ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:274/508)

Pączki z różą 142

szklanka mleka 3 łyżki cukru 1 szczypta soli 1 aromat cytrynowy róża do nadzienia olej do smażenia Wykonanie: Zrobić rozczyn z części mąki, mleka, drożdży i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie dodać utarte z cukrem żółtka, resztę mąki, sól, spirytus i aromat. Wyrobić ręką ciasto aż będzie odstawało od ręki ( około ½ godziny) po czym wlać roztopione i ostudzone

Tradycyjna Kuchnia
Leśny mech czyli jak zrobić deser z charakterem 272

całe:). Tajemnym składnikiem jest szpinak, który sprawia, że ciasto wszystkich intryguje. Składniki: Ciasto: paczka szpinaku 450 g (rozdrobnionego) 2,5 szklanki mąki krupczatki 1,1/3 szklanki oleju 1 szklanka cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 opakowania cukru wanilinowego Masa śmietanowa: 500 ml śmietanki kremówki 1 galaretka cytrynowa 1 śmietan fix Dodatkowo: Poza sezonem ziarenka granatu, a w sezonie owoce(...)Galaretkę rozpuszczamy 1 szklance wody. Odstawiamy do wystygnięcia. Śmietanę ubijamy, dodać śmietan fix i galaretkę (gęstość kisielu), zmiksować. Z ostudzonego biszkoptu odkroić górę i pokruszyć do miski. Na spód ciasta wyłożyć masę śmietanową, następnie wyłożyć na wierzch pokruszone ciasto, lekko docisnąć. Na koniec ozdobić górę ciasta ziarenkami granatu. Wstawić na około godzinę do lodówki

cooklife
murzynek z bitą śmietaną 368

cukru pudru 2 galaretki cytrynowe 125 ml gorącej wody wykonanie: Galaretki rozpuszczamy i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie dodajemy tężejącą galaretkę i miksujemy do połączenia się. składniki na czekoladową polewę: 100 g czekolady deserowej 60 g masła wykonanie: Czekladę i masło rozpuszczamy. Dokładnie mieszamy a następnie polewamy ciasto. Ciasto przekładamy kremem. Wierzch polewamy

Domowy Smak Jedzenia
JABŁECZNIK KRÓLEWSKI + FILMIK 172

jajek 1/2 szklanki cukru 2 płaski łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/3 szklanka mąki pszennej ( 200 g ) MASA JABŁKOWA : 1- 1/5 kg jabłek 2 łyżki cukru 2 galaretki cytrynowe BITA ŚMIETANA : 400 ml śmietanki 30 % 250 g serka mascarpone 2 łyżki żelatyny 2 łyżki cukru 2 cukry waniliowe po 16 g  PRZYGOTOWANIE : Biszkopt - białka ubijamy na sztywno, dalej(...)ubijamy z cukrami na sztywno, następnie ciągle mieszając dodajemy mascarpone. Na koniec wlewamy rozpuszczoną, ostudzoną żelatynę. Biszkopt przecinamy wzdłuż na dwie równe połówki, rozkładamy masę jabłkową, przykrywamy drugim blatem ciasta i wylewamy śmietanę, posypujemy wierzch kakaem. Ciasto chłodzimy kilka godzin najlepiej całą noc. Kroimy na kawałki i podajemy. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Babka jogurtowa z lukrem cytrynowym 185

domu od razu ją wypróbowałam. Okazało się, że to był faktycznie dobry zakup. Ciasto bez problemu (i co ważniejsze w całości J ) odeszło od formy. Test przeprowadzałam na sprawdzonym przepisie na babkę z jogurtem naturalnym. Delikatna, wilgotna w środku z dodatkiem w postaci lukru cytrynowego. Wyszła cudownie. Sama nie wiem, jakim cudem, nie ma tu jeszcze tego przepisu. Naprawiam(...)skórkę z cytryny oraz mąkę. Całość mieszamy szpatułką. Na końcu dodajemy jogurt naturalny i ponownie mieszamy do połączenia składników. Formę do babki smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką, przekładamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 160 stopni na 15 minut. Później zwiększamy temperaturę do 180 i pieczemy jeszcze 35 minut do tzw. Suchego patyczka. Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia. Cukier

Kolizje Smaków
Szarlotka Bakaliowa Siostry Anastazji 106

galaretka cytrynowa 1 szt, masło 1 łyżka, bułka tarta 2 łyżki, bakalie( rodzynki, ananasy suszone, papaja) 25 dag, cukier do smaku, Sposób przygotowania: Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodajemy surowe żółtka, a następnie ugotowane i przetarte przez sito. Następnie dodajemy mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz śmietanę. Ciasto przekładamy na stolnicę i wyrabiamy. Dzielimy

kulinarne odsłony pati
Zupa z ciecierzycą, papryką i groszkiem cukrowym 33

Zupa z ciecierzycą, papryką i groszkiem cukrowym to pyszna i bardzo pożywna zupa z ciecierzycą, dużą ilością warzyw i cytrynową nutą. Rewelacyjny i dosyć błyskawiczny obiad

