Przepyszne szybkie ciasto, do którego można dodać dowolne owoce. A do tego ta pyszna maślana kruszonka... Jest idealne i nie grozi mu żaden zakalec. No chyba, że ktoś się bardzo bardzo postara😂 Ciasto robi się szybciutko, właśnie przygotowałam go w trakcie, gdy gotowała się zupa😊 Polecam serdecznie! Składniki (blaszka 24x28cm): 4 jajka 1 niepełna szklanka cukru 1 niepełna szklanka oleju(...)szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z cytryny lub pomarańczy lub aromat cytrynowy bądź pomarańczowy dowolne owoce, świeże lub z syropu (tutaj umie akurat gruszki z syropu) Kruszonka: 1 łyżka zimnego masła 2 łyżki mąki 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego Sposób przygotowania: 1. Jajka obić z cukrem do białości. 2. Dodać olej oraz aromat
Kuchnia domowa Aniprzychodzi oczywiście szarlotka. Ciasto tradycyjne, proste do zrobienia i lubiane przez większość dorosłych i dzieci. Szarlotkę z papierówek zrobiłam na bazie przepisu na szarlotkę siostry Anastazji. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 4szkl. mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4szkl. cukru 200g masła 3 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany ok. 2kg papierówek 1 kisiel cytrynowy bez cukru
Waniliowe Improwizacjepodaniem linku do ich blogów -osoby nie mające bloga, też mogą brać udział w akcji Składniki na formę do tarty o średnicy ok. 27cm - wymiar denka : CIASTO: 350g mąki pszennej - używam tortowej 1/2 kostki masła roślinnego (125g) 1 płaska łyżka smalcu (15g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia (8g) 1 mały cukier wanilinowy(...)cytrynowym PIANA: 3 białka - do ubicia na pianę szczypta soli bułka tarta - do posypania wyłożonej piany NADZIENIE: 500g śliwek 4-5 łyżek domowego cukru waniliowego [ do znalezienia TU ] - ilość cukru regulować w zależności od kwaśności śliwek Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko na stolnicę - w ten sposób wprowadza się powietrze i ciasto
Grunt to przepis!wymieszać z sokiem cytrynowym, cynamonem i skórką cytrynową. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać masło pokrojone w kostkę i rozetrzeć rękoma lub krótko zmiksować w malakserze (ja miksuję). Dodać cukier, wymieszać. Powinniśmy otrzymać mieszaninę przypominającą bułkę tartą. Jajka lekko ubić. Do mieszaniny mąki dodać jabłka, jajka oraz wlać mleko. Delikatnie wymieszać. Ciastem wypełniać foremki do muffinek (do 3/4 wysokości
królestwo garówSzybkie, pyszne i orzeźwiające ciasto czyli jabłecznik z bitą śmietaną. Jego charakterystyczną stroną jest galaretkowa masa z jabłkami. Szybki i łatwy do przygotowania, sprawdzi się na każdą okazję. Jabłecznik można przygotować na biszkopcie lub w szybszej wersji biszkopt można zastąpić biszkopcikami. Składniki : paczka okrągłych biszkoptów 3 kg jabłek 2 galaretki cytrynowe 0,5 l śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru(...)miękkości, Do ugotowanych jabłek dodać galaretki i dobrze wymieszać (nie gotować), pozostawić do ostygnięcia, Na dno formy wyłożyć biszkopty, jeden koło drugiego, Ostygniętą masę jabłkową przełożyć na biszkopty, ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki, aby galaretka zgęstniała (najlepiej na noc), Śmietankę ubić na sztywno dodać cukier puder i delikatnie wymieszać, wyłożyć na masę jabłkową, Ciasto oprószyć mieszanką kakao
tyfranboxsolą na sztywno. Miksujemy dodając stopniowo cukier oraz żółtka. Następnie mieszamy przy pomocy szpatułki dodając stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy mak i mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej samo dno papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawimy do całkowitego wystudzenia. Przekrawamy na 2 blaty, najlepiej drugiego dnia(...)pokrojone w kostkę) 2 galaretki brzoskwiniowe lub cytrynowe (rozpuszczone w 700 ml ciepłej wody i odstawianej do lekkiego stężenia) polewa czekoladowa (np. 100 g czekolady rozpuszczonej z 50 g masła) wykonanie: Kawę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Masło ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy orzechy, wlewamy wystudzoną kawę i miksujemy. wykonanie ciasta: Na pierwszy blat biszkoptu z makiem równomiernie rozsmarowujemy 1/2 masy
