy palcami aż powstanie drobna kruszonka. Dodajemy żółtka, zagniatamy ciasto do połączenia wszystkich składników. Formujemy 5 kulek podobnego rozmiaru i wkładamy na folii do zamrażarki( na około 30-40 min.) JABŁKA 1 kg jabłek (szara reneta) 400 g gruszek ¼ szklanki cukru 1 kisiel morelowy(lub cytrynowy) 1 łyżeczka cynamonu PRZYGOTOWANIE: Jabłka i gruszki obieramy ze skórki, wykrawamy gniazda nasienne(...)jeszcze chwilę, aby grudki cukru się rozpuściły. Dodajemy mąkę kartoflaną i miksujemy. PRZYGOTOWANIE SZARLOTKI: 1. Prostokątną brytfankę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia 2. Z zamrażalnika wyciągamy kulki ciasta. Ścieramy 3 z nich na dno formy na tarce o grubych oczkach. Rozprowadzamy równomiernie ciasto. 3. Na ciasto wykładamy masę jabłkową, wyrównujemy. 4. Na jabłka wykładamy bezę, delikatnie rozprowadzamy

Marcepanowa kuchnia
Proste ciasto ze śliwkami 232

syropie (ok. 200 g) 1 op. galaretki (ja użyłam cytrynowej) Przepis: Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier wraz z cukrem waniliowym i miksujemy na wysokich obrotach do uzyskania puszystej masy. Następnie stopniowo dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Następnie rozpuszczone i wystudzone masło dodajemy stopniowo do ciasta, stale je miksując. Tak przygotowane ciasto przekładamy do blachy

Emcia Pichci
Torcik śmietanowy z winogronami i galaretką 159

duża kiść winogron zielonych, 2 opakowania galaretki cytrynowej. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję kolejno żółtka, cukier, olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Masę przelewam na tortownicę o średnicy 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę około 35 minut w temp. 170 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa równe blaty. 2. Masa

Tradycyjna kuchnia Kasi
Drożdżowiec leniwiec 256

kuchni . Minimum pracy - maksimum smaku drożdżowego ciasta. Jest wyjątkowo puszyste , pięknie wyrasta no i jak już pisałam -szybko znika . Składniki : 4 szklanki mąki  10 dkg drożdży 1 szklanka cukru 3/4 szklanki ciepłego mleka 4 lekko roztrzepane jajka 1 szklanka oleju szczypta soli oraz do wyboru : 20 dkg rodzynek  skórka pomarańczowa lub cytrynowa esencja waniliowa suszone owoce owoce świeże

Malinowa Kawiarenka
Mini tarty serowe z kurkami podane z piwem marcowe 211

wchłonięty i odparuje. Kurki nabiorą cytrynowego smaku, a dzięki dodaniu sosu sojowego i lubczyku nabiorą słonego smaku. Kurki odstawiamy do przestygnięcia. Masa: Do głębokiej miski wbijamy jajka, dodajemy mniejsze kawałki sera, pieprz, koperek  i miksujemy na najwyższych obrotach (za pomocą robota), do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Masę serowo - jajeczną przelewamy na upieczone ciasto, dodajemy na wierzch kurki, po kilka

Moniki Smakołyki
Śmietankowa chmurka z borówkami 194

delikatnie wymieszałam tylko za pomocą łopatki. Gotowe ciasto przelałam na blaszkę o wym. 26/36 cm wyłożoną wcześniej (tylko na dno) papierem do pieczenia. Włożyłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekłam 30 minut bez używania termoobiegu. Upieczony biszkopt odstawiłam do wy stygnięcia.  500 ml śmietanki 30% 2 galaretki cytrynowe 2 szkl. borówek 1 niebieska galaretka   Galaretki cytrynowe(...)stężenia. W tym czasie przygotowałam niebieską galaretkę rozpuszczając ją w dwóch szklankach wrzątku. Tężejącą galaretkę wylałam na masę śmietanową i ponownie wstawiłam do lodówki. Po 2-3 godzinach ciasto jest gotowe i można się delektować. Polecam również Błękitne ciasto z borówkami http://elka72.bloog.pl/id,342010221,title,Blekitne-ciasto-z-borowkami,index.ht

Kolorowa kuchnia Elki
szarlotka pychotka 562

żółtek) 90 g cukru wykonanie: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier, cały czas ubijając a następnie dodajemy żółtka. Na końcu dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy np. szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 21×23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy przez ok. 25 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki(...)jabłek (u mnie szara reneta) 2 galaretki (u mnie brzoskwiniowa i cytrynowa) wykonanie: Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i smażymy przez ok. 10 min. Dodajemy suche galaretki, mieszamy chwilkę jeszcze smażymy. Następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. wykonanie ciasta: Na jeden z biszkoptów wykładamy równomiernie 1/2 cz. masy jabłkowej, a na nią wykładamy

Domowy Smak Jedzenia
Szarlotka z bitą śmietaną 304

dopuściłam, aby całkowicie się rozpadły, gdyż zależało mi, by w cieście były wyczuwalne kawałki jabłek ( ale można jabłka całkowicie rozgotować i dodatkowo zblendować, do otrzymania gładkiej masy ). Ciasto jest bardzo lekkie, nie za słodkie, idealnie sprawdzi się jako deser na ciepłe dni. Bardzo polecam :). Biszkopt: 3 duże jajka 80 g mąki pszennej tortowej 20 g mąki ziemniaczanej 110 g cukru(...)kwasowości jabłek oraz upodobań ) opcjonalnie - 2 łyżeczki cynamonu 1 galaretka cytrynowa + 250 ml wody Warstwa śmietankowa: 500 ml śmietany kremówki 30%, schłodzonej 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 8 g żelatyny ( 2 łyżeczki ) Dodatkowo: kawałek czekolady, startej lub odrobina cynamonu do posypania wierzchu ciasta Wykonanie: Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, mąkę

Opowieści z piekarnika
Dolnośląska Skandynawia 194

niej tutaj ). Dziś można je dostać w wielu miejscach. Oczywiście zawsze chciałam zrobić je sama. Pierwszy przepis jaki znalazłam był w kalendarzu Thermomixa u mnie w pracy. Skserowałam go, ciasto wyrobiliśmy u znajomych, którzy posiadają to cacko i mogliśmy się delektować pysznymi bułkami. Ale bez Thermomixa też się da! Oto dowód: SKANDYNAWSKIE* BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z RÓŻĄ 600 g mąki(...)gram masła 300 ml mleka 2 jajka   Na nadzienie   100 g cukru płatki róży (jak najwięcej, ja miałam płatki około 10 kwiatów róży pomarszczonej) szczypta kwasku cytrynowego 100 g ciepłego masła *różne przepisy podają, że są to norweskie, fińskie albo szwedzkie bułeczki- uogólniłam je więc do skandynawskich:) Mąkę, cukier, drożdże i sól mieszamy razem. Rozpuszczamy masło

les mirabelles