delikatnym chrupiącym cieście na bazie białek. Ryba w środku jest soczysta, a otulające ją ciasto jest naprawdę pyszne, lekkie i chrupiące. Tak przygotowaną rybę z chęcią zjedzą również dzieci, które za rybą zazwyczaj nie przepadają. 400 g fileta z dorsza bałtyckiego 3 białka 0,5 szklanki mąki pszennej 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka soli 1/4 łyżeczki pieprzu cytrynowego szczypta imbiru
Krylowa Kuchniazwyczajnym warstwowym sernikiem na zimno. Stwierdziłam jednak, że "pasiaste serniki" są wszędzie i nadałam mojemu inny wygląd. Masy owocowe ułożyły się przypominając wzorek moro i stąd też taka nazwa ciasta. Całość jest bardzo lekka i owocowa. Polecam amatorom serników na zimno a szczególnie polecam dla dzieci- im na pewno się spodoba, w końcu uwielbiają kolorowe desery. *tortownica(...)samo przygotować masę jagodową. Przygotować piankę: kremówkę ubić i zmiksować z galaretką cytrynową, odstawić. Kiedy masy będą bardzo gęste wykładać ja biszkopt łyżką na zmianę. Wierzch wyrównać łyżką zanurzoną we wrzątku. Wstawić do lodówki. Galaretkę truskawkową rozpuścić w szklance wody. Kiedy wystygnie zalać ciasto i odstawić do całkowitego stężenia
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaCiasto wpadło mi w oko na Instagramie i postanowiłam od razu go zrobić. Zaczął się już w pełni sezon na borówkę amerykańską, którą wykorzystałam do tego ciasta. Można również użyć jagód leśnych. A ciasto typowo letnie, z sezonowymi owocami i niebieską galaretką, która tutaj kojarzy mi się z błękitem nieba i wody w wakacje. Składniki: Biszkopt (20x34cm(...)końcu przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Upiec, ostudzić całkowicie i przekroić na dwa blaty. 2. Galaretki cytrynowe dokładnie rozpuścić w 250 ml gorącej wody. Ostudzić. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany wlać zimną galaretkę cytrynową, zmiksować. Na koniec dodać większą część borówki amerykańskiej, wymieszać całość łyżką. 3. Jeden z biszkoptów nasączyć mocnym naparem
Kuchnia domowa Anisztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka(...)Pierwszy blat biszkoptu umieścić w blaszce, w której był pieczony. Biszkopt nasączyć syropem ponczem cytrynowym. Nasączony biszkopt posmarować frużeliną lub dżemem. Na dżem wyłożyć 3/4 kremu, wyrównać powierzchnię i przykryć pozostałym blatem biszkoptu. Również nasączyć, posmarować resztą kremu i posypać prażonymi wiórkami kokosowymi. Ciasto schłodzić kilka godzin w lodówce, najlepiej całą noc. Smacznego
RAROSSAwykonaniu, i rzeczywiście pulchna i smaczna. Przepis znalazłam tutaj . Składniki na ciasto: 5 jajek; 1 szklanka cukru kryształu; 1,5 szklanki mąki pszennej; 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej; 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia; 250 g margaryny; Składniki na nadzienie: 1 kg jabłek; 1 kisiel cytrynowy; 3 łyżki cukru kryształu; Dekoracja: cukier puder; Wykonanie: Jabłka obrać i pokroić w ósemki(...)Następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia i delikatnie wszystko wymieszać. Na koniec dodać rozpuszczoną ciepłą margarynę i ponownie delikatnie wymieszać. Połowę ciasta wylać do wyłożonej papierem pergaminowym prostokątnej formy (średniej wielkości) i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 o C na 10 minut. Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka i przykryć pozostałym ciastem
In my kitchenzmielony, sięgnęłam po przepis niezawodnej siostry Anastazji i przygotowałam tego oto smacznego makowca z ciasta drożdżowego topionego, które jest mniej czasochłonne. Przepis polecam w szczególności mojej przyjaciółce Magdalenie ;) Składniki: Ciasto: 750 g mąki 350 g masła 80 g świeżych drożdży 3 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka kwaśnej śmietany 2 łyżki cukru 1/3 łyżeczki soli Masa makowa(...)orzechów i migdałów i w zamian dać krojoną skórkę pomarańczową i cytrynową, polecam tej firmy ) 100 g rodzynek 2 łyżki ekstraktu migdałowego lub 1 olejek migdałowy pół szklanki cukru 4 żółtka 6 białek 1/3 łyżeczki soli Lukier mandarynkowy: 1 szklanka cukru pudru sok z połowy mandarynki Przygotowanie: Ciasto: Masło posiekać z mąką, solą i proszkiem do pieczenia. Zrobić rozczyn