Pogotujmy.pl
Prażone jabłka do słoików na zimę 152

mojprzepisna.pl | Prażone jabłka do słoików na zimę Domowe jabłka prażone to jest to! Będę ich używać nie tylko do szarlotki, ale również do ryżu i kaszek

moj przepis na
Jabłecznik z budyniem kajmakowym i orzechami 1078

budyniem kajmakowym przełożone kakaowymi herbatnikami, więc nie wymaga pieczenia. Proste i zarazem bardzo smaczne ciasto, szczególnie dla tych co kochają szarlotki i wszelkiego rodzaju jabłeczniki. ok 300 g herbatników kakaowych WARSTWA JABŁKOWA: 1 kg jabłek 3 łyżki cukru trzcinowego 1/2 szklanka wody 1 galaretka cytrynowa KREM BUDYNIOWY: 200 g masy kajmakowej 1 szklanka mleka 2 łyżki cukru trzcinowego 1 budyń(...)jednolitą masę. Przykryć folią spożywczą, tak aby leżała na budyniu i wystudzić do temperatury pokojowej. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić i miksując porcjami dodawać do przestudzonego budyniu. Krem wyłożyć na ciasto, wyrównać i ułożyć ostatnią warstwę herbatników. Polewa orzechowa. W garnku rozpuścić masło z masą kajmakową i cukrem. Wlać kremówkę i dodać drobno posiekane orzechy. Gotować, aż masa będzie gęsta. Wyłożyć

https:KKuchniaMniam
Prażone jabłka do słoików na zimę 166

mojprzepisna.pl | Prażone jabłka do słoików na zimę Domowe jabłka prażone to jest to! Będę ich używać nie tylko do szarlotki, ale również do ryżu i kaszek

moj przepis na
pyszne, łatwe ciasto bananowo-kakaowe z musem truskawkowym... 101

szklanki truskawki 70 dag, cukier 2 łyżki, galaretka cytrynowa 2 opakowania Jajka, cukier, olej, dojrzały mocno banan mikserem utrzeć do spienienia z 3 minuty na najwyższych obrotach. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i utrzeć na gładką masę dość gęstą. Forma silikonowa 25x25 cm, do formy wyłożyć ciasto, wyrównać wierzch, piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra

W Mojej Kuchni Lubię
Jabłecznik z truskawkową pianką. 173

zagotowujemy, następnie wyłączamy grzanie i wsypujemy suchą galaretkę agrestową bądź cytrynową, energicznie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.      Upieczony biszkopt studzimy i odklejamy z papieru. Następnie wkładamy go z powrotem na ten sam papier i do tej samej blaszki (ułatwi nam to wyjęcie gotowego ciasta). Na biszkopcie rozsmarowujemy mus jabłkowy  Teraz przygotowujemy piankę. Śnieżkę ubijamy z mlekiem

Rozpustne gotowanie
Zakręcona drożdżówka z czekoladą i orzechami 54

Jestem ogromnym fanem samodzielnie tworzonych wypieków. Ogromną radość sprawia mi już samo wyrabianie ciasta, natomiast możliwość pałaszowania takich pyszności jak dzisiejsza drożdżówka z czekoladą , to już jest szczęście podniesione do potęgi. Zakręcona drożdżówka z czekoladą i orzechami Delikatnie waniliowy posmak płynący wprost z puszystego ciasta, wspaniale czekoladowe nadzienie i przebijające się gdzieniegdzie orzechy… To połączenie gwarantuje prawdziwą sensację(...)również zainteresować moja wegańska chałka , bułeczki cynamonowe , wegański piernik , babka cytrynowa z makiem … oraz wiele, wiele innych przepisów dostępnych na blogu, których baza systematycznie się rozrasta. Teraz czas zakasać rękawy i wkroczyć żwawo do kuchni. Drożdżówka z czekoladą sama się nie zrobi. Drożdżówka czekoladowa – KĄCIK PORAD Do ciasta użyłem mleka z grochu. Świetnie sprawdzi się również np. sojowe

Blendman
Sernik ekspresowy na zimno 162

brzoskwinie, winogrona (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: W dużej misce rozpuszczamy cytrynową galaretkę i czekamy aż trochę przestygnie. Kroimy nasze ulubione owoce np winogron, brzoskwinie itd. Następnie dodajemy wiaderko sera oraz pokrojone owoce i całość dokładnie mieszamy, a następnie przekładamy do tortownicy. Czekamy aż masa w tortownicy zgęstnieje. Wierzch naszego ciasta ozdabiamy owocami. Rozpuszczamy 2 opakowania pomarańczowej galaretki (można dać mniej

Blog kulinarny S9.PL
NIESAMOWICIE KRUCHE CIASTECZKA BUDYNIOWE 253

właściwie chyba nic więcej do ich opisu nie muszę dodawać 👍 Robi się je szybciutko, jedynym maleńkim (ale takim tyci tyci 😉) utrudnieniem może być fakt, że przygotowane do wałkowania ciasto jest lekko klejące. Ja odrywałam je po kawałku i wałkowałam między 2 kawałkami folii spożywczej - a wtedy zero problemów. Mimo, że przepis zapisany w "ulubionych" miałam już ponad rok, dziś piekłam(...)kolor na jasny. Następnie  dodajemy mąkę wymieszaną z budyniem w proszku i skórką cytrynową. Miksujemy kilka minut, aż składniki dokładnie się połączą. Przykrywamy kawałkiem folii i wstawiamy do schłodzenia do lodówki na ok. godzinę. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni Celsjusza. Blat posypujemy mąką, wykładamy ciasto i wałkujemy (najlepiej między 2 kawałkami folii spożywczej) na grubość około

Walijskie Pichcenie