Dziś serwuję Wam kolejną inspirację na pyszne danie ze szparagami. Poznajcie moją wersję szparagów z jajkiem poche ( w koszulce) w cytrynowym aromacie.
kulinarnyJamasło i bułka tarta do formy, poncz : 120 ml soku z pomarańczy, 60 g cukru, 60 ml rumu, 1 - 2 łyżki soku z cytryny, kawałeczek skórki cytrynowej Babka : pomarańcze włożyć do garnka i zalać wrząca wodą. Gotować do miękkości. Odstawić do ostygnięcia. Pomarańcze pokroić , wyrzucić pestki i zemleć. Formę do babki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Sok zagotować, lekko(...)minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Poncz : zagotować wodę z cukrem, sokiem i skórką cytrynową. Zdjąć z ognia, wlać rum. Gdy ostygnie, babkę ułożyć na talerzu i polać ją ponczem. Polewać, aż zdecydowaną większość płynu babka wchłonie. Może to gusła i zabobony, ale – ciasto drożdżowe nie lubi przeciągów
królestwo garówskładniki: 50 g migdałów, obranych i zmielonych 200 g mąki orkiszowej lub pszennej 50 g cukru pudru 100 g masła 50 g margaryny 1 żółtko skórka
Domowy Smak Jedzeniakolejno żółtka stale ubijając. Na koniec wsypujemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy. Tortownicę 24-26 cm wykładamy papierem do pieczenia, ale tylko samo dno i wylewamy na to nasze ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160-170 stopni i pieczemy ok 30-40 min. Do tzw suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy. Mus truskawkowy: 600 g truskawek 3 truskawkowe galaretki cukier(...)lekkiego stęzenia. Nasączenie: ok szklanki zimnej przegotowanej wody sok cytrynowy do smaku. Masa: ok 700 ml śmietany kremówki 30%-36% 500 g sera mascarpone cukier do smaku ok 2-3 łyżki cukier waniliowy Wykonanie tortu. Zimny biszkopt kroimy na 3 części. Rant tortownicy, w jakiej piekliśmy ciasto układamy na tortownicy i wkładamy do środka pierwszy blat biszkoptu. Nasączamy
Malinowe PocałunkiCiasto: · jajka 7 szt · mąka pszenna 1 szkl · mąka ziemniaczana 1 szkl · proszek do pieczenia 2 łyżeczki · kawa cappuccino 1 szkl · cukier 1,5 szkl · woda 8 łyżek Masa: · śmietanka 36% 700 ml · zagęstnik do śmietan 2 op · galaretka cytrynowa 1 op · cukier puder 2 lyżki Poncz: · capuccino 100 ml Dodatkowo: · wiórki czekoladowe · kakao Białka ubić z cukrem
Camilla w kuchnisię z nieba, odpalanie piekarników raczej nie wchodzi w grę, wiec pocieszamy się ciastami na zimno, które oprócz tego, że świetnie smakują, również orzezwiają. Dzisiaj proponuję sernik na zimno z dodatkiem arbuza, świetnie gasi pragnienie w takie upalne dni. Składniki: 1 kg sera 4 galaretki cytrynowe 5 łyżek cukru pudru 500ml gorącej wody 500 ml śmietany kremówki(...)lodówki do stężenia. * Arbuza pozbawiamy skórki, pestek, blendujemy. Żelatynę przekładamy do rondelka, zalewamy małą ilością wody, kiedy napęcznieje podgrzewamy aż się rozpuści. Studzimy, dodajemy do masy arbuzowej, wylewamy na ciasto. Wstawiamy do lodówki do stężenia
Z Majeczką w kuchnicytrynowy 3 jajka 0,5 litra mleka dodatkowo jagody około 0,9 litra Sposób wykonania: Mąkę przesiałam do miski. Drożdże wymieszałam z ciepłym mlekiem (1/4 szklanki ) i odrobiną cukru,rozczyn wlałam do mąki. Dodałam cukier, sól jajka i letnie mleko. Dokładnie wymieszałam. Pod koniec wlałam roztopioną margarynę( była letnia, ale nie gorąca ). Ponownie dokładnie wymieszałam. Ciasto zostawiłam w misce
Darcia w kuchniŚledź smażony w cieście to moja dzisiejsza propozycja na szybki i pyszny obiad. Jeżeli nie próbowaliście jeszcze śledzia tak przygotowanego, to zapraszam po przepis . Składniki: 600 g filetów śledziowych 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki wody mineralnej 1 jajko olej do smażenia sól, pieprz cytrynowy Wykonanie: Śledzie płuczemy, zalewamy wodą i moczymy przez 2-4 godziny. Ż ółtka(...)wlać wodę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Śledzie oprószyć pieprzem. Na patelni rozgrzać olej. Każdy kawałek śledzia zanurzyć w cieście i smażyć na złoty kolor. Smacznego
