ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:264/508)

Cukiniowa babka kisielowa 90

Zapraszam na super ciasto - idealne na weekend. Pyszna, wilgotna babka z dodatkiem zdrowej cukinii. W moim przepisie jest mało cukru ale wy możecie spokojnie zwiększyć jego ilość w przepisie. Polecam Składniki: 2 szkl mąki 2 op. kisielu cytrynowego w proszku (80g) 1 szkl maślanki 1/2 szkl cukru 100 g masła 2 jajka 1 szkl startej i odciśniętej cukinii 2 łyżeczki(...)drugiej misce łączymy suche składniki: mąkę, kisiele, cukier i proszek do pieczenia. Suche składniki wsypujemy do miski z mokrymi i mieszamy dokładnie. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez ok. 1 godz i 15 minut w temperaturze 180 stopni- do tzw, suchego patyczka. Upieczone ciasto studzimy i polewamy polewą. Smacznego

słodkie i nie tylko historie kulinarne
E-BOOK Mała Cukierenka „Wyjątkowe Torty i Ciasta” 104

kilku punktach podałam rady dotyczące przygotowywania ciast. W e-booka włożyłam dużo pracy i serca, mam nadzieję, że go polubicie tak jak ja, że Wam się spodoba. E-book ma 150 stron. Każdy przepis ma piękne zdjęcia i jest dokładnie opisany. Są przepisy na torty z malinami, truskawkami, o smaku cytrynowym, czekoladowym. Jest tort makowy, orzechowy, szarlotka, sernik i beza

Mała Cukierenka
NOCNA DROŻDŻÓWKA DLA LENIWYCH 181

Całkowite zaprzeczenie wszystkich prawd, jakie znałam o cieście drożdżowym. Dlatego piekąc ją po raz pierwszy nie wierzyłam w sukces moich kuchennych działań.  A tu - przyszło miłe zaskoczenie :)  Ciasto wyrosło pięknie i wyszło bardzo smaczne.  Od tego czasu kiedy nie mam zbyt dużo czasu, a ochota na coś drożdżowego jest wielka piekę właśnie tę drożdżówkę.  Warunkiem jest(...)szkl. zimnego mleka 1 szkl. cukru 1 cukier wanilinowy 5 szkl. mąki aromat cytrynowy dowolne owoce Wykonanie:  Drożdże rozkruszyć na dnie miski, następnie wyłożyć na nie wszystkie składniki w podanej wyżej kolejności. Przykryć ściereczką i odstawić na min. 3 godziny. Po tym czasie ciasto  wyrobić (ja zrobiłam to przy użyciu drewnianej łyżki. Wyrabiałam ok. 5 minut

Walijskie Pichcenie
Kolorowy obiad 183

śmietany kremówki (38%) 200 g serka kremowego 2 jajka sól pieprz kilka listków melisy cytrynowej kilka listków chilli oregano 4 pomidory śliwkowe dodatkowo: 80 g żółtego sera Mąki przesiać, wymieszać z solą. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Galaretkowiec - ciasto na zimno z galaretkami i jogurtem 2342

osób, które lubią lekkie smakołyki, ponieważ nie zawiera śmietany ani masła. Galaretkowiec to ciasto, które pasuje na świąteczny stół jak i sylwestrową imprezę. Przepis dodaje do akcji Lekkie święta .  Składniki na dużą blachę*: 4 galaretki o różnych smakach i kolorach, np. pomarańczową, agrestową, cytrynową i o smaku owoców leśnych  1 duży jogurt naturalny (350 g) 1 duży jogurt(...)wstawić do lodówki. Podawać dopiero wtedy, gdy masa stężeje.  *do przygotowania galaretkowca użyłam 2 małych blach - tortownicy 18 cm i małej keksówki (wcześniej wyłożyłam ją folią przezroczystą, aby ciasto w łatwy sposób wyjąć z formy

