pszennej 3/4 margaryny 5 łyżek kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 3 łyżki miodu 1/3 szklanki cukru słoik ulubionego dżemu Z podanych składników (oprócz dżemu) zagniatamy ciasto, które dzielimy na 3 równe części. Każdą rozwałkowujemy na wielkość blaszki, smarujemy dżemem, a następnie zwijamy rolady. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczmy w 180 st.C(...)koniec wlewamy żelatynę i całość dokładnie miksujemy. Masa jabłkowa: 2 galaretki u mnie cytrynowe 6 jabłek 1/2 szklanki wody Jabłka obieramy i kroimy w plastry, przekładamy do garnka, wlewamy wodę i dusimy aż zaczną się rozpadać, wtedy wsypujemy galaretki i mieszamy aż się rozpuszczą. Studzimy. Złożenie ciasta: ciasto miodowe bez bezy wkładamy do blaszki, w której się piekło i smarujemy
Cynamonowe szczęściejajka 60 g cukru kokosowego (można zamienić na ksylitol lub erytrytol) Masa owocowa: 3 gruszki 3 jabłka 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka soku z cytryny 1 galaretka cytrynowa (ja użyłam wegańskiej, firmy Amylon ) Biszkopt: Białka oddziel od żółtek i ubij na pianę. Żółtka ucieraj z cukrem. Następnie do żółtek dodaj obydwie mąki i miksuj przez krótką chwilę(...)sokiem z cytryny. Na pierwszy blat wyłóż większą połowę masy owocowej, przykryj drugim blatem i wyłóż pozostałą część musu. Na wierzchu możesz dodać posiekane kawałki zciętego wierzchu. Ciasto włóż do lodówki na kilka godzin (ok. 2-3), aby galaretka całkowicie stężała. Wartości odżywcze całego ciasta: energia: 1700 kcal białko: 32 g tłuszcz: 21 g węglowodany
Zdrowie na języku :PDodatkowo: dwie galaretki cytrynowe paczka delicji Wykonanie: Masło ucieramy z cukrem na puch. gdy połącza się składniki dodajemy po jednym jajku. Następnie dodajemy po łyżce śmietany. Gdy wszystkie składniki będą połączone wsypujemy pozostałe sypkie składniki i wszystko razem mieszamy. Gotową masę przelewamy do formy i pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Upieczone ciasto pozostawiamy do ostygnięcia
ciastkarnia na kruchym spodziePrzepis na ciasto jogurtowe z ananasem lub z owocami z puszki Kiedy masz ochotę na coś słodkiego ale nie masz zbytnio czasu na przygotowanie, polecam jak zwykle proste, tanie i łatwe ciacho. Wystarczy mieć w domu jogurt naturalny i owoce w puszce. Przeważnie używam brzoskwiń ale dzisiaj, musiałam wykończyć ananasa. Składniki 3/4 szklanki cukru 2 jajka(...)szklanki mąki 1 opakowanie cukru cytrynowego (delecta) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g masłą lub margaryny 1 jogurt naturalny 150g owoce z puszki Rozpuść masło i odstaw do ostudzenia, jajka z cukrem utrzyj mikserem, dodaj mąki i wymieszaj, dodaj resztę składników. Do przygotowanej formy wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia, przekładamy ciasto, na wierzch ciasta układamy owoce
Kurnikowopodano mu omlet. Nowo przyjęty do służby kucharz był tak zdenerwowany zadaniem, że trzęsły mu się ręce. Wymieszał jaja z mąką, mlekiem i z cukrem, dołożył wymyślne dodatki, wylał ciasto na patelnię, podsmażył, przewrócił… i kształtny omlet rozpadł się na kawałki. Do poczytania: Odkryj Wiedeń śladami cesarza Franza Josefa i cesarzowej Sisi Biedak złapał się za głowę, bo głodny cesarz(...)wymieszaj z cukrem. Dosypuj stopniowo mąkę i mieszaj. Dodaj odrobinę aromatu waniliowego i skórki cytrynowej. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy. Na koniec dodawaj stopniowo ubitą pianę z białek. Kaiserschmarrn możesz przygotować zarówno w piekarniku jak i na patelni. Z piekarnika będą smakowały bardziej jak ciasto, a z patelni bardziej jak omlet. Jeśli pieczesz je w piekarniku wysmaruj foremkę masłem