Domowa Cookierenka AgiMożemy zafundować rodzince takie ciasto. Może na świata. SKŁADNIKI: Spód ciasta: 150 g ciastek maślanych ciemnych 6 łyżek masła 16 g cukru waniliowego Masa wiśniowa: 1/2 kg mrożonych wiśni drylowanych; 1 l soku wiśniowego; 3 budynie wiśniowe; 2 galaretki wiśniowe; Masa śmietanowa: 500 ml śmietany kremówki 1 galaretka cytrynowa 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo wiórki kokosowe do posypania. WYKONANIE(...)godzinę. Galaretkę rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody.Śmietanę ubijamy na sztywno dodajemy cukier, śmietan-fix i zimną galaretkę. Miksujemy, by wszystko połączyć. Wykładamy 3/4 bitej śmietany na spód ciasta. Wstawiamy do lodówki. Przygotowujemy masę wiśniową 3/4 l soku wiśniowego zagotowujemy. W pozostałym soku rozpuszczamy budynie i dodajemy je do gotującego się płynu. Zagotowujemy. W gorącym budyniu rozpuszczamy galaretki. Dodajemy
W kuchennym oknie Ewykolorowe ciasto o bajkowej nazwie to gratka dla wielbicieli wypieków z galaretką. Jest lekkie, pełne owoców, przełamane słodyczą czekolady. Jego przygotowanie jest trochę czasochłonne ale efekt jest tego wart. Polecam szczególnie dla dzieci, na pewno będą zachwycone. *foremka 21 cm Składniki: na biszkopt: 4 jajka 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia na masę jogurtową(...)połówek brzoskwiń z puszki kilka plastrów ananasa z puszki dodatkowo: opakowanie galaretki cytrynowej opakowanie galaretki brzoskwiniowej 5-6 łyżek kremu typu nutella (użyłam biało-brązowego) Białka ubić z cukrem na sztywno, ubijając dodawać żółtka. Do ubitej piany dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i delikatnie wymieszać. Cześć ciasta wylać do tortownicy (nie za dużo, żeby biszkopt był niski). Resztę rozsmarować
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapowyższych składników wyrabiamy ciasto. Ciasto zostawiamy na noc w dużej misce. Rano wyrabiamy ciasto i dosypujemy tyle mąki ile zabierze ciasto. Powinno mieć konsystencję taką jak na pierogi. Dzielimy ciasto na 3 części i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni na złoty kolor. Masa: 1/2 l mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru(...)Jabłkowa galaretka 10 jabłek obranych i startych na tarce 2 galaretki cytrynowe 1 łyżka żelatyny Wszystkie powyższe składniki smażymy. 1 kostka masła Masło ucieramy z 1 łyżeczką cukru pudru, do utartego puszystego masła dodajemy po łyżce krem. Dodajemy 100-200 g rozdrobnionej chałwy. Miksujemy. Przekładamy ciasto. Zacznijmy od dołu: ciasto jabłka usmażone z galaretką ciasto masa chałwowa ciasto
MojaQchnia.plłyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżeczki przyprawy korzennej 2 łyżki kakao 150g zmielonych migdałów (lub orzechów) 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej (następnym razem dodam odrobinę więcej) 50g kandyzowanej skórki cytrynowej 50g rodzynek (wcześniej namoczonych i odsączonych) 50g wiórków kokosowych 250ml mleka (temperatura pokojowa) ewentualnie ok. 25 dużych okrągłych opłatków Dodatkowo: lukier roztopiona czekolada bakalie do posypania Sposób przygotowania: 1. Miękkie masło(...)arkuszach papieru). Na każdy okrąg nałożyć łyżką dość grubą warstwę ciasta i uformować okrągłe placuszki. 5. Piec pierniki w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 15-20 minut. 6. Jeszcze ciepłe pierniki polukrować lub posmarować roztopioną czekoladą i posypać bakaliami, np. skórką pomarańczową lub cytrynową. 7. Pierniki są gotowe do spożycia. Ładnie się przechowują i nie twardnieją. Polecam i życzę