Ugotować
Piernik ananasowo-orzechowy 191

był hit tegorocznych świąt! Kombinacja smaków, która bardzo zaciekawiła moich gości. Ananas, orzechy, piernikowe ciasto typu murzynek. Z dnia na dzień coraz smaczniejsze, jeszcze bardziej wilgotne. Długo zachowuje świeżość, więc na kilkudniowe święta doskonały.. Ten piernik się obronił, nie to, co świąteczny sernik, który pozostawiał wiele do życzenia (nie do końca udany eksperyment, ale kilka poprawek i będzie extra(...)ananasa z puszki 3 łyżki cukru 40 g masła  2 łyżki soku z cytryny 50 g syropu ananasowego z puszki 1 jajko 20 g mąki ziemniaczanej 30 g cytrynowej galaretki Chrupiące orzechy w miodzie: 150 g mieszanki orzechów (laskowe, włoskie, ziemne, nerkowca itp.) 2 łyżki miodu 1 łyżeczka masła Polewa czekoladowa: 50 g mlecznej czekolady 20 ml mleka Dodatkowo

Nastoletnie Wypiekanie
Gorzkie słodkie kwaśne 118

Spód to suflet czekoladowy a wierzch to bogaty mus cytrynowy.  Ozdobiony karmelizowanymi cytrusami.  Jak karmelizować cytrusy znajdziecie  tu- w tym poście Przepis pochodzi z  Moje wypieki Zacznijcie od sufletowego spodu. Przygotujcie tortownicę o średnicy 21-22cm (użyłam wiekszej-26cm-i ciasto jest dużo niższe niż powinno) 4 duże jaja (osobno białka i żółtka(...)Piec w temperaturze 180 stopni około 30 do 40 minut, wyjąć z piekarnika i wystudzić.  Suflet ładnie wyrośnie, ale podczas studzenia opadnie - nie martwimy sie tym - Mus cytrynowy 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny 1 szklanka cukru 4 duże żółtka 115 g masła ( Musi być prawdziwe masło - nie mix, nie margaryna - prawdziwe niesolone masło) 1 łyżka świeżo otartej

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Babka w polewie czekoladowej 174

kostka cukier wanilinowy olej 6 łyżek ocet 2 łyżki olejek cytrynowy polewa czekoladowa wiórki kokosowe Sposób przygotowania Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, ucierając, stopniowo dodajemy margarynę. Dodajemy obie mąki, proszek, olej, ocet, olejek, cukier waniliowy i dokładnie mieszamy. Z białek ubijamy pianę na sztywno, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy godzinę

Kuchnia Danusi
Mazurek Wielkanocny – TOP 15 Najlepszych Przepisów na Pysznego Mazurka na Wielkanoc 77

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mazurek to polskie tradycyjne ciasto, które piecze się w okresie wielkanocnym. Tradycyjne mazurki powinny być niewysokie do około 4 cm. Zazwyczaj są prostokątne, ale zdarzają się także okrągłe. W dzisiejszym wpisie zebraliśmy dla Was 15 pysznych przepisów na mazurek wielkanocny, który powinien znaleźć się na świątecznym stole u każdego z nas. Przepisy są bardzo urozmaicone, więc(...)znajdzie odpowiednią wersję mazurka wielkanocnego dla siebie. 1. Mazurek cytrynowy z Lemon_Curd Przepis na: tapenda.pl (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 2. Mazurek kajmakowy z bezami Przepis na: ciasta.net 3. Mazurek z powidłami śliwkowymi Przepis na: ciasta.net 4. Mazurek czterowarstwowy Przepis na: babeczka.zuzka.pl 5. Łatwy mazurek czekoladowy na kruchym majonezowym cieście Przepis na: przepisyjoli.com (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Mazurek Wielkanocny

Damusia.pl
PIERNIK Z DOMOWYM POWIDŁEM ŚLIWKOWYM I IMBIROWĄ POLEWĄ CZEKOLADOWĄ /Bezglutenowy. 172

przestygnie dolewamy mleko, w którym wcześniej rozpuszczamy sodę, mieszamy, aż się spieni, na koniec wlewamy roztrzepane jajka, dokładnie mieszamy i bardzo powoli, cały czas mieszając wsypujemy mąkę. Dokładnie wymieszane ciasto wlewamy do wyłożonej papierem i wysmarowanej masłem keksówki i pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, góra -dół z termoobiegiem. Sprawdzamy metodą "suchego patyczka" Gdy piernik jest(...)Nastrojowy wieczór" a więc mieszankę składającą się z:  - Kakao 70%, - Cukier wanilinowy, - Skórka cytrynowa, - Skórka pomarańczowa, - Cynamon, - Goździki, - Mielona herbata, - Mielona wanilia, - Sól, - Aromat identyczny z naturalnym. Wyszło genialnie! Dodało jeszcze więcej korzennego smaku i nuty czekolady. Czekoladę możecie dostać tutaj: Skworcu . Ciasto wyszło wspaniale! Szczerze powiedziawszy smak, zapach i "konsystencja" podpasowało nam lepiej niż wszystkie inne

