ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:271/508)

Pavlova z galaretką grejpfrutową 172

Krucha i dostojna słodka beza w połączeniu z orzeźwiającym kremem cytrynowym i galaretką ze świeżo wyciskanego soku z grejpfruta, całość smakuje wspaniale orzeźwiająco i choć sama

Wanilia i Kardamon
Bezowy wieniec z kremem śmietanowym i lemon curd 167

Znowu beza za mną chodziła i po tygodniu się złamałam. Miałam jeszcze w lodówce trochę kremu cytrynowego, który wykorzystywałam do pysznych, waniliowych ciasteczek i wiedziałam, że

Smaczna Pyza
Gniazda bezowe z cytrynowym kremem i bananami 157

Prawdziwa słodka rozkosz dla podniebienia, obłędnie słodka beza którą uzupełnia  orzeźwiający krem cytrynowy i banany, wszystko doskonale się ze sobą komponuje. Przepis dla wielbicieli klasycznej

Wanilia i Kardamon
Ciasto z mleka skondensowanego z musem brzoskwiniowym 159

Składniki: puszka mleka zagęszczonego słodzonego (530g), 4 galaretki (u mnie to były: 2 cytrynowe, 1 wiśniowa, 1 truskawkowa), 500g brzoswkiń w syropie (po odsączeniu). Przygotowanie: Każdą

W kuchni u Moniki
Sałatka z szynką parmeńską i papryczką chilli 188

SKŁADNIKI:ukolaOgórekPomidorki koktajloweOliwki zieloneSer biały typu włoskiegoSzynka parmeńskaŚwieże papryczki chilliOliwa z oliwekPRZYGOTOWANIE:Wszystkie pokrojone i oczywiście wcześniej umyte warzywa układamy na liściach rukoli. Dodajemy szynkę parmeńską

kulinarnyJa
Ciasto Krysi 582

się wydaje. Może komuś przyda się przepis na nadchodzący Dzień Kobiet? :) Ciasto na małą blachę Biszkopt: 3 jajka 3 łyżki wody szczypta soli 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 900 g musu jabłkowego 2 galaretki cytrynowe Krem: 2 budynie waniliowe 600 ml mleka 2 łyżki cukru 250 g masła(...)będą mało wyczuwalne. Wówczas dodajemy po jednym żółtku. Na samy końcu wsypujemy partiami mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia i całość delikatnie ze sobą mieszamy. Gotowe ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy ciasto jest jeszcze ciepłe zdejmujemy z niego papier.  Masa jabłkowa : Mus jabłkowy

My simple kitchen
Babka serowa 116

iluzję, że nie jest bezrobotna" . Edward Stachura Hm... czyż nie piękna definicja korzystania z każdej chwili w życiu? :) Na babkę serową natrafiłam w jednej z moich książek z ciastami, jednak sporo go zmodyfikowałam. Niby zwykła babka, ale dzięki dodatkowi tłustego twarogu długo jest świeża i lekko wilgotna. Jeśli lubicie babki, to polecam ją wypróbować :) Składniki: 400 g tłustego twarogu(...)lukier: cukier puder, mleko, dowolny aromat (u mnie cytrynowy) Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku. Następnie dodawać partiami ser i dokładnie wymieszać. Na końcu wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz skórkę otartą z cytryny. Całość dokładnie wymieszać aby powstało dosyć gęste ciasto. Jeśli jednak byłby problem z jego wymieszaniem można

My simple kitchen
Szarlotka królewska. 351

Osobiście wolę tradycyjne szarlotki na kruchym cieście,ale ten przepis mnie zaciekawił.Znalazłam go w internecie i postanowiłam wypróbować. Składniki na biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: ok 1 kg jabłek 1 galaretka cytrynowa trochę cukru jeśli masa jest za kwaśna Masa śmietanowa(...)bardziej słodkie) Dodatkowo tabliczka czekolady gorzkiej. Wykonanie: Biszkopt: Białka ubić z cukrem,dodać żółtka i na końcu obie mąki z proszkiem.Po dodaniu mąki miksować krótko na najniższych obrotach. Ciasto przelać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Piec w temp.170 stopni ok 30 minut. Zostawić do wystudzenia. Masa jabłkowa: Jabłka obrać i pokroić na małe kawałki.Dusić do miękkości.Można delikatnie podlać

