ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:285/508)

Ciasto Elf 162

Ciasto Elf   Składniki na blaszkę 23 x 32cm:      Na biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju łyżeczka przyprawy korzennej do piernika   Na zieloną masę: 1l zielonego soku Kubuś 3 opakowania budyniu śmietankowego   Na masę śmietanową: 1 galaretka cytrynowa 400ml śmietanki kremówki(...)żółtku i ubijamy tylko do połączenia składników. Następnie wsypujemy mąki oraz przyprawę do piernika i lekko mieszamy łyżką lub szpatułką, by piana nie opadła. Formę na ciasto wykładamy natłuszczonym papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i rozprowadzamy równomiernie. Ciasto pieczemy około 25 minut w 170 stopniach (aż wierzch będzie miał złoty kolor). Po wystudzeniu wyjmujemy z formy, zdejmujemy

Smak mojej kuchni
DROŻDŻÓWKI Z BUDYNIEM I WIŚNIAMI 114

Drożdżowe mięciutkie ciasto, kwaskowe wiśnie i słodki budyń.  Trio idealne do popołudniowej herbatki ... :)) Składniki (na około 13 sztuk) : 500g  mąki pszennej 40 g drożdży świeżych 3 łyżki roztopionego masła 1/2 szklanki  mleka 2 jajka +2 żółtka 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego 1/2 szkl. cukru szczypta soli kilka kropli aromatu cytrynowego   Na kruszonkę: 120 g mąki pszennej(...)wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą mąką, następnie dodać ubite jaja, aromat, szczyptę soli  i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h.  Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy, ale niezbyt cienko (ok 8mm) i wycinamy kubkiem trochę większe kółka niż obwód

Walijskie Pichcenie
dżem gruszkowo-cytrynowy 138

składniki: 1000 g gruszek np. konferencja, dojrzałych sok z 1/2 cytryny cukier do smaku cynamon do smaku wykonanie: Gruszki myjemy. Niewielką część owoców kroimy razem ze

Domowy Smak Jedzenia
Szybka babka z rodzynkami (na krupczatce) 251

Facebook „Ciasto na niedzielę” Składniki: 1 szklanka mąki pszennej tortowej (u mnie Młyny Stoisław) 1 szklanka mąki krupczatki (u mnie Młyny Stoisław) + 1 łyżeczka 1 mandarynka 5 łyżek mleka (u mnie 2%) 1 szklanka cukru pudru 200 g miękkiej margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 jajek M 1 łyżeczka krojonej skórki cytrynowej (drobnej) 3 łyżki rodzynek(...)mnie Jumbo mix) cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Rodzynki kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do małej miseczki. Dodajemy do nich łyżeczkę skórki cytrynowej i łyżeczkę mąki krupczatki, całość mieszamy. Do miski wkładamy margarynę, siekamy ją. Wbijamy całe jajka, dodajemy cukier puder i dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy obie mąki z proszkiem do pieczenia oraz sok z jednej mandarynki. Całość miksujemy. Kolejno

Słodkie okruszki
Muffiny szpinakowe z kremem 205

szklanki mąki tortowej - 4 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli Krem: - 2 serki mascarpone (po 250g) - 500 ml śmietany kremówki (schłodzonej) - 4 łyżki cukru pudru - esencja cytrynowa - barwnik zielony Dodatkowo do dekoracji: - orzeszki pistacjowe - prażone płatki migdałowe - listki koniczyny * 50 sztuk, z tego: - 24 minimuffiny - 18 babeczek - 8 o kształcie róży Liście szpinaku (bez ogonków) miksujemy porcjami na bardzo gładką(...)czas miksując) do masy jajeczno szpinakowej. Foremki napełniamy ciastem do 2/3 wysokości. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°C i pieczemy ok. 20 minut (sprawdzamy patyczkiem, jeśli będzie suchy – muffiny są gotowe). Wyjmujemy z foremek i studzimy na kratce. Przygotowujemy krem. Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem, dodajemy barwnik zielony oraz esencję cytrynową, na koniec serki mascarpone. Mieszamy na najniższych obrotach

