drożdży, 125 ml ciepłego mleka, 60 g rodzynków, wanilia lub esencja waniliowa naturalna, poncz: 125 ml wody, 60 g cukru, 60 ml rumu, 1 łyżka soku cytrynowa, kawałeczek skórki cytrynowej Żółtka utrzeć z cukrem na kogel-mogel. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (na garnku z wrzącą wodą, ustawić miskę z pokruszoną czekoladą. Podgrzewać, aż czekolada się rozpuści). Do jajek dodać(...)dokładnie wymieszać. Dodać rodzynki, wymieszać. Napełnić foremkę na babkę ciastem i odstawić na około 2 godziny, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, około 40 minut. Upieczoną babkę wyjąć, ułożyć na kratce i odstawić do ostygnięcia. Poncz: zagotować wodę z cukrem, sokiem i skórką cytrynową. Zdjąć z ognia, wlać rum. Gdy ostygnie, babkę ułożyć
królestwo garówupieczeniu bezy zostało mi sporo żółtek. Postanowiłam więc poszukać jakiegoś fajnego przepisu na ciasto z żółtkami. Od razu wpadł mi w oko przepis ze strony Wypieki Beaty (trochę go zmodyfikowałam) Babka ma piękny żółty kolorek i jeśli będziemy ją przechowywać w szczelnym pojemniku to długo będzie wilgotna i zachowa świeżość. 7 żółtek 1 szkl cukru sok z 1/2 cytryny(...)szkl mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl mleka lukier cytrynowy Żółtka utrzeć z cukrem do białości na puszysty krem. Dodać połowę mąki przesianej z proszkiem do pieczenia, mleko i sok z cytryny. Zmiksować do połączenia. Dodać pozostałą mąkę, krótko zmiksować. Ciasto przelać do formy na babkę i piec w 170 stopniach przez ok 30-40 minut. Ostudzić
Smakołyki Asiminut w 180 stpniach (przed wyjęciem sprawdzic patyczkiem czy ciasto sie upiekło). Ostudzone ciasto przecinamy na 2 blaty. masa serowa: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Ser biały przeciskamy przez praskę dwa razy. Następnie łączymy go z mascarpone i cukrami oraz otartą skórką cytrynową. Potem dodajemy ostudzoną żelatynę oraz ubitą na sztywno śmietanę. masa jabłkowa: (blaszka(...)cukier i wrzucamy jabłka. Gotujemy chwilę, aby jabłka zmięły. Studzimy. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wody, Zalewamy nią jabłka, a kiedy zacznie tężeć przelewamy do formy w której piekliśmy ciasto marchewkowe. Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia. masa budyniowa: Budynie gotujemy na mleku, a potem studzimy. Ostudzony budyń łączymy z miękkim masłem w temperaturze pokojowej. Wykonanie: Jeden blat ciasta układamy
Bon appetit mon amiebeza sama w sobie jest baaardzo słodka. Kulinarne inspiracje Na blogu znajdziecie też inne przepisy z bezą: Cytrynowa beza Bezowy tort dacquosie z daktylami Tort bezowy z kawowym kremem Eton mess, czyli deser bezowy z pomarańczami Kruche ciasteczka z bezą Ciasto rabarbarowe z bezą Kruche ciasto z bezą i śliwkami Pavlova, beza z owocami Pavlova, beza z owocami Czas przygotowania
Kulinarne przygody GatityDziś wraz z córeczką zapraszamy Was na delikatnie malinowe babeczki z cytrynowym lukrem . Moja księżniczka uwielbia wraz ze mną spędzać czas w kuchni i pomagać w pieczeniu. Dzielnie mieszała składniki i… potem z uśmiechem na ustach zajadała się naszymi babeczkami. Polecam i Wam ten prosty i pyszny wypiek. Spróbujcie. Składniki: 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej (u mnie(...)Łączymy obie miski, krótko mieszamy tylko do połączenia składników. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Nakładamy do każdej ciasto (do 3/4 wysokości). Babeczki pieczemy na środkowym poziomie piekarnika w 180 stopniach około 20-25 minut. Sprawdzamy stan upieczenia patyczkiem. Gdy babeczki przestygną nakładamy cytrynowy lukier (w miseczce mieszamy wyciśnięty sok z cytryny z cukrem pudrem do uzyskania dość gęstego lukru