Agusiowe smakołyki
Orkiszowe babeczki cytrynowe z migdałami 123

mieszamy składniki płynne a w drugiej suche. Łączymy je ze sobą. Do papilotek nakładamy ciasto (do 3/4 wysokości foremki). Wierzch posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach ( do suchego patyczka). Odstawiamy do ostudzenia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :) Artykuł Orkiszowe babeczki cytrynowe z migdałami pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Cytrynowa babka na oleju 76

oleju to kolejna w moim menu babka gotowana. Jest to babka bardzo wilgotna bo zrobiona na wspomnianym oleju. Zrobiłam ją z dodatkiem soku z cytryny i otartej skórki cytrynowej, które dodają jej smaku i aromatu. Babka jest łatwa i szybka do zrobienia. Gotuje się ją w garnku. Można do tego użyć specjalnej metalowej formy do babek gotowanych, lub zwykłej formy(...)formie. Po wystudzeniu przełożyłam na talerz i schłodziłam w lodówce. Przed podaniem oprószyłam ciasto cukrem pudrem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam was do zerknięcia na pozostałe przepisy na babki gotowane i nie tylko, np.: dwukolorową babkę gotowaną (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/05/dwukolorowa-babka-gotowana.html), babkę cytrynową z jabłkiem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/09/gotowana-babka-cytrynowa-z-jabkami.html), babkę czekoladową (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/04/babka-czekoladowa.html),

Waniliowe Improwizacje
Cappuccino jabłkowe 161

koniec dodać przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem pergaminowym formy o wymiarach 23x30 cm. Piec w 180 st.C około 20-25 minut. Upieczony biszkopt wystudzić. Składniki na masę jabłkową: 2 słoiki prażonych jabłek (słoik = 900 ml); 2 galaretki cytrynowe; Wykonanie: Jabłka wyłożyć do garnka i podgrzać, by były gorące. Do gorących jabłek(...)Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem. Dodać kawę i wymieszać. Następnie dodać schłodzone serki mascarpone i wymieszać ze śmietaną. Krem wyłożyć na zimne jabłka na biszkopcie, wyrównać powierzchnię ciasta. Wierzch udekorować startą czekoladą

In my kitchen
ciasto budyniowe mocno truskawkowe... 135

mleko 1/2 szklanki, truskawki 1 kg, galaretka krystaliczna cytrynowa 2 opakowania składniki temperatura pokojowa = jajka, cukier, cukier wanilinowy, miękką palmę mikserem utrzeć do spienienia-białości z 4 minuty na najwyższych obrotach. Do masy wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wsypać budyń, wlać mleko i mikserem połączyć składniki na dość gęste ciasto. Forma silikonowa 26 cm, 20x11 cm (mniejsza

W Mojej Kuchni Lubię
Cynamonowe gniazdka 78

Czwartek i na cały karnawał. Cynamonowe gniazdka to pączki z ciasta parzonego, które zrobiłam z dodatkiem cynamonu dla smaku i zapachu, stąd nazwa. Takie pączki można też nazwać pączkami wiedeńskimi, pączkami hiszpańskimi czy pączkami z dziurką. Jak zwał, tak zwał, ważne, aby smakowały. A te z dodatkiem lukru cytrynowego smakują wybornie. Są bardzo delikatne i mięciutkie w środku. Oto przepis(...)szczyptę soli masło. Wszystko podgrzewałam do rozpuszczenia się masła. Mąkę tortową przesiałam i wsypałam ją jednym rzutem do gorącej wody z masłem. Wszystko mieszałam dość energicznie, aż powstało gładkie ciasto odchodzące od ścianek garnka. Ciasto zdjęłam z gazu i odstawiłam do wystygnięcia. Do wystudzonego ciasta wbiłam jajko i zmiksowałam na jednolitą konsystencję. Wbiłam drugie jajko i znów zmiksowałam na jednolitą