mojewypiekiinietylko
Ciasto drwala w wersji wegańskiej 131

banan 150 g cukru 700-800 g jabłek 400 g daktyli bez pestek łyżka cukru waniliowego czubata łyżeczka sody oczyszczonej sok z cytryny (2 łyżki do skropienia jabłek) wierzch ciasta: 100 g oleju kokosowego 100 g cukru 250 ml mleka roślinnego (dowolnego) 100 g wiórków kokosowych Przygotowanie: OLYMPUS DIGITAL CAMERA Daktyle pokrój w drobną kostkę, z jabłek usuń gniazda nasienne(...)wodą z sokiem cytrynowym. Odstaw na chwilę (10-15 minut) OLYMPUS DIGITAL CAMERA Na puszystą masę utrzyj banana, cukier i olej/roztopioną margarynę, po czym przesiej do powstałej masy mąkę z sodą. OLYMPUS DIGITAL CAMERA Dodaj całą zawartość drugiej miski (razem z wodą, w której moczyły się daktyle i jabłka), wymieszaj dokładnie. OLYMPUS DIGITAL CAMERA Przełóż ciasto na blachę wyłożoną

greenscarf
CIASTO BANANOWO-CZEKOLADOWE BEZ PIECZENIA 194

razem w połączeniu kremu bananowego z gorzkim czekoladowym musem. Ciasto wyszło genialne, odpowiednio wyważone i nie za słodkie. Polecam jest pyszne :) SKŁADNIKI: 200 g maślanych herbatników 2 opakowania okrągłych biszkoptów (po 170 g) żurawina do dekoracji MASA BANANOWA: 1 l nektaru bananowego np. Hortex 2 śmietankowe budynie 2 cytrynowe galaretki 2 łyżki masła MASA CZEKOLADOWA: 1,5 szklanki mleka tabliczka(...)gotujemy. Po wyłączeniu palnika wsypujemy galaretki i dobrze mieszamy. Masa nam się trochę rozrzedzi, ale tam ma być. Jeszcze ciepłą masę równo wylewamy na herbatniki. Układamy obok siebie biszkopty. Ciasto odkładamy żeby przestygło. MASA CZEKOLADOWA: Mleko gotujemy, dodajemy połamaną czekoladę i odstawiamy do rozpuszczenia. Jeśli w mleku nadal są czekoladowe grudki należy jeszcze raz podgrzać. Odstawiamy w zimne miejsce

Pani na deser
Sernik na zimno "PINA COLADA" 169

idealne połączenie. Polecam szczególnie osobom, które wolą mniej słodkie ciasta. Składniki: spód 25 dag ciastek zbożowych (użyłam "Digestive") 15 dag masła masa twarogowa: 25 dag mascarpone szklanka kremówki 40 dag twarogu 10 dag wiórek kokosowych 8-10 łyżek cukru 3 łyżki żelatyny masa ananasowa: ananasy w puszcze galaretka cytrynowa Sposób przygotowania: Masło podgrzewamy w małym garnuszku do czasu aż się(...)blendera tak, żeby powstała jednolita masa. Sok zlewamy do szklanki. Dodajemy tyle wody, aby otrzymać szklankę płynu. Podgrzewamy i rozpuszczamy galaretkę. Tężejącą galaretkę łączymy z masą ananasową. Wykładamy na ciasto. Schładzamy w lodówce do czasu aż galaretka całkiem stężeje. źródło: przepis własny Ilość porcji: 12 Czas przygotowania: 1,30- 2 h Koszt przygotowania

Pobite gary Barbary
Sałatka z brokułami i schabem w pikantnym cieście! Idealna na garden party! 108

BROKUŁAMI I SCHABEM W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM - 2 -3 porcje ugotowanego makaronu/ ryżu/ ziemniaków gotowanych lub pieczonych - 1/2 ugotowanego na parze brokuła - 4 -5 plastrów schabu - 1 jajko - 2-3 łyżki mąki pszennej/orkiszowej - 80 ml śmietanki - łyżeczka pikantnej przyprawy do mięsa wieprzowego - kulka mozzarelli - świeże zioła tj. macierzanka, oregano, bazylia lub polski tymianek cytrynowy - garść orzechów włoskich lub migdałów SOS CZOSNKOWY(...)sałatkę: Makaron ugotuj al dente, brokuły ugotuj na parze i zalej zimną wodą, aby zachowały swój kolor. Odcedź szybko na sicie. Z mąki, śmietanki, jajka i przyprawy zrób gęste ciasto. Schab potnij na mniejsze kawałki i każdy kawałek maczaj w cieście. Smaż w głębokim oleju na złoty kolor. Kontroluj temp. smażenia, olej z czasem nagrzewa się jeszcze bardziej. Na półmisek

