ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:244/508)

Szarlotka z budyniem 166

gałkę lodów :D  Blacha o wymiarach 25x30 cm Składniki: Ciasto: 500 g mąki 250 g masła 1 szklanka cukru pudru 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie jabłkowe: 1 kg jabłek (waga po obraniu i wydrążeniu nasion) 2-3 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu 1 kisiel cytrynowy lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej* 2 łyżki bułki tartej   Budyń

My simple kitchen
Tort kokosowo - cytrynowy 107

boki na wysokość około 2 cm. Ponakłuwać widelcem. Przykryć ciasto papierem do pieczenia, wysypać fasolą, ryżem, kulkami porcelanowymi… Wstawić do pieca nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Po tym czasie zdjąć papier z obciążeniem i piec około 15 minut. Krem: Zagotować sok z cytryn ze skórką cytrynową, listkami kaffiru i syropem, odstawić do ostudzenia

królestwo garów
ciasto Paź Królowej 51

puszystej masy stopniowo dodajemy po jednym jajku. Następnie dodajemy w dwóch turach suche składniki i mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 22x33cm, wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 30-35 min. Gdy ciasto będzie wystudzone ściągamy z niego wierzchnią „skórkę”. składniki na bezę : 3 białka 150 g cukru pudru 2 łyżeczki(...)gotowego kremu dodajemy pokrojonego ananasa. składniki na warstwę z galaretką: 700 ml gorącej wody 2 galaretki cytrynowe wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Lekko tężejąca galaretkę wykładamy na krem i wstawiamy do lodówki aby stężała. złożenie ciastaciasto składamy w foremce, w której piekło się ciasto czekoladowe: ciasto czekoladowe – 1/2 część kremu – galaretka

Domowy Smak Jedzenia
CIASTO DROŻDŻOWE BEZ WYRASTANIA (DLA POCZĄTKUJĄCYCH) 160

ciasto, a całość posypałam obficie kruszonką. No bo ciasto drożdżowe bez kruszonki - nie istnieje 😍 Szybko i prosto! Polecam gorąco! Składniki:  (na blachę 31cmx41cm) 10 dkg świeżych drożdży 5 całych jaj szczypta soli 3/4 szkl. oleju 1 szkl. zimnego mleka 1 szkl. cukru 1 cukier wanilinowy 5 szkl. mąki aromat cytrynowy dowolne owoce Kruszonka - przepis  tutaj Wykonanie:  Drożdże

Walijskie Pichcenie
Dorsz w cieście piwnym 286

zupełnie innej odsłonie.  W cieście piwnym.  Polecam gorąco, jest pyszna :)  Oczywiście można użyć dowolnej ryby, według własnego smaku :) około kg filetów z dorsza ( u mnie tak zwane "polędwice") – 2 szklanki mąki pszennej – 2 jajka (L) – 1 i 1/2 szklanki piwa   – 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia – sól pieprz cytrynowy  sok z cytryny olej(...)osuszam na ręczniku papierowym. Przyprawiam solą i pieprzem cytrynowym, skrapiam delikatnie sokiem, wyciśniętym z cytryny.  Dzielę rybkę na odpowiednie porcje. W misce łączę jajka z piwem, dodaję troszkę soli i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.  Całość mieszam dokładnie, aby nie było grudek z mąki. Kawałki dorsza maczam w cieście i wykładam na rozgrzany olej, smażę

Takie tam pichcenie
Karmelowe ciasto z gruszkami 152

skórką z cytryny na puch, dalej ucierając, wbijać kolejno po jednym jaju, pod koniec wsypać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i przyprawą do pierników. Składniki dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą tortownicy o średnicy 24 cm, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 50 minut w temperaturze 170 0 C. Krem 1: 3 żółtka(...)koniec wlać zimną żelatynę z karmelem. Krem 2: 1 puszka gruszek w syropie; 1 kisiel cytrynowy; sok z cytryny; Wykonanie: Gruszki osączyć z syropu, pokroić w grubą kostkę. Ugotować kisiel ze szklanki syropu, proszku i soku z cytryny. Upieczone i wystudzone ciasto przekroić na dwa krążki, na jeden wyłożyć gruszki, zalać ciepłym kisielem, wystudzić, przykryć połową kremu karmelowego, położyć drugi

In my kitchen
SZARLOTKA Z POŁÓWKAMI JABŁEK 371

Zachęcam do skorzystania z przepisu jeśli lubicie ciasta z jabłkami (ja uwielbiam!).  Proporcje podaję po mojej modyfikacji. Składniki: 2,5 s zklanki mąki (u mnie krupczatka) 200g masła lub margaryny 4 łyżki cukru pudru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 1 serek homogenizowany waniliowy(150 g) aromat cytrynowy Dodatkowo: 8 jabłek średniej wielkości Polewa: 1 łyżka śmietany

Walijskie Pichcenie
Piernik z kremem cytrynowym 160

Krem: 1 kostka masła 2-3 łyżki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa 3/4 szklanki wrzątku Sposób przygotowania: 1. Miękką margarynę utrzeć z cukrem na puch, następnie dodawać stopniowo po jednym żółtku, a później partiami następne składniki. Na koniec dodać pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszać całość. Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem i piec w 180 st.C przez

