ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:282/508)

Egzotyczna kopuła 211

Siedząc i przeglądając przepisy na święta oraz sylwestra, zauważyłam ciasto, które, dawno temu, obiecałam sobie wypróbować. Nie żałuję, chociaż nie wiedziałam jaki  będzie końcowy efekt. Przyznam szczerze, że mogłoby być lepiej, ale jak na pierwszy raz to nie jest całkiem źle. Mogłam jeszcze dłużej potrzymać go w lodówce, ale zasugerowałam się prośbą mojej córki(...)śmietany kremówki 1 opakowanie galaretki cytrynowej 2 opakowania cukru waniliowego Dodatki: 2 łyżeczki kakao 2 łyżeczki cukru pudru kandyzowana skórka pomarańczowa Wykonanie: Białka ubijam na sztywną pianę dodając po trochu cukier i po jednym żółtku. Obie mąki i proszek do pieczenia mieszam i przesiewam do masy jajecznej cały czas ucierając.Ciasto przekładam do tortownicy wyłożonej

Ciasteczkowy Potwór
Lekkie ciasto cytrynowe 213

galaretki cytrynowe 2 łyżeczki żelatyny Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać 6 łyżek ciepłej wody i ubić na sztywno. Następnie partiami wsypać cukier z cukrem waniliowym. Ubijać aż masa nabierze blasku. Wówczas dodawać po jednym żółtku. Teraz wsypywać stopniowo obie mąki z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Na koniec dodać skórkę z cytryny i zamieszać. Ciasto przelać na blachę

My simple kitchen
Ciasto przekładane z jabłkami 201

galaretka cytrynowa Dodatkowo 100 g herbatników 100 g czekolady gorzkiej 1 łyżka masła 2 łyżki mleka biała czekolada Wykonanie: Mąki przesiać, żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dosypywać cukier nie przerywając miksowania. Gdy piana będzie sztywna, zmniejszamy na najniższe obroty i porcjami wlewamy żółtka. Na koniec wsypujemy mąki i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto przelewamy

magiczna kuchnia Kasi
Ciasto pszczółka w galaretce 210

Ciasto pszczółka  galaretce to moja modyfikacja ciasta pszczółka, które od jakiegoś czasu jest dość popularne wśród amatorów słodkości. W oryginale ciasto robi się na biszkopcie jasnym lub dwukolorowym z kakao. Krem jest podobnie jak u mnie budyniowy, ale w różnych wersjach. Na wierzchu jest mus brzoskwiniowy i w nim zatopione brzoskwinie, udekorowane czekoladą. Ja swoją pszczółkę zrobiłam na lekko(...)partiami cukier zwykły i cytrynowy i miksowałam dalej, aż cukier się rozpuścił. Następnie do piany dodawałam po jednym żółtku i miksowałam do połączenia składników. Mąkę przesiałam i wymieszałam z proszkiem do pieczenia i budyniem waniliowym. Mieszankę wsypałam do piany i wymieszałam do połączenia składników. Na końcu dodałam partiami zblendowany szpinak i jeszcze raz wymieszałam. Ciasto przelałam do tortownicy o wymiarach

Waniliowe Improwizacje
Binenstich mit Apfelfülung 179

pewnym momencie może się wydawać,że ciasto się owarzyło.Zagniatać dalej,ciasto wchłonie całe masło,stanie się sprężyste i błyszczące.Przykryć misę folią i odstawić do podwojenia objętości. wyrośniete ciasto rozwałkować na blacie lekko posypanym mąką na wielkość i kształt blaszki.Powinno być równej grubości.Ułożyć w foremce wyłożonej papierem do pieczenia,bok posmarpwać masłem.Odstawić do napuszenia(...)podgrzać 2 łyżki cukru z sokiem cytrynowym,dołożyć jabłka.Pogotować kilka minut.Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z mała ilością wody i wmieszać do masy jabłkowej.Odstawić do wystudzenia.Przestudzoną zblendować na gładki mus przygotowanie polewy-W rondelku umieścic masło,cukier,miód i mleko i roztopic Wmieszać płatki migdałowe do otrzymania jednolitej masy na napuszonym cieście równomiernie rozłożyć polewę migdałową i piec