Domowy Smak Jedzeniaorange na jajkach i maśle. Idealna do wypełnienia tart, ciast, babeczek, naleśników, na kromkę chleba. Co tu dużo pisać, poprostu koniecznie musicie spróbować, bo jest przepyszna, a do tego mniej kaloryczna od oryginalnego przepisu :) Aaa, jeszcze dodam, że zamiast pomarańczy można dać cytrynę i wtedy będzie lemon curd- cytrynowy krem. * pomarańcze- 3 sztuki * cytryna- 1 sztuka * brązowy cukier- 150g * zmielone(...)wanilię przełożyć do garnka z grubym dnem i gotować na małym ogniu, aż masa zgęs tnieje (ok 30min.). Z podanych składników wyszło mi sporo masy, którą wypełniłam duże ciasto (pokażę w najbliższym czasie więc jeżeli ktoś lubi czekoladę i pomarańcze, to warto zaglądnąć) oraz jeden mały słoiczek
Kraina Miodem Płynącawołowinę w esencjonalnym rosole. Poza tym uwielbiał proste ciasta z jajek, mąki, mleka i cukru. Pewnego dnia Franciszek Józef polecił, by podano mu omlet. Nowo przyjęty do służby kucharz był tak zdenerwowany zadaniem, że trzęsły mu się ręce. Wymieszał jaja z mąką, mlekiem i z cukrem, dołożył wymyślne dodatki, wylał ciasto na patelnię, podsmażył, przewrócił… i kształtny omlet rozpadł się(...)wymieszaj z cukrem. Dosypuj stopniowo mąkę i mieszaj. Dodaj odrobinę aromatu waniliowego i skórki cytrynowej. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy. Na koniec dodawaj stopniowo ubitą pianę z białek. Kaiserschmarrn możesz przygotować zarówno w piekarniku jak i na patelni. Z piekarnika będą smakowały bardziej jak ciasto, a z patelni bardziej jak omlet. Jeśli pieczesz je w piekarniku wysmaruj foremkę masłem
smakowitehistorie.combiszkoptów 1 opakowanie galaretki cytrynowej przepis Umyte winogrona przekrawamy na połówki i usuwamy z nich pestki. Do miski przekładamy śmietanę, dodajemy cukier i chwilę miksujemy nie ubijamy . Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody. Schłodzoną żelatynę delikatnie mieszamy ze śmietaną . Do masy śmietanowej wrzucamy pokrojone winogrona i wszystko razem łączymy, część winogron zostawiamy do dekoracji ciasta. Na wyłożoną folią aluminiową
Smakowite DaniaDodajemy żółtka oraz zimne, pokrojone na kawałki masło. Zagniatamy kruche ciasto. Ja robię to przy użyciu haka od miksera, a kiedy wszystkie składniki sie połączą, kończę zagniatanie dłońmi. Uzyskane ciasto zawijamy w folię i wkładamy co lodówki na min 1 h. (Możemy je zrobić nawet poprzedniego dnia i trzymać w lodówce) Składniki na piankę budyniową: 5 białek 1 op cukru(...)łyżki mąki ziemniaczanej) kilka kropli aromatu cytrynowego ½ szklanki oleju dowolne owoce Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier, cukier waniliowy aromat cały czas miksując. Następnie po łyżce dodajemy proszek budyniowy, a na koniec cienką stróżką wlewamy olej, nie przerywając ubijania. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, na papier ścieramy na tarce połowę schłodzonego ciasta, lekko je dociskając. Spód podpiekamy
Walijskie Pichceniepomarańczy lub troszkę esencji cytrynowej lub pomarańczowej cukier puder do oprószenia wykonanie: Masło miksujemy na puch, dodajemy cukier a następnie jajka, cały czas miksując. Mąkę orkiszową mieszamy z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Przesiewamy i mieszamy z mokrymi składnikami, mieszamy przy pomocy np. szpatułki. Na końcu dodajemy np. otartą skórkę z cytryny. Przekładamy ciasto do foremek wyłożonych papierowymi papilotkami