smakowitehistorie.compodano mu omlet. Nowo przyjęty do służby kucharz był tak zdenerwowany zadaniem, że trzęsły mu się ręce. Wymieszał jaja z mąką, mlekiem i z cukrem, dołożył wymyślne dodatki, wylał ciasto na patelnię, podsmażył, przewrócił… i kształtny omlet rozpadł się na kawałki. Do poczytania: Odkryj Wiedeń śladami cesarza Franza Josefa i cesarzowej Sisi Biedak złapał się za głowę, bo głodny cesarz(...)wymieszaj z cukrem. Dosypuj stopniowo mąkę i mieszaj. Dodaj odrobinę aromatu waniliowego i skórki cytrynowej. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy. Na koniec dodawaj stopniowo ubitą pianę z białek. Kaiserschmarrn możesz przygotować zarówno w piekarniku jak i na patelni. Z piekarnika będą smakowały bardziej jak ciasto, a z patelni bardziej jak omlet. Jeśli pieczesz je w piekarniku wysmaruj foremkę masłem
smakowitehistorie.comPrzepyszne szybkie ciasto, do którego można dodać dowolne owoce. A do tego ta pyszna maślana kruszonka... Jest idealne i nie grozi mu żaden zakalec. No chyba, że ktoś się bardzo bardzo postara😂 Ciasto robi się szybciutko, właśnie przygotowałam go w trakcie, gdy gotowała się zupa😊 Polecam serdecznie! Składniki (blaszka 24x28cm): 4 jajka 1 niepełna szklanka cukru 1 niepełna szklanka oleju(...)szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z cytryny lub pomarańczy lub aromat cytrynowy bądź pomarańczowy dowolne owoce, świeże lub z syropu (tutaj umie akurat gruszki z syropu) Kruszonka: 1 łyżka zimnego masła 2 łyżki mąki 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego Sposób przygotowania: 1. Jajka obić z cukrem do białości. 2. Dodać olej oraz aromat
Kuchnia domowa Aniprzychodzi oczywiście szarlotka. Ciasto tradycyjne, proste do zrobienia i lubiane przez większość dorosłych i dzieci. Szarlotkę z papierówek zrobiłam na bazie przepisu na szarlotkę siostry Anastazji. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 4szkl. mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4szkl. cukru 200g masła 3 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany ok. 2kg papierówek 1 kisiel cytrynowy bez cukru
Waniliowe Improwizacjepodaniem linku do ich blogów -osoby nie mające bloga, też mogą brać udział w akcji Składniki na formę do tarty o średnicy ok. 27cm - wymiar denka : CIASTO: 350g mąki pszennej - używam tortowej 1/2 kostki masła roślinnego (125g) 1 płaska łyżka smalcu (15g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia (8g) 1 mały cukier wanilinowy(...)cytrynowym PIANA: 3 białka - do ubicia na pianę szczypta soli bułka tarta - do posypania wyłożonej piany NADZIENIE: 500g śliwek 4-5 łyżek domowego cukru waniliowego [ do znalezienia TU ] - ilość cukru regulować w zależności od kwaśności śliwek Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko na stolnicę - w ten sposób wprowadza się powietrze i ciasto
Grunt to przepis!wymieszać z sokiem cytrynowym, cynamonem i skórką cytrynową. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać masło pokrojone w kostkę i rozetrzeć rękoma lub krótko zmiksować w malakserze (ja miksuję). Dodać cukier, wymieszać. Powinniśmy otrzymać mieszaninę przypominającą bułkę tartą. Jajka lekko ubić. Do mieszaniny mąki dodać jabłka, jajka oraz wlać mleko. Delikatnie wymieszać. Ciastem wypełniać foremki do muffinek (do 3/4 wysokości
