ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:248/508)

Ciasto Łaciate 95

idealne do popołudniowej kawy/herbaty jak i na różne święta czy okazje :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto: 6 jaj L 240 gram mąki pszennej tortowej 200 gram cukru 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 i 1/2 łyżki kakao Pozostałe składniki: 2 galaretki cytrynowe 280 gram serka homogenizowanego, u mnie dwa serki po 140 gram typu danio 150 czekolady mlecznej(...)pozostałej połowy dodajemy kakao i 2 łyżki wody. Krótko miksujemy do połączenia się składników. Na dno blaszki o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia nakładamy łyżką ciasto naprzemiennie raz białe a raz czekoladowe. Na koniec możemy przeciągnąć wykałaczką lub widelcem na szerokość i długość blaszki. Gotowy biszkopt wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół

Blog kulinarny S9.PL
Czekoladowo Cukiniowe Brownie z Kremem 88

wspominałam we wcześniejszych wpisach uparcie eksperymentuję z ciastami bazującymi na warzywach. Ciasto z cukinią, ciasto marchewkowe, ciasto pietruszkowe, buraczkowe bardzo polecam. Z czystym sumieniem, bez obaw, że może Wam nie smakować podaję przepis na czekoladowo cukiniowe brownie, przełożone kremem śmietankowym z owocami, polane cytrynowym lukrem. Przepis na brownie z cukinią znalazłam przeglądając książki kulinarne a pomysł na połączenie z kremem(...)owocami zrodził się po drodze. Czekoladowo cukiniowe brownie jest wilgotne, pyszne i sycące. Smak cukinii niewyczuwalny. Natomiast krem z owocami lekki, puszysty, delikatny. Słodko-orzeźwiające borówki i maliny polane cytrynowym lukrem stanowią niemalże idealne połączenie. Mój osobisty “wypiekowy tester” mąż był bardzooo zadowolony. Bardzo Wam polecam, zwłaszcza kiedy sezon na owoce lata trwa.   Składniki: 150 g masła

Made By Mom And Son
Czekoladowo Cukiniowe Brownie z Kremem 152

wspominałam we wcześniejszych wpisach uparcie eksperymentuję z ciastami bazującymi na warzywach. Ciasto z cukinią, ciasto marchewkowe, ciasto pietruszkowe, buraczkowe bardzo polecam. Z czystym sumieniem, bez obaw, że może Wam nie smakować podaję przepis na czekoladowo cukiniowe brownie, przełożone kremem śmietankowym z owocami, polane cytrynowym lukrem. Przepis na brownie z cukinią znalazłam przeglądając książki kulinarne a pomysł na połączenie z kremem(...)owocami zrodził się po drodze. Czekoladowo cukiniowe brownie jest wilgotne, pyszne i sycące. Smak cukinii niewyczuwalny. Natomiast krem z owocami lekki, puszysty, delikatny. Słodko-orzeźwiające borówki i maliny polane cytrynowym lukrem stanowią niemalże idealne połączenie. Mój osobisty „wypiekowy tester” mąż był bardzooo zadowolony. Bardzo Wam polecam, zwłaszcza kiedy sezon na owoce lata trwa.   Składniki: 150 g masła

Made By Mom And Son
Ciasto smerfa 171

zostawiam przepis: Składniki na dużą  prostokątną blachę: ciasto: 200 g czekolady mlecznej 2 szklanki borówek mrożonych 300 g masła 4 łyżki kakao 300 g mąki pszennej 6 jajek 300 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa: 6 łyżek kaszy mannej 1 litr mleka 2 budynie waniliowe 2 galaretki cytrynowe  200 g borówek  Wykonanie: Czekoladę masło

ciastkarnia na kruchym spodzie
Muffinki cytrynowe z makiem 69

Przepis na mocno cytrynowe muffinki z dodatkiem maku. Orzeźwiające muffinki cytrynowe, oblane cytrynowym lukrem. Idealne do kawy, na deser lub do szkoły. Puszyste muffinki, które dzięki

To co lubię - gotuję i polecam
Babka Piaskowa 170

pieczenia 1 szklanka cukru  1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka mąki pszennej aromat cytrynowy Przygotowanie: Całe jajka ubijamy z cukrem do bladości. Dodajemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz aromatem. Dokładnie mieszamy. Wlewamy partiami stopioną, ciepłą margarynę. Dokładnie mieszamy. 2/3 ciasta wlewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą.  Do reszty ciasta dodajemy kakao,mieszamy

