ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:270/508)

Kukurydziane ciasteczka truskawkowe z melisą 143

duże upały to raczej ciasto się nie nadaje, a jak nie ciasto to co? Może ciastka? Takie malutkie, na jeden gryz? Jak dla mnie strzał w dziesiątkę! Małe, maślane ciasteczka z mąki kukurydzianej z truskawkami i listkami cytrynowej melisy. Może wygląd trochę kokieteryjny, takie brzydalki, ale w tym wypadku zdecydowanie liczy się wnętrze. Pychota! Przekonajcie się sami." Składniki

Słodkie Przyjemności
Powrót do przeszłości, czyli sernik urodzinowy 145

ryzykowny nawet na spotkaniu Polaków, no chyba że komuś nie przeszkadza, jak jego goście dłubią w cieście i zastanawiają się, jak w elegancki sposób tych rodzynek się pozbyć. Szukałam więc dalej. W Najlepszych sernikach świata trafiłam na dwa, które mi się spodobały - cytrynowy i z malinami. Połączyłam je więc w jeden, i wyszło prawdziwe cudo. Na twarogu, więc jest polski

Pożeraczka, czyli raz adobrze
POMARAŃCZOWY CURD (krem pomarańczowy) 575

Cytrynowy curd (lemon curd) lubię, ale pomarańczowy wręcz uwielbiam (smakuje jak moje ukochane lody pomarańczowe). Taki lekki owocowy krem można użyć do deserów: polania lodów, przełożenia ciast, wypełnienia tart, itd. Nam jednak najlepiej smakuje wyjadany łyżeczką wprost ze słoiczka :). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach

Przepisy Aleksandry
Zbiór wielkanocnych przepisów 2065

Babka z szafranem     Babka kakaowo - cytrynowa         Mazurek z wiśniami i masą kawową  Mazurek kokosowo - czekoladowy z nutką pomarańczy  Wielkanocny mazurek z masą krówkową  Mazurek fistaszkowy z czekoladą        Mazurek kokosowy na kruchym cieście Mazurek z białek    Mazurek orzechowy na andrucie

Z miłości do słodkości
Ciasto z płatkami pszennymi 169

Dzień Matki mam za sobą:) Leniuchowanie także. Pora zabrać się za codzienne obowiązki. Zacznę od uzupełnienia bloga:D Przepis, owszem, zaległy, jak większość ostatnio. Ciasto z wyglądu raczej przypomina chlebek i smak równie wyrazisty, chyba dzięki tym płatkom. W pierwotnej wersji były płatki owsiane, lecz okazało się, że takowych u mnie już brak, a pozostały płatki pszenne. I jest takie(...)kostki margaryny 1 łyżka mąki pszennej rodzynki kandyzowana skórka pomarańczowa kandyzowana skórka cytrynowa Wykonanie: Jajka ucieram z cukrem na puszystą masę. Masło miksuję i dodaję o utartych jajek. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i dosypuję porcjami do masy maślano-jajecznej. Wsypuję płatki, daję śmietanę i przekładam ciasto do formy do keksu wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika nagrzanego

Ciasteczkowy Potwór
w kruszonce jabłuszka... 148

Składniki: jajka 1 sztuka, sól - szczypta, cukier 15 dag, masło lub margaryna 1/2 kostki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, aromat cytrynowy 3 krople, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki, śmietana gęsta 2 łyżeczki, jabłko winne 8 sztuk, wiórki kokosowe 2 łyżki miękka palma, cukry, sól, jajko, proszek do pieczenia z mąką, gęstą śmietanę 18% w robocie wyrabiać(...)sztuk starte ze skórką na grubszych oczkach, 2 sztuki pokrojone w kawałeczki na jabłka rozsypać kruszonkę lekko ją przyklepać do jabłek piec w 200C około 45 minut i ciasto wyjąć z blaszki jak będzie wystygnięte ciasto jest pyszne, nie za słodkie............SMACZNEGO!!! popieram akcję: BLOGERZY JEDZĄ JABŁKA

W Mojej Kuchni Lubię
Śnieg, spacery i smsy o niestosownej porze. Oraz tarta z czerwonymi pomarańczami 194

cukier, dzięki odrobinie wyobraźni, mogą zmienić się w coś tak pysznego. Kruche ciasto na bazie palonego masła jest niesamowite. Lekko orzechowe, niesamowicie chrupiące i po prostu doskonałe. Z tego przepisu skorzystam jeszcze nie raz.  Nadzienie to zwykły, banalny curd, najczęściej podawany w wersji cytrynowej. Tu kwaśne cytrusy zastąpiły ich krwistoczerwone, słodkie kuzynki. Dzięki temu tarta zyskuje piękny, różowy kolor(...)garnka. Rozpuścić, a następnie podgrzewać, aż zrobi się jasno brązowe i zacznie pachnieć orzechowo. Dodać cukier, wymieszać, aż niemal całkowicie się rozpuści. Dodać sól i mąkę, dokładnie połączyć.  Ciastem wylepić formę, formując brzegi. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. W tym czasie przygotować krem: Mąkę, cukier, sól, jajka, żółtka, sok i skórkę z pomarańczy umieścić w garnku. Podgrzewać, często