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tort cytrynowo-kokosowy / Lemon Curd and Coconut Birthday Cake 144

większą: na biszkopt: 5 jajek (w temperaturze pokojowej), 3/4 szklanki cukru, szklanka mąki, pół szklanki mąki ziemniaczanej, łyżeczka proszku do pieczenia na lemon curd (krem cytrynowy): 1/2 szklanki soku cytrynowego (mniej więcej 3 cytryny), szklanka cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 jajka, 2 żółtka, skórka otarta z jednej cytryny, 6 łyżek masła na krem z mascarpone: 600 ml śmietanki(...)jeśli w trakcie mieszania pokażą się charakterystyczne bąbelki powietrza (ciasto będzie puszyste). Wylać masę do wyłożonej papierem tortownicy (tylko dno, boków niczym nie smarujemy i nie wykładamy papierem), wyrównać wierzch. Piec około 30 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu (najlepiej drugiego dnia) przekrawamy na 3 lub 4 blaty. Przygotować krem cytrynowy (lemon curd): połączyć wszystkie składniki oprócz masła, wymieszać trzepaczką

Lekcje w kuchni
Śnieżny puch kokosowy 252

kokos... Z podanych proporcji wychodzi pokaźne ciasto, ale zapewniam, że znika bardzo szybko, zbyt szybko! Koniecznie spróbujcie.    (Forma o średnicy minimum 26 cm) Masa: 500g zmielonego twarogu 3 łyżki cukru pudru 2 "Śnieżki" - bite śmietany w proszku (u mnie z Emix ) 1 szklanka mleka kokosowego (1 szklanka = 250 ml) 2 galaretki cytrynowe lub agrestowe (u mnie agrestowe - Emix(...)połączyć z cukrem oraz stopniowo z twarogiem. Nie przerywając mieszania - do powstałej masy cienkim strumykiem wlać zimne galaretki. Całość zmiksować do połączenia się składników i przelać do formy. Ciasto schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia. Przygotować posypkę. Masło roztopić na patelni i wymieszać z cukrem oraz wiórkami kokosowymi. Wszystko razem uprażyć na lekko złoty kolor, ostudzić i delikatnie wklepać

Di gotuje
irysek 214

Uwaga: żeby przyspieszyć sobie przygotowanie ciasta polewę iryskową można przygotować dzień wcześniej. Biszkopt również. *foremka 24*24 cm Składniki: na biszkopt: 6 jajek 1 szklanka mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki zimnej wody 2 łyżki oleju 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia na masę jabłkową: słoik (ok.800g) prażonych jabłek 2 galaretki cytrynowe na masę iryskową(...)masy jajecznej i delikatnie ale dokładnie wymieszać. Przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia i piec w 180*C około 40 minut. Wystudzić. Przekroić na dwa blaty.  Galaretki cytrynowe rozpuścić w 3/4 szklanki wrzątku. Dodać wo jabłek, dobrze wymieszać i odstawić.  Dolną część biszkopta położyć na dnie wyścielonej papierem blaszki. Kiedy jabłka zaczną tężeć wyłożyć je na biszkopt

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
JABŁECZNIK NA HERBATNIKACH Z BITĄ ŚMIETANĄ (CIASTO BEZ PIECZENIA) 256

sposób na przygotowanie smacznego ciasta. Idealne na każdą okazję. Uwielbiam proste rozwiązania, więc i tym razem postawiłam na prostotę. Moja ulubiona wersja, czyli bez pieczenia.  Kwaskowate jabłka, słodka śmietana i lukier to połączenie doskonałe. Po prostu trzeba je zrobić :) Składniki na blachę kwadratową 20 x 20 cm: * 1 kg jabłek kwaśnych * 1 galaretka cytrynowa * 2 łyżki cukru * herbatniki(...)lekko nagrzanym palniku od czasu do czasu mieszając, aż jabłka zrobią się miękkie i zacznie się z nich robić marmolada. Na końcu wsypać sypką galaretkę, dokładnie wymieszać. Blachę do ciasta wyłożyć herbatnikami. Na wierzchu wyłożyć zimną masę jabłkową. Kolejno znów warstwa herbatników. Na końcu ubić śmietanę kremówkę na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Ubitą śmietaną wyłożyć

Zrób to smacznie
Muffinki z białą czekoladą i porzeczkami 180

przygotowania:   Jajka wbić do miski, wsypać cukier oraz cukier cytrynowy, ubijać aż masa będzie puszysta i jasna, masło rozpuścić do płynnej konsystencji, wystudzić, mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do ubitej masy jajecznej wlać mleko oraz masło, delikatnie miksując wsypywać mąkę przesianą przez sito, wymieszać tylko do połączenia. Ciasto wlewać do papierowych papilotek, posypać osuszoną czerwoną porzeczką. Piec około