Domowy Smak Jedzeniabyć pół na pół z waniliowym ) 1 łyżka spirytusu parę kropli esencji waniliowej i cytrynowej ( niekonieczne ) olej do smażenia około 1/2 litra cukier puder do obsypania oponek lub lukier cytrynowy 1. Do ciepłego, ale nie gorącego mleka wykruszamy drożdże do dajemy 1/2 łyżki cukru, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. 2. W misce szykujemy mąkę ( najpierw wsypmy(...)odrywamy mały kawałek ciasta, wrzucamy go na olej i kiedy odbije od dna i zacznie się smażyć to znak, że olej jest gotowy ) Smażymy z obu stron na złoty kolor, następnie odsączamy na papierowym ręczniku, na koniec kiedy ostygną możemy posypać je cukrem pudrem lub polukrować (za drugim razem zrobiłam z lukrem cytrynowym i to był strzał
Gotowanie...to proste !Warstwowa sałatka z marchewką, groszkiem i ziemniakami! Prosta i tania Przepis na drożdżówki z kremem cytrynowym – lemon curd (wegańskie) Makaron w sosie serowym w 20 minut! Jednogarnkowe danie z makaronem i serem mozzarella Zupa krem z ziemniaka! Przepis na pyszną zupę ziemniaczaną Ciasto Delicja w wersji bez jajek! Wegańskie ciasto z galaretką i polewą czekoladową Mini chałki – miękkie
Via Gustogości …na święta. Dla jeszcze smaczniejszego efektu, przed pieczeniem możesz dodać do ciasta garść siekanych orzechów, wiórki kokosowe lub kawałki czekolady. Pomysły na słodkości… ** Sałatka owocowa z malinowym sosem ** Koktaj bananowo-kakaowy ** Ciasteczka serowe z jabłkiem ** Domowe wafle cytrynowe (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na około 12 sztuk: 2 szklanki mąki 1 jajko 1 szklanka mleka
Kulinarne S.O.S.gości …na święta. Dla jeszcze smaczniejszego efektu, przed pieczeniem możesz dodać do ciasta garść siekanych orzechów, wiórki kokosowe lub kawałki czekolady. Pomysły na słodkości… ** Sałatka owocowa z malinowym sosem ** Koktaj bananowo-kakaowy ** Ciasteczka serowe z jabłkiem ** Domowe wafle cytrynowe (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na około 12 sztuk: 2 szklanki mąki 1 jajko 1 szklanka mleka
Kulinarny S.O.S.Wczoraj był dzień, w który dogadzaliśmy swoim podniebieniom – na obiad wieprzowina po chińsku , na deser cytrynowa babka z majonezem , a wieczorem zrobiliśmy smoothie z ananasem
niecodziennikparyLato w pełni, więc w gorące leniwe popołudnia do kawy proponuję sięgnąć po kawałeczek orzeźwiającego sernika z cytrynowym lemon curdem. Delikatny, aksamitny sernik z kremowym musem
Bon appetit mon amieCześć! Na upały, na deser i dla ochłody poleca się ciasto z jogurtów naturalnych i nasion chia. Bardzo lekki deser i nie za słodki. Składniki: * 990 ml jogurtu naturalnego gęstego * 4 - 5 łyżek nasion chia * 2 galaretki cytrynowe * 1 łyżeczka żelatyny * 2 galaretki wiśniowe * wiśnie świeże lub mrożone * 2-3 łyżki cukru Na spód: * 15 dkg herbatników kakaowych
Pieprzyć z FantazjąBabka ta nawet przez tydzień nie straci smaku i uroku. Bardzo mocno cytrynowa i nic such, pomimo że zawiera dużo mąki. Przepis na wykonanie w thermomix na dole Sok z cytryny wycisnąć. Jedną cytrynę sparzyć i zetrzeć skórkę. Wykonanie ciasta – masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Jak masa jest puszysta dodawać po jednym jajku i dobrze je wmieszać
Kuchnia Pokoleńzielonych szparag 1 cebula 3 łyżki posiekanego lubczyku 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego 1 łyżka cukru sól Przygotowanie: MAKARON TAGIATELLE Mąkę pszenną i żytnią zaparzyć wrzącą wodą, wymieszać drewnianą łyżką, pozostawić na 5 minut. Do mąki dodać resztę składników. Ciasto zagnieść na gładką masę, przełożyć do miski, przykryć lnianą ściereczką i odłożyć na 20 minut. Po tym czasie, podzielić
Kierunekuchniaucierając. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do połączenia się masy po każdym dodaniu. Dodać zapach cytrynowy i zmiksować. Następnie dodajemy przesiane mąkę i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Formę keksówkę (10 x 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto. Piec w temperaturze 140ºC z termoobiegiem przez około 60 minut. Wyjąć z piekarnika, delikatnie przestudzić