Tagebuch po polsku
Ciasto z czereśniami i mascarpone 126

wstawiacie je do lodówki, zabezpieczcie znajdujące się w niej aromatyczne potrawy typu np. palcówka, gdyż kremy ze śmietaną bardzo chłoną zapachy i krem będzie miał posmak kiełbasy. Składniki na ciasto z czereśniami: ( na formę o wymiarach 34 cm x 24 cm x 7 cm) Biszkopt: 7 jajek (L) szklanka drobnego cukru 3 łyżki śmietany 18% szklanka mąki pszennej(...)łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią Czereśnie z galaretką: 500 g dojrzałych czereśni 2 galaretki cytrynowe łyżka soku z cytryny 6 - 8 łyżek cukru trzcinowego Dodatkowo: 250 g borówki amerykańskiej Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie ciasta z czereśniami i mascarpone: Ciasto: Białka oddzielić od żółtek i ubić z nich sztywną

Kuchcik gotuje
Pampuchy z jeżynami 181

Ciasto gotowane na parze nie ma sobie równych, jest mięciutkie i delikatne. Do tej pory przygotowywałam je w wersji wytrawnej, ale tym razem w środek włożyłam po parę jeżynek i polałam obłędnym, słodkim sosem jeżynowym. Polecam! PAMPUCHY: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 1 łyżka cukru 25 g drożdży 1 jajko 2 łyżki oleju rzepakowego szczypta soli(...)jeżyn 1/2 szklanki cukru trzcinowego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku cytrynowego Zrobić zaczyn rozcierając drożdże z cukrem i 1/4 szklanki ciepłego, ale nie gorącego mleka. Odstawić na 10 min, aż drożdże się spienią. Mąkę przesiać do misy, w której będziemy wyrabiać ciasto. Wymieszać razem z solą, resztą ciepłego mleka, olejem, rozmącone jajkiem i zaczynem. Połączyć i wyrobić ciasto

https:KKuchniaMniam
Galaretkowiec z mleczno-śmietanową masą 146

masą na bazie jogurtu naturalnego . Postanowiłam lekko odświeżyć przepis i zaprezentować nową wersję galaretkowca. Poniższe ciasto to połączenie roztrzepanych galaretek i masy mleczno-śmietanowej. Bardzo łatwe w przygotowaniu. Polecam! Składniki na formę tortownicę o średnicy 18-20 cm*: 5 różnych galaretek  (np. cytrynowa, pomarańczowa, malinowa, agrestowa i niebieska) 1 szklanka mleka 1 szklanka śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru(...)pomocą widelca). Wszystkie galaretki delikatnie wymieszać ze sobą. Następnie przełożyć je do formy i zalać mleczną masą. Całość wymieszać. Masa mleczno-śmietanową musi wymieszać się z galaretki. Przygotowane ciasto wstawić do lodówki. Galaretkowca najlepiej kroić po kilkunastu godzinach od przygotowania.  *ciasto przygotowałam w tortownicy o średnicy 18 cm + dodatkowo z reszty masy powstały 4 małe babeczki

Ugotować
Pączki hiszpańskie 220

papierków i wyciskaniu ciasta – raz dwa je usmażyłam. Na szczęście pączki hiszpańskie okazały się sporym sukcesem:)! Do tego stopnia, że obiecałam szybkie wrzucenie przepisu na bloga, co niniejszym czynię:)! Te pączki nie mogą nie wyjść, są pyszne i szybciutko znikają, co ma duże znaczenie bo niestety następnego dnia już trochę wysychają. Ja polałam je cytrynowym lukrem ale można też(...)będzie odchodzić od ścianek. Odstawiam do ostygnięcia. 2. Do przestudzonej masy dodaję – miksując – po jednym jajku. Wycinam z papieru do pieczenia kwadraciki, na które wyciskam szprycą ciasto. Wielkość kwadracików to ok. 10×10 cm ale można wyciąć większe lub mniejsze w zależności od wielkości rondelka w jakim będziemy smażyć. Do rondelka z rozgrzanym tłuszczem wrzucamy ciasteczka