Wypisz Wymaluj
ŚNIEŻNY PUCH- CIASTO BEZ PIECZENIA 1845

gości :) Słyszałam o tym cieście dość sporo, aż w końcu sama postanowiłam je zrobić i teraz żałuję, że tyle z tym zwlekałam. Na pewno zrobię je jeszcze nie jeden raz ;) Składniki na okrągłą blachę średnicy 24 cm: * 300 ml śmietany kremówki 36% * 500 g twarogu z wiaderka * 2 galaretki cytrynowe * 500 ml wody do rozpuszczenia galaretek * 4 łyżki łyżki(...)galaretki cytrynowe rozpuścić w 500 ml wrzącej wody, odstawić do całkowitego wystudzenia. Na dnie blachy wyłożyć herbatniki. Do miski wlać śmietanę kremówkę, ubić na sztywno. Następnie dodawać do śmietany po łyżce twarogu, mieszać mikserem. Wsypać cukier puder i waniliowy. Na końcu stopniowo wlewać zimną, ale nadal płynną galaretkę, wymieszać. Masę wylać na herbatniki, blachę z ciastem wstawić do lodówki

Zrób to smacznie
Ciasto śnieżny puch z granatem 193

czas chłodzenia Proporcje  na tortownicę o średnicy 19 cm Składniki Spód i wierzch ciasta: 1 szklanka wiórków kokosowych + 2 łyżki do obsypania boków 50 g masła 2 łyżki cukru ziarenka z 1/2 granata Masa serowa: 500 g serka białego z wiaderka 2 galaretki cytrynowe 500 ml wrzątku 200 g kremówki 30% 1 łyżeczka  domowej esencji waniliowej Wykonanie(...)sztywno zimną śmietankę. Dodajemy ją do masy serowej delikatnie mieszając szpatułką. Masę wykładamy na kokosowy spód, uważając aby go nie uszkodzić. Tortownicę wkładamy do lodówki. Gdy masa nieco stężeje ciasto posypujemy kokosową posypką, która nam została. Ciasto z powrotem chowamy do lodówki na co najmniej 4 godziny. Po tym czasie zdejmujemy obręcz i boki obsypujemy 2 łyżkami wiórków kokosowych ziarenkami

Kulinarne przygody Gatity
Biszkopt z jabłkami. 137

pieczenia kilka kropli olejku cytrynowego 50 dag jabłek cukier puder do posypania      Jabłka dzielimy na ćwiartki, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Cukier ubijamy z jajkami na puszystą masę, dodajemy olejek, proszek do pieczenia wymieszany z mąką. Szybko mieszamy, dodajemy pokrojone jabłka i jeszcze raz delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę

Rozpustne gotowanie
ŚNIEŻNY PUCH - CIASTO BEZ PIECZENIA 2653

inaczej, na dworze prószy śnieg, więc jest to dobry moment, aby przygotować ciasto "Śnieżny puch". Ps. Kochani trzymam kciuki, żebyście wszystkie swoje noworoczne postanowienia zrealizowali. SKŁADNIKI: 100 g wiórków kokosowych 60 g masła 2 łyżki cukru 500 g sera z wiaderka 2 galaretki cytrynowe 500 ml wody 200 ml śmietanki 30 % 1 płaska łyżka cukru pudru(...)sztywno z cukrem pudrem  i dodać do masy serowej, delikatnie zmiksować do połączenia składników. Masę wylać na przygotowany wcześniej kokosowy spód i odstawić do lodówki. Po godzinie wierzch ciasta posypać pozostałymi wiórkami i ponownie odstawić do lodówki na 3-4 godziny, a najlepiej na całą

Kuchnia w opałach