ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:273/508)

Sernik z borówkami na zimno 27

Proste i efektowne ciasto w sam raz na letnie dni. Idealny do popołudniowej filiżanki kawy. Składniki 50 dkg sera z wiaderka 3 łyżki cukru pudru 2 śnieżki 3 galaretki cytrynowe 1 szkl. mleka herbatniki Przygotowanie Dno formy wyłożyć herbatnikami. Ser wymieszać z cukrem pudrem. Śnieżki ubić ze szklanką mleka, połączyć z serem. Następnie do masy serowej wlać zimną płynną galaretkę

Wasze Przepisy
Sernik z malinami 54

Prosty, łatwy i szybki do przygotowania delikatny Sernik z malinami z lekkim posmakiem cytrynowym. Kwaskowe maliny oraz skórka z cytryny świetnie kontrastują ze słodyczą sernika. Polecam również pyszny Sernik z borówkami ! Składniki: 500 g sera twarogowego z wiaderka (najlepszy ser wiaderkowy 1 kg z Piątnicy) 150 g cukru 3 jaja 2 łyżki mąki pszennej skórka otarta z 1 cytryny (wyszorowanej(...)odstępach ok. 5 sekundowych . Wsypać mąkę, dodać skórkę z cytryny i wymieszać krótko, tylko do połączenia składników. Bardzo delikatnie wmieszać maliny łyżką, zostawiając kilka do dekoracji upieczonego sernika. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez 35 minut lub do momentu, gdy sernik na brzegach się zarumieni, ale w środku będzie się delikatnie ruszał przy dotknięciu palcem (może się wydawać

Moja Delicja
Tarta z boczkiem czyli klasyczna Quiche Lorraine 81

Tarta sama w sobie jest dość sucha, dlatego przygotowałam do niej pyszny sos z dodatkiem skórki cytrynowej i mięty. Sami przekonajcie się że pasuje tu idealnie. Polecane przepisy: – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację – tarta z cukinią – ślimaczki z ciasta francuskiego – pizza z ciasta francuskiego – paluchy z ciasta francuskiego – tarty z pomidorami – chlebek z cukinii – tarta

nietylkopasta.pl
Owoce jesieni pod cytrynową kruszonką 96

tylko pojawiają się śliwki od razu mam przed oczami kruche ciasto z ich dodatki. Jednak najbardziej lubię je zapieczone pod kruszonką. Z dodatkiem brązowego cukru i cynamonu. Do tego przepisu dodałam także gruszki i całość posypałam cytrynową kruszonką. Kruszonka: 100 g mąki 50 g cukru pudru 50 g masła Reszta składników  ( na 6 porcji): ok 15 śliwek 2 gruszki

noteskulinarnyfiga
Ciasto zebra jogurtowa 128

Ciasto zebra jogurtowa – to pyszne, lekkie ciasto bez pieczenia. Jest to można by rzec taki sernik na zimno bez sera… lub trafniej – jogurtowiec

Kulinarne Przeboje
Babka waniliowo-cytrynowa 99

pokojowej 3 łyżki soku z cytryny cukier puder Przygotowanie: Masło utrzeć z cukrem, wanilią i skórką cytrynową  Stopniowo dodawać jajka, miksując po każdym dodaniu Stopniowo, w trzech turach, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia Dodać jogurt i sok z cytryny, zmiksować Ciasto przełożyć do bardzo dobrze natłuszczonej i wysypanej bułką tartą lub mąką blaszki na babkę o pojemności

Proste Potrawy
Ciasto cytrynowe + przepis na olejek cytrynowy. 125

chwilę, to spokojnie zmieściłabym się w 5 minutach  Przepis na ciasto 1/2  kostki masła lub margaryny 1/2 szklanki mleka  2 szklanki mąki tortowej    3/4 szklanki cukru  2 łyżeczki proszku do pieczenia  2 jajka   1 łyżeczka aromatu cytrynowego   posyp cukrem pudrem   W rondelku rozpuszczam pól kostki masła, dolej

