ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:242/508)

Ciasto "Leśne Runo" z mąki dyniowej - gluten free, lactose free, LOW FODMAP 251

Pyszne czekoladowe ciasto z mąki dyniowej odpowiednie dla osób na diecie bez glutenu, bez laktozy oraz FODMAP ( więcej o diecie FODMAP dowiesz się TUTAJ ). Przepis znalazłam na stronie Trawka cytrynowa . Zapraszam do przygotowań! Składniki na blaszkę 20x25 cm: 100 g masła bez laktozy + trochę do wysmarowania formy 200 g gorzkiej czekolady, posiekanej 3 jajka, oddzielone żółtka od białek(...)Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza . Białka ubijamy na pianę. Cały czas ubijając, stopniowo dodajemy cukier. Ubijamy, aż masa będzie sztywna i błyszcząca jak na bezę. 4. Do ciasta dodajemy białka w 3 porcjach, za każdym razem delikatnie mieszając drewnianą łyżką tak, aby białka nie opadły. Na koniec dodajemy pozostałą czekoladę i ostatni  raz mieszamy. 5. Blaszkę smarujemy masłem

My Culinary Art
TARTA JABŁKOWA Z RODZYNKAMI INSPIROWANA AMERYKAŃSKIM APPLE PIE – pycha! 132

Jesień to zawsze taki czas, kiedy ze zdecydowanie większą przyjemnością sięgamy po wszystkie ciasta z dodatkiem jabłek. W zeszłym tygodniu pokazywałam Wam przepis na przepyszną szarlotkę tatrzańską , a dziś mam dla Was tartę z jabłkami inspirowaną ciastem znanym z filmów amerykańskich – APPLE PIE. Przepyszny kruchy spód i sporo słodko-kwaśnych jabłek pieczonych razem z dodatkiem przecieru jabłkowego 100% marki(...)biszkopcie z galaretką z owoców leśnych. Wypiliśmy też rozgrzewająca lemoniadę z dodatkiem koncentratu cytrynowo-miodowo-imbirowego. Dziś pokazuję Wam kolejny produkt dostępny w poręcznych opakowaniach dla klientów indywidualnych. Przecier jabłkowy przygotowany został z soczystych, polskich jabłek – bez konserwantów i cukrów. Jest doskonałym składnikiem ciast, deserów, musów, koktajli czy też lodów i sorbetów. Dzięki poręcznemu opakowaniu świetnie sprawdzi się też jako

Ostra na Słodko
ROGALIKI DROŻDŻOWE 184

cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej kilka kropli aromatu cytrynowego lub troszkę otartej skórki żółtko ORAZ: białko do posmarowania rogali WYKONANIE: Drożdże rozkruszamy, rozcieramy z cukrem oraz dolewamy troszkę mleka i rozpuszczamy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukry, mleko, przestudzone masło, mieszamy i dolewamy rozpuszczone drożdże. Dokładnie i długo wyrabiamy ciasto. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy

Pani na deser
Kopiec kreta z masą śmietanową 225

kremówki 1,5 łyżki cukru pudru 1 opakowanie galaretki cytrynowej Polewa: 1 łyżka margaryny 1,5 łyżki kakao 1,5 łyżki cukru 1,5 łyżki wody PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Stopniowo dodaję żółtka oraz cukier. Nadal ubijając dodaję olej, mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz ocet. Ciasto wylewam na blaszkę o wymiarach 37x35cm. Piekę 15 minut

Tradycyjna kuchnia Kasi
PLACEK DROŻDŻOWY Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ 195

Niestety prawie cała "dobroć" w postaci pysznej kruszonki wylądowała ... w piekarniku! :(  Moje ciasta drożdżowe ... często mają tendencje uciekania z blachy :)) Składniki: 1/2 kg maki 1/2 szkl. cukru 2 jaja + 2 żółtka 5 dkg drożdży 12.5 dkg masła (margaryny) 1/2 łyżki smalcu 1/2 szkl. mleka aromat cytrynowy lub skórka otarta z 1 sparzonej cytryny Na kruszonkę: 150g mąki 100g cukru(...)żółtka ubić z cukrem do białości. Do przesianej mąki dodać ubite jaja, roztopiony, ciepły tłuszcz, aromat  i wyrośnięty rozczyn. Całość dobrze wyrobić. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Ciasto musi podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blachę, na to wyłożyć dowolne owoce, posypać wierzch kruszonką a kruszonkę delikatnie cukrem waniliowym. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce

