ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:267/508)

Gofry cytrynowe i "Córka doskonała" 184

białek.  Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka zmiksować z wodą, aromatem cytrynowym i cukrem na pianę. Do masy żółtkowej dodać mąkę i wymieszać dokładnie. Do masy dodać na dwie tury pianę z białek. Wymieszać. Wylewać równomiernie odpowiednie ilości ciasta (u mnie ok. 3 łyżek) i smażyć gofry. Podawać np. z dżemem lub czekośliwką . Zimą czytałam świetną

Weekendy w domu i ogrodzie
Mazurek migdałowy z malinami i czekoladą 192

kulkę i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciastem wykładamy blaszkę wysmarowaną masłem. Ciasto jest elastyczne i można nim spokojnie wykleić spód foremki. Pieczemy w temperaturze 180C przez 25-30 minut. Maliny wkładamy do rondelka wraz z miodem i sokiem cytrynowym. Podgrzewamy tak długo aż maliny się rozpadną. Ściągamy z ognia i rozpuszczamy w tej miksturze żelatynę

Przysmaki Karolki
Sernik z jogurtów greckich pod kokosową pierzynką 29684

Uwielbiam serniki, w szczególności takie puszyste i lekkie jak ten! Na moim blogu znajdziecie przepis na cytrynowy twarogowiec , sernik jogurtowo-twarogowy z kakao i sernik jogurtowo

Be Fit Be Strong
Pierniczki z cytrynowym lukrem, bez tłuszczu 201

użyć sztucznego - 10 dag ksylitolu lub zwykłego cukru - 1 jajo - 3 łyżeczki przyprawy do piernika Lukier cytrynowy: - cukier puder - sok z cytryny 1. Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy przyprawę do piernika. Ksilitol ucieramy z jajkiem na puszystą masę. Łączymy wszystkie składniki, zagniatamy ciasto, a następnie odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. 2. Ciasto wałkujemy na grubość

Apetyczna babeczka
Domowe ekstrakty 173

Uwielbiam domowej roboty dodatki do ciast i deserów. Dlatego zajęłam się produkcją ekstraktów. Mają obłędny zapach i podkręcą każdy wypiek, dodając mu aromatu i smaku. Jak do tej pory zrobiłam ekstrakt waniliowy, cytrynowy i miętowy, w planie mam jeszcze lawendowy, różany, pomarańczowy i limonkowy. Już niedługo na pewno pojawią się na blogu!  Składniki: (na jedną buteleczkę)  po 250ml

Cakes By Kejt
Sernik czekoladowy 184

Dziś coś na miłośników czekolady. Obłędny sernik, mocno czekoladowy, przekładany ptasim mleczkiem. Polecam również: Sernik cytrynowy Sernik z jabłkami Pomarańczowy sernik z kokosową pianką Sernik z

Tradycyjna Kuchnia
Tarta cytrynowo - makowa z rabarbarem 222

Dzisiejsze połączenie składników to mistrzowskie połączenie. W cieście jest suchy mak i cytryna a w kremie migdały, wieńczy dzieło kwaskowaty rabarbar. Dla mnie idealnie a dla Was? Popróbujcie i napiszcie jak Wam smakowało. Tarta cytrynowo - makowa z rabarbarem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
wielkanocny mazurek kajmakowo jabłkowy 226

pieczenia w 180 st. C. przez ok. 20 min. na złoty kolor. Po upieczeniu odstawiamy ciasta do ostudzenia. składniki na masę kajmakową: 100 g gotowej masy kajmakowej 30 g masła składniki na masę jabłkową: 1 mały słoiczek marmolady jabłkowej opcjonalnie: 1 galaretka cytrynowa wykonanie: Jeśli używamy rzadkiej marmolady to podgrzewamy ją a następnie dodajemy galaretę cytrynową, mieszamy i odstawiamy

Domowy Smak Jedzenia
Cytrynowa beza 250

Dzisiaj na blogu będzie bardzo słodko. A to za sprawą moje starszej córki i pysznej bezy z cytrynowym kremem, którą upiekła. Zestawienie jest doskonałe, bo słodka