kulinarnyswiatdomimusem jabłkowym. Ciasto jest lekkie i orzeźwiające. Każdemu przypadnie do gustu. SKŁADNIKI: Biszkopt: 3 jajka, ½ szklanki cukru, ½ szklanki mąki, 2 łyżeczki kakao, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, Masa budyniowa: 500 ml mleka, 2 opakowania budyniu śmietanowego, 1 opakowanie cukru waniliowego, 200g masła, 3 łyżki cukru pudru, Masa jabłkowa: 3 duże jabłka, 1 szklanka wody, 2 opakowania galaretki cytrynowej, Masa śmietanowa
Tradycyjna kuchnia Kasibiałek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka zmiksować z wodą, aromatem cytrynowym i cukrem na pianę. Do masy żółtkowej dodać mąkę i wymieszać dokładnie. Do masy dodać na dwie tury pianę z białek. Wymieszać. Wylewać równomiernie odpowiednie ilości ciasta (u mnie ok. 3 łyżek) i smażyć gofry. Podawać np. z dżemem lub czekośliwką . Zimą czytałam świetną
Weekendy w domu i ogrodziekulkę i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciastem wykładamy blaszkę wysmarowaną masłem. Ciasto jest elastyczne i można nim spokojnie wykleić spód foremki. Pieczemy w temperaturze 180C przez 25-30 minut. Maliny wkładamy do rondelka wraz z miodem i sokiem cytrynowym. Podgrzewamy tak długo aż maliny się rozpadną. Ściągamy z ognia i rozpuszczamy w tej miksturze żelatynę
Przysmaki KarolkiUwielbiam serniki, w szczególności takie puszyste i lekkie jak ten! Na moim blogu znajdziecie przepis na cytrynowy twarogowiec , sernik jogurtowo-twarogowy z kakao i sernik jogurtowo
Be Fit Be Strongużyć sztucznego - 10 dag ksylitolu lub zwykłego cukru - 1 jajo - 3 łyżeczki przyprawy do piernika Lukier cytrynowy: - cukier puder - sok z cytryny 1. Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy przyprawę do piernika. Ksilitol ucieramy z jajkiem na puszystą masę. Łączymy wszystkie składniki, zagniatamy ciasto, a następnie odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. 2. Ciasto wałkujemy na grubość
Apetyczna babeczkaUwielbiam domowej roboty dodatki do ciast i deserów. Dlatego zajęłam się produkcją ekstraktów. Mają obłędny zapach i podkręcą każdy wypiek, dodając mu aromatu i smaku. Jak do tej pory zrobiłam ekstrakt waniliowy, cytrynowy i miętowy, w planie mam jeszcze lawendowy, różany, pomarańczowy i limonkowy. Już niedługo na pewno pojawią się na blogu! Składniki: (na jedną buteleczkę) po 250ml
Cakes By KejtDziś coś na miłośników czekolady. Obłędny sernik, mocno czekoladowy, przekładany ptasim mleczkiem. Polecam również: Sernik cytrynowy Sernik z jabłkami Pomarańczowy sernik z kokosową pianką Sernik z
Tradycyjna KuchniaDzisiejsze połączenie składników to mistrzowskie połączenie. W cieście jest suchy mak i cytryna a w kremie migdały, wieńczy dzieło kwaskowaty rabarbar. Dla mnie idealnie a dla Was? Popróbujcie i napiszcie jak Wam smakowało. Tarta cytrynowo - makowa z rabarbarem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniepieczenia w 180 st. C. przez ok. 20 min. na złoty kolor. Po upieczeniu odstawiamy ciasta do ostudzenia. składniki na masę kajmakową: 100 g gotowej masy kajmakowej 30 g masła składniki na masę jabłkową: 1 mały słoiczek marmolady jabłkowej opcjonalnie: 1 galaretka cytrynowa wykonanie: Jeśli używamy rzadkiej marmolady to podgrzewamy ją a następnie dodajemy galaretę cytrynową, mieszamy i odstawiamy
Domowy Smak JedzeniaDzisiaj na blogu będzie bardzo słodko. A to za sprawą moje starszej córki i pysznej bezy z cytrynowym kremem, którą upiekła. Zestawienie jest doskonałe, bo słodka
Kulinarne przygody Gatityżółte i czerwone. Odpowiednio przygotowane stanowią idealna dekorację tortów, deserów, babeczek, ciast i ciasteczek. Jabłuszka zrywamy z drzewka z ogonkami. Układamy w słoiczkach i zalewamy wrzącym, mocnym syropem. Składniki syropu: -szklanka cukru -1/2 szklanki wody -łyżeczka kwasku cytrynowego Wodę zagotowujemy z cukrem. Kiedy zacznie wrzeć dodajemy kwasek cytrynowy. Syropem zalewamy jabłuszka
Maminek kulinarny