Kurnikowo
Ciasteczka Z Polenty Jamiego Oliviera / Recenzja Książki "5 Składników" 148

połączenia się składników. Jeśli ciasto nie będzie chciało się połączyć dodajemy kwaśnej śmietany.  Z gotowego ciasta odrywamy kawałeczki i formujemy ciasteczka, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasteczek posypujemy skórką cytryny oraz odrobina cukru trzcinowego (ja pominęłam  skórkę cytrynową) Pieczemy przez około 10-15 minut do lekkiego zrumienia. Smacznego !!! Jamie zaskoczył mnie pozytywnie tą książka

Gotowanie...to proste !
Makowy wieniec i „Wigilia we dwoje” 89

kształt wieńca. Końce splecionego ciasta łączymy ze sobą mocno, aby w trakcie pieczenia i rośnięcia ciasta, wieniec nie rozpadł się. Wieniec pieczemy w 190 C ok.40 min aż wypiek nabierze złotej barwy. Przestudzony wieniec dekorujemy dowolnie – cukrem pudrem lub jak ja – cytrynowym lukrem. Smacznego! Artykuł Makowy wieniec i „Wigilia we dwoje” pochodzi z serwisu

Raj dla Podniebienia
MUFFINKI NADZIANE DŻEMEM 150

Błyskawiczne do przygotowania muffiny z dżemem malinowym i cytrynowym lukrem. Robi się je od ręki, bez użycia miksera i bez zbędnego bałaganu w kuchni. Do suchych składników dodajemy mokre i delikatnie mieszamy łyżką. Przygotowanym ciastem napełniamy papilotki do połowy, kładziemy po łyżeczce dżemu i uzupełniamy pozostałym ciastem.tylko 20 minut pieczenia i gotowe. Sprawdzą się na przyjęciach dla dzieci jaki

cool and minty
Bananowiec 227

Bananowiec – czekoladowy biszkopt, banany, galaretka i bita śmietana. Ciasto po raz pierwszy jadłam u mojej koleżanki Asi i oczywiście nie byłaby

KuchniaWeDwoje.pl
Tradycyjna szarlotka mojej Mamy 155

naszej sąsiadki, a masa jabłkowa jest maminego pomysłu. Jak dla mnie - ideał! Zwykle była polewana śmietanowo - cytrynowym lukrem. I mimo, iż jest milion przepisów na szarlotkę, to ja zawsze sięgam po ten, sprawdzony, niezawodny. I polecam go serdecznie! Składniki: (na blaszkę 35x25cm) CIASTO: 200g masła czubata łyżka smalcu 1 szklanka cukru 1/2 kg mąki tortowej 1/2 łyżki śmietany

Cakes By Kejt
Bułki słodkie zajączki 95

posmarowania 1 jajko 2 łyżki mleka Lukier 1/2 szklanki cukru pudru 2-3 łyżki soku cytrynowego Wszystko razem utrzeć Mąkę przesiać do miski, dodać suche drożdże, sól, cukier. Mleko ciepłe, ale nie gorące rozbełtać z jajkami i roztopionym masłem. Wlać do ciasta i wymieszać łyżką, a następnie zagnieść na stolnicy. Powinno być gładkie i sprężyste. Uformować z ciasta kulkę, włożyć

O kuchni z uczuciem
Mazurek Wielkanocny - kurczak 119

galaretka niebieska 1 łyżka + 1 łyżka cukru galaretka czerwona 1 łyżka + 1 łyżka cukru galaretka cytrynowa 5 łyżek+ 5 łyżek cukru kuleczki czekoladowe i truskawkowe Wykonanie: Do misy wsypujemy przesiana mąkę, dodajemy do niej posiekane masło cukier puder i żółtko. Zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na godzinę . Po godzinie wyjmujemy i wałkujemy. Przykładamy szablon kurczaka i nożem kroimy. Pieczemy

Różowa kuchnia
pstrąg smażony 224

foremek od muffinek i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni około 15-18 minut . Ciasto podczas pieczenia opadnie o jakieś 50%  ale nie należy się zrażać nie będzie zakalca. Po wystudzeniu biszkoptu przekrawamy na pół i dekorujemy nimi talerz. SOS CYTRYNOWY 150 ml mleka 1 łyżka masła 1 1/2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki soku z cytryny skórka

na gazie