Walijskie Pichcenie
Mega jagodzianka, czyli drożdzowy leniwiec z polewą 225

Składniki - polewa (czyli kisiel jagodowy): 0,5 litra jagód kilka truskawek łyżka cukru zwykłego łyżka cukru trzcinowego   łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie - ciasto: Do naczynia, w którym lubimy wyrabiać ciasto kruszymy drożdże. Zasypujemy je cukrem z dodatkiem cukru waniliowego. Na to wlewamy dwa rozbełtane jajka, a następnie ścieramy na tarce masło. Całość zalewamy 1/2 szklanki mocno ciepłego ale nie gorącego(...)spakowałam przekonałam się dopiero w momencie gdy były potrzebne. Pozostała improwizacja - jako, że miały być: cytrynowy - otarłam skórkę z połowy cytryny (tylko tę żółtą część) i waniliowy - dodałam cały cukier waniliowy zamiast połowy. Wyrabiamy jeszcze chwilę. Wykładamy na natłuszczoną blachę. Jeśli dodamy więcej mąki - ciasto da się formować i lepić, jeśli mniej - będzie bardziej rzadkie, lejące, a po upieczeniu wilgotne

Kuchnia po mojemu
Krucho- drożdżowa szarlotka z kisielem 432

Dziś do porannej kawusi proponuję pyszną szarlotkę z kisielem. Ciasto jest łatwe do przygotowania i długo zachowuje świeżość. Kisiel nadaje lekko kwaskowatego smaku, co doskonale współgra z jabłkami, które są słodkie. SKŁADNIKI: 60 dag mąki, 25 dag margaryny, 1 jajko, 3 żółtka, 1/2 szklanki cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki śmietany(...)cukru waniliowego - do jabłek, 2 łyżki cukru kryształu - do jabłek, 1 opakowanie kisielu cytrynowego - do jabłek, cynamon- do jabłek. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z margaryną. Dodaję jajko, żółtka, cukier, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Drożdże rozpuszczam w śmietanie. Masę wlewam do ciasta. Zagniatam ciasto.  2. Ciasto dzielę na dwie równe części. Jedną część ciasta wkładam

Tradycyjna kuchnia Kasi
TRIO BOŻONARODZENIOWE 193

Kruche ciasto(...)olejek cytrynowy

słodki bratek
Galaretkowy amoniaczek 250

Pora na kolejnego amoniaczka na moim blogu. Ten jest pół kruchy, a dzięki galaretce lekko wilgotne. Ciasto wyszło naprawdę smakowicie. Pyszne i szybkie do zrobienia. Idealne do weekendowej kawki, czy herbatki. U mnie w domu bardzo wszystkim smakowało. Polecam jak najbardziej. Szybki pomysł na to co znalazłam w lodówce, ale takie przecież są najlepsze :D Składniki: 3 szklanki krupczatki(...)waniliowego 200 g jogurtu greckiego 100 g margaryny 2 łyżeczki amoniaku galaretka cytrynowa galaretka wiśniowa Wykonanie: Obie galaretki zalać wodą (po 400 ml) i odstawić do wystudzenia. Krupczatkę przesiać dodać cukier i cukier waniliowy, przemieszać. Następnie dodać masło i posiekać. Amoniak wymieszać z jogurtem i dodać do ciasta. Dokładnie zagnieść i podzielić na 3 części. Każdą dokładnie wylepić dno prostokątnej

Moje pyszne gotowanie
TARTA LCHF (keto, LCHF, optymalna, paleo, bez glutenu, laktozy i cukru) 239

Dzisiaj coś dla fanów tart i ciasta kruchego. Przepis jak zawsze jest niezwykle prosty i stanowi bazę zarówno dla słodkich, jak i wytrawnych wersji. Różnią się one tylko przyprawami i dodatkami, które dobieramy w zależności od rodzaju przygotowywanej tarty Składniki: 100 g mąki kokosowej 30 g mąki migdałowej 80 g oleju kokosowego (keto, LCHF, paleo, bez laktozy) lub masła (LCHF(...)opcjonalnie stewia/erytrytol (keto, LCHF), ksylitol, cukier (optymalna), wanilia sproszkowana, cynamon, aromat waniliowy/migdałowy, cytrynowy itp. wytrawne (w zależności od nadzienia): sól, pieprz, czosnek, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie, oregano, kminek,   Wszystkie składniki wymieszać dokładnie na gładką masę. Można użyć blendera lub miksera. Formę dokładnie wylepić gotowym ciastem dociskając je do spodu oraz brzegów. Sekretem ciasta kruchego jest jego nakłucie widelcem