SMYKWKUCHNI
Tort galaretkowy z kiwi 377

która od lat piecze te ciasto. Nie martwcie się, galaretka super zastyga w masie nawet w towarzystwie kiwi :)  Składniki biszkopt: 6 jajek ¾ szklanki cukru 1 łyżeczka octu + łyżeczka proszku do pieczenia albo sody oczyszczonej 4 łyżki stołowe mąki tortowej (pszennej) 2 łyżki stołowej mąki ziemniaczanej Składniki masa: 100 g masła 2 op. kisielu cytrynowego 1 opakowanie galaretki agrestowej Składniki(...)pieczenia albo sodą i zaczekać aż pojawi się piana (5 min),następnie żółtka dodać do białek - mieszać mikserem,  potem dodać przesianą mąkę – uwaga mąkę miksujemy na najniższych obrotach! Ciasto przelewamy do tortownicy o śr. 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 190 stopniach C. około 20 min.  Masa: kisiele ugotować w 3 szklankach wody. Do gorącego kisielu

Bon Appetit Małgorzaty
Bananowiec 167

bananów 2 galaretki cytrynowe 1 galaretka np. truskawkowa 100 gram masła 82% (polecam z Mlekovity) kilkanaście okrągłych biszkoptów 1 żółtko  2 łyżeczki cukru waniliowego Przygotowanie : Obie galaretki cytrynowe rozpuścić w 500 ml wrzątku. Masło utrzeć z żółtkiem i cukrem waniliowym. 4 banany zetrzeć na grubych oczkach tarki i dodać je do utartego masła i wymieszać. Lekko tężejącą galaretkę dodać(...)Biszkopty ułożyć na dnie okrągłej tortownicy i  zalać masą. Pozostawić do stężenia. Na górę pokładać 0,5 cm plastry piątego banana i zalać również tężejącą czerwoną galaretką. Odstawić ciasto na minimum 1 h do lodówki. W ciepłe dni przechowywać w lodówce

Mechanik w kuchni
Biszkoptowy ogródek z malinami 141

Składniki Ciasto - 20 podłużnych biszkoptów - 1 budyń waniliowy - ½ L mleka - 500 ml śmietanki 36% - 2 łyżki cukru pudru - sok z ½ cytryny - 3 czubate łyżeczki żelatyny - 3 gruszki - 20 dag malin Syrop - szklanka wody - ½ szklanki cukru - ½ łyżeczki kwasku cytrynowego Wykonanie Gruszki obrać, przekroić na pół i oczyścić z gniazd nasiennych. Syrop zagotować, wrzucić połówki gruszek, obgotować . Wyjąć z syropu, osączyć, osuszyć(...)gruszki. Wyłożyć resztę masy, wyrównać powierzchnię, przykryć folią i wstawić na 3 godziny do lodówki. Przed podaniem udekorować malinami Uwaga – sprawdzona rada 1)        Ciasto świetnie smakuje również z truskawkami zamiast malin Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie  Świat Smaku . Komentarze oraz lajki mile widziane :) Zapraszam także na mój drugi

Świat Smaku
CIASTO STOKROTKA 193

cukrem pudrem (najlepiej w wysokim naczyniu, masa pryska) Zimne galaretki cytrynowe też chwilkę ubijamy następnie wlewamy do naszej masy i również chwilę miksujemy. Dodajemy nasze pokrojone galaretki i mieszamy za pomocą łyżki. Masę równo wlewamy na herbatniki. Układamy w równych odstępach ciasteczka, do środka każdego dajemy żurawinę. Ciasto chowamy do lodówki. Galaretkę agrestową rozpuszczamy wg instrukcji na opakowaniu. Odstawiamy

Pani na deser
Szarlotka królewska z bitą śmietaną 186

lekkie ciasta do kawy. Delikatny biszkopt, kwaskowata galaretka a całość zwieńczona bitą śmietaną posypaną czekoladą. Mmmmmm..... czego chcieć więcej? No może filiżankę dobrej kawy ;) Talerzyk "Rajski Ogród" Porcelana Bogucice Biszkopt: 2 jajka 1/3 szkl domowego cukru waniliowego 1/4 szkl mąki pszennej 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 2 galaretki cytrynowe cukier(...)cukier a gdy piana będzie szklista, żółtka. Do masy jajecznej przesiać obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką. Foremkę 21x21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać biszkopt. Ciasto piec ok 15 minut, do tzw. suchego patyczka. Ostudzić. Tę samą blaszkę wyłożyć folią i włożyć do niej biszkopt. Masa: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć

Smakołyki Asi