Kuchnia domowa Anichciała ciasto z galaretką. Tym razem piankę zastąpiłam kremem karpatkowym i trochę zmieniłam kolejność warstw. Wyszło z tego coś całkiem nowego i pysznego. *foremka 25*34 cm Składniki: na biszkopt: 5 jajek 1 i 1/4 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia na masę bananową: 5 dobrze dojrzałych bananów 100 g masła 2 galaretki cytrynowe na krem(...)przekroić na dwa blaty. Dwie galaretki cytrynowe rozpuścić w 750 ml wrzątku. Wystudzić. Z galaretki odlać pół szklanki i płynną nasączyć dolny biszkopt. Banany rozdrobnić blenderem na mus. Masło roztopić i wystudzić. Dodać do bananów, dodać także pozostałą (większą) część płynnej galaretki. Kiedy masa zacznie tężeć wyłożyć ją na ciasto i przykryć drugą częścią biszkopta. Krem przygotować
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniazamierzałam udekorować kawałkami ananasów, które specjalnie odłożyłam, gdy robiłam frużelinę. Niestety podczas pracy nad tortem zapomniałam się i wszystko zjadłam! Na szczęście mąż uratował sytuację, kupując cytrynową galaretkę :). P.S. Pracę nad tortem najlepiej podzielić sobie na kilka dni. Dzień 1: Pieczemy biszkopt i robimy frużelinę. Dzień 2: Robimy krem cynamonowy, składamy i dekorujemy(...)pozostałym kremem cynamonowym. Szpatułką delikatnie wygładzamy boki i wierzch tortu. Za pomocą worka cukierniczego z tylką dekorujemy tort kremem cynamonowym, a na końcu ananasami lub galaretką cytrynową. Tort cynamonowy przechowujemy w lodówce. Uwagi: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, oprócz składników na kremy. Użyłam mąki pszennej tortowej, typ 450. Krem cynamonowy po kilku
Słodki Pomysłszklanki kwasek cytrynowy 1/4 - 1/2 łyżeczki wrząca woda 100-120 ml herbata truskawkowa bardzo słodka Zaczynam od zrobienia biszkoptu. Oddzielam żółtka od białek. Białka ze szczypta soli ubijam na sztywną pianę, następnie cały czas miksując dodaję stopniowo cukier (3/4 szklanki), żółtka a na sam koniec na wolnych obrotach miksera dodaję przesiane mąki. Teraz dzielę zrobione ciasto(...)suchy patyk). Po skończeniu pieczenia zrzucam ciasto w blaszce na podłogę (wyłożoną np. ściereczkami) z odległości ok 50-60 cm. a następnie wstawiam do otwartego piekarnika do wystygnięcia. Śmietankę dziele na dwie części, jedna 400 ml a druga 600 ml. Najpierw ubijam 600 ml śmietanki z cukrem (pół szklanki) i kwaskiem cytrynowym. Truskawki kroję na małą kostkę
Kuchnia Vikismakować a zaoszczędzi nam to sporo czasu Ciasto z owocami i galaretką Składniki: Biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia można dodać pół szklanki maku Masa: brzoskwinie w puszce (lub ananas, gruszki itp) łyżka cukru 2 jajka budyń waniliowy łyżka mąki łyżka maki ziemniaczanej galaretka cytrynowa (można dodać inną ale wg mnie najlepiej(...)smakuje z cytrynową) 25 dag margaryny Dodatkowo: 2 galaretki Do dzieła!!! Ubijamy jajka z cukrem na białą. Gdy masa jajeczna będzie biała i gęsta przesiewamy do niej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia - bardzo delikatnie mieszamy tak aby masa nie opadła. Wylewamy do dużej blachy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach aż ciasto się zarumieni
sierotka maRysia w kuchnijabłka, mięciutki biszkopt i słodziutka bita śmietana. Składniki: ciasto: 180 g mąki pszennej(1 szklanka) 150 g cukru 30 g cukru waniliowego(około 3 łyżek) 30 ml oleju(około 3 łyżek) 15 g proszku do pieczenia(1,5 łyżeczki) 4 jajka masa jabłkowa: 1 kg jabłek 60 g galaretki cytrynowej(2 opakowania) bita śmietana: 500 g śmietany(...)Białka ubijamy na sztywną pianę. W trakcie ubijania dodajemy porcjami cukier i cukier waniliowy. Do ubitych białek dodajemy po jednym żółtku. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do ciasta. Krótko miksujemy. Dodajemy olej. krótko miksujemy. Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto przelewamy do formy. ?Pieczemy do 35-40 minut w 180 stopniach(do tzw. suchego patyczka). Studzimy
Ciasta z tradycjami