Słodkie okruszkiwyrabiania ciasta spokojnie możemy użyć robota kuchennego z końcówką np. hak) Wyrobione ciasto pozostawiamy w naczyniu, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. składniki na masę serową: 250 g sera białego 1 jajko 1 łyżka budyniu waniliowego 50 g cukru opcjonalnie ekstrakt cytrynowy do smaku wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą przy pomocy widelca lub blendera
Domowy Smak Jedzeniajagodowy w pełni więc trzeba wykorzystać pyszne, leśne owoce i przygotować z nimi ciasto. Zrobiłam więc pyszny torcik śmietankowo- jagodowy dla rodziny i solenizanta Franusia. Franuś jeszcze raz 100 lat! A wszystkim pozostałym życzę smacznego! :) Torcik śmietankowo- jagodowy Składniki: 1/2 litra kremówki, 2 śnieżki, 2 galaretki cytrynowe, 2 galaretki owoce leśne,, biszkopty okrągłe, 1/2 litra jagód. Wykonanie: W pierwszej(...)tężejącą galaretkę cytrynową oraz jagodowy mus. Krem dokładnie mieszamy. Na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę układamy biszkopty. Na biszkopty nakładamy masę śmietankową, na którą układamy pozostałe jagody. Jagody zalewamy tężejącą galaretką o smaku owoców leśnych. Torcik wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Zachęcam do wypróbowania innych przepisów z letnimi owocami: A'la malakoff z truskawkami Ciasto ucierane
paapilotkaaszklanki cukru, w zależności od kwaśności jabłek 2 łyżeczki cynamonu 1 galaretka cytrynowa* Dodatkowo będziemy jeszcze potrzebować 1 łyżkę mąki ziemniaczanej 1,5 łyżki cukru * Może być inny smak, ale on zabarwi masę jabłkową. Można zamiast galaretki dodać 3 łyżeczki żelatyny. Zaczynamy od kruchego ciasta. Wszystkie składniki wsypać do miski, wbić żółtka, dodać posiekaną margarynę. Szybko zagnieść
Pora na poraszklanki cukru, w zależności od kwaśności jabłek 2 łyżeczki cynamonu 1 galaretka cytrynowa* Dodatkowo będziemy jeszcze potrzebować 1 łyżkę mąki ziemniaczanej 1,5 łyżki cukru * Może być inny smak, ale on zabarwi masę jabłkową. Można zamiast galaretki dodać 3 łyżeczki żelatyny. Zaczynamy od kruchego ciasta. Wszystkie składniki wsypać do miski, wbić żółtka, dodać posiekaną margarynę. Szybko zagnieść
Pora na poraciasto: 6 jajek, 210 g cukru pudru, 90 g maku (u mnie biały mak), skórka otarta z cytryny, sok z 1/2 cytryny, 1 łyżka rumu, szczypta soli, nadzienie: 200 g maku mielonego niebieskiego (mielonego), 2 łyżki cukru, 2 łyżki miodu, 100 g żurawiny suszonej, 50 ml sherry lub miodu pitnego trójniaka, skórka z 1/2 cytryny – cienko(...)obrana, 2 łyżki brandy waniliowego * nadzienie: zagotować 200 ml wody lub mleka ze skórką cytrynową, żurawiną i cukrem. Wsypać mak i gotować na małym ogniu, 5 minut cały czas mieszając. Wyjąć skórkę, wlać sherry i odstawić do ostygnięcia. Następnie dodać miód i wymieszać. ciasto: Mak wypłukać, zalać litrem wrzącej wody i gotować na najmniejszym ogniu 30 minut. Następnie porządnie
królestwo garówszkl proszek do pieczenia - 2 łyżeczki margaryna - 25 dag cukier - 3/4 szkl cukier waniliowy - 2 łyżeczki jajka- 6 szt olej - 7 lyżek skórka otarta z 1 cytryny kisiel cytrynowy w proszku - 2 op LUKIER: cukier puder - 7 łyżek sok z cytryny - 2 łyżki gorąca woda - 1 łyżka Margarynę ucieramy mikserem na puszystą masę, wsypujemy stopniowo cukier i cukier waniliowy. Miksujemy(...)jajku, następnie wlewamy stopniowo olej, dodajemy skórkę startą z cytryny oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kisiel w proszku. Dokładnie miksujemy, by składniki dobrze sie połączyły. Ciasto przekładamy do foremek na babeczki i wstawiamy do nagrzanego do 180stC piekarnika. Pieczemy ok 20 minut. Wystudzone babeczki smarujemy lukrem