Kulinarne przygody Gatity
Jabłuszka rajskie w syropie 245

żółte i czerwone. Odpowiednio przygotowane stanowią idealna dekorację tortów, deserów,  babeczek,  ciast i ciasteczek.    Jabłuszka zrywamy z drzewka z ogonkami. Układamy w słoiczkach i zalewamy wrzącym, mocnym syropem.    Składniki syropu: -szklanka cukru -1/2 szklanki wody -łyżeczka kwasku cytrynowego Wodę zagotowujemy z cukrem. Kiedy zacznie wrzeć dodajemy kwasek cytrynowy.    Syropem zalewamy jabłuszka

Maminek kulinarny
Świąteczny chlebek cytrynowo-rozmarynowy z żurawiną 248

niewielkim garnuszku podgrzewamy mleko z masłem, miodem, rozmarynem i skórką cytrynową, cały czas mieszając. Odstawiamy do przestygnięcia.  Do miski wbijamy jajka, wlewamy przestygnięte mleko z masłem, dodajemy sól. Miksujemy dodając po szklance mąki, aż do momentu kiedy ciasto zacznie odchodzić od brzegów miski i nie stanie się gładkie. Wtedy dodajemy żurawinę

Kulinarne przygody Gatity
babka piaskowa z makiem i nutą cytryny 129

pieczenia skórka starta z 1 cytrynu lub ekstrakt cytrynowy do smaku wykonanie: Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo jajka. Następnie dodajemy przesianą mąkę orkiszową z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Wlewamy mleko, dodajemy skórkę z cytryny oraz mak i miksujemy tylko do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do tortownicy z kominem, natłuszczonej i oprószonej kaszą manną

Domowy Smak Jedzenia
Dania wielkanocne 183

bloga Pożeramstrony  Klasyka. Sernik z rosą. Jego nie trzeba polecać. Frajer ten co nie spróbuje Sernik na zimno z borówkami – przepis z bloga Jazwyklamatkaa Kolejne pięknie wyglądające ciasto to sernik na zimno z borówkami. Mmmmm Murzynek z serem – przepis z bloga Zwyklamatka Robię go bardzo często. Nie tylko od święta, bo wszyscy w rodzinie za nim przepadamy(...)smakuje fantastycznie Babka cytrynowa – przepis z bloga ZaradnaPaniDomu Kolejny klasyk. Jedna z lepszych bab wielkanocnych jakie miałam okazję jeść. Ponadto warto wspomnieć że polana lukrem smakuje wybornie. Babka poziomkowo – czekoladowa – przepis z bloga ZaradnaPaniDomu Babka poziomkowo- czekoladowa. Przyznacie że brzmi pysznie? Aż czuję zapach tych maleńkich aromatycznych owoców. Inne ciekawe ciasta na Wielkanoc Ciasteczka maślane dla zajączka

Arbuziaki
Tort makowy z kremem śliwkowym 160

maku, 8 jajek, 230 g cukru, 60 g bułki tartej, 3 łyżki mielonych migdałów solonych prażonych, wanilia, skórka cytrynowa, krem: 500 g serka mascarpone 300 g śliwek suszonych/wędzonych* do nasączenia: 50 ml naparu z mocnej herbaty z goździkiem, 25 ml miodu pitnego, miód do smaku polewa: 300 g czekolady deserowej * W zależności jaki smak chcemy uzyskać powinniśmy wziąć odpowiednie(...)przez sito. Przecier powinien być gęsty, w przypadku, gdyby był zbyt płynny należy go zagęścić przez gotowanie. Serek rozmieszać delikatnie ręczną trzepaczką (serka mascarpone nie ubijamy), połączyć ze śliwkami. Ciasto przekroić w poprzek na dwie części.  Ja wyrównałam brzegi ciasta. Delikatnie nasączyć naparem z herbaty. Jeden blat posmarować kremem (2/3 kremu), przykryć drugim blatem.  Całość posmarować pozostałym kremem

królestwo garów