UgotujmyTo.pl
151. Ciasto z ciepłymi lodami 424

lubi ciepłe lody,  z pewnością polubi to ciasto. Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka miałkiego cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Masa: 1 duże opakowanie ciepłych lodów 1/2 kg serka z wiaderka 2 cytrynowe galaretki 300 ml śmietanki 30% 2 galaretki cytrynowe na wierzch Sposób przygotowania: Ubijamy białka na sztywno(...)stopniach. Dwie galaretki rozpuszczamy w 1/2 l wrzątku, studzimy. Z ciepłych lodów odcinamy spody (ja tego nie zrobiłam i wafelek był bardzo twardy) . Lody ustawiamy na cieście. Śmietanę ubijamy. Ser mieszamy ze śmietaną i tężejącymi galaretkami. Wylewamy na ciasto i lody. Na samym końcu wylewamy pozostałe dwie galaretki

Jadło i czytadło
Maślane ciasto z rabarbarem-najlepsze! 131

Rabarbar najlepiej smakuje w słodkich wypiekach.  Dziś przepis na sezonowe bardzo smaczne i puszyste ciasto na maśle z kwaśnym rabarbarem, bardzo proste do wykonania.  Sekretem udanego ciasta są składniki, używamy prawdziwego masła i wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową-nie ma opcji by nie wyszło! Idealne na słodki wiosenny   podwieczorek. Polecam! Ceramiczna forma(...)Miękkie masło umieścić w misce, wsypać cukier i cukier waniliowy ze skórką cytrynową, utrzeć na puszystą jasną pianę, cały czas miksując , wbijać po jednym jajku i dalej ucierać, dołożyć śmietanę , stopniowo wsypywać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie tylko do połączenia składników, im ciasto krócej się miesza tym bardziej jest puszyste i nie ma obawy o zakalec

Wanilia i Kardamon
Maślane ciasto ze śliwkami 333

sięgnąć po nie byłoby grzechem J Dojrzałe idealnie nadają się do słodkich wypieków, Maślane ucierane ciasto ze śliwkami i odrobiną aromatycznego cynamonu jest mięciutkie i obłędnie pyszne. Sekretem udanego ciasta są składniki, używamy prawdziwego masła i wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową-nie ma opcji by nie wyszło! Idealne na słodki letni  podwieczorek. Polecam! Ceramiczna forma o śr 26/28(...)Miękkie masło umieścić w misce, wsypać cukier i cukier waniliowy ze skórką cytrynową, utrzeć na puszystą jasną pianę, cały czas miksując , wbijać po jednym jajku i dalej ucierać, dołożyć śmietanę , stopniowo wsypywać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie tylko do połączenia składników, im ciasto krócej się miesza tym bardziej jest puszyste i nie ma obawy o zakalec

Wanilia i Kardamon
BABKA MAJONEZOWA - SZYBKA I PUSZYSTA 115

kiedykolwiek upiekłam ! Obawiałam się dodatku majonezu, ale jest on niewyczuwalny w cieście, a nadaje bardzo ciekawą strukturę :)  SKŁADNIKI: 80 g mąki ziemniaczanej 65 g mąki tortowej pszennej 190 g cukru 4 jajka  3 łyżki majonezu 2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropel aromatu waniliowego lub cytrynowego. PRZYGOTOWANIE 1. Jajka miksujemy z cukrem.  2. Mąki przesiewamy i łączymy(...)żeby nie było grudek.  4. Na koniec dodajemy kilka kropli aromatu  i majonez. Całość miksujemy. 5. Formę na babkę natłuszczamy i posypujemy mąką,  a następnie wlewamy ciasto (będzie dość rzadkie ale takie ma być ! )  6. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 45-50 min (czas może być krótszy lub dłuższy zależnie

Marcepanowa kuchnia
Babka cytrynowa Madera angielska 128

Lubię poznawać różne smaki ciast ale tak że i bab, babek, babeczek. Jest mnóstwo ciekawych smaków dlatego też nieustająco poszukuje tego numeru jeden. Dziś babeczka ,która w smaku jest myślę intrygująca dość niezwykła. Połączenie migdałów i cytryny sprawia, że nie jest ona za słodka. Przepis dla poszukujących ciekawych smaków. Zapraszam... Przepis od koleżanki Anki Skala smaku 7/10 babka wychodzi mała(...)dodawać kolejno jajka, ciągle miksując. Na koniec dodać skórkę z cytryny, mieszankę mąki z migdałami i sok cytrynowy - zmiksować. Przełożyć do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 40-45 minut w temp. 170 stopni (sprawdzić przed wyjęciem patyczkiem czy ciasto jest już dobre). Odstawić do ostygnięcia.  Do miski wsypać cukier puder, dodać sok z cytryny - zmiksować. Gdyby

Kubki smaku