Wanilia i Kardamon
Keks 268

wody 1 i 1/2 szklanki cukru 2 torebki cukru waniliowego kostka margaryny 2 i 1/2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka bakalie (rodzynki, skórka pomarańczowa, skórka cytrynowa, śliwki kalifornijskie, żurawina, morele, orzechy) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej do obtoczenia bakalii Zagotować wodę z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy cukier się rozpuści, do garnka włożyć margarynę i rozpuścić(...)fot.1) . Dokładnie zmiksować. Na koniec dodać pianę z białek ubitą na sztywno i bakalie uprzednio obtoczone w mące ziemniaczanej (bez namaczania). Bakalie muszą być pocięte na drobne kawałeczki. Wymieszać. Ciasto wlać do foremek keksówek, do 3/4 wysokości, wysmarowanych dobrze masłem i wysypanych bułką tartą (fot.2) . Piec około 55-60 minut w temp. 180ºC. Najlepiej sprawdzić ciasto patyczkiem. Jeżeli jest suchy

Świat Ciasta
Placek biszkoptowy z borówką amerykańską 170

oraz bardzo dużą ilość antyoksydantów. Ze względu na duże wartości odżywcze i niską kaloryczność, borówka amerykańska jest idealnym produktem dietetycznym. Obiecałam Wam „coś z zanadrza”, czyli słodki wypiek. To ciasto jest niesamowicie łatwe do zrobienia. Takie z gatunku – dodaj – zmiksuj i upiecz. Przepis dla każdego, a wypiek będzie gotowy… “zanim przyjdą goście”. Placek biszkoptowy(...)jajek (rozm. L) - 1 szklanka drobnego cukru do wypieków - 4 łyżki cukru z wanilią - 2 szklanki mąki tortowej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 6 łyżek oleju rzepakowego - aromat cytrynowy - ok. 700 g borówek amerykańskich Dodatkowo: - cukier puder do oprószenia Całe jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na białą, puszystą masę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia – dodajemy do ubitej

mojewypiekiinietylko
Ciasto z jabłkami, pianką i herbatnikami. 178

zapraszam Was na pyszne ciasto. Bardzo lekkie i łatwe w wykonaniu. Idealne na podwieczorek z filiżanką aromatycznej kawy lub na poczęstunek dla gości. Zapraszam:) Składniki: Biszkopt: 4 jajka pół szklanki cukru pół szklanki mąki tortowej pół szklanki mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 70 dag jabłek ( waga po obraniu ) 2 galaretki cytrynowe cukier do smaku niewielka(...)sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 15 - 20 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony dokładnie studzimy

Izabelawkuchni
Ciasto z masą serową i galaretką. 175

Składniki : Ciasto biszkoptowe : Upiec dwa cienkie biszkoptowe placki ( z 4 jajek ) lub jeden grubszy i przekrój go na dwie równe części Masa serowa : 35 dkg tłustego sera 1 kostka miękkiego masła 25 dkg cukru pudru 2 żółtka  1 całe jajko cukier waniliowy 2 łyżki ciemnego kakao Przygotuj również : 2 galaretki owocowe np. cytrynowe owoce do dekoracji np, świeże truskawki(...)dalej ucieraj, aby wszystkie składniki się dokładnie połączyły. Gotową masę serową podziel na dwie równe części. Do jednej z nich wsyp przesiane kakao i dokładnie wymieszaj.    Przełożenie ciasta : Na spód nie dużej blaszki lub dużej tortownicy połóż biszkopt. Na biszkopt wyłóż masę serową ciemną ( z kakao ), równo rozsmaruj po całej powierzchni. Teraz połóż drugi biszkopt. Następnie wyłóż jasną

Przepisy i porady kulinarne
Babka budyniowa 95

Share Pinterest Print Wspaniała babka budyniowa , idealna na Wielkanoc. Jest mięciutka, przepyszna i pięknie pachnie budyniem waniliowym. Obok innych wielkanocnych ciast na pewno będzie zdobić świąteczny stół. Zdecydowanie polecam! Składniki: 1 szklanka mąki 3 budynie waniliowe bez cukru (3 x 40 g) 1 szklanka cukru 5 jajek 230 g masła 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Przygotowanie: Jajka(...)przestudzić (może być ciepłe) i wlać do ciasta. Zmiksować. Foremkę do babki wysmarować masłem, delikatnie obsypać bułką tartą i wlać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 45 minut (do tzw. suchego patyczka). Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Babka migdałowa z Amaretto → Babka szafranowo – cytrynowa → Babka z orzechami laskowymi → Babka marchewkowo

Oryginalny smak