ciasta i desery czyli na słodkonastępnego dnia zrobiłam krem budyniowy i złożyłam ciasto. Najlepiej jeśli ciasto poleży kilka godzin w chłodnym miejscu (lub w lodówce) i nabierze mocy 😍😍😍 Aby upiec ciasto zerknęłam na przepis Ewy z bloga "Z cukrem pudrem" , gdzie oprócz dokładnego przepisu na "pijaną śliwkę" znajdziecie dziesiątki cudownych przepisów na smakowite ciasta i dania. Bardzo często wpadam do Ewy, aby pogrzebać(...)minut. Z tej porcji wychodzi cienki biszkopt, ale w zupełności jego wysokość starcza do tego ciasta. Na krem budyniowy: 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru 600 ml mleka 250 g miękkiego masła lub margaryny ½ szklanka cukru kilka kropli aromatu cytrynowego 2 budynie ugotować w 600 ml mleka i z 1/2 szkl cukru. Wystudzić. Masło utrzeć mikserem
Walijskie Pichceniemają bardzo delikatną skórkę, dlatego też przy zakupie należy zwracać na nią szczególną uwagę. ciasto: 300 gram mąki, 200 gram zimnego masła, 100 gram cukru pudru, 3 surowe żółtka, nadzienie: 8 - 10 fig, 3 białka, 1 szczypta soli, 130 g cukru pudru, 1 łyżeczka soku cytrynowego, 100 g orzechów laskowych, Orzechy wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić(...)sposób pozbędziemy się skórki. Następnie orzechy zetrzeć/zmielić. Mąkę, pokrojone masło, cukier, żółtka i skórkę włożyć do miksera, szybko zmiksować. Przełożyć na blat lub do miski – zlepić ciasto w kulę, zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na 60 minut. Formę do tarty (około 24 cm) wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować, przełożyć do formy, ładnie przyciąć brzegi. Widelcem ponakłuwać ciasto
królestwo garówodżywki białkowej THAT’S THE WHEY (u nas smak torcik cytrynowy) -5 łyżeczek żelatyny + ¼ szkl. wody na górną warstwę: 150g jogurtu + łyżka ksylitolu + 1 łyżeczka żelatyny i odrobina wody Ciasteczka serki -przepis TUTAJ Dodatkowo -2 kostki gorzkiej czekolady (na noski) -skórka cytryny (na ogonki) CIASTECZKA SERKI Ciasto wykonać z podanego przepisu i wycinać „kopnięte” kwadraty oraz w nich(...)sernik tworząc białą górną warstwę. Gotowy sernik pociąć w trójkąty i każdy z nich ułożyć na ciastku. Nacinając boki umieścić uszka, z gorzkiej czekolady wykonać noski a ze skórki cytrynowej zakręcone ogonki. Oczy kupiłyśmy ale można również wykonać je z czekolady
Candy Pandaswzgledu na ich wplyw na naczynia krwionosne i znaczenie w okulistyce. ZDROWOTNE WLASCIWOSCI CZARNEJ JAGODY : Owoce zawieraja garbniki katechinowe,pektyny,antocyjany(w tym myrtylline uelastyczniajaca naczynia krwionosne),kwasy organiczne (cytrynowy,bursztynowy,jablkowy). Jagody sa bogatym zrodlem witaminy C,B1,B2,B3,B6,B12,PP,E,kerotenoidow (wit.A),inozytylu oraz soli mineralnych tj.:cynku,manganu,miedzi,wapnia,zelaza,potasu,fosforu(...)rowniez zdolnosc rozpuszczania zlogow cholesterolowych. Sa owocem uniwersalnym.Nadaja sie jako nadzienie do pierogow,gofrow,nalesnikow,racuchow i ciast drozdzowych.Z jagod sporzadza sie kompoty,soki,dzemy i konfitury. Galaretki i konfitury z jagod mozna dlugo przechowywac poniwaz zawieraja naturalny kwas benzoesowy i cytrynowy zapobiegajacy rozwojowi bakterii.Jest skladnikem musow,deserow i jogurtow. Nie tylko jagody,ale wszystkie owoce jagodowe tzn.maliny,jezyny
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!