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pączki z różą 167

szklanka mleka 3 łyżki cukru 1 szczypta soli 1 aromat cytrynowy róża do nadzienia olej do smażenia Wykonanie: Zrobić rozczyn z części mąki, mleka, drożdży i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie dodać utarte z cukrem żółtka, resztę mąki, sól, spirytus i aromat. Wyrobić ręką ciasto aż będzie odstawało od ręki ( około ½ godziny) po czym wlać roztopione i ostudzone

Tradycyjna Kuchnia
Leśny mech czyli jak zrobić deser z charakterem 290

całe:). Tajemnym składnikiem jest szpinak, który sprawia, że ciasto wszystkich intryguje. Składniki: Ciasto: paczka szpinaku 450 g (rozdrobnionego) 2,5 szklanki mąki krupczatki 1,1/3 szklanki oleju 1 szklanka cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 opakowania cukru wanilinowego Masa śmietanowa: 500 ml śmietanki kremówki 1 galaretka cytrynowa 1 śmietan fix Dodatkowo: Poza sezonem ziarenka granatu, a w sezonie owoce(...)Galaretkę rozpuszczamy 1 szklance wody. Odstawiamy do wystygnięcia. Śmietanę ubijamy, dodać śmietan fix i galaretkę (gęstość kisielu), zmiksować. Z ostudzonego biszkoptu odkroić górę i pokruszyć do miski. Na spód ciasta wyłożyć masę śmietanową, następnie wyłożyć na wierzch pokruszone ciasto, lekko docisnąć. Na koniec ozdobić górę ciasta ziarenkami granatu. Wstawić na około godzinę do lodówki

cooklife
murzynek z bitą śmietaną 395

cukru pudru 2 galaretki cytrynowe 125 ml gorącej wody wykonanie: Galaretki rozpuszczamy i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie dodajemy tężejącą galaretkę i miksujemy do połączenia się. składniki na czekoladową polewę: 100 g czekolady deserowej 60 g masła wykonanie: Czekladę i masło rozpuszczamy. Dokładnie mieszamy a następnie polewamy ciasto. Ciasto przekładamy kremem. Wierzch polewamy

Domowy Smak Jedzenia
JABŁECZNIK KRÓLEWSKI + FILMIK 196

jajek 1/2 szklanki cukru 2 płaski łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/3 szklanka mąki pszennej ( 200 g ) MASA JABŁKOWA : 1- 1/5 kg jabłek 2 łyżki cukru 2 galaretki cytrynowe BITA ŚMIETANA : 400 ml śmietanki 30 % 250 g serka mascarpone 2 łyżki żelatyny 2 łyżki cukru 2 cukry waniliowe po 16 g  PRZYGOTOWANIE : Biszkopt - białka ubijamy na sztywno, dalej(...)ubijamy z cukrami na sztywno, następnie ciągle mieszając dodajemy mascarpone. Na koniec wlewamy rozpuszczoną, ostudzoną żelatynę. Biszkopt przecinamy wzdłuż na dwie równe połówki, rozkładamy masę jabłkową, przykrywamy drugim blatem ciasta i wylewamy śmietanę, posypujemy wierzch kakaem. Ciasto chłodzimy kilka godzin najlepiej całą noc. Kroimy na kawałki i podajemy. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Babka jogurtowa z lukrem cytrynowym 211

domu od razu ją wypróbowałam. Okazało się, że to był faktycznie dobry zakup. Ciasto bez problemu (i co ważniejsze w całości J ) odeszło od formy. Test przeprowadzałam na sprawdzonym przepisie na babkę z jogurtem naturalnym. Delikatna, wilgotna w środku z dodatkiem w postaci lukru cytrynowego. Wyszła cudownie. Sama nie wiem, jakim cudem, nie ma tu jeszcze tego przepisu. Naprawiam(...)skórkę z cytryny oraz mąkę. Całość mieszamy szpatułką. Na końcu dodajemy jogurt naturalny i ponownie mieszamy do połączenia składników. Formę do babki smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką, przekładamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 160 stopni na 15 minut. Później zwiększamy temperaturę do 180 i pieczemy jeszcze 35 minut do tzw. Suchego patyczka. Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia. Cukier

Kolizje Smaków
Szarlotka Bakaliowa Siostry Anastazji 128

galaretka cytrynowa 1 szt, masło 1 łyżka, bułka tarta 2 łyżki, bakalie( rodzynki, ananasy suszone, papaja) 25 dag, cukier do smaku, Sposób przygotowania: Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodajemy surowe żółtka, a następnie ugotowane i przetarte przez sito. Następnie dodajemy mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz śmietanę. Ciasto przekładamy na stolnicę i wyrabiamy. Dzielimy

kulinarne odsłony pati
Zupa z ciecierzycą, papryką i groszkiem cukrowym 56

Zupa z ciecierzycą, papryką i groszkiem cukrowym to pyszna i bardzo pożywna zupa z ciecierzycą, dużą ilością warzyw i cytrynową nutą. Rewelacyjny i dosyć błyskawiczny obiad

Pogotujmy.pl