Waniliowe Improwizacje
Żytnia babka czekoladowa ze śliwkami 206

wytrzymało, ale jedli jak opętani, twierdząc, jak za każdym kolejnym ciastem, że to jest najlepsze jaki zrobiłam Składniki (keksówka 25 cm): 300 g razowej mąki typ 1000 1 banan 150 g cukru 100 oleju roślinnego 200 ml mleka sojowego 50 ml octu winnego lub jabłkowego (od biedy soku cytrynowego) 150 ml gorącej wody czubata łyżeczka proszku do pieczenia(...)kąpieli wodnej. Mąkę wymieszaj ze szczyptą soli i proszkiem do pieczenia, dodaj zblendowaną mase bananową oraz roztopioną czekoladę. Wymieszaj, dodaj gorącą wodę. Śliwki pokój w drobną kostkę, dodaj do ciasta. Formę do pieczenia wysmaruj olejem, przelej ciasto. Piecz w temp. 180 C około 40 minut (do suchego patyczka). Aby zbajerować ciasto możesz je oblać rozpuszczoną czekoladą, posypać resztkami kolorowych posypek

greenscarf
Choinka piernikowa z jabłkiem i żurawiną 166

jabłkiem i żurawiną ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki kakao 3 łyżki oleju słonecznikowego 2/3 szklanki  cukru 2 duże jaja 2 łyżki posiekanych drobno orzechów włoskich 1  szklanka jogurtu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki przyprawy do pierników masa: 2 szklanki startych w łezkę  1 galaretka cytrynowa suszona żurawina(...)olej. Przesiej mąkę oraz kakao do miski. Dodaj sodę i proszek do pieczenia - wymieszaj po czym wsyp  do masy jajecznej.  Dodaj zmielone orzechy, wymieszaj i  wylej ciasto do  wyłożonej papierem do pieczenia formy (28cm x 38 cm).  Upiecz w temp. 160 st C z termoobiegiem do suchego patyczka. (około 35 min). Po wystudzeniu przekrój ciasto

Gotuj Sam!
Ciasto biszkoptowe z pianką, galaretką i roladkami. 139

wychodzi mi to bardzo pysznie. To ciasto jest niezwykle pyszne i lekkie, do tego bardzo łatwe w przygotowaniu, cieszy oko i podniebienie. Polecam upiec i podać na podwieczorek. Zapraszam :) Ciasto podałam na takich ślicznych talerzykach, które otrzymałam od  GALERII CUDA ŚWIATA .  Składniki: Biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Pianka(...)proszku do pieczenia 5 łyżek powidła śliwkowego Dodatkowo: 2 cytrynowe galaretki 750 ml gorącej wody Wykonanie: 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach około

Izabelawkuchni
1431. Cyganka 157

szykując wpis uświadomiłam sobie, że do ciasta nie dodałam serka waniliowego..ale jak widać cyganka się udała..z dodatkiem serka byłaby pewnie bardziej wilgotna.. 25 dag mąki pszennej  15 dag margaryny  20 dag cukru 25 dag homogenizowanego serka waniliowego  [nie dałam , bo zapomniałam] 3 jajka 1 torebka kisielu cytrynowego b ez cukru  sok i skórka(...)Jajka utrzeć z cukrem, a następnie, stale ucierając, po łyżce dodawać margarynę o temperaturze pokojowej, mąkę z dodatkami i serek. Na koniec dodać sok i skórkę z cytryny, zmiksować. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy  [ ja wyłożyłam foremkę papierem Saga ] i wstawić do nagrzanego piekarnika (180°C) na 50 minut. Gotową babkę można posypać przez sitko

Moje domowe kucharzenie
Babka herbaciana 155

warto go wypróbować:) Dzięki Madziu za fajną propozycję!:)   Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej; 160 g masła; 200 g cukru pudru; 4 żółtka; 500 ml mocnej herbaty; 160 g rodzynek; 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej; szczypta soli; Składniki na lukier: 0,5 szklanki cukru pudru; sok z połowy(...)czubatej łyżce mąki. Masło utrzeć z cukrem, sukcesywnie dodając żółtka, skórkę z cytryny, przesianą mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem do pieczenia i solą. Cały czas ucierając do ciasta wlewać zimną herbatę. Na koniec dodać przygotowane wcześniej rodzynki. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać z wierzchu. Piec około 50-60 minut w temperaturze 180st.C. Pod koniec pieczenia dobrze jest sprawdzić ciasto patyczkiem

In my kitchen