Kuchnia domowa Ani
Lebkuchen 106

piernika 1 łyżeczka zmielonego cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 200 ml płynnego miodu 85 g masła pół szklanki drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej* Składniki na lukier: 2 szklanki cukru pudru kilka łyżek gorącej wody  Wszystkie suche składniki: mąkę, migdały, proszek, sodę i przyprawy wsypać do miski i wymieszać. W garnku z grubym(...)kuchenki i przestudzić (mieszanka powinna jednak zostać ciepła). Do suchych składników wlać ciepłą masę maślano - miodową. Dodać kandyzowane owoce i wymieszać (można mikserem) (fot.1) , tak aby nie było grudek. Ciasto powinno wyjść lepiące (nie dosypywać mąki). Przykryć ściereczką i odstawić do ostudzenia (zgęstnieje) (fot.2) . Po tym czasie z ciasta robić kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego (powinno wyjść około 30 sztuk

Świat Ciasta
Ciasteczka z wróżbą- Andrzejkowe zabawy 195

Składniki: 20 dag masła 30 dag mąki 20 dag twarożek homogenizowany 1 aromat cytrynowy 2 łyżki cukru pudru 10 dag daktyli drylowanych lub moreli 1 jajo do smarowania ciastek Cukierki ozdobne na posypkę Sól do smaku Wykonanie: Masło utrzeć z twarożkiem, dodać mąkę, sól i aromat. Ciasto wyrobić dokładnie i odstawić w chłodne miejsce na godzinę. Następnie rozwałkować cienko, wycinać

Tradycyjna Kuchnia
Fasolowe brownie i puszysty sernik w jednym zdrowym wypieku bez cukru i mąki 108

jest przecież całkowicie legalne ;) nawet na śniadanie :D FASOLOWE BROWNIE I SERNIK W ZDROWYM CIEŚCIE BEZ BIAŁEGO CUKRU I MĄKI Czas przygotowania 60 minut Z podanych składników upiekłam ciasto w formie o średnicy 22cm Warstwa kakaowa Puszka fasoli 2 jajka 1,5 banana Łyżka kakao Soda Rodzynki około 2 łyżki  3 łyżki jogurtu Warstwa sernikowa 250g twarogu 5 łyżek(...)silikonowej) Warstwa serowa Twaróg zblednować z jajkieim, jogurtem, bananem i miodem Można dodać skórkę cytrynową/pomarańczową lub aromat waniliowy Masę serową delikatnie wylać na masę kakaową Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przed 45 minut, następnie wyłączyć piekarnik i zostawić ciasto jeszcze 15 minut

HealthyCreations
Kolorowa pianka z owocami i galaretką 211

cytrynowa, wiśniowa) dodatkowo 2 galaretki brzoskwiniowe 1 banan 1 pomarańcza kilka truskawek Wykonanie: Mąki przesiać. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Nie przerywając miksowania stopniowo wsypać cukier . Gdy piana stanie się sztywna i lśniąca, zmniejszamy obroty i dodajemy po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy mąkę i delikatnie mieszamy. Blaszkę o wymiarach 25x25 wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto(...)płynną galaretkę. Dokładnie wymieszać do połączenia składników. Wylać na biszkopt, wstawić do lodówki na 1 godzinę do stężenia. Po tym czasie przygotować w ten sam sposób galaretkę cytrynową. Galaretki brzoskwiniowe rozpuścić w 900 ml wody, wystudzić. Na wierzch pianki ułożyć plasterki banana, pomarańczy i truskawek. Całość zalać zimną galaretką, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.  Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Murzynek z jabłkami, biszkoptami i masą budyniową z kokosem 324

Mieszamy również łyżką. 4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopnia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy do niej ciasto. Pieczemy około 30 - 35 minut. Do tzw. "suchego patyczka" Studzimy, kroimy na dwa blaty. Składniki masa jabłkowa: 1 kg jabłek 1 galaretka (ja dałam cytrynową) 1. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, przekładamy do garnka i podsmażamy. zdejmujemy z gazu(...)paczki zostało mi 4 sztuki) 1/2 opakowania gorzkiej czekolady 2 łyżki mleka 1 łyżka masła  Czekoladę, mleko i masło dajemy do miski i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Przełożenie ciasta: blat ciasta - masa z jabłkami - biszkopty - masa kokosowa - drugi blat ciasta - polewa czekoladowa Ciasto najlepiej włożyć na całą noc do lodówki. Smacznego

kruche babeczki
Piperkakut- tradycyjne fińskie pierniczki na święta 207

kształtów jak i również w czasie wałkowania należy solidnie! i to dosłownie oprószyć blat mąką. Przed położeniem pierniczka na blachę strzepać nadmiar mąki lub zmieść pędzelkiem. Tak jak wspomniała ciasto jest miękkie i niesamowicie delikatne, ale przekłada się to również na jego teksturę po upieczeniu. W zaledwie 3 dzień po upieczeniu pierniczki u mnie są już miękkie i obłędnie pyszne(...)łyżeczki skórki cytrynowej  Wykonanie:  1. Syrop, masło, cukier puder oraz przyprawy (za wyjątkiem soli) podgrzewać i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia do wystudzenia.  2. Mąkę, sodę i sól przesiać. Do wystudzonej masy dodać pojedyńczo jajka dobrze mieszając za każdym razem.  4. Masę wystudzoną przelać partiami do mąki  za każdym razem wyrabiając ciasto. Pod koniec

vaniliowoczekoladowa
Szarlotka z duszonymi jabłkami 81

jest – kruche ciasto, duża ilość jabłek i słodka beza. Składniki: Ciasto: 450 g mąki pszennej – polecam Mąkę Kurpiowską z Młynów Jelonki 1/3 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g masła lub margaryny 50 g smalcu 5 żółtek Jabłka: 2 litry duszonych jabłek 1 galaretka cytrynowa 2 łyżeczki cynamonu Beza: 5 białek

Fascynacje Ani