ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:282/508)

Dwukolorowa babka gotowana 128

niej połamaną na kawałki czekoladę. Odczekałam chwilę i wymieszałam na jednolitą polewę. Czekoladą polałam ciasto. Babkę schłodziłam przed podaniem w lodówce, żeby czekolada zastygła.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam was do zerknięcia na pozostałe przepisy na babki gotowane i nie tylko, np.: babkę cytrynową z jabłkiem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/09/gotowana-babka-cytrynowa-z-jabkami.html), babkę czekoladową (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/04/babka-czekoladowa.html),

Waniliowe Improwizacje
Sucharki zwykłe albo sucharki papieskie Lucyny Ćwierczakiewiczowej 148

Całe jajka rozbić w garnku z cukrem do białości, następnie dosypać mąkę, i albo trochę cytrynowej skórki, albo tłuczonego anyżu. Tę massę wylać na blachę oliwą wysmarowaną i upiec w dość gorącym piecu, pilnując, aby nabrało koloru, a jednak nie spaliło się. Gdy ciasto wystygnie, pokrajać go w cienkie plasterki i ususzyć w bardzo wolnym piecu”. Zmieniłam mąkę zwykłą

Leśny Zakątek
KOLOROWA BABKA WIELKANOCNA 134

świątecznym stole nie może zabraknąć tradycyjnego wypieku wielkanocnego, czyli babki wielkanocnej. Babka to takie ciasto, które piekę w zasadzie tylko raz w roku, właśnie na Święta Wielkanocne. Dlatego staram się, aby była ona wyjątkowa... Moja propozycja to babka kolorowa - o trzech smakach: cytrynowym, truskawkowym i kakaowym. Jest prosta w wykonaniu, tak samo jak tradycyjna babka. Połączenie trzech kolorów genialnie

Kuchnia MagdaLeny
Cytrynówka / Limoncello 446

Ciasta, ciasteczka, mięso kiełbasa, a ja oprócz tamtych smakołyków na te święta nastawiłam dwie pyszne nalewki. Wczoraj zlane, czekają na przegryzienie się smaków ;) Na pierwszy rzut prezentuje nalewkę cytrynową. Rewelka! Jak się pośpieszycie to jeszcze spróbujecie nalewki w te święta.  Co prawda troszę krócej postoi ale będzie ;) Oryginalny przepis pochodzi z bloga Igraszki losu, Małgorzata dała w nim większą

Życie zaczyna się w kuchni
Cytrynowo Agrestowy Piankowiec Na Herbatnikach 163

Takie ciasta są super, nie trzeba nic zagniatać, nie trzeba piec, wystarczy mikser, składniki, lodówka i już : ) Składniki na tortownicę 18 cm, na tortownicę 24 cm podwajamy składniki Pianka cytrynowa: 150 ml śmietanki 30 % 1/2 opakowania galaretki cytrynowe 125 ml gorącej wody Pianka agrestowa: 150 ml śmietanki 30 % 1/2 opakowania galaretki agrestowej 125 ml gorącej wody Dodatki: kilka okrągłych herbatników

Gotowanie...to proste !
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką 150

kostki masła 1 niepełna szklanka mąki kilka kropel aromatu migdałowego 1/2 szklanki cukru Składniki na ciasto drożdżowe: 6 szklanek mąki pszennej pół kostki masła i pół kostki margaryny ( 200 g tłuszczu) 10 dag drożdży 5 jajek w temperaturze pokojowej niepełna szklanka cukru aromat cytrynowy  cukier wanilinowy 3/4 szklanki ciepłego mleka Dodatki: owoce Artykuł Drożdżówki z truskawkami i kruszonką pochodzi

Rusty Fork
Sernik mleczno-cytrynowy z owocami 188

budyń śmietankowy Dr.Oetker ½ szklanki mleka w proszku ½ szklanki mleka 3,2% Wierzch: 2  galaretki cytrynowe Dr.Oetker 20 dag ulubionych owoców-(maliny truskawki, winogrona, borówka) Sposób przygotowania: Spód: Mąkę wsypać do miski, dodać pokrojone zimne masło, połączyć z żółtkiem i śmietaną, zagnieść kruche ciasto, będzie się sypać ale takie ma być, nie dodawać więcej śmietany! wylepić  ciastem dno tortownicy