Ola la LCHF
ARE YOU READY TO FREDDIE? I znowu konkurs 210

dokładkę. I o dokładkę dokładki. A to duży komplement. Bo nie każde ciasto mu TAK smakuje ;)  gorzka czekolada (70%) 200g białka i żółtka z 4 jajek roztopione masło 200g cukier (puder) 200g Śnieżka, bita śmietana zimne mleko 200ml żelatyna pół łyżeczki kolorowe galaretki (pomarańczowa, cytrynowa, agrestowa) Całą zabawę rozpoczęłam od końca. Galaretki przygotowałam zgodnie z przepisem na opakowaniu. Rozlałam(...)Wsypałam zawartość torebki z bitą śmietaną. Miksowałam na najwyższych obrotach przez 3 min. Pod koniec dodałam rozpuszczoną żelatynę i miksowałam kolejną minutę. Całość wylądowała obok galaretek w lodówce.   Ciasto przygotowałam minimum 4-5h później. Najpierw rozpuściłam czekoladę w kąpieli wodnej. W osobnej miseczce rozpuściłam masło. Białka ubiłam na pianę ze szczyptą soli. Żółtka zmiksowałam z cukrem. Dalej kolejno

bastalena
Ciasto straciatella i jabłecznik 187

się w ustach. Mięciutki biszkopt, mus jabłkowy i krem straciatella. Ktoś chętny na kawałek jabłecznikowej rozpusty? CIASTO STRACIATELLA I JABŁECZNIK Składniki: (forma 20x30cm) biszkopt: 3 jajka 3/4 szkl.cukru 3/4 szkl mąki 2 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa jabłkowa: 2 galaretki cytrynowe 1 łyżka żelatyny 1 słoik jabłek prażonych masa straciatella: 250 g serka mascarpone 300 ml śmietany(...)gorzkiej czekolady 4 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny wierzch: 1 galaretka cytrynowa  1,5 szkl wody Przygotowanie: biszkopt: Białka ubijamy na sztywno z cukrem, następnie dodajemy żółtka i olej. Do masy przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni

Bon appetit mon amie
Bananowa delicja bez pieczenia 439

Przepyszne i orzeźwiające ciasto nie wymagające pieczenia. Przy dobrze zorganizowanej pracy również szybkie do przygotowania. Najdłużej czeka się na to aż ciacho nam stężeje ;) Wyśmienite na letnie upały. Polecam :) duże opakowanie kakaowych herbatników 1 l mleka 3 budynie waniliowe 2 galaretki cytrynowe 2 galaretki brzoskwiniowe 4-5 bananów bita śmietana i mięta do dekoracji Zaczynamy od przygotowania galaretki brzoskwiniowej, rozpuszczamy(...)galaretki cytrynowe i szybko mieszać aż do rozpuszczenia. Po ok 10 minutach, gdy budyń lekko przestygnie, wylać połowę na herbatniki, ostudzić. Resztę budyniu przykryć folią aluminiową aby nie utworzył się kożuch i całkiem nie wystygł.  3-4 banany obrać i przekroić wzdłuż na pół (jednego zostawic do dekoracji), ułożyć ciasno na budyniu, zalać tężejącą galaretką brzoskwiniową. Ciasto wstawić

Smakołyki Asi
Cake pops z urządzenia do wypieku ciasteczek - cytrynowe z czekoladą 249

stronę Biedronki (głównie ze względu na to, że nie wiedziałam jak gęste ma być ciasto i jak długo ma się piec w urządzeniu). Wyszły na prawdę pyszne - po oblaniu czekolada i odstawieniu do zastygnięcia zrobiły się mięciuteńkie, słodkie od czekolady i z wspaniałym cytrynowym posmakiem:) SKŁADNIKI: (na 36 kuleczek) 100 g cukru (ok. 1/2 szkl) 100 g mąki(...)ładnie pokrywała ciasteczka) posypki cukrowe, zmielone orzechy, pokruszone płatki migdałowe itp. ewentualnie zamiast czekolady i posypek wystarczy zwykły cukier puder (wypróbowałam i też jest pysznie) albo np. lukier cytrynowy 1. Sypkie składniki (mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli) wsypać do miski, dodać miękkie masło i utrzeć mikserem „na piasek”. 2. Mokre składniki (mleko, śmietanę

Kto ugości moich gości?
Sernik na zimno z truskawkami i brzoskwiniami 315

budyń śmietankowy bez cukru, 85g mąki pszennej, 1/2 łyżeczki octu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 4 łyżki oleju. Masa serowa: 500g twarogu tłustego, 250g mascarpone, 1 galaretka o smaku cytrynowym, 6 łyżek cukru. Ponadto: 4 kostki mlecznej czekolady, 1 galaretka o smaku pomarańczowym lub brzoskwiniowym, puszka brzoskwiń ( 247g po odsączeniu ), 8-12 truskawek. Przygotowanie: Biszkopt: Odzielić białka od żółtek. Białka(...)pieczenia, octem i 1 łyżką oleju - pozostawić do wyrośnięcia. Do ubitych białek dodawać powoli i delikatnie mieszając, łącząc wyrośnięte żółtka, mąkę, budyń (proszek) i na koniec olej. Gotowe ciasto przełożyć do blaszki. Piec w rozgrzanym piekarniku w 180stopniach C przez ok. 20minut. Po upieczeniu pozostawić biszkopt do całkowitego ostygnięcia. Mus brzoskwiniowy: Galaretkę o smaku pomarańczowym lub brzoskwiniowym rozpuścić w 250ml

W kuchni u Moniki