królestwo garówSzybkie, pyszne i orzeźwiające ciasto czyli jabłecznik z bitą śmietaną. Jego charakterystyczną stroną jest galaretkowa masa z jabłkami. Szybki i łatwy do przygotowania, sprawdzi się na każdą okazję. Jabłecznik można przygotować na biszkopcie lub w szybszej wersji biszkopt można zastąpić biszkopcikami. Składniki : paczka okrągłych biszkoptów 3 kg jabłek 2 galaretki cytrynowe 0,5 l śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru(...)miękkości, Do ugotowanych jabłek dodać galaretki i dobrze wymieszać (nie gotować), pozostawić do ostygnięcia, Na dno formy wyłożyć biszkopty, jeden koło drugiego, Ostygniętą masę jabłkową przełożyć na biszkopty, ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki, aby galaretka zgęstniała (najlepiej na noc), Śmietankę ubić na sztywno dodać cukier puder i delikatnie wymieszać, wyłożyć na masę jabłkową, Ciasto oprószyć mieszanką kakao
tyfranboxsolą na sztywno. Miksujemy dodając stopniowo cukier oraz żółtka. Następnie mieszamy przy pomocy szpatułki dodając stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy mak i mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej samo dno papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawimy do całkowitego wystudzenia. Przekrawamy na 2 blaty, najlepiej drugiego dnia(...)pokrojone w kostkę) 2 galaretki brzoskwiniowe lub cytrynowe (rozpuszczone w 700 ml ciepłej wody i odstawianej do lekkiego stężenia) polewa czekoladowa (np. 100 g czekolady rozpuszczonej z 50 g masła) wykonanie: Kawę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Masło ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy orzechy, wlewamy wystudzoną kawę i miksujemy. wykonanie ciasta: Na pierwszy blat biszkoptu z makiem równomiernie rozsmarowujemy 1/2 masy
Domowy Smak Jedzeniaorange na jajkach i maśle. Idealna do wypełnienia tart, ciast, babeczek, naleśników, na kromkę chleba. Co tu dużo pisać, poprostu koniecznie musicie spróbować, bo jest przepyszna, a do tego mniej kaloryczna od oryginalnego przepisu :) Aaa, jeszcze dodam, że zamiast pomarańczy można dać cytrynę i wtedy będzie lemon curd- cytrynowy krem. * pomarańcze- 3 sztuki * cytryna- 1 sztuka * brązowy cukier- 150g * zmielone(...)wanilię przełożyć do garnka z grubym dnem i gotować na małym ogniu, aż masa zgęs tnieje (ok 30min.). Z podanych składników wyszło mi sporo masy, którą wypełniłam duże ciasto (pokażę w najbliższym czasie więc jeżeli ktoś lubi czekoladę i pomarańcze, to warto zaglądnąć) oraz jeden mały słoiczek
Kraina Miodem Płynącawołowinę w esencjonalnym rosole. Poza tym uwielbiał proste ciasta z jajek, mąki, mleka i cukru. Pewnego dnia Franciszek Józef polecił, by podano mu omlet. Nowo przyjęty do służby kucharz był tak zdenerwowany zadaniem, że trzęsły mu się ręce. Wymieszał jaja z mąką, mlekiem i z cukrem, dołożył wymyślne dodatki, wylał ciasto na patelnię, podsmażył, przewrócił… i kształtny omlet rozpadł się(...)wymieszaj z cukrem. Dosypuj stopniowo mąkę i mieszaj. Dodaj odrobinę aromatu waniliowego i skórki cytrynowej. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy. Na koniec dodawaj stopniowo ubitą pianę z białek. Kaiserschmarrn możesz przygotować zarówno w piekarniku jak i na patelni. Z piekarnika będą smakowały bardziej jak ciasto, a z patelni bardziej jak omlet. Jeśli pieczesz je w piekarniku wysmaruj foremkę masłem
smakowitehistorie.combiszkoptów 1 opakowanie galaretki cytrynowej przepis Umyte winogrona przekrawamy na połówki i usuwamy z nich pestki. Do miski przekładamy śmietanę, dodajemy cukier i chwilę miksujemy nie ubijamy . Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody. Schłodzoną żelatynę delikatnie mieszamy ze śmietaną . Do masy śmietanowej wrzucamy pokrojone winogrona i wszystko razem łączymy, część winogron zostawiamy do dekoracji ciasta. Na wyłożoną folią aluminiową
Smakowite Dania