magiczna kuchnia Kasimini tarty mogę śmiało nazwać kwintesencją lekkości. Kruche ciasto na oleju bardzo mile mnie zaskoczyło, wyszło nadzwyczaj kruche i delikatne, wręcz rozpływało się w ustach, przypuszczam, że to zasługa użytego oleju. Dopełnieniem są sezonowe warzywa i kremowa masa z jajek, śmietany i sera. Mini tarty doskonale nadają się na przekąskę w ciągu dnia, lunch czy na elegancką przystawkę na przyjecie(...)oleju rzepakowego 5 łyżek lodowatej wody 1 łyżka świeżych listków tymianku zwykłego lub cytrynowego sól Składniki na farsz: 3 średnie cukinie, 3 średnie marchewki, 200ml kwaśnej śmietany 50g sera edamskiego 1 jajko, 1 łyżeczka listków tymianku sól, pieprz, czosnek. Wszystkie składniki na kruchy spód wyrabiamy. Ciasto powinno byc elestyczne, gładkie i nie klejące się do rąk. W razie potrzeby należy
Mia Cucina Sofietasamo ciasto mało słodkie, ale obtoczone w aromatycznym cukrze z cynamonem smakują rewelacyjnie! Składniki: 25g drożdży 4 łyzki ciepłej wody 1 całe jajko 2 łyżki cukru 1/2 szkl. roztopionego masła 1/2 szkl. kwaśnej śmietany 2 szklanki mąki pszennej aromat cytrynowy cukier(...)żółtko oraz aromat. Wyrabiać mikserem do dokładnego połączenia się wszystkich składników. Odstawić w chłodne miejsce (można do lodówki) na minimum 2h, a można i dłużej. Autorka przepisu zapewnia, że ciasto spokojnie można przygotować sobie jednego dnia, a piec następnego. Po wyjęciu z lodówki rozwałkowujemy niezbyt cienko na kształt prostokąta. Prostokąt składamy na pół i ucinamy paski o dowolnej długości. Każdy
Walijskie Pichcenieprzepis więc go specjalnie dla was napisałam.Ciasto niezwykle proste i szybko się je robi.Polecam na różne okazję, efekt i smak przede wszystkim jest i to jaki :) Składniki na biszkopt: jaja 5 szt (L) mąka pszenna 8 łyżek cukier 2 łyżki Składniki na masę: śmietana 36% 750 ml cukier 2 łyżki Poncz cytrynowy: sok z 1 cytryny woda przegotowana
Różowa kuchniazamiaru bo i kobietą przecież jestem i goździki uwielbiam ( M zapomniał ;)) Powracam jednak do meritum ... Odwiedziły mnie dziś kobietki i tak cudnie się zdarzyło, że trzy pokolenia zasiadły do cytrynowych mufinek. Babcia, mama i mała biegająca z kitkami H (wnusia babci) Mufinki smakowały ..co prawda właścicielka kitek wolała ozdobne cukierki i krem, ale przyjmujemy że jej smakowały.... Mufiny przebił(...)grudki ;) ) Foremki wyłożyć papilotkami i do 2/3 wysokości nałożyć ciasto. Piec ok 20 do 25 minut w temperaturze 190 stopni.... do tzw suchego patyczka Wystudzone mufiny nadziałam (jak paczki) kremem, a pozostały krem zużyłam do dekoracji * Lemon curd ukochany angielski krem cytrynowy wielorakiego użytku można zrobić samemu. Prosty i szybki przepis... UWAGA krem uzależnia- mnie
Piekarz-Kucharz-Garkotłukmiałam ochotę na tę tartę - rabarbar, masa serowa, a wszystko zamknięte w pysznym, kruchym cieście. Tym razem orzechowym, którego smak wspaniale skomponował się z rabarbarem. Warstwa z moimi ulubionymi łodygami przypomina konsystencją budyń, jest trochę kwaśna, trochę waniliowa. Masa serowa smakuje... Cóż, jak sernik. Cytrynowy, delikatny i leciutki. Pyszny. Całość komponuje się znakomicie, wszystkie elementy łączą się w idealną całość(...)Jeśli jeszcze gdzieś zobaczycie rabarbar - kupcie. I upieczcie sobie tartę. Gwarantuję, że nie będziecie żałować. Tarta rabarbarowo-cytrynowa na orzechowym spodzie Składniki: (na formę do tarty o średnicy 28 cm) spód: 200 g mąki pszennej 50 g cukru 50 g zmielonych orzechów laskowych 80 g zimnego masła 1 jajko masa rabarbarowa: 500 g rabarbaru 100 g cukru 1 laseczka wanilii
Pożeraczka, czyli raz adobrzełyżeczka soku z cytryny odrobina startej skórki cytrynowej Upiec korpusy do babeczek. Mąkę przesiać na stolnicę i wymieszać z cukrem pudrem oraz szczyptą soli. Suche składniki posiekać z dobrze schłodzonym masłem. W powstałej kruszonce zrobić dołek i wbić w niego zimne żółtka. Całość szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, którą należy owinąć folią spożywczą i następnie włożyć(...)średnicy foremki. (Można użyć szklanki.) Wykrojonymi kółkami bardzo dokładnie wylepić porządnie natłuszczone foremki do babeczek. (Masło najlepiej roztopić, a następnie za pomocą pędzelka wysmarować nim blaszki.) Foremki z ciastem ponownie schłodzić w lodówce - tym razem około 30 minut. Babeczki przed pieczeniem delikatnie nakłuć widelcem. Piec w rozgrzanym (!) piekarniku przez około 15 minut w 190-200 stopniach. (Powinny być rumiane
Di gotuje