Wanilia i Kardamon
Sernik na zimno z truskawkami 325

jedzone garściami z miseczki, w koktajlach, naleśnikach, dżemach zimą, ale także w pysznych ciastach. Ciastem na dziś jest sernik, który w połączeniu z truskawkami staje się pysznym deserem na zimno. Spróbujcie :) Składniki:  750g sera zmielonego (może być taki z wiaderka) 3 galaretki cytrynowe 4 łyżki cukru pudru 2 bite śmietany w proszku 3 szklanki wrzącej wody  szklanka mleka

ChilliJemy
Jogurt i owoce 131

łyżka oleju do smażenia Jogurt miksujemy razem z jajkiem, cukrem i aromatem cytrynowym. Po połączeniu się składników stopniowo dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia - cały czas miksujemy. Mango kroimy w drobną kostkę, jagody myjemy i osuszamy. Owoce dodajemy do ciasta na placki i delikatnie mieszamy. Rozgrzaną patelnię smarujemy olejem i wykładamy porcje ciasta. Placki smażymy z obu stron

peggiwkuchni
Pierożki chińskie zrób to sam! 173

zalewamy wodą  i mieszamy drewnianą łyżką, jak lekko przestygnie wyrabiamy ciastoCiasto wałkujemy bardzo cienko.  Nadzienie   500 gram mięsa wieprzowego ( u mnie łopatka mielona )  2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula średniej wielkości 1 por ( biała część )  2 łodygi trawy cytrynowej 2 cm kawałek imbiru bardzo drobno posiekany 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

Kuchnia na wzgórzu
Tęczowe galaretki 742

Kolejne ciasto z serii "bez pieczenia". Nieco czasochłonne, bo galaretki muszą zastygnąć, ale bardzo efektowne i smaczne. Z dodatkiem mleka zagęszczonego, które dodaje dodatkowego kolorytu galaretce. Polecam! 2 galaretki cytrynowe 2 galaretki wiśniowe 2 galaretki agrestowe 0,5 litra mleka zagęszczonego niesłodzonego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mleko rozlać do 3 szklanek w równej ilości. Jedną galaretkę wiśniową rozpuścić w 2 szklankach

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Cytrynowe ciastka z Lemon Curd 705

Cudowne ciasteczka z przepysznym cytrynowym Lemon Curd, który świetnie równoważy słodkość ciastek i dodatkowo nadaje im świeżości. Równiutkie, kruchutkie, bezproblemowe. Na weekend, do kawy.. czemu nie? ;) Składniki: (na około 50 sztuk) Ciasto: 150 g zimnego masła 220 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 żółtko 125 g cukru pudru 1 łyżka mleka 2 łyżki startej skórki

Nastoletnie Wypiekanie
Cytrynowe cantucci z migdałami 118

Olga podesłała mi kilka swoich przepisów. Dziś wypróbowałam pierwszy i śmiało mówię, że jest sprawdzony :) Cytrynowy aromat tych pysznych tradycyjnych włoskich ciasteczek jeszcze unosi się w mojej kuchni, a połowy cantucci już nie ma. Następnym razem zrobię z pistacjami. I z podwójnej porcji ciasta :) Czytaj więcej

bistro mama
Konfitura z płatków róży 146

blenderem), aż utworzy się gęsta różana masa. Dodajemy sok z cytryny lub kwasek cytrynowy do smaku. 3. Konfiturę przekładamy do słoika, przechowujemy w lodówce. 4. Taka konfitura idealnie nadaje się do mieszania z innymi konfiturami jako nadzienie do rogalików, pączków czy ciast. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
SERNIK ZEBRA 586

sernik! Tym razem wersja dwukolorowa przypominająca znane i lubiane CIASTO ZEBRA . Jasna i ciemna masa serowa wzajemnie się przeplata , a polewa czekoladowa na górze jest dopełnieniem całości. Smakuje wręcz obłędnie … i nie tylko wielbiciele serników będą zachwyceni! Spróbujcie! SKŁADNIKI: MASA SEROWA: * ser biały 2krotnie mielony – 500 g * sok cytrynowy – 3 łyżki * cukier – 3/4 szkl * jajko(...)cukier – 1 szkl * mąka pszenna – 1 szkl POLEWA: * czekolada mleczna – 50 g * masło – 50 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: MASA SEROWA: Ser biały mielony ubijamy z sokiem cytrynowym , cukrem i jajkami do uzyskania gładkiej masy. CIEMNA MASA: Połamaną gorzką czekoladę i masło wkładamy do garnka , rozpuszczamy cały czas mieszając. W misce ubijamy całe jajka z cukrem na puszystą

Ostra na Słodko