ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:261/508)

BABKA MAKOWA Z NUTĄ CYTRYNOWĄ 177

   Pyszna, wilgotna babka z dodatkiem maku, o delikatnym cytrynowym aromacie. Jak dla mnie poezja smaku. Lubię strzelające ziarenka przy każdym kęsie. Polecam, idealnie sprawdzi

Smaczne Zdrowe
Cztery sukienki na wesele. I o kwintesencji cytrynowości. Sernik 160

lubię. Nie wyobrażam sobie bez nich codzienności: wskakują do herbaty, nadają charakteru sałatkowym sosom, łagodzą słodycz ciast i deserów, będąc niejako na drugim planie. Tym razem postanowiłam więc upiec sernik, którego cytryny będą niekwestionowanym bohaterem. Masa serowa jest więc wyraźnie cytrynowa (ale nie kwaśna!), a na niej lekko już kwaskowy lemon curd, czyli najlepszy cytrynowy krem, jaki zdarzyło mi się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rolada cytrynowa z masą śliwkowo-orzechową 177

W tym roku u mnie na Boże Narodzenie jest rolada biszkoptowa o smaku cytrynowym z masą śliwkowo-orzechową. Bardzo ciekawe zestawienie smakowe, więc warto spróbować. Równocześnie

Passions hobbies life
Błyskawiczne piątki - podsumowanie 11.11.2016r. 144

mięsem   Kasia Szybki ucierany placek z jabłkami a'la szarlotka z kokosową nutą Magdalena  Cytrynowa babka piaskowa Joanna  Błyskawiczna sałatka z awokado, oliwkami, pomidorami i mixem sałat Małgorzata  Ciastka francuskie z korzennym miodem, gruszkami i orzechami nerkowca Katarzyna  Ciasto czekoladowo- kawowo- kokosowe Marta Schab duszony z pieczarkami   A już dzisiaj zapraszam Was na kolejny

Magiczne Życie Marty
Ciasto śnieżny puch 163

więc zabraknąć i u mnie :) Tym bardziej, że jest to idealne ciasto na tą porę roku, szybkie, lekkie, nie za słodkie i do tego na zimno :D Składniki: 500 g twarogu sernikowego (np. President) 3 łyżki cukru pudru 2 "Śnieżki" 1 szklanka mleka 2 galaretki (ja używam cytrynowych) Dodatkowo: herbatniki 6 łyżek wiórek kokosowych 1 duża łyżka masła 1 łyżka(...)serowej wlać ostudzoną galaretkę, zmiksować. Formę 20x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, dno wyłożyć herbatnikami, wlać masę. Wstawić do lodówki. W garnuszku uprażyć wiórki z masłem i cukrem, posypać ciasto i wstawić na kilka godzin do lodówki. SMACZNEGO

Malinowo w kuchni
wyśmienita babka cytrynowo-kawowa... 123

cukier puder - ile potrzeba SKŁADNIKI O TEMPERATURZE POKOJOWEJ miękką margarynę, jajka, cukier utrzeć do białości, dodać aromat cytrynowy, skórkę z cytryny, mąkę przesianą z proszkiem, mleko i zmiksować na gładką masę forma silikonowa z kominkiem 22 cm - do formy przełożyć połowę ciasta do pozostałego ciasta wsypać kawę rozpuszczalną instant, wlać mleko i zmiksować do jednolitej masy przełożyć na białe ciasto

W Mojej Kuchni Lubię
Torcik jogutowo-galaretkowy z brzoskwiniami 130

jogurtu więc nie jest zbyt kaloryczne. Moja rodzinka bardzo je polubiła. Polecam, jest łatwe choć trochę czasochłonne ;) Ciasto podałam na Porcelanie Bogucice "Rajski Ogród" . Spód: 200g herbatników 100g roztopionego masła 400g jogurtu naturalnego 2 galaretki wiśniowe 2 galaretki brzoskwiniowe 2 galaretki cytrynowe 3-4 brzoskwinie Spód: herbatniki drobno pokruszyć i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Dno tortownicy

Smakołyki Asi
Gruszki w syropie. 126

mdłym smakiem gruszek, nadając im wyjątkowości i charakteru. Bardzo polecam, bo to świetna baza do deserów i ciast. Składniki na gruszki w syropie:  (u mnie 2 słoiki: jeden 1, a drugi 1,5 litrowy) 1 litr ciepłej wody 1 łyżka kwasku cytrynowego 2 kg gruszek pozbawionych gniazd nasiennych (według naszego gustu- obranych bądź nie) ZALEWA: 1 litr wody

Rozpustne gotowanie
Wytrawna tarta z burakami, botwiną i fetą 303

sera cheddar, utartego sól i pieprz do smaku 1 łyżka oliwy 1 łyżka świeżego tymianku, u mnie cytrynowy Z podanych składników przygotuj spód do tarty. Posiekaj nożem zimne masło wraz z suchymi składnikami, następnie rękoma uformuj kulę. Nie zagniataj, bo wtedy ciasto będzie zbite po upieczeniu. Owiń ciasto w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Po tym czasie

codojedzenia
Ciastka truskawkowo-czekoladowe 112

był na blachę o wym. 30x40cm, ja użyłam 20x30cm. Zmniejszyłam więc o połowę ilość składników w obu ciastach. W pozostałych warstwach dokonałam tylko drobnej korekty, dzięki czemu wyszły nieco wyższe. Dodatkowo, żeby zachować świeży wygląd truskawek posmarowałam je rozpuszczoną w soku cytrynowym żelatyną". Czytaj więcej

Wiem co jem
Sernik cytrynowy 180

Uwielbiam serniki, dlatego często staram się urozmaicić ich smak. Tym razem z nutką cytrynową. Smacznego! Polecam również: Sernik z jabłkami Pomarańczowy sernik z kokosową pianką Sernik

Tradycyjna Kuchnia
Pulchniutkie ciasteczka kładzione 174

kropelki aromatu waniliowego lub 2 łyżeczki esencji waniliowej * przepis powstał w oparciu o przepis na "Ciasteczka cytrynowe" z "Ciasteczka. 1001 przepisów z całego świata i na każdą okazję" Przygotowanie: Najpierw łączymy wszystkie mokre składniki. Potem dodajemy stopniowo suche składniki, aż ciasto zrobi się miękkie i lepkie. Wykładamy łyżką (duże porcje, wówczas ciasteczka będą piękne i pulchniutkie) na blachę wyłożoną papierem

Słodkie okruszki
Drożdżowy cytrynowy kwiat 139

łyżki cukru szczypta soli 1 jajko Dodatkowo 6 łyżek cukru 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki startej skórki cytrynowej jajko do posmarowania Mleko ,drożdże i cukier wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.Mąkę przesiać z solą, dodać rozpuszczoną margarynę, jajko i drożdże .Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Następnie podzielić na 5 części.4 części rozwałkować na kształt koła.Ułożyć na blaszce

Moje domowe kucharzenie
Tort makowy z kremem 373

średnicy 23 cm smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą, wlewamy do niej ciasto. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 30 minut. Lekko studzimy w formie, a następnie na kratce.   Składniki na poncz: ·          3/4 szklanki herbaty mocno cytrynowej Składniki na krem: ·          Gotowy krem ajerkoniakowy

Mia Cucina Sofieta
Babka orkiszowa z lemon curd 142

Dzisiaj dla was propozycja na babkę również, jak ostatnio z lemon curd czyli kremem cytrynowym, ale tym razem z wykorzystaniem mąki orkiszowej. Obie te rzeczy się

Bernika - moj kulinarny pamietnik